Neoplasm de colon – cauze, simptome și tipuri

neoplasm colon

Neoplasm de colon – află care sunt cauzele neoplasmului, cum se manifestă, care sunt principalele forme de neoplasm colon și principalele diferențe.

CUPRINS:
1. Ce este un neoplasm?
2. Neoplasm benign colon
3. Neoplasm  de colon malign – Cancerul de colon

Ce este un neoplasm?

Tumorile benigne sunt tipurile mai puțin periculoase de neoplasme și tind să fie localizate doar într-o singură parte a corpului. O tumoră pre-malignă este una care are potentialul de a deveni malignă, cum ar fi un carcinom in situ. Neoplasmele includ o gamă largă de boli care necesită diferite forme de tratament. Acestea pot apărea la orice vârstă și se pot forma în orice zonă a corpului.

Există patru tipuri majore de neoplasme maligne care în cele din urmă se dezvoltă în boli neoplazice. Limfomul este un neoplasm găsit în țesuturile limfatice. Carcinomul se dezvoltă în țesuturile epiteliale, leucemia este o boală neoplazică care atacă celulele care formează sângele organismului și sarcomul invadează țesuturile conectate, cum ar fi oasele și mușchii.

Neoplazia este o creștere nouă, necontrolată a celulelor care nu este controlată fiziologic. O „tumoră” este pur și simplu o creștere sau o masă. Termenul „cancer” implică malignitate, dar neoplasmele pot fi subclasificate fie ca fiind benigne, fie maligne. Nu există un singur mecanism prin care să apară un neoplasm. Multe mecanisme diferite dau naștere la neoplasme, ceea ce face ca diagnosticarea și tratamentul să fie atât de diferite.

mutatiile genetice

Simptomele neoplaziei

Atunci când o persoană are un neoplasm în țesuturile limfatice, cunoscut sub numele de limfom, cel mai frecvent simptom este o extindere a ganglionilor limfatici. Acestea se manifestă în mase nedureroase în zonele gâtului, axilei sau înghinal.

Alte simptome includ transpirații excesive noaptea, prurit cutanat cauzat de substanțele chimice secretate de celulele limfomului, o pierdere semnificativă a apetitului, slăbiciune cauzată de celulele canceroase care consumă o cantitate crescătoare de substanțe nutritive ale organismului dureri abdominale și dureri de cap etc.

Simptome în funcție de tip

Boala neoplazică sub forma unui carcinom va manifesta simptome care includ leziuni deschise. Aceste leziuni pot sângera ușor. O persoană cu carcinom va experimenta pete roșii de piele în zona brațelor, picioarelor, pieptului, umerilor etc.

Persoanele care au dezvoltat leucemie vor prezenta frecvent febră, infecție, oboseală și slăbiciune, dureri abdominale, pierdere în greutate semnificativă, echimoze constante inexplicabile, sângerări anormale și mărirea ficatului, splinei și ganglionilor limfatici.

Sarcoamele, o altă formă de boală neoplazică, sunt adesea asimptomatice pe o perioadă de timp până când neoplasmul devine extrem de mare și începe să afecteze țesuturile, nervii și organele înconjurătoare. Atunci când simptomele apar, încep ca o umflătură, sensibilitate și disconfort în zona afectată. În funcție de regiunea în care începe să crească sarcomul, un pacient poate prezenta simptome precum respirația și tusea dacă neoplasmul începe în plămâni, dureri abdominale, constipație și vărsături la nivelul abdomenului și dureri abdominale și sângerări din vagin dacă masa este în uter.

Cauze

Neoplasmele pot fi cauzate de expunerea excesivă la lumina soarelui și radiațiile cu raze X, comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul, anumite substanțe chimice și predispoziția genetică a unei persoane. Spre deosebire de celelalte celule ale corpului, celulele neoplasmului nu pot să-și diferențieze funcțiile de cele ale celulelor și au pierdut toate abilitățile de autoreglare pe care le au celulele normale. Neoplasmele pur și simplu continuă să crească necontrolat, să ocupe spațiu în corpul unei persoane și să pună presiune pe țesuturi, vase și organe.

Diagnostic

Există multe metode de diagnosticare a diferitelor tipuri de neoplasme maligne. Limfomul este diagnosticat pentru prima dată prin supunerea pacientului la un examen fizic pentru a determina prezența maselor, a ganglionilor limfatici umflați și a splinei sau ficatului mărit. Medicul va examina, de asemenea, istoricul medical al unui pacient și sănătatea generală.

Medicul va efectua de asemenea teste de sânge pentru a verifica prezența enzimelor canceroase și a anemiei. Alte teste includ radiografii, o scanare CT, scanare RMN și o limfangiogramă, care implică injectarea unui colorant care arată ganglionii. În diagnosticul carcinomului, medicul va determina unde a început neoplasmul pentru a găsi cea mai bună metodă de tratament pentru pacient. Istoricul medical ale pacientului este luat în considerare și pacientul este supus unei examinări fizice aprofundate, cu accent pe localizarea maselor, a zonei umflate și a durerii. Medicul va indica o serie de teste de sânge, analiza markerilor tumorali, teste de scaun, teste imagistice etc.

Pacienții suspectați că suferă de leucemie pot fi supuși unei testări a măduvei osoase pentru a detecta prezența bolii. Sarcoamele sunt diagnosticate cu o radiografie și o biopsie, precum și teste pentru a vedea cât de departe s-a răspândit cancerul și cât de mari au fost tumorile.

Tratament

Medicul va lua în considerare, de asemenea, sănătatea generală a pacientului, tipul de boală neoplazică a pacientului, amploarea pierderii în greutate și părțile corpului afectate, printre alți factori.

Radioterapia este una dintre metodele de tratament utilizate pentru tratarea maladiilor neoplazice. În cazurile mai avansate de cancer, chimioterapia este opțiunea de tratament de alegere. Odată ce neoplasmul a scăzut considerabil după radioterapie sau chimioterapie, se poate apela la îndepărtarea chirurgicală a celulelor canceroase rămase. Majoritatea neoplasmelor necesită o combinație de radioterapie, chimioterapie și intervenție chirurgicală pentru a elimina cât mai multe celule canceroase posibil.

Neoplasm benign colon

O tumoră non-canceroasă sau benignă a colonului sau a rectului este o masă care nu se răspândește (metastazează) în alte părți ale corpului. Tumorile non-canceroase nu sunt de obicei periculoase și nu pun viața în pericol. De obicei, acestea nu cauzează simptome, dar medicii le pot elimina pentru a stabili un diagnostic.

Cele mai multe tumori non-canceroase ale colonului sau rectului sunt polipi. Aceste creșteri sunt atașate la mucoasa colonului sau rectului.

Polipi hiperplazici inflamatorii

Polipii hiperplazici sunt cel mai frecvent tip de tumoră colorectală non-canceroasă. Sunt adesea mici și se găsesc în rect. Infecția polipilor apare de obicei la persoanele cu boală inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi colita ulcerativă. Polipii hiperplazici inflamatorii se identifică de obicei în timpul unei colonoscopii sau a unei sigmoidoscopii. Medicul va elimina polipul (prin polipectomie) și îl va trimite la un laborator pentru a fi examinat la microscop pentru a face un diagnostic.

Hamartom

Un hamartom este de asemenea numit polip hamartomatos. Este o tumoră non-canceroasă, produsă dintr-o creștere a celulelor normale. Hamartoamele se pot forma în multe părți ale corpului, inclusiv în colon sau rect. De obicei, acestea nu cauzează simptome.

Hamartoamele se găsesc în timpul unei colonoscopii sau a unei sigmoidoscopii. Medicul le poate elimina și le poate trimite la un laborator pentru a fi examinate sub microscop pentru a face un diagnostic. Dacă se identifică hamartome, se pot face mai multe teste pentru a afla dacă vorbim de sindromul Peutz-Jeghers. Acest sindrom este o afecțiune ereditară colorectală care crește riscul apariției cancerului colorectal.

Lipom

Un lipom este o tumoră non-canceroasă care se formează în celulele adipoase. Lipoamele se pot forma oriunde în organism, unde există celule grase, inclusiv colon și rect. Medicii, de obicei, nu îi îndepărtează decât dacă sunt mari și cauzează simptome precum durere sau blocaj intestinal (numit obstrucție intestinală).

cancer colon

Neoplasm malign – Cancerul de colon

Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent cancer. Cancerul colorectal detectat prin screening este mai probabil să fie în stadiu incipient și curabil în comparație cu cancerele detectate la o examinare efectuată pentru simptomele legate de tumoră.

Cancerul de colon afectează în mod obișnuit adulții mai în vârstă, deși poate să apară la orice vârstă. În mod obișnuit, începe ca niște aglomerări mici de celule benigne numite polipi care se formează în interiorul colonului. Cu timpul, unii dintre acești polipi pot deveni cancer de colon.

Polipii pot fi mici și pot produce câteva simptome, dacă există. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea şi eliminarea polipilor înainte de a deveni cancer. Dacă se dezvoltă cancerul de colon, multe tratamente sunt disponibile pentru a ajuta la controlul acesteia, inclusiv chirurgie, radioterapie și tratamente cu citostatice. Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.

Simptome

Semnele și simptomele cancerului de colon includ:

  • modificare persistentă a tranzitului intestinal, inclusiv diaree sau constipație sau o modifcare a consistenței scaunului;
  • sângerare rectală sau sânge în scaun;
  • disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere;
  • senzația că intestinul nu se golește complet;
  • slăbiciune sau oboseală;
  • pierdere inexplicabilă în greutate etc.

Multe persoane cu cancer de colon nu experimentează simptome în stadiile incipiente ale bolii. Atunci când simptomele apar, ele vor varia probabil, în funcție de dimensiunea și localizarea cancerului în intestinul gros.

Discutați cu medicul despre momentul când începeți screening-ul pentru cancerul de colon. Se recomandă, în general, ca screening-ul pentru cancerul de colon să înceapă în jurul vârstei de 50 de ani. Medicul vă poate recomanda un screening mai frecvent sau inițiat mai devreme dacă aveți alți factori de risc, cum ar fi istoricul familial ale bolii.

Cauze

În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține un set de instrucțiuni care îi spun unei celule ce să facă. Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat pentru a menține funcționarea normală a organismului. Atunci când ADN-ul celular este deteriorat, celulele continuaă să se dividă chiar și atunci când celulele noi nu mai sunt necesare în organism. Pe măsură ce aceste celule se acumulează, formează o tumoră. Cu timpul, celulele canceroase pot crește și încep să invadeze și să distrugă țesutul normal în apropiere. Celulele canceroase pot călători în alte părți ale corpului pentru a forma depozite (metastaze).

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de cancer de colon includ:

  • Vârsta – Cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor cu cancer de colon au mai mult de 50 de ani.
  • Istoric personal de cancer sau polipi
  • Afecțiuni intestinale inflamatorii – cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, pot crește riscul de apariție a cancerului de colon.
  • Sindroame moștenite care cresc riscul de cancer de colon – Unele mutații genetice pot crește semnificativ riscul de cancer de colon. Cele mai frecvente sindroame moștenite care cresc riscul de cancer de colon sunt polipoza adenomatoasă familială (FAP) și sindromul Lynch, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer colorectal ereditar nonpolipos (HNPCC).
  • Istoricul familial de cancer de colon
  • Dieta cu un conținut scăzut de fibre și cu un conținut ridicat de grăsimi
  • Un stil de viață sedentar – Persoanele care sunt inactive au mai multe riscuri de a dezvolta cancer de colon.
  • Obezitatea – Persoanele care suferă de obezitate au un risc crescut de cancer de colon în comparație cu persoanele considerate ca având greutate normală.
  • Fumatul – Persoanele care fumează pot avea un risc crescut de cancer de colon.
  • Consumul excesiv de alcool crește riscul de apariție a cancerului de colon.

Referinte:
(1) What are neoplasia, tumors and cancer, link: http://publichealth.lacounty.gov/vet/docs/CancerAnEng.pdf
(2) Neoplasia, link: https://webpath.med.utah.edu/NEOHTML/NEOPL102.html
(3) Neoplasia, link: https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=499&sectionid=41568287
(4) Colorectal cancer: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598.php
(5) What Is Colorectal Cancer?, link: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html
(6) Non-cancerous tumours of the colon and rectum, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/colorectal/colorectal-cancer/non-cancerous-tumours/?region=on

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Neoplasm de colon – cauze, simptome și tipuri”

  1. Buna ziua D-na Doctor

    Am si eu o intrebare pentru D-stra: astazi am facut un test de colonoscopie+prelevare biopsie.
    „Imediat dupa marginea anala formatiune protruziva,circumferentiala,invirola ce se intinde pana la 15 cm de m.a-bio multiple;La 110 cm de m.a polip sesil de aproximativ 5 mm.
    In rest mucoasa colica de aspect normal pana la nivelul valveiileocecale. Valva ileocecala de aspect normal.
    Cec de aspect normal.
    Concluzii : -Boala hemoroidala
    -Obs.Neoplasm colon
    Rec-revine dupa rezultatulanatomopatologic al biopsiilor colonice ”

    Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa intru in panica,si care ar fi pasii de urmat.
    D-zeu sa va binecuvinteze !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *