Plasmafereza – ce presupune si cand se recomanda?

plasmafereza

Plasmafereza este o procedura prin care se filtreaza sangele si se separa celulele plasmatice si sangvine. Iata care sunt indicatiile procedurii, cand se poate folosi si ce rol are.

CUPRINS:

1. Ce este plasmafereza?
2. Ce rol are plasmafereza?
3. Cand se recomanda plasmafereza si ce boli poate trata?
4. Terapia prin plasmafereza pentru sindromul paraneoplazic
5. Terapia prin plasmafereza pentru Purpura trombocitopenica trombotica sau sindrom Moschowitz
6. Terapia prin plasmafereza pentru poliradiculonevrita
7. Terapia prin plasmafereza pentru sindromul de hipervascozitate
8. Terapia prin plasmafereza pentru crioglobulinemie
9. Terapia prin plasmafereza pentru hipercolesterolemie
10. Terapia prin plasmafereza pentru Pemfigus
11. Terapia prin plasmafereza pentru boli reumatice
12. Terapia prin plasmafereza pentru hipertiroidie
13. Terapia prin plasmafereza pentru glomerulonefrita

Ce este plasmafereza?

Plasmafereza este un proces in care componenta lichida a sangelui sau plasma este separata de celulele sangvine. De obicei, plasma este inlocuita cu o alta solutie, cum ar fi solutie salina sau albumina, sau este tratata si apoi reintrodusa in corpul pacientului. In cazul unei boli, plasma poate contine anticorpi care ataca sistemul imunitar. Un dispozitiv este folosit pentru a indeparta plasma afectata si o inlocuieste cu plasma sanatoasa sau un inlocuitor de plasma – schimb de plasma. Procesul este similar cu dializa renala.

Este practic un proces care filtreaza sangele si elimina anticorpii nocivi. Anticorpii fac parte din sistemul natural de aparare al organismului care ajuta la distrugerea elementelor straine, precum germenii sau bacteriile.

ce este plasmafereza

Ce rol are plasmafereza?

Plasmafereza este utilizata in prezent ca modalitate terapeutica pentru o gama larga de afectiuni. In general, este utilizata atunci cand o substanta din plasma, cum ar fi un tip de imunoglobulina, este toxica si poate fi indepartata eficient. Multe afectiuni care se incadreaza in aceasta categorie (inclusiv boli neurologice, hematologice, metabolice, dermatologice, reumatologice si renale, precum si intoxicatii) pot fi tratate cu ajutorul plasmaferezei.

Astfel, plasmafereza terapeutica este un proces prin care constituentii plasmatici care se presupune ca provoaca sau agraveaza tulburari sunt indepartati selectiv. Componentele ramase ale sangelui sunt apoi amestecate cu un inlocuitor plasmatic si sunt returnate pacientului. Componentele de sange care sunt indepartate pot include complexe imune, lipide, anticorpi, toxine, mediatori ai activarii inflamatiei etc.

Poate fi utilizata in tratamentul mai multor tipuri de boli, inclusiv afectiuni autoimune si tipuri specifice de cancer, dar si ca metoda de detoxifiere (de exemplu, in cazurile de intoxicatii). Cele mai frecvente afectiuni care pot beneficia de folosirea plasmaferezei includ lupus eritematos sistemic, insuficienta hepatica, afectiuni neurologice precum sindromul Guillain-Barré, sindromul Lambert-Eaton si miastenia gravis, boli autoimune si transplanturi renale. De asemenea, este utilizata pentru a reduce nivelul de colesterol la pacientii cu hipercolesterolemie familiala.

Procedura de plasmafereza

procedura de plasmafereza

Procedura se poate face fie in regim ambulatoriu, fie in regim de spitalizare. Dureaza in general cateva ore pentru a se efectua, iar numarul de tratamente necesare variaza semnificativ in functie de diagnosticul specific al pacientului. Terapia anticoagulanta este administrata in acelasi timp pentru a preveni formarea de cheaguri de sange.

In timpul procedurii, pacientul sta intins in pat sau pe scaun, atat timp cat se realizeaza efectul de relaxare. Se introduc doua catetere – unul intr-o vena mare a bratului si altul in bratul opus. Dupa introducerea cateterelor, sangele este preluat de la pacient si trecut printr-o membrana, celulele sangvine separate sunt apoi combinate cu lichide de inlocuire si returnate pacientului.

Poate fi folosita ca terapie de urgenta sau ca terapie primara, in functie de afectiune. De asemenea, uneori e folosita ca terapie adjuvanta, in diverse afectiuni din specialitati medicale ca neurologie, hematologie, dermatologice, reumatologie, endocrinologie, nefrologie sau medicina interna. Poate fi folosita ca tratament de baza, ca in caz de sindrom de hipervascozitate, cand se elimina colesterolul si crioglobulinele. De asemenea, se poate face ca tratament individualizat.

Complicatii potentiale si riscuri

Desi aproximativ 40% dintre pacienti prezinta anumite efecte adverse, formele severe apar la mai putin de un procent dintre toate procedurile. Printre cele mai frecvente efecte adverse se numara hipotensiune (tensiunea arteriala scazuta), care se poate manifesta ca ameteli, greata si vedere incetosata.

Contraindicatii

Plasmafereza se poate sa nu fie un tratament adecvat pentru unele persoane, inclusiv:

  • persoane instabile hemodinamic;
  • persoane care nu pot tolera plasarea liniei centrale;
  • persoanele cu alergii la heparina;
  • persoane cu hipocalcemie;
  • persoanele cu alergii la albumina congelata sau plasma.

Cand se recomanda plasmafereza si ce boli poate trata?

indicatii plasmafereza

Afectiunile pentru care utilizarea plasmaferezei ar putea fi benefica includ:

  • purpura trombocitopenica trombotica (TTP);
  • miastenia gravis;
  • neuromielita optica;
  • scleroza multipla;
  • sindromul Guillain Barre;
  • glomerulonefrita rapida progresiva (RPGN);
  • vasculita sistemica;
  • trombocitopenie imuna;
  • respingerea transplantului (tip anticorp);
  • sindromul de hipervascozitate;
  • anemie hemolitica autoimuna;
  • lupus eritematos sistemic sever;
  • sindromul Goodpasture;
  • pancreatita acuta;
  • tireotoxicoza;
  • sindrom Lambert Eaton;
  • crioglobulinemii;
  • dermatomiozita;
  • ciroza biliara primitiva;
  • glomerulonefrita;
  • pemfigus;
  • sclerodermie.

In ultimii ani, terapia a fost folosita din ce in ce mai mult pentru a trata persoanele cu infectii si alte probleme, cum ar fi boala Wilson si purpura trombocitopenica trombotica. De asemenea, a fost folosit pentru a ajuta persoanele care au primit un transplant de organe pentru a contracara efectele adverse dupa transplant.

Terapia prin plasmafereza pentru sindromul paraneoplazic

Sindroamele paraneoplazice apar cand o tumora secreta o serie de substante ce incep sa produce efecte in organism. Aceste efecte nu sunt insa direct legate de dezvoltarea cancerului. Sindroamele paraneoplazice pot fi neuronale, endocrine, dermatologice, hematologice. Simptomele depind de tip. Factorii imunologici joaca rolul crucial in patogeneza sindroamelor neurologice paraneoplazice, dar sunt implicate si mecanisme nonimunologice. De multe ori, optiunile terapeutice includ indepartarea tumorii, chimioterapia si radioterapie, terapia adjuvanta cu corticosteroizi, imunoglobuline si plasmafereza. Mai sunt insa necesare investigatii suplimentare pentru a defini un protocol pentru plasmafereza in tratamentul pacientilor cu sindroame paraneoplazice.

Folosirea plasmaferezei pentru purpura trombocitopenica trombotica sau sindrom Moschowitz

Purpura trombocitopenica trombotica sau sindrom Moschowitz este o boala rara legata de coagularea sangelui ce duce la tromboze microscopice in vasele de sange. De obicei apare prin mecanismul de inhibare a enzimei ADAMTS13. Terapia prin plasmafereza poate reduce acesti anticorpi circulanti impotriva acestei enzime. Procedura se repeta pentru a elimina acest inhibitor si pentru ameliorarea simptomelor. Terapia reduce anticorpii si elimina simptomele neurologice care apar.

terapia prin plasmafereza

Terapia prin plasfereza pentru poliradiculonevrita

Poliradiculonevrita sau sindromul Guillain-Barr este o cauza comuna pentru paralizia generalizata acuta. Se manifesta initial cu parestezii la nivelul extremitatilor si scaderea fortei musculare. Simptomele sunt simetrice si se agraveaza rapid. Plasmafereza pentru poliradiculonevrita poate fi benefica, fiind nevoie cam de 5-7 sedinte pentru a opri evolutia si pentru a restabili treptat mobilitatea. Poate opri paralizia si treptat poate sa ii redea pacientului capacitatea de miscare a membrelor.

Terapia prin plasfereza pentru sindromul de hipervascozitate

Sindromul de hipervascozitate include o serie de simptome cauzate de o crestere a vascozitatii sangelui. Simptomele si manifestarile includ sangerarea mucoaselor, probleme de vedere din cauza retinopatiei si o serie de simptome neurologice ca cefalee si vertij, pana la coma. Cauzele sunt de obicei date de o crestere a numarului de proteine sau celule sangvine. Cresterea numarului de proteine poate fi asocata cu macroglobulinemia Waldenstrom sau mielomul multiplu, iar cresterea numarului de celule sangvine poate fi legata de probleme medicale precum policitemia sau leucemia.

Plasmafereza poate elimina proteinele in exces si poate ameliora simptomele bolii – sangerarea mucoaselor, probleme de vedere si manifestarile neurologice.

Terapia prin plasmafereza pentru crioglobulinemie

Crioglobulinemia este o afectiune caracterizata de prezenta crioglobulinelor in ser – acestea sunt o serie de imunoglobuline care se precipita la temperaturi reduse. Prezenta lor in ser duce la sindrom de inflamatie sistemica. Afecteaza in special pielea si rinichii. Pot fi de mai multe tipuri, iar simptomele depind de acest lucru. Pot fi manifestari cutanate, musculoscheletice, renale sau pulmonare. Ca tratament se intervine prin tratarea afectiunilor asociate si prin limitarea precipitarii crioglobulinelor si a efectelor inflamatorii. Se poate apela la medicatie imunosupresupresoare si plasmafereza.

Aceasta este recomandata uneori in prima faza a bolii sau alteori in caz de complicatii severe. Se poate face simultan cu tratamentul cu corticosteroizi si agenti citotoxici pentru a reduce productia de imunoglobuline. Prin plasmafereza se indeparteaza aceste proteine si se reduc manifestarile, mai ales cele la nivelul pielii.

Terapia prin plasmafereza pentru hipercolesterolemie

Hipercolesterolemie inseamna valori crescute ale colesterolului. Colesterolul este o componente lipidica produsa de organism in mod natural. Are functii vitale in organism, fiind implicata in formarea membranelor si nu numai. Nivelul de colesterol din sange e influentat de greutatea corporala, de alimentatie, nivel de activitate fizica si o serie de factori ereditari. Un nivel prea mare de colesterol LDL este asociat cu ateroscleroza sau formarea de placi de aterom. Acestea pot duce la ingustarea vaselor de sange, afectand alimentarea cu sange a unor organe vitale.

Plasmafereza pentru hipercolesterolemie poate elimina colesterolul in exces din sange. Poate fi o alternativa la medicamentele pentru colesterol marit.

Terapia prin plasmafereza pentru Pemfigus

Pemfigus include o serie de afectiuni autoimune ce sunt caracterizate de afectare sau leziuni la nivelul mucoaselor si tegumentelor. Pemfigus vulgar afecteaza tegumentele si mucoasele, iar pemfigus foliaceu cauzeaza doar leziuni epidermice. Boala apare cand sistemul imunitar ataca in mod eronat un strat de tesut si apar o serie de bule la nivelul pielii. Prin plasmafereza se poate reduce nivelul unor autoanticorpi implicati si se poate reechilibra sistemul imunitar.

Terapia prin plasmafereza pentru boli reumatice

Poliartrita apare cand sistemul imunitar al organismului ataca in mod eronat membranele mucoase din jurul articulatiilor. De asemenea, artrita reumatoida poate sa afecteze si alte organe si tesuturi, precum vasele sangvine, pielea sau ochii. Prin plasmafereza se poate reduce concentratia sangvina a unor compelxe imunocirculante si anticorpi. Acest lucru poate reduce umflarea articulara si durerea. De asemenea, poate incetini afectarea articulatiei si reduce starea de slabiciune si oboseala.

Terapia prin plasmafereza pentru hipertiroidie

Hipertiroidia inseamna cresterea nivelului de hormoni tiroidieni. Cauzele pot include boala Graves (ce e la randul ei data de o combinatie de factori, inclusiv afectarea sistemului imunitar), gusa nodulara toxica, tiroidita etc. Simptomele includ intoleranta la caldura, transpiratie excesiva, scadere in greutate, marirea glandei tiroide, oboseala, schimbari de dispozitie, palpitatii etc. Criza tireotoxica sau furtuna tiroidiana este o complicatie a hipertiroidismului, ce se manifesta prin tahicardie, febra, varsaturi si agitatie.

Plasmafereza poate fi folosita in hipertiroidie pentru a reduce hormonii tiroidieni circulanti. Poate ajuta la reducerea starilor de insomnie, oboseala si nervozitate si poate reduce transpiratia excesiva si tremurul. De asemenea, poate reduce intoleranta la frig.

Terapia prin plasmafereza pentru glomerulonefrita

Glomerulonefrita este o problema a sistemului renal cauzata de inflamatia glomerulilor renali. Se poate manifesta prin sange in urina, urinari frecvente, dureri abdominale, umflarea picioarelor, hipertensiune arteriala. Ca terapie adjuvanta in formele severe se poate folosi plasmafereza pentru a elimina crioglobulinele din sange. Poate ajuta la reducerea edemului si la scaderea tensiunii arteriale.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

6 Comments on “Plasmafereza – ce presupune si cand se recomanda?”

  1. Buna ziua ,in cazul polineuropatiei demienilizante inflamatorie cronica se poate efectua plasmafereză, ??? Mulțumesc.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  2. Bună ziua. Am fost diagnosticata cu sindromul Eaton Lambert de 2.5ani și întreb dacă e posibil să fac o filtrare a anticorpilor contra canalelor de calciu, și cam in cât timp se poate vedea efectul și cât timp persista efectul benefic.Vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *