Cancerul intestinului subțire

Cancerul intestinului subțire

Cuprins:

  1. Ce este cancerul intestinului subțire?
  2. Semne și simptome
  3. Cauze și factori de risc
  4. Tipuri de cancere ale intestinului subţire
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Prevenție
  8. Statistici și prognostic

Ce este cancerul intestinului subțire?

Cancerul intestinului subțire este o boală rară în care se dezvoltă celule maligne (canceroase) în țesuturile intestinului subțire.

Intestinul subțire face parte din sistemul digestiv al organismului, care include și esofagul, stomacul și intestinul gros. Sistemul digestiv procesează substanțele nutritive (vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, proteine și apă) din alimente și ajută la îndepărtarea deșeurilor din corp.

Majoritatea acestor tipuri de cancer se formerază la nivelul duodenului. Aceste forme de cancer pot începe ca un polip, la fel ca în cazul cancerului intestinului gros.

Semne și simptome

Iată care sunt cele mai importante simptome comune ale cancerului intestinului subțire:

  • durere abdominală;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • greață și vărsături;
  • slăbiciune sau oboseală;
  • diaree;
  • scaun cu sânge;
  • dezvoltarea unei mase la nivelul abdomenului.

Alte boli care afectează intestinul pot provoca toate aceste simptome. Multe dintre acestea sunt mai puțin grave decât cancerul, cum ar fi boala intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală. De asemenea, este posibil să fie prezent un cancer al intestinului subțire și să nu apară aceste simptome. De cele mai multe ori, simptomele apar abia când boala a avansat. Durerile abdominale însoțite de greață și vărsături pot fi semne ale unei obstrucții intestinale.

Cauze și factori de risc

Un factor de risc este un element ce crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Deși factorii de risc influențează adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea acestor factori nu provoacă direct cancer.

Nu ştim ce cauzează cele mai multe tipuri de cancer de intestin subţire, dar există o serie de factori care pot crește riscul. Acești factori includ:

  • Vârsta – cancerul intestinului subțire este, în general, diagnosticat la vârstnici. Vârsta medie de diagnosticare este de 66 de ani.
  • Polipoza adenomatoasă familială – este o afecțiune rară în care un defect genetic moștenit face ca mai mulți polipi să se dezvolte în căptușeala intestinului. Polipoza adenomatoasă familială este o afecțiune moștenită caracterizată prin dezvoltarea de numeroși polipi în colon. Polipii sunt, de obicei benigni (noncanceroși).
  • Sindromul Lynch – o mutaţie genetică rară care crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer.
  • Sindromul Peutz Jeghers – o afecțiune moștenită în care se formează polipi benigni (non-canceroși) în intestin.
  • Boala Crohn – cancerele legate de boala Crohn sunt de obicei adenocarcinoame ale ileonului. Doar 2 din 100 de persoane cu boala Crohn (2%) vor dezvolta cancer de intestin subțire. Boala Crohn este o inflamație cronică a tractului gastro-intestinal. Persoanele cu boala Crohn au un risc mai mare de adenocarcinom colorectal și adenocarcinom al intestinului mic.
  • Boala celiacă – poate crește riscul de apariție a limfomului sau a adenocarcinomului intestinului subțire. Boala celiacă este o boală digestivă care interferă cu absorbția nutrienților din alimente în intestinul subțire.
  • Fibroza chistică – Persoanele cu fibroză chistică au un risc crescut de cancer de intestin subțire.

Fumatul și consumul de alcool au fost, de asemenea, legate de riscul de cancer intestinal, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Au fost descoperite și unele modificari ale ADN-ului în celulele adenocarcinomului intestinului subțire. Anumite gene ce ajută celulele să crească și să se dividă se numesc oncogene. Cancerul poate fi cauzat de modificări ale ADN-ului care activează oncogenele sau pot bloca anumite gene supresoare tumorale.

Tipuri de cancere ale intestinului subţire

Principalele tipuri de cancer de intestin subțire includ:

  • Adenocarcinom – adenocarcinoamele reprezintă cel mai frecvent tip de cancer al intestinului subțire, şi se dezvoltă de obicei în celulele care căptușesc intestinul subțire. Adesea, acest tip de cancer se va dezvolta din formațiuni benigne (noncanceroase) numite polipi.
  • Sarcomul este un tip de cancer intestinal care se dezvoltă în țesutul conjunctiv al intestinului subțire. Reprezintă 10-15% dintre cancerele de intestin subțire. Subtipul tipic este leiomiosarcomul, care se dezvoltă în peretele muscular al intestinului subțire și apare, de obicei, în ileon. Un subtip neobișnuit este tumora stromală gastrointestinală (GIST), care poate apărea în oricare dintre cele trei părți ale intestinului subțire.
  • Carcinoamele se formează în mucoasa intestinală și au adesea creștere lentă. Acestea reprezintă 35-42% dintre cancerele intestinului subțire. Carcinomul intestinului subțire apare, de obicei, în ileon.
  • Limfoamele sunt o afecțiune a sistemului imunitar care poate proveni din intestine. Acestea reprezintă 15-20% dintre cancerele de intestin subțire. Limfomul intestinului subțire se dezvoltă în țesutul limfatic al intestinului subțire și apare de obicei în jejun.

Ocazional, cancerul intestinului subțire poate fi de fapt cancer metastatic, ceea ce înseamnă că acesta s-a răspândit în intestinul subțire dintr-un cancer primar din altă parte a corpului. În acest caz, este tratat precum cancerul primar. Există, de asemenea, mai multe tumori benigne care pot apărea din intestinul subțire, incluzând: adenoame, leiomioame, fibroame și lipomi.

Diagnostic

Pentru a stabili tratamentul, este important să se cunoască tipul de cancer al intestinului subțire și dacă tumora poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Testele și procedurile pentru detectarea, diagnosticarea și stadiul cancerului de intestin subțire se fac, de obicei, în același timp. Se pot folosi următoarele teste și proceduri de diagnostic:

  • Examen fizic și istoric medical – Un examen fizic este indicat pentru a analiza semnele generale de sănătate, inclusiv anumite semne de boală.
  • Teste de sânge – se vor măsura anumite substanțe eliberate în sânge de organe și țesuturi din organism.
  • Testarea funcției hepatice – se măsoară anumite substanțe eliberate în sânge de către ficat.
  • Endoscopia – este o procedură de examinare a organelor interne și a țesuturilor din interiorul corpului pentru a depista anumite zone anormale. Poate fi folosită endoscopia superioară (examinarea esofagului, a stomacului și a duodenului), sau se poate folosi capsula endoscopică şi endoscopia cu balon (procedură ce examinează interiorul intestinului subțire).
  • Laparotomia – este o procedură chirurgicală în care se face o incizie (tăietură) în peretele abdomenului pentru a examina regiunea. Dimensiunea inciziei depinde de motivul pentru care este efectuată laparotomia. Uneori, organele sau ganglionii limfatici sunt îndepărtați sau sunt prelevate probe de ţesut și verificate la microscop pentru semne de boală.
  • Biopsia – presupune prelevarea celulelor sau a țesuturilor, astfel încât acestea să poată fi analizate la microscop pentru a verifica semnele de cancer. Acest lucru se poate face în timpul unei endoscopii sau laparotomii. Proba este analizată de un patolog pentru a vedea dacă conține celule canceroase.
  • Scanarea CT sau RMN – pentru a prelua imagini detaliate ale organismului, din diferite unghiuri.

Stadializarea cancerului

Stadializarea este folosită pentru a afla cât de departe s-a răspândit cancerul. Cancerul se poate răspândi prin țesuturi, sistemul limfatic și sânge.

  • răspândirea prin țesuturi – de răspândelte de unde a început crescând în zonele din apropiere;
  • răspândirea prin sistemul limfatic – intră în sistemul limfatic de unde trece în alte zone ale corpului;
  • răspândirea prin sânge – circulă în sânge.

Când cancerul se extinde într-o altă parte a corpului, se numește metastază. Celulele canceroase se îndepărtează de unde au început (tumora primară) și circulă prin sistemul limfatic sau sânge.

Cel mai comun sistem de stadializare pentru cancerul de intestin subțire este sistemul TNM. Pentru cancerul de intestin subțire există 5 stadii – stadiul 0 urmat de stadiile 1-4. Deseori stadiile 1-4 sunt notate cu cifrele romane I, II, III și IV. În general, cu cât este mai mare numărul stadiuului, cu atât mai mult s-a răspândit cancerul.

  • Stadiul 0 (carcinom in situ) – există celule canceroase numai în partea superioară (epiteliu) a căptușelii interioare a intestinului subțire (mucoasă).
  • Stadiul 1 – tumora s-a dezvoltat în una dintre următoarele regiuni: stratul de țesut conjunctiv din mucoasă, stratul de mușchi sau muscularis propria.
  • Stadiul 2A – tumora s-a dezvoltat în una dintre următoarele regiuni: stratul de țesut dintre muscularis propria și seroasa (subseroasa), o parte a membranei care susține intestinul subțire (mezenter) sau o parte a regiunii anterioare a abdomenului (retroperitoneu).
  • Stadiul 2B – tumora a crescut în oricare dintre următoarele regiuni: prin căptușeala care acoperă și susține organele abdominale (peritoneu visceral), în organe apropiate de tumoră, cum ar fi alte zone ale intestinului subțire sau ale pancreasului sau prin seroasă la partea din spate a abdomenului și a peretelui abdominal.
  • Stadiul 3A – cancerul s-a răspândit la 1 sau 2 ganglioni limfatici în apropierea intestinului subțire.
  • Stadiul 3B – cancerul s-a răspândit la 3 sau mai mulți ganglioni limfatici în apropierea intestinului subțire.
  • Stadiul 4 – cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului (numite metastaze îndepărtate), cum ar fi ficatul, plămânii sau osul. Se numește și cancer metastatic al intestinului subțire.

Recidiva canceroasă a intestinului subțire – înseamnă că celulele canceroase au reapărut după ce cancerul a fost tratat. Dacă reapare în același loc în care a început inițial, se numește recidivă locală, iar dacă se formează în țesuturi sau ganglioni limfatici aproape de locul unde a început prima dată, se numește recidivă regională. De asemenea, se poate  să apară într-o altă parte a corpului. Aceasta se numește metastază la distanță sau recidivă la distanță.

Tratament

Anumiți factori influențează șansele de recuperare și reușita tratamentului:

  • tipul de cancer al intestinului subțire;
  • gradul de răspândire a cancerului;
  • dacă s-a răspândit în alte regiuni ale corpului;
  • dacă poate fi eliminat complet prin intervenție chirurgicală;
  • dacă a fost diagnosticat recent.

Unele tratamente sunt standard (tratamentul utilizat în prezent), iar unele sunt testate în studiile clinice. Se folosesc trei tipuri de tratamente standard:

Intervenție chirurgicală

Chirurgia este cel mai frecvent tratament al cancerului de intestin subțire. Se face cel mai adesea o rezecție – intervenție care presupune îndepărtarea unei părți a intestinului și organe sau țesuturi din apropiere. După ce medicul îndepărtează toate celulele canceroase care pot fi văzute la momentul intervenției chirurgicale, unii pacienți pot beneficia de radioterapie pentru a distruge celulele canceroase rămase. Tratamentul administrat după operație, pentru a reduce riscul apariției cancerului, se numește terapie adjuvantă.

Radioterapia

Este un tratament pentru cancer care utilizează raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le reduce creșterea. Există două tipuri de radioterapie: radioterapia externă utilizează un dispozitiv în afara corpului pentru a trimite radiații spre tumoră, iar radioterapia internă utilizează o substanță radioactivă administrată prin ace, fire sau catetere care sunt plasate direct sau aproape de cancer.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase, fie prin distrugerea celulelor, fie prin blocarea diviziunii lor. Când chimioterapia este administrată pe cale orală sau injectată într-o venă sau mușchi, medicamentele ajung în sânge și pot ajunge la celulele canceroase din organism (chimioterapie sistemică). Când chimioterapia este plasată direct în lichidul cefalorahidian, într-un organ sau în cavitatea corpului, cum ar fi abdomenul, medicamentele vizează în principal celulele canceroase din aceste zone (chimioterapia regională).

Imunoterapia

Terapia biologică sau imunoterapia este un tratament care utilizează sistemul imunitar al pacientului pentru combaterea cancerului. Substanțele produse de organism sau realizate într-un laborator sunt folosite pentru a stimula, direcționa sau restabili apărarea naturală a organismului împotriva cancerului. Acest tip de tratament pentru cancer este, de asemenea, numit bioterapie.

Prevenție

Evitarea factorilor de risc poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de intestin subțire. În primul rând, e necesară adoptarea unui stil de viață activ și menținerea la o greutate sănătoasă. De asemenea, se recomandă o dietă bogată în fibre, legume, fructe și evitarea consumului de carne procesată. Deoarece fumatul este un factor de risc posibil pentru dezvoltarea cancerului intestinului subțire, este important să renunțați la fumat sau să nu fiți expus la fum de țigară.

Pentru unele persoane cu risc crescut de cancer de intestin mic, din cauza anumitor sindroame moștenite, intervenția chirurgicală ar putea fi o opțiune pentru reducerea riscului. De exemplu, persoanele cu polipoză adenomatoasă familială (FAP) pot avea un risc foarte mare de cancer de intestin subțire, începând din duoden (prima parte a intestinului subțire). Dacă o persoană are polipi duodenali, medicii pot sugera intervenții chirurgicale pentru a elimina duodenul înainte de a se dezvolta cancerul.

Statistici și prognostic

Prognosticul persoanelor cu cancer de intestin subțire variază în functie de stadiul (extinderea) cancerului – în general, ratele de supraviețuire sunt mai mari pentru persoanele cu cancer în stadiu incipient. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul în stadiul 1 este de 70%, pentru cancerul în stadiul 2 este de 55%, pentru cancerul în stadiul 3 este de 30%, iar pentru cancerul în stadiu 4 este de 5%.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Cancerul intestinului subțire”

  1. Buna ziua, va rog să-mi spuneți unde pot plasa diagnosticul primit de ,,metaplazie intestinala și fisuri in peretele stomacului ” având și piatra 2cm la vezicula biliara, doua hepatite . Vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *