Terapia cu anticorpi monoclonali in cancer

terapia cu anticorpi monoclonali

Terapia cu anticorpi monoclonali este o forma de tratament pentru anumite tipuri de cancer. Iata cum actioneaza si ce indicatii are.

CUPRINS:

1. Ce este terapia cu anticorpi monoclonali?
2. Tipuri de anticorpi monoclonali
3. Cum actioneaza asupra celulelor canceroase?
4. Reactii adverse posibile

Ce este terapia cu anticorpi monoclonali?

Sistemul imunitar este compus dintr-o multitudine de elemente ce detecteaza si distrug agenti cum ar fi bacteriile si virusurile. In mod similar, acest sistem poate elimina celulele deteriorate sau anormale, cum ar fi celulele canceroase. Un factor al sistemului imunitar este activitatea anticorpilor. Un anticorp se ataseaza de o anumita molecula (antigen) de pe suprafata unei celule. Cand un anticorp se leaga de antigen, acesta serveste drept element ce atrage molecule care actioneaza impotriva bolilor sau ca un factor ce favorizeaza distrugerea celulelor prin alte procese ale sistemului imunitar.

Celulele canceroase pot uneori sa evite detectarea de catre sistemul imunitar sau pot bloca activitatea sistemului imunitar. Anticorpii monoclonali sunt molecule produse in laborator ce actioneaza ca anticorpi substitutivi ce pot restabili, pot imbunatati sau imita atacul sistemului imunitar asupra celulelor canceroase. Se pot lega de antigenii care sunt in general mai numerosi la suprafata celulelor canceroase decat pe celulele sanatoase.

Se pot proiecta anticorpi care vizeaza in mod specific un anumit antigen, cum ar fi unul gasit pe celulele canceroase. Apoi, se pot face multe copii ale anticorpului in laborator. Acestia sunt cunoscuti sub numele de anticorpi monoclonali. Imunoterapia pe baza de anticorpi monoclonali este acum considerata a fi o componenta principala a terapiei impotriva cancerului, alaturi de interventii chirurgicale, radioterapie si chimioterapie.

Exista mai multe tipuri de anticorpi monoclonali diferiti pentru tratarea cancerului. Lucreaza in diferite moduri pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a opri cresterea lor. Toti au nume care includ „mab” la sfarsitul numelui generic. Exemplu includ trastuzumab (Herceptin) si rituximab.

ce sunt anticorpii monoclonali

 ▻  Citeste mai multe despre imunoterapia in cancer.

Tipuri de anticorpi monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt produsi in laborator pentru a sustine anticorpii naturali ai corpului sau pentru a actiona ca ei insisi. Anticorpii monoclonali pot ajuta la combaterea cancerului in diferite moduri. De exemplu, pot fi utilizati pentru a bloca activitatea proteinelor anormale din celulele canceroase – se numeste terapie tintita sau tratament pentru cancer care vizeaza genele, proteinele sau mediul tisular specific unui cancer.

Multi anticorpi monoclonali sunt utilizati pentru tratarea cancerului. Sunt un tip de terapie tintita impotriva cancerului, ceea ce inseamna ca sunt conceputi pentru a interactiona cu elemente specifice. Unii anticorpi monoclonali sunt, de asemenea, folositi in imunoterapie, deoarece ajuta la „transformarea” sistemului imunitar impotriva cancerului. De exemplu, unii anticorpi monoclonali marcheaza celulele canceroase astfel incat sistemul imunitar sa le recunoasca si sa le distruga mai eficient.

Alte tipuri de anticorpi monoclonali stimuleaza sistemul imunitar prin inhibarea sau oprirea punctelor de control imune. Un punct de control imun este utilizat in mod normal de organism pentru a opri in mod natural raspunsul sistemului imunitar si pentru a preveni atacul celulelor sanatoase. Inhibitorii punctului de control blocheaza capacitatea celulelor canceroase de a opri activarea sistemului imunitar si, la randul sau, amplifica sistemul imunitar al corpului pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Punctele de control obisnuite pe care le afecteaza acesti inhibitori sunt caile PD-1 / PD-L1 si CTLA-4. Exemple de inhibitori ai punctelor de control imun sunt:

  • Ipilimumab;
  • Nivolumab;
  • Pembrolizumab;
  • Atezolizumab;
  • Avelumab;
  • Durvalumab.

 ▻  Citeste mai multe despre terapia tintita in cancer.

Cum actioneaza medicamentele cu anticorpi monoclonali?

Anticorpii monoclonali sunt conceputi pentru a functiona in moduri diferite. Un anumit medicament de acest fel poate functiona, de fapt, prin mai multe mijloace. Rolul medicamentului de acest tip poate include:

  • marcarea celulelor canceroase – unele celule ale sistemului imunitar depind de anticorpi pentru a localiza tinta unui atac;
  • declansarea distrugerii membranei celulare – unii anticorpi monoclonali pot declansa un raspuns al sistemului imunitar care poate distruge peretele exterior (membrana) unei celule canceroase;
  • blocarea cresterii celulare – unii anticorpi de acest tip blocheaza legatura dintre o celula canceroasa si proteinele care favorizeaza cresterea celulara;
  • prevenirea dezvoltarii vaselor de sange – pentru ca o tumora canceroasa sa creasca si sa supravietuiasca, are nevoie de un aport adecvat de sange, iar unele medicamente pe baza de anticorpi monoclonali blocheaza interactiunile proteina-celule necesare dezvoltarii de noi vase de sange;
  • blocarea inhibitorilor sistemului imunitar – anumite proteine ​​care se leaga de celulele sistemului imunitar sunt elemente care previn supraactivitatea sistemului, iar anticorpii monoclonali care se leaga de aceste celule ale sistemului imunitar le ofera celulelor care lupta impotriva cancerului o oportunitate de a lucra mai eficient;
  • ataca direct celulele canceroase – anumiti anticorpi monoclonali pot ataca celula mai direct, chiar daca au fost proiectati pentru un alt scop;
  • sustinerea tratamentului cu radiatii – datorita capacitatii unui anticorp monoclonal de a se conecta cu o celula canceroasa, anticorpul poate fi proiectat ca metoda de livrare pentru alte tratamente (cand un anticorp monoclonal este atasat la o mica particula radioactiva, acesta transporta tratamentul cu radiatii direct catre celulele canceroase si poate reduce la minimum efectul radiatiilor asupra celulelor sanatoase – aceasta variatie a radioterapiei standard pentru cancer se numeste radioimunoterapie);
  • administrarea chimioterapiei – in mod similar, unii anticorpi monoclonali sunt atasati la un medicament de chimioterapie pentru a oferi tratamentul direct in celulele canceroase, evitand in acelasi timp celulele sanatoase.

cum actioneaza anticorpii monoclonali

Cum se utilizeaza anticorpii monoclonali pentru tratarea cancerului?

Anticorpii monoclonali sunt utilizati pentru a trata mai multe tipuri de cancer. Aceste medicamente sunt administrate pacientilor printr-o perfuzie si pot fi utilizate singure sau in combinatie cu alte tratamente pentru cancer. Fiecare anticorp monoclonal functioneaza intr-unul sau mai multe moduri, in functie de antigenul vizat. Unele medicamente cu anticorpi monoclonali pot fi utilizate in combinatie cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau terapia hormonala.

Pentru ce tipuri de cancer pot fi folosi anticorpii monoclonali?

Tratamentele cu anticorpi monoclonali au fost dezvoltate pentru unele tipuri de cancer, dar nu pentru toate. De asemenea, anumite tipuri de celule canceroase sunt mai vulnerabile decat altele la interventii cu anticorpi monoclonali. Cu toate acestea, tratamentele au fost aprobate pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv:

  • tumori cerebrale;
  • cancer mamar;
  • leucemie limfocitara cronica;
  • cancer colorectal;
  • cancere ale capului si gatului;
  • limfomul Hodgkin;
  • cancer pulmonar;
  • melanom;
  • limfom non-Hodgkin;
  • cancer de prostata;
  • cancer gastric.

Unele medicamente cu anticorpi monoclonali fac parte din planurile standard de tratament. Altele sunt inca experimentale si utilizate atunci cand alte tratamente nu au avut succes.

tipuri de anticorpi monoclonali

Reactii adverse posibile

In general, tratamentul cu anticorpi monoclonali are mai putine efecte secundare decat tratamentele traditionale de chimioterapie. Cu toate acestea, tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru cancer poate provoca unele reactii adverse, dintre care cateva, desi rare, pot fi foarte grave.

In general, efectele secundare mai frecvente cauzate de medicamentele cu anticorpi monoclonali includ:

  • reactii alergice, cum ar fi urticarie sau mancarime;
  • semne si simptome asemanatoare gripei, inclusiv frisoane, oboseala, febra si dureri musculare;
  • greata, varsaturi;
  • diaree;
  • iritatii ale pielii;
  • tensiune arteriala scazuta.

Efectele secundare grave, dar rare, ale terapiei cu anticorpi monoclonali pot include:

  • reactii la perfuzie;
  • numar scazut de celule sangvine;
  • probleme cu inima – anumiti anticorpi monoclonali cresc riscul de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva si atacuri de cord;
  • probleme pulmonare – unii anticorpi monoclonali sunt asociati cu un risc mai mare de boli pulmonare inflamatorii;
  • probleme ale pielii;
  • sangerare.

Unii anticorpi monoclonali pot provoca, de asemenea, sindromul de scurgere capilara. Acest sindrom determina scurgerea de lichide si proteine ​​din vasele de sange minuscule in tesuturile inconjuratoare, rezultand o tensiune arteriala foarte mare. Sindromul de scurgere capilara poate duce la insuficienta multipla de organ si soc.

Discutati despre optiunile de tratament pentru cancer cu medicul. Impreuna puteti evalua beneficiile si riscurile fiecarui tratament si puteti decide daca un tratament cu anticorpi monoclonali este potrivit pentru tine.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/monoclonal-antibodies.html
(2) https://www.medicinenet.com/monoclonal_antibodies/article.htm
(3) https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/19/077/19077498.pdf
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551545/
(5) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy/monoclonal-antibodies

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Terapia cu anticorpi monoclonali in cancer”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *