Ciroza hepatica – factor de risc pentru cancer?

ciroza hepatica

Citeste mai multe despre ciroza hepatica, de ce apare aceasta boala, ce simptome pot fi asociate, cum este diagnosticata ciroza si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce este ciroza hepatica?
2. Simptome ciroza
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratarea cirozei
6. Ciroza si riscul de cancer
7. Intrebari frecvente

Ce este ciroza hepatica?

Ciroza inseamna formarea de tesut cicatricial nefunctional la nivelul ficatului sau cicatrizarea ficatului. In timp, inflamatia si acest tesut cicatricial pot deteriora ficatul, astfel incat nu mai este capabil sa isi indeplineasca functiile importante metabolice si de eliminare a toxinelor. In plus, ciroza hepatica poate duce la unele complicatii, inclusiv risc de cancer la ficat si necesitatea unui transplant de ficat.

Aceasta afectiune rezulta din deteriorarea cronica (pe termen lung) a ficatului din diverse cauze, ducand la cicatrizarea progresiva a ficatului in timp. Ciroza este o afectiune grava, deoarece odata ce ficatul devine cirotic, afectarea ficatului este ireversibila. Poate duce la insuficienta hepatica progresiva si alte probleme. In caz de ciroza, tesutul cicatricial inlocuieste tesutul sanatos din ficat si impiedica ficatul sa functioneze corect. Daunele cauzate de ciroza nu pot fi inversate si in cele din urma pot deveni atat de extinse incat ficatul sa nu mai functioneze – insuficienta hepatica.

stadii ciroza

Simptome ciroza

Simptomele cirozei variaza, in functie de severitatea afectiunii. In plus, fiecare pacient poate prezenta simptome diferite. Ciroza in forma usoara poate sa nu prezinte deloc simptome. De asemenea, simptomele cirozei pot fi confundate cu ale altor probleme medicale. De obicei, exista putine simptome in stadiile incipiente ale cirozei. Cu toate acestea, pe masura ce ficatul isi pierde capacitatea de a functiona corect, este posibil sa apara pierderea poftei de mancare, greata si mancarimi ale pielii.

In etapele ulterioare, simptomele pot include icter, varsaturi cu urme de sange, scaune inchise la culoare, cu aspect de gudron si o acumulare de lichid in picioare (edem) si in abdomen (ascita).

Astfel, simptomele cirozei pot include:

  • mancarimi ale pielii;
  • icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata;
  • scaderea masei musculare;
  • varsaturi cu urme de sange;
  • scaune inchise la culoare;
  • acumularea de lichid in picioare – edem;
  • acumularea de lichid in abdomen – ascita;
  • roseata palmelor;
  • capilare sangvine vizibile pe pielea de pe abdomenul superior;
  • oboseala;
  • insomnie;
  • durere sau sensibilitate in zona in care se afla ficatul;
  • slabiciune etc.

cauze ciroza

Cauze

De ce apare ciroza? Cand anumite cauze afecteaza starea ficatului, celulele hepatice sunt distruse si se formeaza tesut cicatricial (pe parcursul mai multor ani) – aceasta se numeste fibroza. Cand intregul ficat devine cicatrizat, se micsoreaza si se intareste, ceea ce se numeste in termeni medicali ciroza. Orice boala care afecteaza ficatul pe o perioada lunga de timp poate duce la fibroza si, in cele din urma, la ciroza. Doua dintre cele mai cunoscute cauze ale cirozei hepatice sunt consumul excesiv de alcool pe termen lung si infectia cu virusul hepatitei C. Cu toate acestea, exista o serie de alte afectiuni care pot duce, de asemenea, la leziuni hepatice si ciroza.

Astfel, cele mai frecvente cauze pentru ciroza sunt:

  • infectia pe termen lung cu hepatita C si hepatita B;
  • consum excesiv de alcool pe termen lung;
  • acumularea de grasime in exces in ficat (ficat gras), care este asociata cu obezitatea si diabetul.

Ciroza hepatica alcoolica

Consumul excesiv si cronic de alcool este cea mai frecventa cauza a cirozei hepatice. Ciroza data de consumul de alcool se poate dezvolta pe parcursul mai multor ani. Cantitatea de alcool care va afecta ficatul poate varia de la o persoana la alta. Prezenta anumitor probleme medicale subiacente poate creste, de asemenea, riscul de deteriorare a ficatului din cauza alcoolului. Unii oameni au, de asemenea, o predispozitie genetica la leziuni hepatice legate de alcool.

Ciroza hepatica si hepatita

Hepatita este un termen general care inseamna inflamatia ficatului. Hepatita virala este hepatita cauzata de un virus precum virusul hepatitei B sau C. Hepatita cronica C este o cauza frecventa a cirozei hepatice.

Ciroza hepatica si ficatul gras

Boala ficatului gras non-alcoolic este o afectiune in care in ficat se acumuleaza grasime in exces. Aceasta problema este asociata cu afectiuni precum obezitate, colesterol marit, trigliceride crescute, diabet tip 2. Poate duce la inflamarea ficatului si formarea de tesut cicatricial, o afectiune numita steatohepatita non-alcoolica – ce poate duce apoi la ciroza hepatica.

Ciroza hepatica poate fi legata si de unele afectiuni mostenite

Unele afectiuni mostenite pot modifica starea ficatului si asta poate duce la cicatrici care pot contribui la ciroza. Aceste conditii includ:

  • hemocromatoza – organismul acumuleaza fier, care poate afecta multe organe, inclusiv ficatul;
  • boala Wilson – cand in tesuturile din corp se acumuleaza cupru;
  • galactozemie – organismul nu este capabil sa proceseze galactoza, astfel incat aceasta se acumuleaza in sange si poate duce la afectarea ficatului;
  • fibroza chistica – afecteaza in principal plamanii, dar poate provoca si cicatrici la nivelul ficatului;
  • deficitul de alfa-1 antitripsina – poate provoca leziuni pulmonare, dar poate afecta si functia hepatica si poate duce la ciroza si insuficienta hepatica.

Alte cauze ale cirozei hepatice

Alte cauze pentru afectarea ficatului (ce poate provoca ciroza) includ:

  • unele boli autoimune – anumite tipuri de celule ale sistemului imunitar pot afecta starea ficatului – inclusiv hepatita autoimuna, colangita biliara primara si colangita sclerozanta primara (inflamatia si cicatrizarea cailor biliare);
  • expunerea la toxine – poate afecta ficatul, deoarece unul dintre rolurile principale ale ficatului este eliminarea toxinelor din sange (expunerea prelungita la toxinele din mediu, cum ar fi arsenul, de exemplu);
  • schistosomiaza – o boala tropicala cauzata de un parazit numit Schistosoma, ce provoaca leziuni ale organelor interne, inclusiv ale ficatului;
  • anumite medicamente – in cazuri rare, pot provoca ciroza la persoanele susceptibile;
  • afectiuni necunoscute – pot provoca ciroza in aproximativ o treime dintre cazuri (numita „ciroza criptogenica”).

Ciroza se dezvolta intotdeauna din cauza unei alte probleme sau boli hepatice. Daca nu tratezi cauza cirozei, aceasta se va agrava si, in timp, celulele hepatice sanatoase nu vor putea tine pasul. Dupa un timp, este posibil ca ficatul sa nu poata functiona bine sau deloc.

diagnosticare ciroza

Metode de diagnostic

Diagnosticul incepe cu un examen medical complet si discutii despre simptome, analiza istoricului medical si a stilului de viata al pacientului. Se asemenea, se fac unele analize de sange. Testarea functiei implica testarea unor enzime si proteine ​​din sange. Daca nivelurile nu sunt in limitele normale, poate indica faptul ca ficatul nu functioneaza corect.

Testele care ajuta la diagnosticarea cirozei includ:

  • teste de sange, inclusiv testarea functiei hepatice, hemoleucograma completa, teste de coagulare, analiza albumina, alfa fetoproteina etc.;
  • analize de urina;
  • proceduri imagistice, inclusiv ecografie, scanare CT sau scanare RMN;
  • biopsie hepatica (prelevarea unei mici probe de tesut din ficat pentru a putea fi testata).

Stadiile cirozei

Exista 4 stadii pentru ciroza:

  • ciroza stadiul 1 – inflamatie, afectarea tesutului hepatic si umflarea ficatului, tesutul anormal apare doar in zona din jurul arterei hepatice si a canalului biliar;
  • ciroza stadiul 2 – inflamatie cu fibroze sau cicatrici, ce incep sa inlocuiasca treptat tesutul sanatos, de obicei inca nu apar simptome, insa daunele aparute sunt permanente;
  • ciroza stadiul 3 – ficatul devine tot mai afectat, fibrozele au format legaturi intre ele, apare tensiune arteriala marita la nivel hepatic;
  • ciroza stadiul 4 – cea mai avansata forma a cirozei, tesutul cicatricial este atat de dezvoltat incat functionarea ficatului este grav afectata, simptomele sunt severe.

In functie de cat de bine functioneaza ficatul, ciroza poate fi clasificata ca fiind compensata sau decompensata. In caz de ciroza compensata, nu sunt simptome. Ficatul isi poate face treaba, pentru ca exista suficiente celule sanatoase pentru a compensa celulele deteriorate si tesutul cicatricial. Ciroza decompensata este faza care vine dupa ciroza compensata. Apar mai multe cicatrici si complicatii.

Tratarea cirozei

In prezent, nu exista un tratament pentru ciroza. Cu toate acestea, este posibil sa fie gestionate simptomele si orice complicatii si sa se incetineasca progresul bolii. Daca ciroza este diagnosticata suficient de devreme, daunele pot fi minimizate prin tratarea cauzei de baza sau a diferitelor complicatii care apar.

Este important sa fie tratate afectiunile subiacente care pot fi cauza, pentru a impiedica agravarea bolii. Trebuie sa reduceti sau sa opriti consumul de alcool. Este important ca pacientul sa nu mai consume alcool daca ciroza a fost cauzata de un consum crescut de alcool pe termen lung. In multe cazuri, medicul va recomanda un plan pentru tratarea dependentei de alcool. In plus, se recomanda reducerea excesului de greutate corporala, daca este cazul, si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Se pot prescrie medicamente pentru a controla afectarea celulelor hepatice cauzate de hepatita B sau C. Daca a aparut hipertensiune arteriala in vena porta, care alimenteaza ficatul, se vor prescrie medicamente pentru a controla aceasta problema, pentru a preveni sangerarile severe. De asemenea, pot fi necesare o serie de proceduri pentru a opri eventuale sangerari. In caz de infectii asociate se vor prescrie antibiotice sau alte tratamente, dupa caz.

In stadiile mai avansate, cicatrizarea cauzata de ciroza poate face ca ficatul sa nu mai functioneze. In acest caz, un transplant de ficat este singura optiune de tratament. Poate dura mult insa pentru a gasi un donator potrivit, iar aceasta procedura este adesea recomandata doar ca ultima solutie.

simptome de ciroza

Ciroza si riscul de cancer

Ciroza este o boala in care celulele hepatice sunt deteriorate si inlocuite de tesut cicatricial. Persoanele cu ciroza au un risc mai mare de cancer la ficat. Mare parte dintre pacientii cu o forma de cancer la ficat au deja unele semne de ciroza. Multe dintre simptomele cirozei avansate sunt, de asemenea, primele simptome ale cancerului hepatic. Cercetarile arata ca, pe masura ce celulele hepatice sunt deteriorate si trebuie inlocuite rapid, riscul de mutatii – modificari ale ADN-ului – in ADN-ul celulelor hepatice creste. Pe masura ce aceste mutatii se acumuleaza in timp si sunt transmise, celulele hepatice isi pot pierde in cele din urma capacitatea de a-si controla propria crestere. Cand celulele incep sa creasca necontrolat, se poate dezvolta cancer de ficat.

Ciroza la pacientii cu cancer

Stadiul cirozei poate influenta deciziile de tratament si prognosticul in caz de cancer hepatic. De exemplu, in caz de ciroza compensata medicii se axeaza de obicei pe tratamentul antitumoral. In caz de ciroza decompensata, se concentreaza pe ciroza hepatica si complicatiile acesteia, deoarece speranta de viata este influentata in principal de boala hepatica, iar tratamentul antitumoral in sine poate agrava si mai mult functia hepatica. In caz de infectie cu hepatita B, tratamentul antiviral trebuie initiat inainte de chimioterapie si se recomanda monitorizarea atenta a functiei hepatice.

INTREBARI FRECVENTE

Ciroza poate fi prevenita?

Nu exista mod garantat de a preveni ciroza, insa poate fi redus riscul. Pentru a ajuta la prevenirea cirozei, limitati consumul de alcool si protejati-va impotriva infectiei cu virusul hepatitei. In plus, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos – alimentatie sanatoasa, activitate fizica regulata si mentinerea la o greutate sanatoasa.

Care sunt complicatiile cirozei?

Fara tratament, ciroza hepatica poate duce la complicatii grave si care pun viata in pericol, inclusiv cancer hepatic primar, ascita, insuficienta hepatica, sangerari, infectie a lichidului din cavitatea abdominala (peritonita bacteriana spontana), afectarea functionarii creierului – encefalopatie hepatica, osteoporoza etc.

Ciroza este cancer?

Nu, ciroza hepatica nu este cancer. Insa, ciroza poate creste riscul de cancer la ficat, iar majoritatea persoanelor care au cancer la ficat au si ciroza. Daca aveti ciroza, aveti un risc mai mare de cancer la ficat.

Pot fi inversate efectele cirozei?

In general, nu. Daca vorbim despre boala in stadiu avansat, daunele deja facute sunt permanente. Daca boala sau complicatia hepatica este depistata devreme si gestionata cu succes, este posibil sa incetiniti sau sa opriti progresul bolii. Odata ce tesutul cicatricial s-a dezvoltat, este foarte dificil sa inversati acest proces.

Ciroza este fatala?

Un diagnostic de ciroza hepatica nu inseamna ca vorbim neaparat despre o afectiune fatala. Cu toate acestea, pe masura ce boala continua (nu se respecta recomandarile de tratament), apar mai multe cicatrici si functia hepatica va continua sa scada. In cele din urma, boala avansata poate afecta foarte grav functia hepatica si asta poate pune viata in pericol.

Ciroza provoaca dureri?

Stadiile incipiente pot fi lipsite de simptome, insa pe masura ce boala progreseaza, apar dureri. Durerea este raportata in pana la 82% dintre cazurile de ciroza si mai mult de jumatate dintre pacienti spun ca durerea este cronica – de lunga durata. Majoritatea persoanelor cu boli hepatice raporteaza dureri abdominale – durere in abdomenul superior drept, chiar sub coaste. Durerea abdominala generala si disconfortul pot fi, de asemenea, legate de umflarea cauzata de retentia de lichide si de marirea splinei si a ficatului cauzata de ciroza. Vezi aici mai multe despre durerea de ficat.

Pot sa am ciroza fara niciun simptom?

In stadiile incipiente, ciroza nu este asociata cu simptome de obicei. Asta pentru ca exista inca suficient tesut hepatic sanatos pentru a sustine functia ficatului.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2019/1215/p759.html
(2) https://www.healthdirect.gov.au/cirrhosis-of-the-liver
(3) https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5070280/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *