Virusurile care pot cauza cancer

virusurile care pot cauza cancer

Virusurile care pot cauza cancer includ HPV, Virusul Epstein-Barr, virusul HIV si altele. Iata care este legatura dintre acestea si dezvoltarea cancerului si cu ce forme de cancere sunt asociate.

CUPRINS:

1. Cum poate un virus sa cauzeze cancer?
2. Virusuri care pot cauza cancer
a. Papilomavirusul uman (HPV)
b. Virusul Hepatitic B si C
c. Virusul Epstein-Barr
d. Virusul imunodeficientei umane HIV
e. Virusul T-limfotrop uman 1 (HTLV-1)
f. Virusul uman herpetic 8 (HHV-8)
g. Poliomavirus Merkel

Cum poate un virus sa cauzeze cancer?

Este adevarat ca nu se cunosc exact cauzele celor mai multe tipuri de cancer. Insa, unele comportamente in stilul de viata, cum ar fi fumatul, pot creste riscul. De asemenea, unele virusuri pot provoca unele tipuri de cancer, in special la persoanele cu anumiti factori de risc modificabili, precum:

  • utilizarea de medicamente intravenoase si schimb de ace;
  • relatii sexuale neprotejate cu mai multi parteneri;
  • alegerea de a nu fi vaccinat impotriva anumitor virusuri legate de cancer etc.

Virusurile sunt organisme mici formate dintr-un numar de gene sub forma de ADN sau ARN inconjurate de un invelis proteic. Nu orice virus este legat de cancer. Exista unele tipuri care pot afecta unele celule din organism. Virusul ajunge intr-o celule sanatoasa si se ataseaza de ADN-ul celulei incercand sa schimbe codul genetic si instruind modul in care corpul este dezvoltat si mentinut. Astfel, celula respectiva ajunge sa se comporte anormal. Unele celule anormale incep sa se reproduca necontrolat, formand o tumora canceroasa. Virusurile legate de cancer au genom diferit, cicluri de viata diferite si calea de infectare este lenta. Dezvoltarea cancerului NU tine doar de infectare in sine, ci si de factori de tin de stilul de viata, sanatatea generala a persoanei, imunosupresia, mutatii somatice, predispozitie genetica sau expunere la cancerigeni.

virusurile si cancerul

Virusuri care pot cauza cancer

Virusurile oncogene pot provoca cancer prin diferite mecanisme, care pot include:

  • alterarea genelor celulare, fie prin mutatie, fie prin manipularea modului de expresie a genelor;
  • suprimarea sau perturbarea sistemului imunitar;
  • cauzarea de inflamatii pe termen lung.

Este important sa ne amintim ca NU toate infectiile virale duc la cancer. Exista mai multi factori care pot influenta daca infectia cu un virus oncogen va progresa spre cancer. Acestia pot include factori precum sanatatea sistemului imunitar, genetica si mediul inconjurator. Cancerul este, de asemenea, o boala complexa, cu multi factori care pot afecta dezvoltarea lui. Astfel, este dificil sa spunem ca un virus cauzeaza direct cancer. Este mai corect sa spunem ca virusurile pot fi un factor care contribuie la dezvoltarea cancerului.

Papilomavirusul uman (HPV)

Papilomavirusurile umane (HPV) sunt un grup de mai mult de 150 de virusuri inrudite. Unele tipuri de HPV cresc doar in piele, in timp ce altele cresc in mucoase, cum ar fi gura, gatul sau vaginul. Peste 40 de tipuri de HPV pot fi transmise prin contact sexual. Majoritatea persoanelor active sexual sunt infectate cu unul sau mai multe dintre aceste tipuri de HPV la un moment dat in viata.

Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu vor dezvolta un cancer legat de infectie. Unele tulpini ale virusului sunt responsabile de negii obisnuiti si negii plantari (negi pe talpile picioarelor). Alte tulpini pot infecta mucoasa interioara a colului uterin – aceste tulpini sunt impartite in tulpini cu risc scazut si risc ridicat. Tulpinile cu risc ridicat sunt cele asociate puternic cu cancerul de col uterin. Doua tulpini cu risc ridicat, 16 si 18, sunt considerate a fi responsabile pentru peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Tulpinile 6 si 11 cu risc scazut sunt responsabile pentru un procent mare de condiloame genitale.

Papilomavirusul uman este transmis prin contact piele-piele. Relatiile sexuale nu sunt necesare pentru transmitere, dar sunt cea mai frecventa cale. Virusul poate infecta regiunile genitale, anale si orale ale corpului. Infectia apare atunci cand virusul intra in mici leziuni ale pielii sau mucoaselor.

HPV si cancer de col uterin

virusul HPV

Papilomavirusul uman este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Este responsabil pentru cel putin 90% dintre cazuri. HPV 16 este cel mai frecvent tip de virus HPV asociat cu cancerul si se gaseste la peste 50% dintre cazurile de cancer de col uterin. Al doilea tip mai frecvent este 18 si este responsabil pentru 10-12% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Odata ajuns in interior, HPV infecteaza celulele epiteliale gazda, facandu-le sa produca noi virusuri. In procesul de inlocuire a celulelor normale, celulele infectate sunt eliberate, si la randul lor elibereaza particule virale.

Exista 3 etape necesare pentru dezvoltarea cancerului de col uterin:

  • infectia cu HPV;
  • persistenta HPV – la majoritatea femeilor (~ 80%), infectiile cu HPV sunt reduse sau suprimate de sistemul imunitar in 1-2 ani de la expunere, dar uneori daca infectia persisita o perioada lunga de timp, creste riscul de cancer;
  • transformarea si invazia celulara – invazia apare de obicei dupa o lunga perioada de infectie.

HPV si alte tipuri de cancer

Este cunoscut faptul ca HPV este o cauza directa a cancerului de col uterin, dar rolul sau in cancer poate fi mult mai mare. Recent, studiile au legat puternic HPV de cancerul vulvar, cancerul penian, cancerul anal si cancerul de cap si gat.

Virusul Hepatitic B si C

Hepatitele B si C sunt responsabile pentru 70-85% dintre cancerele hepatice primare. Nu se stie ca VHC se integreaza in genomul gazda. Potentialul cancerigen al VHC consta in capacitatea sa de a provoca leziuni hepatice, inflamatie si regenerare tisulara mediate de raspuns imun cronic.

Atat VHB cat si HCV provoaca hepatita virala, un tip de infectie hepatica. Alte virusuri pot provoca, de asemenea, hepatita (virusul hepatitei A, de exemplu), dar numai VHB si VHC pot provoca infectii pe termen lung (cronice) care cresc riscul unei persoane de cancer la ficat.

Virusul hepatitic B si C si cancerul hepatic

VHC este mai putin probabil sa provoace simptome decat VHB, dar este mai probabil sa provoace o infectie cronica, care poate duce la afectarea ficatului sau chiar cancer. VHB este transmis prin contact cu sange contaminat, transpiratie sau lacrimi. Poate fi, de asemenea, raspandit prin contact sexual si de la mama la copil. Infectia apare in principal in ficat, dar antigene virale pot fi detectate in sange in intregul corp. Infectia cronica este indicata de prezenta antigenelor virale in sange mai mult de 6 luni.

VHC este transmis in principal prin contact sange-sange. Infectia apare mai ales in ficat si produce o inflamatie mai severa decat VHB. Peste 80% dintre cei infectati cu VHC vor dezvolta ciroza a ficatului sau carcinom hepatocelular. VHB si VHC sunt raspandite de la o persoana la alta in acelasi mod ca si HIV – prin partajarea de ace (cum ar fi in timpul consumului de droguri injectabile), sex neprotejat sau nastere. De asemenea, pot fi transmise prin transfuzii de sange, dar acest lucru este rar, deoarece sangele donat este testat pentru aceste virusuri.

Virusul Epstein-Barr

virusul epstein barr

Virusul Epstein Barr este cel mai des asociat cu boala limfoproliferativa, cel mai frecvent limfom Burkitt. Se estimeaza ca peste 90% din populatia lumii este infectata cu EBV. EBV este responsabil pentru mononucleoza infectioasa („boala sarutului”). Are mecanism de transmitere in general necunoscut, posibil prin saliva. Virusul poate fi raspandit si prin sange si sperma.

Infectia cu EBV incepe de obicei in celulele epiteliale ale orofaringelui, nazofaringelui posterior si glandelor paratiroide. De acolo EBV infecteaza celulele B si se stabileste o infectie persistenta. Aproape toate cazurile de infectie cu EBV sunt controlate de sistemul imunitar, iar persoanele infectate sunt asimptomatice (nu au simptome de infectie).

Virusul Epstein Barr si cancerul

Doar un procent mic de infectii duce la cancer, majoritatea cazurilor apar la persoane cu sistem imunitar compromis. Acesti pacienti sunt in special sensibili, deoarece nu au suficienta functie imunitara pentru a inhiba cresterea celulelor B infectate. Mutatiile care apar in celule din cauza infectiei cu EBV pot contribui la anumite tipuri de cancer rare, inclusiv:

  • limfomul Burkitt;
  • cancer nazofaringian;
  • limfomul Hodgkin;
  • cancer la stomac.

Virusul imunodeficientei umane HIV

HIV, virusul care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA), nu pare sa provoace cancer direct. Insa, infectia cu HIV creste riscul unei persoane de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, in special unele legate de alte virusuri. HIV poate fi raspandit prin sperma, lichide vaginale, sange si lapte matern de la o persoana infectata cu HIV. Rutele cunoscute de raspandire includ:

  • sex neprotejat (oral, vaginal sau anal) cu o persoana infectata cu HIV;
  • injectii cu ace sau echipamente de injectie folosite anterior de o persoana infectata cu HIV;
  • expunerea prenatala (inainte de nastere) si perinatala (in timpul nasterii) a sugarilor;
  • uneori alaptarea de catre mame cu HIV;
  • transfuzie de produse din sange care contin HIV (riscul de HIV in urma unei transfuzii este mic datorita testelor de sange si a screeningului donatorului);
  • transplanturi de organe de la o persoana infectata cu HIV (donatorii sunt acum testati pentru HIV);
  • leziuni sau accidente penetrante (de obicei, cu ace) la lucratorii din domensiun sanatatii, in timp ce ingrijesc pacienti infectati cu HIV sau care manipuleaza sangele.

HIV nu este raspandit prin insecte, prin apa sau prin contactul ocazional, cum ar fi vorbirea, stransul mainilor, imbratisarea, tusea, stranutul sau impartasirea veselei, a bailor, bucatariilor, telefoanelor sau computerelor. Nu este raspandit prin saliva, lacrimi sau transpiratie.

HIV si cancerul

HIV infecteaza si distruge globulele albe din sange cunoscute sub numele de celule T helper, ceea ce slabeste sistemul imunitar al organismului. Acest lucru ar putea lasa sa evolueze alte virusuri, cum ar fi HPV, care ar putea duce la cancer. Se considera ca sistemul imunitar este important si in atacarea si distrugerea celulelor canceroase nou formate. Un sistem imunitar slab ar putea lasa celulele canceroase noi sa supravietuiasca suficient de mult pentru a se transforma intr-o tumora grava, care poate pune viata in pericol.

Infectia cu HIV a fost legata de un risc mai mare de a dezvolta sarcom Kaposi si cancer de col uterin. De asemenea, este legat de anumite tipuri de limfom non-Hodgkin, in special de limfomul sistemului nervos central. Alte tipuri de cancer care pot avea mai multe riscuri sa se dezvolte la persoanele cu infectie cu HIV includ:

  • cancer anal
  • limfom Hodgkin
  • cancer pulmonar
  • cancer de cap si gat
  • unele tipuri de cancer de piele
  • cancer hepatic

Este important sa retineti ca HIV nu cauzeaza cancer de la sine. Sistemul imunitar este important atat in ​​combaterea infectiilor, cat si in gasirea si atacarea celulelor canceroase. Slabirea sistemului imunitar cauzata de infectia cu HIV poate creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi sarcomul Kaposi, limfomul non-Hodgkin si cancerul de col uterin.

Virusul T-limfotrop uman 1 (HTLV-1)

Virusul T-limfotrop uman 1 poate fi transmis prin contact sexual sau cu sange. Poate fi transmis si prin laptele matern si de la mama la fat. Este un retrovirus care poate infecta celulele T, limfocitele B, monocitele si fibroblastele. Aproximativ 3-5% dintre persoanele cu HTLV1 vor dezvolta leucemie cu celule T adulte, si majoritatea cazurilor apar la persoane de varsta mijlocie.

HTLV-1 a fost legat de un tip de leucemie limfocitara si limfom non-Hodgkin numit leucemie / limfom cu celule T adulte (ATL). Pe langa ATL, acest virus poate provoca alte probleme de sanatate, desi multe persoane cu HTLV-1 nu au niciuna dintre ele. Pentru a se reproduce, trebuie sa treaca printr-un pas suplimentar pentru a-si schimba genele ARN in ADN. Unele dintre noile gene ADN pot deveni apoi parte a cromozomilor celulelor umane infectate de virus. Acest lucru poate schimba modul in care celula creste si se divide, ceea ce poate duce uneori la cancer.

virusurile oncogene

Virusul uman herpetic 8 (HHV-8)

Virusul herpetic uman 8 (HHV-8) este un tip de virus herpes, ce poate fi asociat cu sarcomul Kaposi (KSHV). Ca si EBV, este un tip de virus herpetic. Infectia cu HHV-8 este rara. HHV-8 este raspandit mai ales prin saliva, desi poate fi transmis si prin contact sexual, transplanturi de organe si transfuzii de sange. Acesta provoaca un tip rar de cancer numit sarcom Kaposi. Acest cancer afecteaza peretii vaselor de sange si ai vaselor limfatice. HHV-8 poate fi gasit in celulele acestor tesuturi. In mod normal, sistemul imunitar tine virusul sub control. Cu toate acestea, persoanele care au un sistem imunitar slabit, din cauza HIV, de exemplu, prezinta un risc crescut de a dezvolta sarcom Kaposi.

HHV8 si sarcomul Kaposi

HHV8 cauzeaza in principal Sarcomul Kaposi, un tip de cancer care afecteaza pielea si organele moi. HHV8 este, de asemenea, asociat cu mai multe tulburari de sange. Este cel mai frecvent raspandit prin contact sexual si prin saliva. Transmiterea poate aparea, de asemenea, prin transplant de organe sau transfuzie de sange.

ADN-ul HHV8 se gaseste in toate cazurile de sarcom Kaposi, dar infectia nu este suficienta pentru a cauza cancer. Metoda exacta prin care HH8V induce cancer este inca investigata. Sarcomul Kaposi incepe probabil ca un proces inflamator la care sunt recrutate celulele circulante (inclusiv celulele infectate cu HHV8), ceea ce duce la inflamatii suplimentare, leziuni tisulare si infectie virala. Virusul stabileste apoi o infectie persistenta care poate trimite semnale care favorizeaza angiogeneza si inflamatia. Acest ciclu poate duce in cele din urma la dezvoltarea tumorii.

Poliomavirus Merkel

Poliomavirusul Merkel (MCV sau MCPyV) a fost legat de o forma de cancer de piele care afecteaza celulele Merkel – carcinomul cu celule Merkel.

MCV a fost descoperit in 2008 in esantioane de la un tip rar si agresiv de cancer de piele numit carcinom cu celule Merkel. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu MCV la un moment dat (adesea in copilarie) si, de obicei, nu provoaca simptome. Dar, la cateva persoane cu aceasta infectie, virusul poate afecta ADN-ul din interiorul celulelor, ceea ce poate duce la cancerul cu celule Merkel. Aproape toate tipurile de cancer cu celule Merkel sunt acum considerate a fi legate de aceasta infectie.

Preventie

Puteti evita anumite virusuri oncogene prin vaccinare. Vaccinul impotriva VHB este recomandat tuturor sugarilor, copiilor si adolescentilor. De asemenea, este recomandat adultilor care pot fi expusi riscului de infectie cu VHB. Vaccinul este administrat intr-o serie de rapeluri, asa ca trebuie sa obtineti intreaga serie pentru o protectie completa.

In plus fata de a va vaccina, puteti face alte cateva lucruri pentru a ajuta la prevenirea infectiei virale, cum ar fi:

  • spalati-va frecvent pe maini, in special inainte de a manca, dupa utilizarea baii si inainte de a va atinge fata, gura sau nasul;
  • nu impartasiti obiecte personale care contin saliva sau sange, incluzand paharele de baut, periutele de dinti si aparatul de ras;
  • evitati relatiile sexuale neprotejate – folositi protectie de bariera, cum ar fi prezervativele in timpul activitatii sexuale;
  • efectuati periodic controale pentru HPV, HIV si virusul hepatitei;
  • nu folositi ace in comun cu alte persoane;
  • fiti precaut cand va faceti tatuaje sau piercing, asigurandu-va ca se folosesc numai ace noi si sterile.

Mai multe virusuri, cunoscute sub numele de virusuri oncogene, sunt asociate cu cancerul. Aceste virusuri pot provoca mutatii, pot afecta expresia genelor sau pot duce la inflamatii cronice. Retineti ca infectia cu un virus oncogen nu inseamna ca veti dezvolta cancer. Pur si simplu inseamna ca puteti avea un risc mai mare decat cineva care nu a avut niciodata infectia.

Referinte:
(1) Viruses and Cancer, link: https://www.cancerquest.org/cancer-biology/viruses-and-cancer
(2) 8 Viruses That Can Increase Your Cancer Risk, link: https://www.healthline.com/health/cancer-virus
(3) Viruses that can lead to cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/infections-that-can-lead-to-cancer/viruses.html
(4) Viruses and Human Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994798/
(5) 7 viruses that cause cancer, link: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/7-viruses-that-cause-cancer.h17-1592202.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *