Cisplatina – indicatii si administrare

cisplatina

Cisplatina este un medicament de chimioterapie eficient, indicat pentru mai multe forme de cancer – iata care sunt acestea, cum se administeraza medicamentul si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este Cisplatina?
2. Cisplatina – indicatii
3. Cum se administreaza Cisplatina?
4. Efecte secundare
5. Intrebari frecvente

Ce este Cisplatina?

Cisplatina este un tratament utilizat pentru a trata diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian, cancerul testicular si cancerul vezicii urinare. Este un tip de medicament de chimioterapie pe baza de platina – medicament citostatic. Acesta este disponibil sub forma de solutie intravenoasa.

La sfarsitul anilor ’60, Barnett Rosenberg a descoperit accidental capacitatea platinei de a afecta diviziunea celulelor canceroase. A observat ca celulele incarcate cu electrozi de platina nu se mai divid. Ulterior, a concluzionat ca platina a fost cea care a afectat celulele si a prezis capacitatea acesteia de a lupta impotriva tumorilor. Cisplatina este utilizata impreuna cu alte medicamente impotriva cancerului pentru a trata cancerul vezicii urinare, cancerul testicular sau cancerul ovarian.

ce este cisplatina

Cisplatina – indicatii

Cisplatina este o solutie intravenoasa utilizata pentru a trata anumite afectiuni canceroase, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul vezicii urinare si cancerul testicular. Actioneaza prin reducerea cantitatii de celule canceroase din organism. De asemenea, acest medicament de chimioterapie poate fi folosit si pentru unele cancere pulmonare, unele cancere de cap si gat si cancer de col uterin in asociere cu radioterapia. Cum actioneaza cisplatina? Este un medicament citostatic ce actioneaza prin distrugerea celulelor cu diviziune rapida, cum ar fi celulele canceroase. Cisplatina este un medicament eficient impotriva cancerului. Este un agent alchilant si functioneaza prin deteriorarea ADN-ului. Ajuta la oprirea sau incetinirea cresterii celulelor canceroase din corp. Acesta este un medicament puternic si nu trebuie utilizat fara indrumarea medicului.

Cum se administreaza cisplatina?

Cisplatina se administreaza intravenos, sub forma de perfuzie. De obicei, se administreaza in mai multe cicluri de tratament. Fiecare ciclu variaza in functie de tipul de cancer. Poate fi administrata la 3-4 saptamani,  in doza unica, sau zilnic pe o perioada de 5 zile, la fiecare 3 – 4 saptamani. Este posibil sa se administreze acest medicament singur sau in combinatie cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi diferite medicamente de chimioterapie sau radioterapie. Doza depinde de starea medicala, suprafata corporala si raspunsul la tratament.

Inainte de tratament se vor face analize de sange – hemoleucograma si alte analize. De asemenea, analizele se vor repeta si in timpul tratamentului. Se vor face teste si pentru a examina cat de bine functioneaza ficatul si rinichii. In multe cazuri se vor administra medicamente antiemetice pentru stari de greata si voma inainte de chimioterapie.

Se recomanda sa consumati lichide suplimentare pentru a urina mai des si pentru a ajuta la prevenirea problemelor renale.

cum se administreaza cisplatina

Efecte secundare

Acest medicament, ca orice medicament citostatic, poate cauza mai multe efecte adverse. Pot aparea stari de greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, diaree si pierderea gustului. Greata si varsaturile pot fi destul de severe si persistente. Sunt utilizate medicamente specifice pentru a preveni sau ameliora greata si varsaturile. De asemenea, poate aparea caderea temporara a parului. Cresterea normala a parului ar trebui sa revina dupa terminarea tratamentului. Citeste aici mai multe despre caderea parului in cancer.

Efectele adverse pot varia de la o persoana la alta. Ele depind si de ce alte tratamente urmati. De exemplu, efectele secundare ar putea fi mai grave daca luati si alte medicamente sau urmati tratament cu radioterapie.

Poate exista un risc mai mare de infectii in cancer. Riscul de infectii este din cauza unei scaderi a globulelor albe. Simptomele includ o schimbare a temperaturii corpului, dureri musculare, dureri de cap, senzatie de frig si frisoane si, in general, stare de rau. Este posibil sa aveti si alte simptome, in functie de locul unde se dezvolta infectia. Uneori, infectiile pot pune viata in pericol.

Alte efecte secundare includ:

  • iritatii la nivelul gurii;
  • gust metalic in gura;
  • pierderea poftei de mancare – poate fi data si de schimbari de gust sau leziunile la nivelul gurii, de exemplu;
  • diaree;
  • amorteala sau furnicaturi;
  • sangerari neobisnuite, vanatai;
  • oboseala sau slabiciune;
  • ameteli, pierderea echilibrului;
  • gura uscata;
  • nefrotoxicitate;
  • febra usoara – daca aveti febra mare, informati medicul cat mai curand;
  • modificari ale nivelului de minerale din sange – inclusiv niveluri scazute de sodiu sau niveluri ridicate de acid uric (care provoaca guta) etc.

Efectele vor disparea de obicei treptat dupa terminarea tratamentului.

chimioterapia in cancer

Informati urgent medicul daca va contruntati cu:

  • greata si varsaturi severe sau continue;
  • probleme de vedere, durere in spatele ochilor;
  • probleme de auz, tiuit in urechi;
  • durere, roseata, umflare sau modificari ale pielii la locul injectarii;
  • ameteli, buze palide, ritm cardiac accelerat;
  • scurtarea respiratiei;
  • lipsa urinarii;
  • febra mare sau persistenta etc.

O reactie alergica foarte grava la acest medicament este rara. Cu toate acestea, solicitati imediat asistenta medicala daca observati orice simptom al unei reactii alergice grave, inclusiv: eruptie cutanata, mancarime/umflare (in special la nivelul fetei, limbii sau gatului), ameteli severe, dificultati de respiratie.

Informati medicul inainte de tratament daca aveti boli de rinichi, boli hepatice, probleme ale nervilor, probleme cu sangele sau maduva osoasa sau probleme cu urechile sau auzul.

Cisplatina in sarcina si alaptare

Cisplatina poate afecta starea fatului daca mama utilizeaza acest medicament. Nu utilizati cisplatina daca sunteti insarcinata. Este posibil sa aveti nevoie de un test de sarcina negativ inainte de a incepe acest tratament. Utilizati metode eficiente de contraceptie pe durata tratamentului (atat femeile, cat si barbatii) pentru a preveni sarcina in timp ce utilizati acest medicament si timp de cel putin 14 luni dupa ultima doza.

Informati medicul daca apare o sarcina in timp ce mama sau tatal utilizeaza acest tratament. Retineti si ca acest medicament poate afecta fertilitatea atat la barbati, cat si la femei. Nu alaptati in timpul tratamentului.

administrare cisplatina

INTREBARI FRECVENTE

Cisplatina provoaca ameteli?

Cisplatina este un medicament puternic impotriva cancerului care ajuta la distrugerea celulelor canceroase din organism. Pot aparea ameteli, insa nu sunt un efect secundar foarte frecvent sau sever al acestui medicament. Informati medicul cu privire la orice efecte secundare care apar. De obicei, efectele secundare dispare dupa finalizarea tratamentului.

Cisplatina este un citostatic puternic?

Cisplatina este un medicament de chimioterapie pe baza de platina, unul dintre cele mai puternice medicamente anticancer disponibile. Este un medicament eficient, insa are si multe efecte adverse. Un astfel de efect poate fi nefrotoxicitatea. Insa, de obicei aceste efecte se reduc dupa finalizarea tratamentului.

Tratamentul cu cisplatina duce la caderea parului?

Cisplatina poate cauza caderea parului – insa, acest efect advers nu ii afecteaza pe toti pacientii. In general, toate efectele secundare ale cisplatinei inceteaza dupa terminarea tratamentului.

Ce este nefrotoxicitatea indusa de cisplatina?

Cisplatina este un medicament puternic impotriva cancerului, iar efectele secundare pot include nefrotoxicitatea, ducand la moartea celulelor renale. Informati medicul daca observati sange in urina, o crestere a frecventei urinare sau scaderea urinarii, precum si orice alte efecte adverse.

Referinte:
(1) https://www.cancerquest.org/patients/drug-reference/cisplatin
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146684/
(3) https://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/cisplatin.aspx
(4) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/cisplatin-platinol-r

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *