Cancer nazal – cauze, simptome, tratament

cancer nazal

Cancer nazal – iata ce cancere pot aparea la nivelul nasului, care sunt semnele si simptomele, cauzele si factorii de risc, precum si ce solutii de tratament si preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul nazal?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament cancer nazal
6. Preventie

Ce este cancerul nazal?

Cancerele nazale sunt cancere care se dezvolta in interiorul nasului. Aceste tipuri de cancer sunt rare. Se pot dezvolta in mucoasa nasului sau in spatiul din spatele nasului. Se poate forma si in sinusurile din apropierea nasului – cancer paranazal sau cancer sinusal. Cancerul nazal si paranazal se pot raspandi la ganglionii limfatici din zona gatului.

Cavitatea nazala este spatiul din interiorul nasului prin care trece aerul dupa intrarea prin nari. Avem doua cavitati nazale (cea dreapta si cea stanga), ce sunt separate printr-o zona numita sept nazal. Sinusurile paranazale sunt cavitati ce contin aer si care se conecteaza cu spatiul din cavitatea nazala. Impreuna, cavitatea nazala si sinusurile ajuta la incalzirea si umezirea aerului pe care il respiram inainte de a ajunge in plamani.

tipuri de cancere nazale

Tumorile ce pot aparea la nivelul nasului

Mai multe straturi de tesut alcatuiesc fiecare parte a cavitatii nazale si a sinusurilor paranazale. Fiecare strat contine multe tipuri diferite de celule. Din fiecare tip de celula se pot dezvolta cancere diferite. Recunoasterea acestor diferente ajuta medicii sa decida cu privire la modul cel mai bun de tratament.

La nivel nazal se pot forma tumori ce pot fi benigne sau maligne. Exemple de tumori benigne sau necanceroase la nivelul nasului includ polipii nazali, papiloamele (tumori cu crestere lenta), hemangiom, osteom sau angiofibrom.

Tumorile maligne sau canceroase la nivelul nasului sunt rare. Cel mai frecvent tip de cancer al sinusurilor paranazale si al cavitatii nazale este carcinomul cu celule scuamoase. Acest tip de cancer se formeaza in celulele scuamoase ce captusesc interiorul sinusurilor paranazale si cavitatea nazala. Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer la nivelul capului si gatului. Celulele scuamoase sunt celulele plate care acopera mucoasa gurii, nasului, laringelui, tiroidei si gatului. Carcinomul inseamna cancer. Deci, carcinomul cu celule scuamoase este cancerul care incepe in aceste celule. Alte tipuri de cancer paranazal si cancere din cavitatea nazala includ melanomul si adenocarcinomul.

Semne si simptome

Tumorile canceroase nazale sunt rare. De obicei, simptomele la nivel nazal sunt date de alte probleme de sanatate, ce NU sunt cancer.

Cancerul nazal si paranazal, cand apare, poate provoca:

  • blocaje nazale, congestie nazale, blocarea sinusurilor, presiune;
  • sangerari nazale;
  • scaderea simtului mirosului;
  • exces de mucus;
  • mucus ce se scurge din partea din spate a nasului;
  • probleme cu ochii – afectarea vederii, umflarea ochilor, dureri;
  • dezvoltarea unei mase la nivelul nasului sau fetei;
  • durere sau amorteala;
  • umflarea ganglionilor limfatici.

Retineti ca aceste simptome sunt date de cele mai multe ori de alte cauze, necanceroase.

De obicei, cancerul in stadii incipiente nu produce simptome. Acestea tind sa se dezvolte pe masura ce tumora creste. Cand apar, simptomele pot semana mult cu cele ale multor alte probleme legate de sinusuri. Diferenta este ca in caz de cancer, de multe ori simptomele nu dispar in timp.

Cauze si factori de risc

cauzele cancerului la nas

Cancerul cavitatii nazale si al sinusurilor este rar. Nu se cunosc cauzele exacte, dar factorii de risc includ:

  • fumatul – fumatul creste riscul de cancer in cavitatea nazala (tigarile contin nitrozamine si alte substante chimice ce pot cauza cancer); 85% dintre cazurile de cancer la cap si gat sunt legate de fumat, inclusiv fumatul pasiv;
  • expunerea la substante cancerigene – pulberi de crom, nichel, formaldehida etc.;
  • virusul HPV – HPV este un virus comun care poate cauza dezvoltarea de tumori sau negi; unele tulpini pot duce la un risc mai mare de cancer;
  • istoric de limfom non Hodgkin – unele cercetari sugereaza ca istoricul de limfom non-Hodgkin poate duce la un risc mai mare de cancer in cavitatea nazala.

Desi factorii de risc adesea influenteaza dezvoltarea cancerului, majoritatea NU provoaca in mod direct cancer. Uneori, unii oameni cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altii fara factori de risc cunoscuti dezvolta cancer. E important sa cunoastem factorii de risc pentru a putea interveni la timp.

Metode de diagnostic

E esential un diagnostic concret, pentru a stabili un plan de tratament corect. Printre tehnicile de evaluare pentru diagnostic se numara:

  • examinare fizica;
  • endoscopie nazala;
  • scanare CT;
  • radiografie;
  • biopsie.

Medicii folosesc multe teste pentru a depista sau a diagnostica o tumora. De asemenea, fac teste pentru a vedea daca boala s-a raspandit intr-o alta parte a corpului. Pentru cele mai multe tipuri de cancer, o biopsie este singura cale sigura pentru a vedea daca o zona de tesut are cancer.

O scanare CT poate fi utilizata pentru a masura dimensiunea tumorii. Uneori, un colorant special numit substanta de contrast este administrat inainte de scanare pentru a crea o imagine mai clara. Acest colorant poate fi injectat in vena sau administrat sub forma de pastila sau lichid. De asemenea, RMN-ul poate fi folosit in acelasi scop. Se pot face si scanari osoase pentru a vedea daca boala s-a raspandit la oase.

Stadializare

Procesul de stadializare arata unde se afla cancerul, daca sau unde s-a raspandit si daca afecteaza alte parti ale corpului. Medicii folosesc teste de diagnosticare pentru a afla stadiul cancerului.

Un instrument pe care medicii il folosesc pentru a descrie stadiul este sistemul TNM. Medicii folosesc rezultatele testelor diagnostice si scanarilor pentru a raspunde la aceste intrebari:

  • Tumora (T): Cat de mare este tumora primara? Unde este localizata?
  • Ganglioni (N): S-a extins tumora la ganglionii limfatici? Daca da, unde si la cati?
  • Metastaze (M): Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului? Daca da, unde si cat?

Rezultatele sunt combinate pentru a determina stadiul cancerului pentru fiecare persoana. Exista 5 stadii principale pentru cancerele nazale:

  • Stadiul 0 – este un cancer precoce (Tis), fara raspandire la ganglioni limfatici (N0) sau metastaze indepartate (M0);
  • Stadiul I – cancer non-invaziv (T1), fara raspandire la ganglionii limfatici (N0) si fara metastaze indepartate (M0);
  • Stadiul II – cancer invaziv (T2) care nu s-a raspandit la ganglioni limfatici (N0) sau in parti indepartate ale corpului (M0);
  • Stadiul III – include cancerul invaziv (T3) fara raspandire la ganglionii limfatici regionali (N0) si fara metastaze (M0), precum si cancerul invaziv (T1, T2, T3) care s-a raspandit la ganglionii limfatici regionali (N1), dar nu prezinta niciun semn de metastaza (M0);
  • Stadiul IV a – este un cancer invaziv (T4a) care fie nu are implicare a ganglionilor limfatici (N0), fie s-a raspandit la un singur ganglion limfatic (N1), dar fara metastaze (M0);
  • Stadiul IV b – este un cancer invaziv (orice T) care s-a raspandit la ganglioni limfatici (N3), dar care nu are metastaze (M0);
  • Stadiul IV c – se refera la orice tumora (orice T, orice N) atunci cand exista dovezi de extindere indepartata (M1).

Tratament cancer nazal

Diagnosticul precoce al cancerului nazal si paranazal inseamna ca va fi mai usor de controlat. De asemenea, este posibil sa fie vindecat in acest stadiu. Medicul va planifica tratamentul in functie de:

  • tipul cancerului;
  • stadiul cancerului;
  • cum arata celulele la microscop – grad;
  • starea generala de sanatate.

tratament cancer la nas

Interventie chirurgicala pentru cancerele nazale

Interventia chirurgicala este un tratament comun pentru cancerul la nas si tumorile paranazale. Tipul de operatie va depinde de localizarea cancerului si de marimea tumorii. Pentru unele tipuri de cancere timpurii, poate fi posibila indepartarea tumorii. Acest lucru poate fi facut sub anestezic local sau general folosind chirurgia cu laser. Fasciculul laser functioneaza ca un bisturiu. Pentru tumorile mai mari e adesea nevoie de o operatie mai mare si un anestezic general.

Scopul interventiei chirurgicale este de a indeparta toata tumora si de a nu lasa urme de cancer in tesutul sanatos, numite si marja de eroare. De obicei, nu este posibil sa se elimine complet cancerul in timpul unei operatii, deci pot fi necesare tratamente suplimentare. Aceasta poate include mai mult de o operatie pentru a elimina cancerul si pentru a ajuta la restabilirea aspectului si functiei tesuturilor afectate.

Tipuri de operatii pentru cancerul nazal

Tipurile obisnuite de interventie chirurgicala pentru cancerul in cavitatea nazala si cancerul sinusal paranazal includ:

  • excizia – se efectueaza o operatie pentru a indeparta tumora canceroasa si o parte din tesutul sanatos din jurul ei, numita marja;
  • maxilectomie – este o interventie chirurgicala care indeparteaza o parte sau tot palatul dur, care este acoperisul osos al gurii (se pot plasa proteze sau alte dispozitive pentru a umple golurile lasate);
  • rezectie craniofaciala – este o interventie chirurgicala extinsa adesea recomandata pentru cancerul sinusal paranazal, prin care se indeparteaza mai mult tesut;
  • chirurgie endoscopica a sinusurilor – se face o incizie mica pentru a indeparta tumora folosind un tub subtire, de tip telescop, introdus in cavitatea nazala sau in sinus;
  • disectia gatului – indepartarea chirurgicala a ganglionilor limfatici din zona gatului (poate provoca amortirea urechii, slabiciune la ridicarea bratului deasupra capului si slabiciunea buzei inferioare);
  • chirurgie reconstructiva (plastica) – daca operatia necesita indepartarea unor zone mari sau specifice de tesut, poate fi recomandata o interventie chirurgicala reconstructiva.

Efecte adverse ale interventiilor chirurgicale nazale

Chirurgia pentru cancerele nazale are riscuri, deoarece ochii, gura, creierul si nervii si vasele de sange importante sunt de obicei localizati in apropierea tumorii. Chirurgia provoaca adesea umflarea fetei, gurii si gatului, ceea ce face dificila respiratia. Uneori poate fi necesara o traheostomie pentru a usura respiratia dupa operatie.

Radioterapia

Radioterapia independenta poate trata unele tipuri de cancere nazale, de obicei cand boala nu s-a raspandit. Se poate face inainte de operatie de multe ori. Pentru cancerul nazal si cancerul sinusal paranazal, radioterapia este cel mai des folosita in combinatie cu chirurgia. Se administreaza fie inainte, fie dupa operatie. Radioterapia poate fi, de asemenea, administrata impreuna cu chimioterapia. Pentru unele tipuri de tumori din cavitatea nazala sau sinusul paranazal, radioterapia poate fi principalul tratament.

Cel mai frecvent tip de radioterapie se numeste radioterapie cu fascicul extern. Radioterapia cu fascicul extern este administrata de un dispozitiv din afara corpului. Un regim de radioterapie cu fascicul extern sau o schema de radioterapie, de obicei, consta dintr-un numar specific de tratamente administrate intr-o perioada determinata de timp. Poate fi vorba de radioterapie cu intensitate modulata (permite administrarea de doze eficiente de radioterapie, reducand in acelasi timp daunele aduse celulelor sanatoase) sau terapie cu protoni.

Cand tratamentul cu radiatii este administrat cu ajutorul implanturilor, se numeste radioterapie interna sau brahiterapie.

Efectele secundare ale radioterapiei

Inainte de a incepe orice tip de radioterapie, e necesara o examinare amanuntita facuta de un medic stomatolog cu experienta in tratarea persoanelor cu cancer la cap si gat. Deoarece radioterapia poate cauza carii, este posibil ca dintii deteriorati sa fie eliminati. De multe ori, cariile dentare pot fi prevenite cu un tratament adecvat primit inainte de tratamentul oncologic. Dupa radioterapie pentru cavitatea nazala sau cancerul paranazal, ingrijirea stomatologica trebuie continuata pentru prevenirea unor probleme dentare suplimentare.

Radioterapia la nivelul capului si gatului poate provoca, de asemenea, roseata sau iritatii ale pielii in zona tratata, gura uscata sau saliva ingrosata cauzata de deteriorarea glandelor salivare, dureri osoase, greata, oboseala, dureri la nivelul gurii si dureri in gat. Alte reactii adverse pot include dureri sau dificultati de inghitire, pierderea poftei de mancare din cauza schimbarii gustului, pierderea auzului din cauza acumularii de lichid in urechea medie si acumularea de ceara in urechi.

Chimioterapia

Chimioterapia se poate face inainte sau dupa operatie sau radioterapie, dar si pentru a trata unele tipuri de cancer care s-au raspandit in alte parti ale corpului. De asemenea, se poate face daca tumora a reaparut dupa operatie si radioterapie si in timpul unui curs de radioterapie (chimio-radioterapie) pentru cancer local avansat. Combinatia chimioterapiei cu radioterapie (chimioradioterapie) poate functiona mai bine pentru multe persoane decat radioterapia individuala.

Chimioterapia sistemica inseamna utilizarea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase. Acest tip de medicamente este administrat prin fluxul sangvin pentru a ajunge la celulele canceroase din intregul corp. Se poate administra intravenos sau sub forma de capsule. Un regim de chimioterapie consta dintr-un numar specific de cicluri date intr-o perioada de timp stabilita.

Efecte adverse ale chimioterapiei

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de individ si de doza utilizata, dar pot include oboseala, risc de infectie, greata si varsaturi, caderea parului, pierderea poftei de mancare si diaree. Aceste reactii adverse dispar de obicei dupa terminarea tratamentului.

Preventie

Diferiti factori de risc sunt legati de diferite tipuri de cancer. Cercetatorii continua sa examineze care sunt factorii care provoaca aceste tipuri de cancer. Desi nu exista o modalitate dovedita de a preveni complet cancerul nazal, puteti reduce riscul. Cel mai important lucru pe care il poate face o persoana este sa renunte la fumat. De asemenea, evitati expunerea la substante despre care se stie ca pot creste riscul de cancer. In plus, reducerea riscului de infectie cu HPV este, de asemenea, importanta. Vaccinul anti-HPV este aprobat pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer la nivelul capului si gatului. Limitarea numarului de parteneri sexuali poate reduce, de asemenea, riscul de HPV.

Screening pentru cancerul nazal

Screening-ul se refera la teste si examinari utilizate pentru detectarea unei boli, cum ar fi cancerul, la persoanele care nu au simptome. Screening-ul poate depista unele tipuri de cancer timpuriu, cand tratamentul tinde sa functioneze cel mai bine. In acest moment insa nu exista un test individual de screening pentru cancerele din cavitatea nazala si cancerul paranazal. Aceste tipuri de cancer sunt, de asemenea, destul de rare. Din aceasta cauza, in general nu se recomanda screening-ul de rutina pentru aceste tipuri de cancer.

Cand vine vorba de cancerele din cavitatea nazala si cancerul sinusal paranazal, e bine sa fiti atenti la orice tip de semne si simptome. De asemenea, e recomandat sa faceti analize de rutina periodic si controale stomatologice.

Referinte:

1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/nasal-sinus-cancer/treatment
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-paranasal-tumors/symptoms-causes/syc-20354136
3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/nasal-sinus-cancer https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/paranasal-sinus-treatment-pdq

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *