Afla din articolul de mai jos ce rol are albumina in organism, cand se recomanda aceasta analiza si care sunt cauzele posibile pentru albumina serica scazuta sau crescuta.
CUPRINS:
1. Ce este albumina si ce rol are?
2. Analiza albuminei
3. Indicatiile testarii
4. Albumina serica scazuta – ce inseamna?
5. Albumina serica marita – ce inseamna?
6. Alte analiza albumina
Ce este albumina si ce rol are?
Albumina este cea mai abundenta proteina din sange, reprezentand 50 – 60% din totalul proteinelor din sange. Este produsa de ficat, circula in sange in tot organismul si o cantitate foarte mica poate trece in urina.
Ce rol are albumina? Albumina este o proteina care este sintetizata in ficat si se gaseste in sange. Este cea mai abundenta proteina din plasma (plasma este componenta lichida a sangelui care transporta celule, proteine si alte substante). Functia principala a albuminei este de a regla volumul de sange din organism prin exercitarea presiunii oncotice in vasele de sange. Presiunea oncotica (ce este cunoscuta si sub denumirea de presiune coloid-osmotica) este o forma de presiune pe care proteinele o folosesc pentru a trage si a mentine lichidul in sange pentru a preveni intrarea in alte tesuturi. Albumina ajuta, de asemenea, la miscarea moleculelor si a substantelor, cum ar fi calciul si medicamentele, in intregul organism.
Albumina leaga hormoni, vitamine, medicamente, acizi grasi, minerale si alte substante din sange, le transporta in tot organismul si le livreaza in tesuturile corpului. Albumina este, de asemenea, principalul antioxidant din sange. Functioneaza prin legarea de metale si reactionarea cu radicalii liberi, ceea ce ii impiedica sa reactioneze cu alte parti ale corpului si sa provoace daune.
Albumina este diferita de prealbumina
In ciuda asemanarii denumirilor, prealbumina nu este un precursor al albuminei. Prealbumina sau transtiretina este o proteina complet diferita care se gaseste in sange, lichidul spinal si in interiorul ochilor. Se gaseste in concentratii mai mici in sange decat albumina si este in primul rand responsabila pentru circulatia hormonilor tiroidieni si a vitaminei A in organism.
Analiza albuminei
Analiza de albumina serica masoara nivelul de albumina din sange. Acest test poate ajuta la diagnosticarea, evaluarea si monitorizarea afectiunilor renale si hepatice. Nivelul de albumina scade in caz de interventii chirurgicale, arsuri sau o rana deschisa. Daca niciuna dintre acestea nu se aplica in cazul unui pacient si are un nivel anormal de albumina serica, poate fi un semn ca ficatul sau rinichii nu functioneaza corect. Ar putea insemna si ca pacientul are o deficienta nutritionala.
Indicatiile testarii
Testarea albuminei serice poate ajuta in primul rand la diagnosticarea problemelor hepatice. Medicul va recomanda de obicei analiza daca sunt prezente simptome de boala hepatica sau alte probleme hepatice. Testul poate fi indicat cand sunt prezente unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- pierdere neasteptata in greutate;
- umflaturi in jurul ochilor si picioare umflate;
- icter, provocand ingalbenirea pielii si a ochilor;
- oboseala inexplicabila;
- pierderea poftei de mancare;
- scaun deschis la culoare;
- urina inchisa la culoare.
Medicul poate utiliza testul albuminei serice in alte cazuri pentru a monitoriza afectiunile existente, cum ar fi boala renala sau pancreatita cronica. Cand este utilizat pentru a verifica aceste conditii, testul ajuta medicul sa determine daca tratamentul este eficient.
Ce implica testarea?
Pentru analiza va fi prelevata o proba de sange. Un test de albumina serica nu necesita, de obicei, pregatire speciala. Exista, totusi, anumite medicamente care pot modifica rezultatele testului. Acestea pot include steroizi anabolizanti, insulina sau hormoni de crestere. Daca luati medicamente, trebuie sa informati medicul, deoarece anumite medicamente pot interfera cu nivelul de albumina din sange. Insa, nu intrerupeti medicamentele fara a discuta intai cu medicul. De asemenea, medicul va poate cere sa nu mancati sau sa beti nimic timp de cateva ore inainte de teste.
Valori normale
Nivelurile normale de albumina din sange sunt intre 3,4 – 5,4 g/dL.
Albumina serica scazuta – ce inseamna?
Cand vorbim despre albumina scazuta, problema se numeste hipoalbuminemie. Cu toate acestea, un rezultat care este mai scazut decat in mod normal nu inseamna neaparat ca aveti o problema de sanatate care necesita tratament. Medicul va interpreta rezultatul analizei, luand in considerare istoricul medical, simptomele si alte rezultate ale testelor. Daca aveti niveluri mult mai mici decat cele normale de albumina, ar putea insemna ca aveti oricare dintre urmatoarele:
- boli hepatice;
- boli renale;
- malnutritie;
- boli tiroidiene;
- boala inflamatorie intestinala (cum ar fi boala Crohn);
- boala celiaca;
- inflamatie;
- alimentatie deficitara etc.
Medicul poate recomanda teste suplimentare daca suspecteaza o boala hepatica pentru a determina ce tip de boala este prezent. Hipoalbuminemia apare atunci cand nivelurile de albumina din sange sunt foarte scazute. Medicii definesc hipoalbuminemia ca fiind un sindrom sau un grup de simptome. Unii oameni pot avea nevoie de medicamente pentru a creste nivelul de albumina. Tratamentul poate include albumina administrata intravenos. Cea mai buna optiune pentru tratarea hipoalbuminemiei este de a aborda cauza de baza.
Tratamentul poate include:
- medicamente pentru tensiunea arteriala pentru persoanele cu boli de rinichi sau insuficienta cardiaca;
- modificari ale stilului de viata, in special evitarea consumului de alcool la persoanele cu boli hepatice;
- medicamente pentru a gestiona boli gastrointestinale cronice sau pentru a reduce inflamatia din organism;
- medicamente, cum ar fi antibioticele, daca o persoana are hipoalbuminemie dupa o arsura severa;
- modificari ale dietei pentru a reduce severitatea bolilor cardiace sau renale.
Albumina serica marita – ce inseamna?
Cand vorbim despre albumina marita, problema se numeste hiperalbuminemie. Cu toate acestea, un rezultat care este mai mare decat in mod normal nu inseamna neaparat ca aveti o problema de sanatate care necesita tratament. Medicul va interpreta rezultatul testului, luand in considerare istoricul medical, simptomele si alte rezultate ale testelor. Nivelurile ridicate de albumina serica ar putea fi date de deshidratare sau o dieta bogata in proteine. Unul dintre principalele motive din spatele nivelurilor ridicate de albumina in sange este deshidratarea severa, iar aceasta poate aparea din cauza aportului inadecvat de apa sau a pierderii de lichide din cauza varsaturilor sau diareei severe.
Deshidratarea severa sau cronica este o cauza comuna a nivelurilor ridicate de albumina in analizele de sange, deoarece volumul total de lichid din sange este scazut in timpul deshidratarii, in timp ce cantitatea de albumina ramane aceeasi. Deshidratarea poate aparea din cauza unor probleme precum varsaturi severe si diaree, de exemplu. Nivelurile ridicate de albumina din sange sunt asociate uneori cu rezistenta la insulina, dar in sine, un nivel ridicat de albumina nu prezice dezvoltarea diabetului de tip 2.
Factori ce pot afecta nivelul de albumina
Anumite medicamente, proceduri si conditii pot afecta nivelul de albumina:
- medicamente – insulina, hormonii de crestere, steroizii si androgenii pot creste nivelul de albumina, in timp ce contraceptivele pot reduce nivelul;
- sarcina – poate reduce nivelul de albumina din sange;
- arsuri grave – arsurile grave pot produce, de asemenea, niveluri de albumina mai scazute decat cele normale (hipoalbuminemie);
- suprahidratarea – consumul prea mare de apa sau lichide intravenoase, in special in cantitati mari, poate face ca testul de sange pentru albumina sa fie inexact;
- alimentatia cu un continut scazut de proteine – ar putea contribui, de asemenea, la o cantitate mai mica decat cea normala de albumina in sange.
Modificarile albuminei in cancer
Printre cauzele unui numar scazut de albumina serica se poate numara si cancer. Insa, retineti ca de cele mai multe ori cauzele pentru albumina crescuta sau scazuta sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer. Cea mai frecventa cauza a albuminei scazute este inflamatia. Cand apare o boala sau o leziune, organismul raspunde cu inflamatie si canalizeaza resurse in productia de proteine care ajuta la apararea organismului, cum ar fi proteina C reactiva. Pe masura ce ficatul creste productia de proteina C reactiva (si alte proteine ale sistemului imunitar), scade productia de albumina. Tumorile canceroase provoaca inflamatie, ceea ce poate duce la scaderea nivelului de albumina. Cu cat tumorile sunt mai mari sau mai raspandite, cu atat raspunsul inflamator este mai mare si nivelurile de albumina scad.
Alte analiza albumina
Raportul albumina/globulina
Raportul albumina/globulina face parte din testul de sange pentru proteinele totale. Masoara cantitatea de albumina din sange in raport cu toate celelalte proteine, numite colectiv globuline. Nivelul globulinei se calculeaza prin scaderea albuminei din nivelul de proteine totale. Intervalul normal pentru albumina/globulina va depinde de intervalul de referinta al laboratorului la care se efectueaza testul, dar cu toate acestea, este de obicei intre 1,1 – 2,5. In cazul in care nivelurile de albumina sunt scazute din cauza unei cantitati mari de fluide care circula in vasele de sange, raportul albumina/globulina va fi in continuare normal, deoarece toate proteinele sunt diluate in mod egal.
Albumina in urina
In mod normal, albumina trece prin rinichi, dar nu este transferata in urina. Chiar si in stadiile incipiente ale bolii renale, rinichii pot permite ca albumina sa treaca in urina, unde poate fi masurata printr-un test de urina, numit test de microalbumina sau raport albumina/creatinina. Testul se poate face pe o singura proba de urina sau pe o serie de probe de urina colectate in decurs de 24 de ore. Concentratia de albumina in urina poate varia in functie de volumul de urina. Pentru a corecta acest lucru, se masoara si un produs rezidual al metabolismului muscular, numit creatinina. Creatinina este eliberata in urina intr-un ritm constant, astfel incat concentratiile in diferite volume de urina sunt previzibile. Prin controlul volumului de urina in acest fel, raportul dintre albumina si creatinina este o masura mai precisa a cantitatii de albumina in urina.
O cantitate normala de albumina in urina este mai mica de 20 mg pe zi. O cantitate normala de proteine totale in urina este mai mica de 150 mg pe zi. Daca testul arata niveluri ridicate de albumina in urina sau o crestere a albuminei in urina, ar putea insemna ca exista leziuni sau boli ale rinichilor. Daca pacientul are diabet, o posibila cauza a cresterii albuminei urinare este nefropatia diabetica sau boala renala. Cand vorbim despre albumina (proteine) in urina, aceasta se numeste albuminurie sau proteinurie.
Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/lab-tests/albumin-blood-test/
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=albumin_blood
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322403
(4) https://www.healthline.com/health/albumin-serum
(5) https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/tests-diagnosis/albuminuria-albumin-urine