Noua Medicina Germana

noua medicina germana

Noua Medicina Germana este numita si terapia GNM si sustine faptul ca boala este reactia organismului la un soc trait. Iata care sunt principiile si limitarile acestor teorii.

CUPRINS:

1. Ce este Noua Medicina Germana?
2. Principiile Noii Medicine Germane
3. Argumente contra si limitari

Ce este Noua Medicina Germana?

Dr. Ryke Hamer este fondatorul conceptului de Noua Medicina Germana (GNM) – o stiinta a naturii bazata pe „cinci legi biologice”. Conform lui Hamer (experientele proprii, terapie cu pacienti si cercetari), exista o legatura intre creier, psihic si celelalte tesuturi din corp – Cele Cinci Legi Biologice ale Noii Medicine Germanice. Aceste legi ofera, conform fondatorului, o perspectiva asupra cauzei, dezvoltarii si vindecarii unor boli, inclusiv boli oncologice. Tehnica este practic bazata pe un set de constatari, idei si principii privind natura bolilor pe baza interactiunii dintre psihic, creier si organe.

Conform acestei terapii, primul pas este intelegerea legaturii dintre simptome si cauzele de la nivel emotional si psihic. Se identifica etapa bolii si urmeaza pregatirea pacientului, se examineaza istoricul medical, pentru a identifica eventualul soc emotional ce a declansat conflictul. Conform principiilor lui Hamer, boala nu este o eroare a naturii, si are scop biologic. De asemenea, vindecarea apare doar cand conflictul de la baza este depasit. Tratamentul si solutia se axeaza pe identificarea conflictului, prin evocarea lui si discutii in acest sens. Asta pentru a rezolva conflictul si pentru a trece peste el.

Hamer si Noua Medicina Germana

Principiile Noii Medicine Germane

Confom Noii Medicine Germane, conflictele si evenimentele din viata ne pot influenta la nivel biologic – „soc cu conflict biologic”. Nu e vorba de conflicte normale ce pot fi anticipate sau depasite, ci de conflicte-soc. Acestea sunt evenimente biologice ce apar brusc si duc la o imposibilitate de a reactiona. Conform fondatorului acestei teorii, o boala are semnificatie la nivel biologic si nu e doar o eroare a naturii. Socul biologic de conflict poate, conform dr. Hamer, sa duca la o faza precanceroasa sau necrotica. Daca acel soc nu e tratat si redus, procesul canceros sau necrotic se dezvolta in continuare. In schimb, daca socul e tratat, procesele acestea sunt inversate si tesuturile incep sa se repare de la sine. Psihicul este atribuit conflictului, creierul arata starea conflictului, iar starea organului denota simptomele. Dr. Hamer afirma faptul ca un conflict psihic sau o trauma la nivel emotional modifica releele din creier in anumite zone specifice.

Bazele Noii Medicine Germane

Cercetarile a inceput in 1978 cand fiul lui dr. Hamer fusese impuscat mortal. Dupa decesul baiatului, dr. Hamer, pe atunci lucrand la Clinica Oncologica a Universitatii din Munchen, a fost depistat cu cancer testicular. De aici, au pornit teoriile conform carora socul resimtit la nivel emotional ar fi declansat boala. A inceput sa analizeze cazuri de cancer, observand, conform spuselor sale, ca toate cazurile aveau in spate un episod de soc emotional puternic sau anumite evenimente tragice.

Asa a pornit ipoteza conform careia socul emotional poate genera leziuni severe in tesuturi si organe. E vorba de leziuni observate aparent pe tomografii ca niste cercuri ecocentrice. In afara de Hamer si unii adepti ai acestei teorii, nimeni nu a mai asociat aceste cercuri cu leziuni date de socul emotional. Se considera ca sunt doar artefacte produse de aparatura medicala, mai ales cand echipamentul este mai vechi.

Hamer a continuat sa isi analizeze socul conflictual si boala, si tumora s-a remis spontan. Astfel, Hamer a ajuns la concluzia ca a identificat solutia si tratamentul pentru boala sa. A venit cu propunerea de a studia aceasta ipoteza pentru teza postdoctorala, dar a fost respinsa de catre universitate.

cele 5 legi biologice

Cele 5 legi biologice

Hamer a formulat o serie de legi biologice, 5 la numar, care stau la baza acestor teorii. Prima lege biologica sustine faptul ca boala are la baza conflicte si socuri si afecteaza psihicul, creierul si organele – soc biologic sau de conflict. Un soc sau o trauma duce, conform teoriei lui Hamer, la o leziune intr-o zona specifica in creier. A doua lege biologica sustine ca orice boala cuprinde doua faze – faza calda si faza rece. Faza rece este etapa activa a socului, iar faza calda este cea de vindecare. Dupa ce conflictul este inteles si rezolvat, porneste faza calda si leziunile incep sa se vindece. In faza rece, organismul se orienteaza spre conflictul activ – etapa de stres sau sympathicotonia. In etapa de vindecare se considera ca apare o stare de oboseala intensa.

Legea a treia biologica sustine ca toate efectele ce apar la nivel fizic – organe si tesuturi – depind de modul in care persoana in cauza reactioneaza la soc sau episodul traumatizant. In continuarea, legea a patra sustine ca un tip de microb, ce poate fi bacterie, virus sau ciuperca, este implicat in etapa de vindecare din organism. Practic, sustine ca bacteriile si virusurile au un rol benefic in vindecarea leziunilor. Legea a cincea subliniaza si stabileste o cauza pentru aceste simptome fizice, o ratiune biologice sau „Quintesenta”.

Argumente contra si limitari

Care sunt argumentele pro? Aceasta abordare este una holistica si include aspecte ce tin de minte, suflet si trup. Se axeaza pe ideea ca sanatatea include un echilibru intre acele aspecte si ca anumite probleme emotionale sau reprimarea unor emotii si nevoi poate duce la afectarea starii fizice. Nu include administrarea de tratamente medicamentoase sau remedii. Se efectueaza doar sedinte de analiza si conversatii, astfel ca nu exista riscuri date de administrarea de produse farmaceutice.

Argumente contra

Aceasta forma de terapie este una foarte controversata si nu se bazeaza pe o serie de principii clare si dovedite stiintific. Chiar incalca o serie de principii medicale, biologice si imunologice. Nu exista dovezi privind eficienta sa si nici dovezi de vindecare a cancerului prin aceasta metoda. Nu exista studii clinice publicate in jurnale de specialitate, ci doar relatari, fara fundament stiintific. Unele ipoteze nu pot fi testate, iar altele nu au fundament. Daca nu pot fi testate, asta inseamna ca lipsa de rezultate nu se considera, din punctul de vedere al adeptilor, ca e din vina teoriei si ca nu e eficienta, si esecul este atribuit pacientului – lipsa de credinta etc.

boala si socul emotional

Poate duce la intreruperea tratamentului necesar prescris de medic!

Noua Medicina Germana poate duce la intreruperea tratamentului prescris de medic. Asta pentru ca adeptii o considera si o promoveaza ca fiind o terapie de diagnostic si vindecare completa, si ofera solutii pentru orice boala, iar alte tratamente nu sunt utile. Din acest motiv, pacientii pot intrerupe tratamente medicale esentiale si acest lucru poate avea efecte grave asupra sanatatii, chiar fatale. Aceasta abordare poate fi astfel foarte periculoasa, pentru ca pacientul se complace si renunta la tratamentul prescris de medic, ceea ce ii poate pune sanatatea si viata in pericol.

Nu ia in considerare factorii de risc cunoscuti pentru cancer si alte boli

Aceasta teorie restrange si cauzele bolilor si inclusiv a cancerului. Elimina astfel factori de risc cunoscuti, ca fumatul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul etc., si reduce totul doar la cauzele emotionale. In plus, in ceea ce priveste cancerul si metastazele, Hamer neaga capacitatea cancerului de a metastaza, si afirma faptul ca metastazele sunt de fapt doar noi tumori ce apar tot din cauza socului. Contrazice si multe dovezi ce tin de imunologie si sustine faptul ca boala are „un scop” pentru pacient la nivel religios si spiritual.

Nu exista date concrete in literatura de specialitate care sa confirme vindecarea pacientilor cu ajutorul acestei terapii. Desi Hamer a prezentat mai multe lucrari si studii, acestea nu arata informatii si date concrete. Hamer si-a pierdut licenta de practica in 1986, pe motiv de malpraxis, dar a continuat sa atraga pacienti, in special pacienti bolnavi de cancer. A decedat in 2017, si mai multi adepti au fost acuzati de crima pentru ca au sustinut si au convins pacienti sa renunte la tratamentele conventionale pentru cancer si sa se axeze doar pe Noua medicina germana, foarte putini pacienti dintre acestia supravietuind.

Hamer nu recomanda terapiile conventionale anticancer, precum radioterapia sau chimioterapia, si nici tratamentele pentru ameliorarea durerii in cancer. El considera ca acestea nu fac decat sa prelungeaza etapa de vindecare sau sa o anuleze. Acest lucru poate fi periculos, putand face pacientii sa renunte la tratamentele anticancer, ceea ce poate reduce sansele de vindecare.

boala si etapa de vindecare

CONCLUZII

Aceasta forma de terapie poate duce la evitarea tratamentului medical sau intarzierea tratamentului necesar (cum ar fi radioterapie si chimioterapie pentru cancer), ceea ce poate afecta sanatatea si poate pune viata in pericol. Teoriile si ideile de la baza acestei terapii ignora practic factorii de risc cunoscuti pentru cancer si alte boli, precum si teoriile medicale cunoscute privind dezvoltarea si evolutia cancerului. Nu exista dovezi clinice si cercetari care sa sustina aceasta terapie, doar o serie de studii de caz neconcludente.

Starea emotionala si mentala ne influeneaza starea de sanatate fizica si modul in care reactionam la boala si la tratamente, dar e vorba de factori de risc, nu cauzalitate. In plus, teoria conform careia boala cu care ne confruntam are un „scop si un rol” este bazata doar pe interpretari religioase. E important sa avem grija de sanatatea noastra mentala, emotionala si spirituala, sa invatam sa gestionam eficient situatiile negative si socurile ce pot aparea, dar nu trebuie sa renuntam la tratamentele prescrise de medic, mai ales pentru o boala cum este cancerul. Intarzierea administrarii tratamentului necesar sau evitarea tratamentului prescris de medic nu face decat sa intarzie vindecarea, sa o impiedica chiar si scade sansele de supravietuire.

ATENTIE!

O astfel de terapie poate da un fals sentiment de siguranta, insa nu are fundament stiintific si de multe ori poate limita accesul pacientului la tratamentele oncologice de care are nevoie pentru reducerea tumorilor si prevenirea raspandirii bolii.

Cancerul este o boala plurifactoriala, si desi exista unele asocieri intre starea emotionala si psihica si cea fizica, niciun studiu si nicio cercetare nu a identificat socul emotional drept cauza principala pentru cancer. In fata bolii, a suferintei si a mortii, omul are o noua perspectiva, una diferita asupra vietii. O astfel de terapie fara fundament stiintific nu face decat sa ofere un fals sentiment de siguranta, dar ii impiedica pe pacienti sa foloseasca tratamente medicale dovedite, reducand astfel sansele de vindecare si punand in pericol viata pacientilor.

Referinte:

(1) http://www.newmedicine.ca/german-new-medicine.php
(2) http://www.newmedicine.ca/gnmsessions.php
(3) https://sciencebasedmedicine.org/the-iron-rule-of-cancer-the-new-german-medicine-and-cancer-quackery/
(4) http://www.gnmtherapy.co.uk/therapy/
(5) https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/19/metabolically-supported-therapies-cancer-treatment.aspx
(6) https://www.hindawi.com/journals/tswj/2005/301249/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Noua Medicina Germana”

  1. Este foarte interesant articolul, acesta oferind un rezumat clar si la obiect pentru ceea ce inseamna NMG. Sunt tare curios de efectele pe care acest tip de terapie il va avea asupra viitorului medicinei moderne si astept cu nerabdare mai multe informatii despre procesul de cercetare stiintifica ce implica noul tratament propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *