Metastazele hepatice reprezinta o alta denumire pentru cancer care s-a raspandit la ficat din alta zona a corpului. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele care pot sa apara si metodele de tratament utilizate.
CUPRINS:
1. Ce sunt metastazele hepatice?
2. Simptome ale metastazelor hepatice
3. Cauzele metastazelor hepatice
4. Metode de diagnostic
5. Tratamente
6. Prognostic
7. Prevenire
Ce sunt metastazele hepatice?
O metastaza hepatica este un cancer are s-a raspandit in ficat pornind de la un cancer care a inceput intr-o alta regiune a corpului. Metastaza hepatica mai este numita si cancer hepatic secundar. Celulele canceroase gasite intr-o tumora hepatica metastatica nu sunt celule hepatice. De fapt, sunt celule din zona corpului in care a inceput cancerul primar (de exemplu, celule canceroase de san, de colon sau de plamani). Dupa ganglionii limfatici, ficatul este cel mai frecvent loc de raspandire metastatica. ➤ ➤ Citeste si despre cancerul raspandit la ganglionii limfatici si metastazele osoase.
Ficatul si metastazele
Ficatul este cel mai mare organ din interiorul corpului si este vital. Are diferite functii importante in organism, printre care curatarea sangelui de toxine, productia de bila pentru digestia grasimilor, productia anumitor tipuri de proteine esentiale pentru diferite functii, productia de enzime care initiaza si participa la numeroase functii metabolice ale corpului, stocarea glicogenului etc.
Celulele canceroase au adesea tendinta de a invada alte zone ale corpului. De obicei, fac acest lucru prin fluxul sangvin si apoi se reproduc intr-un loc nou. Ficatul ofera un mediu propice pentru raspandirea metastatica din cauza aportului bogat de sange si a prezentei factorilor umorali (alte fluide corporale) care favorizeaza cresterea celulara.
Cancerele care se raspandesc cel mai des in ficat sunt cancerul colorectal, precum si cancerul de san, cancerul de esofag, cancerul la stomac, cancerul pancreatic, cancerul pulmonar, cancerul renal si melanomul.
Simptome ale metastazelor hepatice
Este posibil sa nu existe simptome in stadiile incipiente ale metastazelor hepatice. Etapele incipiente ale metastazelor hepatice nu prezinta simptome vizibile. Pe masura ce tumora din ficat avanseaza, ficatul se poate umfla. Umflarea poate provoca o obstructie a sangelui si a fluxului biliar. Cand se intampla acest lucru, pot aparea simptome precum:
- pierderea poftei de mancare;
- pierdere in greutate;
- urina inchisa la culoare;
- oboseala si slabiciune;
- umflaturi abdominale sau balonare;
- icter – ingalbenire a pielii sau a albului ochilor;
- durere in umarul drept;
- durere la nivelul abdomenului superior drept;
- greata si varsaturi;
- febra;
- stari de confuzie;
- ficat marit – cand ficatul este marit, se poate simti o masa in partea dreapta a abdomenului sub cutia toracica.
Daca exista mai multe metastaze in ficat si ficatul nu poate functiona bine, poate aparea o complicatie numita encefalopatie hepatica. Acest lucru poate provoca confuzie, somnolenta si chiar coma.
✅ Citeste mai multe despre durerile de ficat.
ATENTIE!
Este important sa va adresati imediat medicului daca aveti oricare dintre simptomele descrise mai sus. Anumite simptome indica o problema mai urgenta si mai grava, si anume:
- varsaturi persistente, adica varsaturi mai mult de 2 ori pe zi timp de mai mult de o zi;
- varsaturi cu sange;
- scaun inchis la culoare – negricios;
- dificultati la inghitire;
- umflaturi la nivelul picioarelor sau abdomenului.
Cauzele metastazelor hepatice
Riscul ca un cancer sa se raspandeasca sau sa metastazeze in ficat depinde de localizarea cancerului initial. Cancerele primare care au un risc mai mare de a se raspandi in ficat sunt:
- cancerul de san;
- cancerul de colon;
- cancerul rectal;
- cancerul renal;
- cancerul esofagian;
- cancerul pulmonar;
- cancerul de piele;
- cancerul ovarian;
- cancerul uterin;
- cancerul pancreatic;
- cancerul gastric.
Chiar daca un cancer primar a fost eliminat, metastaza hepatica poate aparea ani mai tarziu. Daca ati avut cancer, este important sa cunoasteti semnele metastazelor hepatice si sa mergeti la controalele medicale periodice.
Riscul de raspandire a cancerului la ficat depinde de localizarea cancerului original. De exemplu, cancerele gastro-intestinale se raspandesc adesea in ficat, deoarece fluxul de sange trece direct prin ficat. Melanomul se raspandeste de obicei prin vasele de sange ale corpului pana la ficat.
Cum apar metastazele?
Exista cateva etape in procesul de metastaza (nu pentru toate, dar pentru majoritatea metastazelor):
- invazie locala – celulele canceroase se deplaseaza de la locul primar in tesutul normal din apropiere;
- intravasare – apare penetrarea vaselor de sange si a vaselor limfatice;
- circulatie – celulele canceroase circula prin sistemul limfatic si fluxul sangvin spre alte zone ale corpului;
- extravasare – celulele canceroase nu se mai misca atunci cand ajung intr-o zona indepartata, se deplaseaza prin peretii capilari si invadeaza tesutul din apropiere;
- proliferare – celulele canceroase se dezvolta si formeaza noi tumori mici numite micrometastaze;
- angiogeneza – aceste micrometastaze stimuleaza formarea de noi vase de sange, care furnizeaza substante nutritive si oxigen pentru cresterea tumorii.
Metode de diagnostic
Medicul poate suspecta un cancer la ficat daca ficatul pare marit la examinare, daca suprafata ficatului nu este neteda sau daca pacientul prezinta unele dintre simptomele mentionate mai sus. Se vor face diferite tipuri de teste pentru confirmarea diagnosticului. Aceste teste includ:
- teste pentru examinarea functiei hepatice – teste de sange care arata cat de bine functioneaza ficatul – nivelurile de enzime hepatice sunt adesea crescute atunci cand exista o problema, iar cand este prezent cancerul hepatic primar, pot exista niveluri mai ridicate de alfa-fetoproteina (AFP) in sange; se face si o hemoleucograma completa pentru a va verifica starea generala de sanatate si cat de bine functioneaza maduva osoasa;
- CT abdominal – evalueaza dimensiunea tumorii, morfologia, gradul etc.;
- ecografia fiatului – poate arata daca ficatul este marit sau apar unele modificari ale formei sau texturii;
- RMN – poate identifica tumorile mari si se foloseste adesea cand medicii nu sunt siguri de rezultatele altor teste imagistice;
- biopsie.
Tratamente
Tratarea metastazelor hepatice vizeaza de obicei ameliorarea simptomelor si cresterea sperantei de viata. In majoritatea cazurilor, nu exista nicio modalitate de a vindeca metastazele hepatice. Exista doua abordari de tratament pentru metastazele hepatice: locala si sistematica. In prezent sunt utilizate mai multe optiuni pentru tratarea cancerului care a metastazat la ficat. In cele mai multe cazuri, tratamentul va fi paliativ. Asta inseamna ca va fi utilizat pentru a controla simptomele cancerului si pentru a prelungi durata de viata, dar nu va duce cel mai probabil la vindecare. In general, alegerea tratamentelor va depinde de:
- varsta persoanei si starea generala de sanatate;
- dimensiunea, localizarea si numarul tumorilor metastatice;
- localizarea si tipul cancerului primar;
- tipurile de tratament pentru cancer de care pacientul a beneficiat in trecut.
1. Terapii sistemice pentru metastazele la ficat
Terapiile sistemice impotriva cancerului vizeaza intregul corp, circuland prin fluxul sangvin. Aceste terapii includ:
Chimioterapie
Chimioterapia este o forma de tratament care utilizeaza medicamente pentru distrugerea celulelor canceroase. Vizeaza celulele care cresc si se divid rapid, inclusiv unele celule sanatoase. Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilizata pentru a micsora cancerul, astfel incat sa se poata efectua o interventie chirurgicala sau poate fi administrata dupa o interventie chirurgicala pentru a reduce riscul aparitiei cancerului. Chimioterapia este uneori utilizata impreuna cu alte tratamente, cum ar fi terapia tintita. Infuzia arteriala hepatica (HAI) ofera chimioterapie direct la nivelul tumorilor hepatice. Chimioterapia este furnizata printr-o pompa catre artera principala a ficatului (numita artera hepatica). Floxuridina este cel mai frecvent medicament pentru chimioterapie utilizat in infuzia arteriala hepatica.
Terapia cu modificatori de raspuns biologic (BRM)
Terapia BRM este un tratament care utilizeaza anticorpi, factori de crestere si vaccinuri pentru a stimula sau restabili sistemul imunitar. Ajuta istemul imunitar sa lupte impotriva cancerului.
Terapia tintita
Terapia tintita distruge celulele canceroase, dar este mai precisa. Spre deosebire de medicamentele de chimioterapie, tratamentele tintite pot sa diferentieze cancerul de celulele sanatoase. Aceste medicamente pot distruge celulele canceroase si pot lasa neafectate celulele sanatoase.
Terapia hormonala
Terapia hormonala poate incetini sau opri cresterea anumitor tipuri de tumori care se bazeaza pe hormoni pentru a se dezvolta, cum ar fi cancerul de san si de prostata.
2. Terapii localizate pentru metastazele la ficat
Terapiile localizate vizeaza numai celulele tumorale si tesutul din apropiere. Ele pot fi utilizate atunci cand tumorile hepatice sunt mici ca marime si putine la numar.
Radioterapia
Aceasta terapie utilizeaza radiatii cu energie ridicata pentru a distruge celulele canceroase si pentru a micsora tumorile. Poate proveni de la dispozitive de radiatii, cum ar fi radioterapia cu fascicul extern, materiale radioactive plasate in corp langa celulele canceroase, cunoscute sub numele de radioterapie interna si substante radioactive care se deplaseaza prin fluxul sangvin.
Interventie chirurgicala
Chirurgia poate fi utilizata pentru tratarea metastazelor hepatice atunci cand se gasesc doar intr-o zona sau cateva zone. Operatia, numita rezectie hepatica, indeparteaza partea de ficat care contine cancer. Chirurgul poate face, de asemenea, o rezectie hepatica facand mai multe mici incizii in abdomen si apoi introducand un laparoscop si instrumente pentru a efectua interventia chirurgicala (numita rezectie hepatica laparoscopica).
Ablatia prin radiofrecventa (RFA)
Ablatia prin radiofrecventa este utilizata in mod obisnuit pentru tratarea cancerului hepatic primar si poate fi utilizata pentru tratarea metastazelor hepatice. Este o procedura care utilizeaza curenti electrici de inalta frecventa pentru a produce caldura ce distruge celulele canceroase.
Tratamente si terapii de sustinere
Daca aveti metastaze hepatice, echipa medicala va stabili un plan de tratament personalizat. Se va baza pe nevoile personale si include de obicei o combinatie de tratamente diferite. Tratamentele pot controla si incetini cresterea metastazelor, dar cele mai multe metastaze nu dispar complet decat daca pot fi indepartate prin interventie chirurgicala. Tratamentele pot gestiona sau preveni, de asemenea, problemele cauzate de metastazele hepatice. Aceste tratamente se numesc terapii de sustinere.
Medicamente pentru durere
Nu toata lumea cu metastaze hepatice va avea dureri. Durerea poate sa apara atunci cand capsula din jurul ficatului este intinsa. Medicamentele pentru durere pot fi administrate in diferite moduri. De obicei, acestea sunt administrate sub forma de pilule pe cale orala sau intravenos. Cele mai frecvente medicamente pentru durere utilizate pentru metastaze hepatice sunt:
- opioide, cum ar fi morfina si codeina;
- corticosteroizi, cum ar fi dexametazona;
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul.
Efectele secundare ale medicamentelor pentru durere vor depinde in principal de tipul de medicament, doza si durata tratamentului. Efectele secundare frecvente ale opioidelor sunt disconfortul gastric, somnolenta si constipatia. Corticosteroizii pot provoca probleme de somn, cresterea poftei de mancare, acumularea de lichide la nivelul picioarelor, bratelor sau fetei, cresterea in greutate, niveluri ridicate de zahar din sange, infectii, modificari ale dispozitiei si probleme ale pielii (cum ar fi eruptii cutanate sau acnee).
Prognostic
In aproape toate cazurile, odata ce un cancer primar s-a raspandit sau a metastazat in ficat, nu mai exista niciun remediu. Cu toate acestea, tratamentele actuale pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii, cresterea sperantei de viata si ameliorarea simptomelor. Succesul relativ al tratamentului depinde de localizarea cancerului primar si de cat de mult s-a raspandit in ficat.
Speranta de viata in cazul metastazelor hepatice depinde de tipul de cancer care s-a raspandit in ficat si daca este posibila sau nu o interventie chirurgicala. De exemplu, speranta de viata in caz de metastaze hepatice date de cancerul de prostata sau de san este adesea masurata in ani. In cazul unui cancer pulmonar care s-a raspandit in ficat speranta de viata este adesea masurata in luni.
Prevenire
Prevenirea metastazelor hepatice nu este intotdeauna posibila. Metastazele hepatice apar atunci cand cancerul s-a raspandit dintr-o alta zona a corpului la ficat. In unele cazuri, se poate intampla inainte ca persoana sa aiba diagnosticul de cancer primar. In alte cazuri, ar putea dura luni sau ani pana cand cancerul se va raspandi in ficat. Tratarea cancerului primar poate ajuta la reducerea riscului de raspandire a cancerului. Cu toate acestea, nu este o garantie, deoarece metastazele hepatice se pot dezvolta dupa cativa ani de la tratamentul eficient al unui cancer. E important sa respectati recomandarile generale de prevenire a cancerului, care tin de stilul de viata. De asemenea, depistarea precoce a oricarui tip de cancer ofera adesea cele mai mari sanse de tratament, motiv pentru care sunt atat de importante screening-urile pentru cancer, conform recomandarilor in functie de varsta si factorii de risc.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553118/
(2) https://www.healthline.com/health/liver-metastases
(3) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/liver-metastases.html
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325379
(5) https://www.cancercenter.com/cancer-types/liver-cancer/types/metastatic-liver-cancer
1 Comments on “Metastazele hepatice – ce sunt si cum pot fi tratate”
Buna ziua!
As dori sa stiu unde se poate face terapie tintita sau imunoterapie pentru adenocarcinom pancreatic cu metastaze la ficat.
Multumesc anticipat!