Nevi displazici sau alunite atipice – ce tratament necesita

nevi displazici

Nevi displazici sau alunite atipice – iata care sunt semnele asociate, de ce se formeaza unele alunite atipice, care sunt recomandarile de tratament.

CUPRINS:

1. Ce sunt nevii displazici?
2. Cum arata alunitele atipice?
3. Cauze
4. Alunitele atipice si riscul de melanom
5. Tratament si masuri de protectie
6. Intrebari frecvente

Ce sunt nevii displazici?

Nevii displazici sunt alunite care au o forma mai mare si neregulata decat o alunita obisnuita. Asta inseamna o dimensiune de obicei mai mare decat o radiera de creion. Astfel de alunite atipice tind sa aiba o culoare neuniforma, cu centru maro inchis si margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite si risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate sa se dezvolte dintr-o alunita atipica.

Alunitele atipice NU sunt melanom. Insa, deseori pot fi confundate cu un melanom, iar prezenta lor este asociata cu risc mai mare de melanom. Aveti un risc mai mare de a dezvolta melanom daca aveti:

  • 5 sau mai multe alunite atipice;
  • istoric personal de melanom;
  • o ruda de gradul I (parinte, frate, sora sau copil) care a avut melanom.

alunite atipice familiale

Cum arata alunitele atipice?

Alunitele atipice au adesea dimensiunea mai mare decat o radiera de creion, au o forma diferita (de multe ori nu rotunda) si au mai multe culori amestecate – amestecuri de cafeniu, maro, rosu si roz. Alunitele atipice pot aparea oriunde pe corp. Apar adesea pe trunchi.

Astfel, caracteristicile unei alunite atipice includ:

  • dimensiune: de obicei mai mare decat o alunita obisnuita – mai mare de 5 mm;
  • forma: forma poate varia, dar este de obicei asimetrica;
  • textura: poate fi neteda, solzoasa sau mai aspra decat alunitele obisnuite;
  • margini: de obicei neregulate si zimtate, pot fi usor decolorate spre margine;
  • proeminenta: de obicei plata;
  • culoare: poate fi o combinatie de mai multe culori, de la roz la maro inchis.

Alunitele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sani sau picioare, dar apar adesea in zonele care au fost expuse frecvent la soare. Desi nu toate alunitele atipice sunt alunite precanceroase, pot deveni alunite canceroase sau melanom.

→ Citeste si: Alunita sau cancer de piele?

Atentie!

Este important sa cunoasteti caracteristicile unei alunite atipice, astfel incat daca detectati una pe corp, sa puteti solicita ajutorul unui medic pentru a pune un diagnostic si pentru a stabili un plan de tratament daca este necesar.

alunite atipice

Cauze

Este probabil ca atat genetica, dar si expunerea la radiatii UV sa aiba un rol in dezvoltarea alunitelor atipice. Alunitele atipice pot aparea ca alunite noi sau ca modificare a unei alunite existente. Leziunile pot fi simple sau multiple. Nevii atipici pot aparea sporadic sau pot fi familiali (mosteniti).

Nevii atipici sporadici afecteaza in principal persoanele cu pielea deschisa, cu par deschis si pistrui (fototip 1 sau 2). Sunt mai numeroase daca pielea a fost expusa frecvent la soare. Nevii atipici se pot dezvolta in orice moment, dar majoritatea se dezvolta in primii 15 ani de viata. De obicei, persoanele cu alunite atipice sporadice au 1-10 alunite cu diametrul mai mare de 5 mm.

Nevii atipici familiali care apar ereditar pot face parte din sindromul familial de melanom multiplu atipic. Persoanele cu sindrom familial de melanom multiplu atipic au urmatoarele:

  • una sau mai multe rude de gradul I sau de gradul II diagnosticate cu melanom la o varsta mai mica (< 40 de ani);
  • un numar mare de alunite (deseori mai mult de 50), dintre care unele sunt atipice;
  • nevi care sunt displazici din punct de vedere histopatologic.

Ce este sindromul alunitelor atipice?

Sindromul alunitelor atipice este o afectiune a pielii care este observata la aproximativ 2% din populatie. Este definit ca prezenta a mai mult de 50 de alunite din melanocite (celule capabile sa produca pigment) prezente pe corp, dintre care 3 sau mai multe sunt atipice ca aspect. O alunita atipica este una cu diametrul mai mare de 5 mm, adesea cu zone plate si inaltate, uneori ovala, mai degraba decat rotunda si cu unele variatii de culoare.

Alunitele atipice solitare sunt alunite benigne individual, cu un risc scazut de progresie spre melanom. Persoanele cu mai multe alunite atipice (sindromul alunitelor atipice) au un risc mai mare (de 7 pana la 10 ori) de a dezvolta melanom si cancer de piele in comparatie cu populatia generala, fara alunite atipice.

cauze nevi displazici

Alunitele atipice si riscul de melanom

Unele alunite atipice (precum si cele comune) se pot transforma in melanom, dar majoritatea alunitelor atipice nu se vor transforma niciodata in cancer. De fapt, melanomul este mai probabil sa se dezvolte ca o leziune noua, pe pielea normala, fara legatura cu alunitele prezente deja. Din acest motiv, eliminarea alunitelor nu va reduce complet riscul de melanom. Persoanele cu multe alunite atipice sau care au rude care au avut melanom pot prezenta un risc mai mare de melanom.

Atat factorii genetici, cat si cei de mediu joaca un rol in aparitia melanomului, iar printre acestia se numara prezenta nevilor displazici multipli, a nevilor comuni si a sindromului de alunite si melanom familial atipic multiplu, precum si a sindromului de alunite atipice.

Cu cat aveti mai multi nevi displazici, cu atat este mai mare riscul de melanom. Daca aveti 5 sau mai multi nevi displazici, aveti un risc de pana la 10 ori mai mare de a dezvolta melanom de-a lungul vietii, in comparatie cu cineva fara nevi displazici. In general, daca melanomul se dezvolta, de obicei incepe intr-un loc nou de pe piele si nu din nevul displazic in sine. Deci, desi exista o legatura, a avea un nev displazic NU inseamna ca se va transforma neaparat in melanom. De fapt, doar aproximativ 25% dintre cazurile de melanom pornesc de la nevi displazici – majoritatea cazurilor de melanom apar sporadic.

• Citeste si: 10 Mituri despre cancerul de piele.

cum arata alunitele atipice

Tratament si masuri de protectie

Daca aveti una sau mai multe alunite atipice, discutati cu dermatologul despre un program de screening adecvat si daca vreo alunita necesita sau nu o biopsie pentru a va asigura ca nu este cancer. Cu cat alunitele au mai multe trasaturi anormale, cu atat riscul poate fi mai mare. Monitorizarea frecventa a acestor alunite este deosebit de importanta, astfel incat, daca apare un melanom, acesta poate fi detectat si tratat cat mai devreme.

O alunita atipica individuala poate fi indepartata chirurgical daca dermatologul este ingrijorat de aceasta. Cu toate acestea, majoritatea alunitelor nu vor necesita indepartare.

Masuri de protectie

E important sa mergeti periodic la medic pentru analiza alunitelor si sa va protejati pielea. Protejati-va pielea cu imbracaminte si nu uitati sa purtati o palarie care sa protejeze fata, gatul si urechile si o pereche de ochelari de soare cu protectie UV. Evitati expunerea la soare in orele amiezii vara si folositi crema de protectie solara. Aplicati suficienta protectie solara cu 15 – 30 de minute inainte de a iesi la soare si reaplicati la fiecare 2 ore si imediat dupa inot si uscare cu prosopul. Cremele de protectie solara nu trebuie folosite ca alternativa la imbracaminte si umbra, ci ofera o protectie suplimentara. Nicio protectie solara nu va oferi protectie 100%.

• Vezi aici mai multe despre Bronz si riscul de cancer.

protectie solara

Indepartarea profilactica a tuturor nevilor displazici – indicata sau nu?

Excizia profilactica a tuturor nevilor nu este necesara sau recomandata din mai multe motive. In primul rand, foarte putini nevi displazici se transforma efectiv in melanom, ceea ce face ca eliminarea tuturor nevilor sa fie inutila. Mai mult, este imposibil de prezis cu exactitate care alunite vor progresa, in afara de faptul ca melanoamele de foarte multe ori apar spontan sau de novo, mai degraba decat din nevi deja prezenti.

De multe ori, indepartarea tuturor nevilor displazici ar putea afecta prin oferirea unui sentiment fals ca riscul a scazut complet acum, facand persoana mai putin atenta la masurile de protectie si de screening regulat.

Trebuie, insa, sa efectuati autoexaminari lunar, sa mergeti la medic periodic pentru un control amanuntit. De asemenea, informati medicul daca o alunita incepe sa sangereze sau sa elimine orice forma de lichid, daca apar modificari de dimensiune sau forma, mancarimi, daca se intareste sau se simte ca un nodul, apar modificari de textura, devine prea proeminenta etc.

INTREBARI FRECVENTE

sindromul alunitelor displazice

Sindromul alunitelor atipice este ereditar?

Da, este in general o afectiune ereditara. Cu toate acestea, poate aparea si sporadic fara antecedente familiale.

Se poate transforma un nev displazic in cancer de piele?

Nevi displazici/alunitele atipice se pot transforma in cancer de piele, in special melanom. Cu toate acestea, cercetarile indica faptul ca majoritatea raman stabile in timp si foarte putine se transforma in melanom. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un control si pentru cel mai bun plan de tratament.

Cand imi examinez pielea, la ce trebuie sa fiu atent?

In timpul autoexaminarii pieleii, observati orice modificari de culoare, cum ar fi atunci cand o alunita devine mai inchisa sau dezvolta noi culori. De asemenea, examinati modificarile dimensiunilor alunitelor (cum ar fi atunci cand o alunita creste rapid sau devine mai mare decat varful unei radiere de creion), modificari ale texturii, schimbari de forma etc.

Cat de des ar trebui sa fac autoexaminarea completa a pielii?

Medicii recomanda in general efectuarea unei autoexaminari complete cel putin o data pe luna – analizand toate zonele de piele, cu atentie.

Toate alunitele atipice trebuie indepartate?

Alunitele atipice rareori trebuie indepartate atata timp cat nu prezinta niciuna dintre modificarile ce pot fi legate de alunite precanceroase. Majoritatea medicilor recomanda monitorizarea regulata a alunitelor atipice. Uneori pacientii aleg sa elimine o alunita atipica din motive cosmetice.

Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/moles-types
(2) https://www.aafp.org/afp/2015/0601/p762.html
(3) https://dermnetnz.org/topics/atypical-melanocytic-naevus
(4) https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2588561
(5) https://www.news-medical.net/health/Dysplastic-Nevi-(Atypical-Moles).aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *