Aluniță sau cancer de piele?

alunita sau cancer de piele

În ciuda mesajelor de sănătate publică ce atenționează populația referitor la efectele nocive ale soarelui, tendințele actuale privind supraexpunerea la soare sunt în continuă creștere.

Nu toate tipurile de cancer de piele sunt fatale, dar melanomul, cel mai periculos și cel de-al treilea cel mai frecvent, este extrem de periculos dacă nu este depistat devreme. Din fericire, melanomul are un prognostic bun dacă este depistat devreme și, de obicei, apar semne vizibile care ar trebui să ne trimită la medic, și anume o aluniță diferită, o leziune sau o pată.

Cuprins:

  1. Auto-examinarea pielii
  2. Tipuri de cancere de piele
  3. Ce sunt alunițele?
  4. Cum este diagnosticat melanomul?

Auto-examinarea pielii

Trebuie să vă verificați întregul corp deoarece cancerele de piele pot apărea uneori în părți ale corpului care nu sunt expuse la soare, de exemplu tălpile picioarelor, între degetele de la mâini și degetele de la picioare sau sub unghii. Dezbrăcați-vă complet și asigurați-vă că aveți o lumină bună.

Puteți folosi o oglindă pentru a verifica zonele mai greu accesibile, cum ar fi spatele și scalpul, sau puteți cere ajutorul unui membru al familiei, partener sau prieten pentru a vă ajuta la examinarea pielii.

Iată câteva modificări pe care trebuie să le aveți în vedere când vă examinați pielea:

  • noi alunițe formate;
  • alunițe care cresc în dimensiune;
  • aluniță care prezintă sângerări sau ulcerații;
  • aluniță care produce durere, furnicături, usturime mâncărime;
  • o aluniță care își modifică nuanţa şi culoarea de la maro la negru sau cuprinde mai multe culori;
  • dezvoltarea unei formațiuni la suprafața unei alunițe sau în interiorul acesteia;
  • suprafața unei alunițe devine dură sau solzoasă;
  • o aluniță este diferită de celelalte.

Sistemul ABCDE pentru analiza alunițelor

Sistemul ABCDE este una dintre tehnicile de analiză a aluniţelor, şi poate fi folosit de oricine:

  • A (Asimetria) – Dacă o jumătate dintr-o aluniță arată diferit de cealaltă, atunci acesta poate fi un semn că alunița ar putea fi canceroasă. O aluniță care este simetrică va arăta foarte asemănătoare pe ambele părți. Dacă trageți o linie imaginară prin mijlocul aluniței (din orice direcție), marginile ambelor părți se vor potrivi foarte bine una cu cealaltă. Dacă vorbim de o aluniță asimetrică, cele două părți nu se vor potrivi în mărime sau formă deoarece celulele de pe o parte a aluniţei cresc mai repede decât celulele din cealaltă parte. Celulele canceroase tind să crească mai rapid și mai neregulat decât celulele normale.
  • B (neregularitatea marginilor – Borders) – Marginile neregulate, nedefinite sau neclare pot fi un semn de melanom. Marginile unei alunițe normale vor avea o formă clară, bine definită. Dacă marginea este neregulată, crestată sau difuză, ar putea fi un semn că alunița este canceroasă. Marginea difuză și neregulată este dată, de asemenea, de creșterea necontrolată a celulelor canceroase.
  • C (Culoare) – Un semn distinctiv poate fi dat de o culoare ciudată, cum ar fi foate închisă sau cu mai multe nuanțe. Alunițele au culori diferite, inclusiv maro, negru sau arămiu. Atât timp cât culoarea este uniformă pe toată alunița, probabil aceasta este necanceroasă. Dacă observați o varietate de culori în aceeași aluniță, poate fi un semn de malignitate. Melanomul are, în general, nuanțe diferite de aceeași culoare, cum ar fi maro sau negru sau zone de diferite culori (de exemplu, alb, roșu, gri, negru sau albastru).
  • D (Diametru) – Alunițele care au diametrul mai mare decât al unei radiere de creion pot fi canceroase. Alunițele se încadrează, de obicei, în anumite limite de dimensiune. O aluniță normală măsoară aproximativ 6 milimetri sau mai puțin în diametru, care este aproximativ mărimea unei radiere de creion. Dacă alunița este mai mare, poate fi canceroasă, sau dacă își modifică în timp dimensiunea. Dacă observați că una dintre alunițe crește în timp, vă recomandăm să o examinați.
  • E (Evoluție) – Dacă o aluniță își modifică dimensiunea, forma sau culoarea, atunci este indicat să mergeţi la medic pentru un control. Dacă o aluniță își modifică în timp forma sau aspectul, acesta poate fi un semn de cancer. De aceea, este important să efectuați examinări periodice ale pielii și să verificați orice modificări ale culorii sau aspectului alunițelor. Dincolo de semnele ABCDE, țineți cont de orice alte diferențe între alunițe, cum ar fi roșeață, aspect solzos, sângerare, ulceraţii, durere etc.

Academia Americană de Dermatologie recomandă să efectuați o auto-examinare lunară, analizând alunițele de pe întregul corp.  Depistarea la timp a cancerului de piele este esențială pentru a crește eficiența tratamentului și șansele de vindecare.

Sistemul ABCDE pentru analiza alunițelor

Tipuri de cancere de piele

Există trei tipuri principale de cancer de piele – melanomul (inclusiv melanomul nodular), carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.

Melanomul

Majoritatea formelor de cancer de piele sunt melanom. Dacă este lăsat netratat se poate răspândi în alte părți ale corpului. Apare, de obicei, ca o aluniță nouă sau se formează dintr-o aluniță deja existentă, care își modifică dimensiunea, forma sau culoarea. Poate să apară și pe pielea care nu este expusă constant la soare.

Carcinomul bazal celular

Carcinomul bazal celular este cea mai comună și cea mai puțin periculoasă formă de cancer de piele. Leziunile sunt de culoare roșiatică, palidă sau perlate și apar ca o formațiune cu cruste, pot ulcera și nu se vindecă. Au dezvoltare lentă și apar adesea pe pielea expusă constant la soare.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase se prezintă sub forma unor formațiuni roșiatice, care pot sângera ușor, pot forma cruste sau pot prezenta ulcerații. Se dezvoltă, în general, în decurs de câteva luni  pe zone expuse frecvent la soare.

Cele două cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase apar, de obicei, pe părți ale pielii expuse frecvent la soare – capul, gâtul, fața, mâinile, brațele și picioarele – deși se pot dezvolta şi în altă parte. Nu se răspândesc la fel de repede ca melanomul, dar se pot răspândi și în alte părți ale corpului. Carcinomul bazocelular se dezvoltă larg și profund în piele. Melanomul se răspândește rapid, dar dacă este depistat și tratat devreme, rata de supraviețuire la cinci ani este de 98%. În schimb, pe măsură ce cancerul se răspândește în țesuturile din apropiere, în ganglionii limfatici sau în organele interne, rata de supraviețuire la cinci ani scade rapid.

Ce sunt alunițele?

Alunițele sunt formațiuni de culoare închisă ce se dezvoltă pe piele, alcătuite din celule ale pielii care au crescut într-un grup, nu individual. Aceste celule se numesc melanocite și sunt responsabile de producerea melaninei, pigmentului (culorii) din piele. Ne putem naște cu alunițe, dar acestea se pot dezvolta din în urma expunerii la radiații ultraviolete. În general, o persoană are între 10-40 alunițe pe față sau corp. Alunițele pot fi date și de modificări hormonale, cum ar fi în sarcină sau de pubertate. Deși majoritatea alunițelor sunt inofensive, chiar și cele care apar după vârsta de 25 de ani, trebuie să efectuăm examinări periodice ale pielii (auto-examinări recomandate lunar, mai ales dacă există un istoric familial de cancer de piele, sau cel puțin o dată la trei luni + examinări medicale de specialitate cel puțin o dată pe an) pentru a verifica dacă sunt formațiuni sau modificări ale pielii.

Aproape toți avem alunițe pe corp, mai multe sau mai puține. În general, alunițele nu sunt prezente la naștere, dar apar în copilărie și la adolescență. Cu cât ai mai multe alunițe pe piele, cu atât ai un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.

Care sunt diferențele dintre o aluniță comună, un nev displazic și un melanom?

Alunițele, nevii displazici și melanomul variază în funcție de mărime, culoare, formă și textură. O diferență importantă este că o aluniță normală sau nevul displazic nu reapare după ce este îndepărtat printr-o biopsie completă excizională, dar melanomul se poate dezvolta uneori iar. De asemenea, melanomul se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Caracteristicile unei alunițe normale:

  • margini netede, bine definite;
  • aspect neted, cu formă de cupolă;
  • mărimea de maximum 6 mm în diametru;
  • nu și-a modificat în timp dimensiunea, forma sau culoarea;
  • de obicei, aluniţele sunt rotunde sau ovale.

Caracteristicile unui nev displazic (aluniţă atipică):

  • NU este cancer, dar, la fel ca alunițele normale, pot crește riscul de cancer;
  • adesea, sunt mai mari de 5 milimetri;
  • culoarea poate fi maro, brun, roșie sau roz;
  • au margini neregulate sau drepte;
  • aspect neted, ușor dur, neregulat sau cu variații.

Caracteristicile melanomului:

  • este cancer;
  • mai mare de 6 mm;
  • culoare neuniformă, poate să aibă nuanțe de negru, maro și bronz sau zone de alb, gri, roșu, roz sau albastru;
  • formă neregulată și asimetrică, cu margini inegale, neclare, difuze, se poate estompa în restul pielii;
  • se poate descompune și se poate rupe, poate să sângereze sau să ulcereze.

Dacă ați observat una sau mai multe modificări ale pielii, asta nu înseamnă neapărat că aveți cancer de piele, dar este important să vă programați la un control medical pentru o examinare de specialitate.

Dacă aveți întrebări sau sunteți îngrijorat cu privire la o aluniță, se recomandă să consultați un dermatolog. Un medic va examina alunița, și dacă este cazul, vă poate recomanda îndepărtarea ei, dacă prezintă simptome canceroase, sau se poate preleva o mostră din acesta pentru a o examina mai departe. Medicul poate utiliza, de asemenea, un dispozitiv numit dermatoscop, care mărește și iluminează pielea pentru a oferi o imagine mai detaliată a aluniței și a structurii sale. Dacă o aluniță este canceroasă, atunci ea este îndepărtată împreună cu o mică parte din pielea din jur printr-o operație relativ simplă efectuată sub anestezic local.

Dacă este lăsată netratată, o aluniță suspectă se poate dezvolta în melanom, cea mai rară și cea mai agresivă formă de cancer de piele. Când este depistat devreme, melanomul este foarte tratabil, dar dacă este lăsat să se răspândească în alte părți ale corpului, acesta poate fi fatal.

Oricine poate fi afectat de cancerul de piele, dar, în general, anumite tipuri de piele au un risc mai mare. Tipurile de piele care sunt mai sensibile la radiațiile UV se ard mai repede și prezintă un risc mai mare de cancer de piele. Pielea foarte albă, cu pistrui, este mai predispusă riscului de arsuri.

Ce sunt alunițele

Cum este diagnosticat melanomul?

Singura modalitate de a diagnostica melanomul este prelevaea țesutului și verificarea acestuia în laborator pentru a depista eventualele celule canceroase. Medicul va îndepărta toată alunița sau o parte din aceasta. De obicei, această procedură durează doar câteva minute și poate fi efectuată într-un cabinet medical, o clinică sau un spital. Eșantionul va fi trimis la un laborator și un anatomo-patolog va examina țesutul sub microscop pentru a verifica melanomul.

Riscul de cancer este mai mare dacă:

  • aveți cel puțin un nev displazic;
  • aveți mai mult de 50 alunițe;
  • aveți istoric de arsuri solare – chiar și o singură arsură și chiar și în urmă cu mult timp;
  • expunere prelungită la soare sau la solar;
  • istoric familial sau personal de cancer de piele;
  • aveți o piele care se arde ușor;
  • aveți afecțiuni care fac pielea mai sensibilă la soare sau urmați un tratament cu medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Vă puteți proteja de cancerul de piele urmând o serie de sfaturi generale, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare, evitarea arsurilor solare, evitarea utilizării solarului, auto-examinarea pielii o dată pe lună cel puțin și controale dermatologice cel puțin o dată pe an.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Aluniță sau cancer de piele?”

  1. am piciorul stang maro si ma mananca mi-au iesit pete ,la fel si mana stanga pana la cot au iesit din piele
    basici rosii care ma maninca piciorul stang pana sus ma maninca am dat cu nidoflor da dupa 2 ore ma maninca iar ,pe spate mi se ea pielea am cateva alunite ,dar nu ma deranjeaza ,la fel in cap am mancarimi groaznice.

  2. Bună seara.
    Am născut acum un an, și de atunci imi tot apar alunite pe mâini si pe picioare. Mie tare frica sa nu fie ceva grav. Mie frica sa merg și la un dermatolog.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *