Dureri de ficat – ce boli semnaleaza durerile in zona ficatului

dureri de ficat

Dureri de ficat – iata care pot fi cauzele pentru durerile in zona ficatului – de la boli hepatice pana la alte boli care sunt confundate cu cele de ficat.

CUPRINS:

1. Unde se afla ficatul in corp?
2. Simptome ale durerilor de ficat
3. Semne ale unui ficat cu probleme
4. Afectiuni care cauzeaza dureri de ficat
5. Boli care dau durere in zona ficatului dar nu au legatura cu acesta
6. Remedii si tratamente

Unde se afla ficatul in corp?

Ficatul este cel mai mare organ solid si cea mai mare glanda din corpul uman. Realizeaza peste 500 de sarcini esentiale. Rolurile ficatului includ detoxifierea, sinteza proteinelor si producerea de substante chimice care ajuta la digerarea alimentelor.

Este un organ mare, situat in partea dreapta a abdomenului – in cadranul superior drept. Cu o greutate de aproximativ 1,5 kg, ficatul are o culoare rosiatica-maro. Are doua sectiuni mari, numite lobi – drept si stang. Vezica biliara se afla sub ficat, impreuna cu regiuni ale pancreasului si intestinelor. Ficatul si aceste organe lucreaza impreuna pentru a digera, absorbi si procesa alimentele.

ce este ficatul

Simptome ale durerilor de ficat

Ficatul nu doare in sine, pentru ca nu are receptori de durere. De obicei, durerea apare deoarece membrana care il inconjoara este inflamata de la o boala sau o leziune. Pana la 50 % dintre persoanele cu boala hepatica subiacenta nu au simptome. Cele mai frecvente simptome sunt foarte nespecifice si includ oboseala excesiva, lipsa de energie si uneori mancarime a pielii. Semnele bolii hepatice care sunt mai specifice sunt icterul sau ingalbenirea ochilor si a pielii, urina inchisa la culoare, scaun foarte palid sau de culoare deschisa, sangerare din tractul digestiv si retentia de lichide in abdomen.

Durerea hepatica variaza de la o durere constanta usoara chiar sub coaste, care se poate extinde in mijlocul pana la partea inferioara a spatelui, pana la o durere ascutita sub san, care se extinde pe partea dreapta. Durerea ar putea creste pe masura ce creste activitatea fizica. De asemenea, s-ar putea sa va confruntati cu oboseala extrema si, in cazuri grave, poate aparea o ingalbenire a pielii si a ochilor – se numeste icter.

Semne ale unui ficat cu probleme

Multe boli hepatice si alte afectiuni ale organelor pot provoca dureri hepatice. Unele dintre acestea pot duce la leziuni ale ficatului. Boala hepatica se refera la orice afectiune care provoaca inflamatia sau deteriorarea ficatului si care poate afecta functia hepatica. Durerea hepatica este adesea un semn al bolilor hepatice.

Simptomele unui ficat cu probleme pot include:

  • dureri severe abdominale, in special in partea dreapta;
  • febra;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaun palid sau cu sange;
  • greata si varsaturi;
  • icter;
  • sensibilitate severa la atingerea abdomenului;
  • umflarea abdomenului;
  • mancarimi ale pielii;
  • oboseala cronica;
  • pierderea poftei de mancare.

Simptomele bolilor hepatice pot fi dificil de observat, in special in stadiile incipiente al bolii. In primele stadii ale bolilor hepatice de obicei nu sunt simptome. Pe masura ce ficatul devine mai iritat si inflamat, simptomele incep sa apara. Prima etapa a bolii hepatice este fibroza, care este termenul folosit pentru a descrie cicatricile usoare in ficat si apare atunci cand ficatul este in mod repetat sau continuu deteriorat sau inflamat. Daca deteriorarea este repetata sau continua (asa cum se intampla in hepatita cronica), celulele hepatice vor incerca sa se repare singure, dar incercarile pot insemna un tesut cicatricial.

Oboseala extrema si slabiciunea este adesea intalnita in bolile la ficat. Cercetatorii speculeaza ca principala cauza a oboselii cronice asociate bolilor hepatice poate fi data de modificari ale chimiei creierului si ale nivelului hormonal care rezulta din afectarea functiei hepatice. De asemenea, simptomele legate de oboseala sunt probabil agravate de o crestere generala a prezentei subproduselor toxice in sange, pe care ficatul deteriorat nu le poate elimina in mod corespunzator.

Ingalbenirea pielii si a albului ochilor, cunoscuta si sub denumirea de icter apare ca urmare a bilirubinei (un pigment biliar). Bilirubina se acumuleaza in sange si nu poate fi eliminata din organism.

Afectiuni care cauzeaza dureri de ficat

bolile hepatice

Boala hepatica are mai multe cauze diferite, printre care:

  • infectie;
  • probleme ale sistemului imunitar;
  • factori genetici;
  • efectul toxic al medicamentelor;
  • cancer;
  • abuzul cronic de alcool;
  • grasime acumulata in ficat.

Peste 100 de tipuri diferite de boli hepatice pot provoca dureri hepatice. Iata cateva exemple:

Insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica are multe cauze, inclusiv infectie, boli genetice si consum excesiv de alcool. Una dintre principalele cauze ale durerii hepatice distincte este astfel insuficienta hepatica. Disconfortul hepatic in stadiile de inceput ale bolii hepatice apare in general dupa o masa grasa sau bogata in calorii.

Hepatita virala

Hepatita virala este o inflamatie a ficatului. Cele mai frecvente trei tipuri sunt hepatita A, B si C. Sunt cauzate de diferite virusuri care infecteaza ficatul. Poate provoca dureri in partea superioara dreapta a abdomenului, unde se afla ficatul. Alte semne de hepatita includ urina de culoare inchisa, piele galbena sau ochi galbeni (cunoscuta sub denumirea de icter), oboseala, greata sau varsaturi. Hepatita poate fi acuta sau cronica.

Hepatita alcoolica

Hepatita alcoolica apare atunci cand excesul de alcool inflameaza ficatul. Durerea cauzata de hepatita alcoolica poate face abdomenul sa se simta foarte sensibil. De asemenea, este probabil sa pierdeti in greutate si sa scada pofta de mancare, cu greata, febra de grad scazut si va puteti simti obosit si slabit.

Boli ale ficatului gras

Excesul de greutate, diabetul zaharat sau o dieta cu colesterol ridicat pot face sa se formeze prea multa grasime in ficat. In timp, asta poate cicatriza ficatul si il poate impiedica sa isi faca treaba. Ficatul gras nu provoaca, de obicei, simptome. Poata da insa oboseala si  durere constanta, fie in partea superioara dreapta a burtii, fie in tot abdomenul.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o afectiune rara la femei ce cauzeaza durere brusca si severa in sectiunea din dreapta sus a abdomenului care s-ar putea raspandi la brat si umar. Este o infectie bacteriana. Se inflameaza tesuturile din jurul ficatului  si poate afecta mucoasa stomacului. De asemenea, apar deseori febra, frisoane, dureri de cap si stare de rau.

Abces sau chist hepatic

O infectie bacteriana, fungica sau parazitara in ficat poate forma un abces sau un buzunar cu puroi. Partea din dreapta sus a abdomenului poate fi foarte sensibila. Este posibil ca medicul sa poata simti ca ficatul  este marit. De obicei, pot aparea febra si frisoane. Chisturile sunt, de asemenea, buzunare cu lichid, dar nu sunt de obicei infectate. Daca sunt mari, s-ar putea sa produca disconfort, mai ales pentru ca dau senzatie de plin in abdomen. Uneori, chisturile pot sangera, ceea ce poate provoca dureri bruste si severe la nivelul abdomenului.

Sindromul Budd-Chiari

Sindromul Budd-Chiari este o afectiune neobisnuita rezultata dintr-o ingustare a venelor care lasa sangele si lichidul sa se scurga din ficat. Poate fi cauzata de cheaguri de sange si umflarea ficatului.

Leziuni hepatice

Din cauza dimensiunii sale, ficatul poate fi lezat usor in accidente, caderi si alte traume. Daca ficatul sangereaza, de obicei, veti avea dureri si sensibilitate in abdomen. Este posibil sa aveti si semne de soc din cauza pierderilor de sange.

Cancer de ficat

Cancerul de ficat produce de obicei simptome doar in stadii avansate. Este posibil ca medicul sa poata simti o masa apasand pe partea dreapta a abdomenului. De asemenea, puteti pierde in greutate, sa simtiti mancarime, sa aveti pielea sau ochii galbeni, sa aveti abdomenul umflat si sa va simtiti rau.

Colangita

Colangita este inflamatia sistemului canalului biliar, de obicei din cauza unei infectii bacteriene. Caile biliare dreneaza bilia din ficat si vezica biliara, transportand-o in intestinul subtire. Infectia din colangita determina acumularea de presiune in acest sistem de drenaj. In mod normal, indica faptul ca exista o obstructie sau blocaj in sistem.

Ciroza

Ciroza este o cicatrizare ireversibila a ficatului. Ficatul devine afectat  incet si incapabil sa functioneze corect din cauza leziunilor de lunga durata. In timp, tesutul cicatricial inlocuieste tesutul hepatic sanatos, iar acest lucru poate incepe sa blocheze fluxul de sange in ficat. Un ficat sanatos isi poate regenera celulele deteriorate. Daca deteriorarea este prea severa sau de lunga durata, ficatul nu se poate regenera complet si formeaza in schimb tesut cicatricial.

Ciroza din cauza alcoolului nu poate fi inversata nici dupa oprirea consumului de alcool, dar renuntarea la alcool poate preveni deteriorarea suplimentara si poate contribui la imbunatatirea simptomelor.

Boli care dau durere in zona ficatului dar nu au legatura cu acesta

durerile de abdomen

Uneori, durerea in zona ficatului este data de cu totul alta problema, nu de o afectare a ficatului – dureri care iradiaza.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este refluxul acid care poate irita mucoasa esofagiana. GERD poate duce la arsuri la stomac, care pot da dureri in abdomenul superior. Alte simptome ale GERD pot include:

  • dureri in piept;
  • probleme de inghitire;
  • gust acru la reflux etc.

Hernie hiatala

O hernie hiatala apare atunci cand o parte din stomac iese prin muschiul mare care separa diafragma si abdomenul. Pot aparea dureri in zona abdomenului superior. O hernie hiatala mica nu prezinta adesea niciun simptom, dar o hernie hiatala mare poate provoca o serie de probleme, inclusiv:

  • senzatie de arsura si reflux de acid;
  • probleme la inghitire;
  • scurtarea respiratiei;
  • voma cu sange;
  • scaune negre.

Gastrita

Gastrita este inflamatia mucoasei stomacului, adesea cauzata de o infectie bacteriana. Consumul excesiv de alcool si utilizarea calmantelor in mod regulat pot duce, de asemenea, la gastrita. Afectiunea poate provoca o durere intensa sau arzatoare in abdomenul superior.

Ulcer peptic

Un ulcer peptic este o leziune care apare fie in interiorul mucoasei stomacului (ulcer gastric), fie in partea superioara a intestinului subtire (ulcer duodenal). Ele pot fi cauzate de o infectie bacteriana sau de utilizarea pe termen lung a aspirinei si a anumitor calmante. Ulcerele peptice pot duce la arsuri si dureri de stomac, pe care le puteti simti in zona abdomenului superior.

Gastropareza

Gastropareza este o afectiune care incetineste sau impiedica miscarea spontana normala a muschilor stomacului, afectand digestia. Gastropareza este adesea cauzata de anumite medicamente, cum ar fi calmante opioide, unele antidepresive, medicamente pentru alergii sau medicamente pentru hipertensiunea arteriala.

Dispepsie functionala

De obicei, indigestia – cunoscuta sub numele de dispepsie – este cauzata de un aliment sau de o bautura. Dispepsia functionala este indigestie fara o cauza evidenta. Indigestia poate duce la o durere intensa in ambele parti ale abdomenului.

Calculii biliari

Vezica biliara este plasata chiar sub ficat. Deci, calculi biliari pot provoca dureri care par sa vina de la ficat. Este posibil sa aveti dureri subite care se agraveaza rapid. Durerea poate fi localizata in centrul sau in partea dreapta a abdomenului superior, intre omoplati sau in umarul drept.

In plus fata de calculii biliari, exista alte afectiuni care pot afecta vezica biliara si pot duce la dureri in zona de sus a abdomenului. Aceste tulburari pot include:

  • afectarea canalelor biliare;
  • tumori la nivelul vezicii biliare sau a cailor biliare;
  • ingustarea canalelor biliare cauzate de infectiile legate de SIDAM
  • inflamatie cu cicatrizare progresiva si ingustarea canalelor biliare si in afara ficatului, cunoscuta sub numele de colangita sclerozatoare primara;
  • inflamatia vezicii biliare.

Pneumonie

Pneumonia este o infectie in plamani ce poate duce la dureri toracice atunci cand respirati sau tusiti, ceea ce poate provoca dureri in ambele parti ale abdomenului superior. Alte simptome ale pneumoniei pot include:

  • scurtarea respiratiei;
  • respiratie dificila;
  • febra, transpiratie si frisoan;
  • oboseala;
  • tuse cu flegma;
  • greata, varsaturi sau diaree.

Splina marita

In unele cazuri, splina marita nu da semne sau simptome. Uneori poate da durere in partea de sus a abdomenului superior, care s-ar putea extinde pana la umar. Alte simptome ale splinei marita pot include:

  • senzatie de plenitudine – la consum alimentar, dar nu numai;
  • anemie;
  • infectii frecvente;
  • oboseala.

Pancreatita

Pancreatita este inflamatia pancreasului, si poate duce la durere in partea de sus a abdomenului. Alte simptome ale pancreatitei pot include dureri abdominale care se agraveaza dupa mancare, puls rapid, greata si varsaturi etc.

Cancere

Anumite tipuri de cancer pot provoca dureri in abdomenul superior. Ele includ:

  • cancer de ficat
  • cancerul vezicii biliare
  • cancerul de canal biliar
  • cancer pancreatic
  • cancer la stomac
  • limfom
  • cancer renal

In functie de tipul de cancer, puteti simti durere in partea dreapta sau stanga a abdomenului superior sau in intreaga zona. Cresterea tumorilor, precum si balonarea si inflamatia pot cauza dureri abdominale severe.Alte simptome generale pot sa includa pierdere in greutate inexplicabila, apetit slab, oboseala, greata si varsaturi, icter, constipatie, diaree sau modificarea scaunului, sange in urina sau scaun, indigestie.

Remedii si tratamente

De obicei, puteti trata unele cazuri usoare de dureri abdominale acasa. Retineti ca administrarea de aspirina sau ibuprofen poate provoca iritarea stomacului, ceea ce poate agrava durerea abdominala. Daca durerea in zona abdomenului este severa sau dureaza mai mult de cateva zile, ar trebui sa faceti o programare la medic.

Tratamentul pentru durerile hepatice va depinde de cauze. Tratarea bolii hepatice va incepe probabil prin abordarea stilului alimentar. Ficatul este unul dintre putinele organe din organism care se poate repara si regenera.

Referinte:
(1) Liver disease, link: https://www.nhs.uk/conditions/liver-disease/
(2) What does the liver do?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075.php
(3) What’s Causing My Upper Abdomen Pain?, link: https://www.healthline.com/health/upper-abdominal-pain
(4) Liver Pain, link: https://www.healthline.com/health/liver-pain
(5) Liver Pain – Causes & Location, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/digest-liver-pain-causes#1
(6) Right Upper Quadrant Pain, link: https://patient.info/signs-symptoms/right-upper-quadrant-pain-leaflet
(7) Liver disease, link: https://www.myliverexam.com/en/what-can-be-the-symptoms-of-liver-disease/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

10 Comments on “Dureri de ficat – ce boli semnaleaza durerile in zona ficatului”

  1. Am citit dar nu cred sa am nimic grav.Totusi multumesc mult pt Explicațiile destul de profession
    In orca caz , deoarece durerea persista de citeva zile o sa merg la un control ASAP
    Multumesc pt tot
    Cornelia A

  2. Am citit tot dar sunt nedumerită pe mine ma doare in partea dreapta de câteva zile stiu ca am ficatul gras trigliceridele 380 am colesterol seri 260 dar tin sa precizez ca de 15 ani rau tratament ptr depresie de 9 ani fac tratament ptr poliartita romatoida cu metritexat injectabile 1 pe saptamana si metroul si ptr durere eau vimovo si ma gandesc si atâta tratament sa dăuneze la ficat
    Multumesc !

  3. Am citit si nu stiu unde ma incadrez , la un efort mai alert ma tine in partea dreapta si nu mai pot respira normal , trebuie sa ma oresc un minut si ma lasa. Nu consum alcool si nu mananc forte gras, cu un regim alimenter pot preveni ceva mai grav sau trebui o medicamentati de la un doctor.
    Va multumesc

  4. Buna seara ,am citit si nu stiu unde ma incadrez la un ficat marit sau la un ficat gras, problema e ca la un efort mai alert ma tine foarte tare in partea dreapta si nu mai pot respira normal , trebuie sa ma oresc un minut si ma lasa. Nu consum alcool si nu mananc forte gras, cu un regim alimenter pot preveni ceva mai grav sau trebui o medicamentati de la un doctor.
    Va multumesc

  5. Bună seara! Am citit articolul, foarte bun, doar că nu știu unde mă încadrez. Am fost la medic pentru o durere în partea dreaptă care zic eu că se c-am plimbă.. mai mult spre colon dar foarte important e că se asociază de fiecare dată cu durere în umărul drept și chiar urcă pe gât în partea dreaptă.
    După ceva investigații la sânge, ecografie, CT, endocrinologie, colonoscopie mi-a descoperit un hemangiom la ficat. A spus că nu e nimic grav, că durerea nu vine de la ficat. Problema este că după 2-3 săptămâni de medicație a dispărut durerea pentru alte 2 săptămâni. Și de o săptămână a reapărut durerea. Nu știu ce să mai fac. Am nevoie de un sfat sau o recomandare să merg la un specialist.
    Vă mulțumesc!

  6. Bună ziua am și eu 31 de ani și ma tine în parte dreapta jos de vreo doua săptămâni câte un pic asa ma ia … aveți vreo idee de la ce poate fii. Nu am fost la nici un doctor pnt ca mie frica de ei… am fumat dar am lăsat țigările și de băut mai beau. din când în când cu prietenii la chefuri doar mai beau dar nu zilnic.

  7. Bună ziua du ce am băut 200 de grame de wuischi cu redbul a doua zi mam trezit cu o durere în partea dreaptă față și spate care nu ma lasa

  8. Buna am si eu o problema de genul ma ustura in partea dreapta dar se muta une ori in fata spre lateral la ficat alta data in spate la rinichi mai nou ma ustura si cind maninc cite ceva oare sa fie ficatul sau rinichi si inca ceva mai si sungerez la scaun cite o data nu tot timpul dar destul de mult cite odata in rest oboseala si cam atita ce asi putea face.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Multă sănătate!

  9. Bună am citit comentariile dumneavoastră de un an de zile am o durere în partea dreapta dar se face ca o piatră nu știu de ce dar nu consum alcool și nici nu prea mănânc așa gras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *