Cancer extins la ganglionii limfatici – ce inseamna si cum se trateaza?

cancer extins la ganglionii limfatici

Cancer extins la ganglionii limfatici – iata ce sunt ganglionii limfatici, cum se poate raspandi cancerul la acestia si care sunt simptomele si metodele de tratament pentru cancerul extins la ganglioni.

CUPRINS:

1. Ce sunt ganglionii limfatici?
2. Ganglionii limfatici si cancerul
3. Ce este cancerul secundar la nivelul ganglionilor limfatici?
4. Simptome cancer extins la ganglionii limfatici
5. Diagnosticarea cancerului secundar la nivelul ganglionilor limfatici
6. Tratament cancer extins la ganglionii limfatici

Ce sunt ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului. Filtreaza substantele daunatoare, cum ar fi bacteriile, si ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, joaca un rol important in diagnosticul, tratamentul si prognosticul cancerului. Acesti ganglioni sunt mici mase de tesut care contin celule sangvine albe ce combat infectiile. Filtreaza lichidul limfatic, care este compus din lichide si produse reziduale din tesuturile corpului.

Ganglionii limfatici sunt localizati in tot corpul, inclusiv in zona gatului, la axile, inghinal, in jurul intestinului si intre plamani. Lichidul limfatic este transportat catre ganglionii limfatici de catre vasele limfatice.

Daca aveti o infectie sau chiar un cancer, un ganglion limfatic se poate umfla. O infectie, cum ar fi o infectie respiratorie superioara virala ca raceala, poate determina umflarea ganglionilor limfatici. Uneori, umflarea ganglionilor limfatici este cauzata de o afectiune de baza. Cand umflarea ganglionilor limfatici persista si este insotita de alte simptome, cum ar fi febra, transpiratii nocturne sau fara nicio cauza evidenta, e important sa mergeti la medic pentru o evaluare. Doar pe baza unui control medical se poate stabili care este cauza pentru ganglioni limfatici mariti.

ganglionii limfatici si cancerul

Ganglionii limfatici si cancerul

Unele tipuri de cancer provoaca umflarea ganglionilor limfatici. Cancerul poate sa inceapa in ganglionii limfatici sau, mai frecvent, se poate raspandi acolo din alta parte a corpului. Durerea sau umflarea ganglionilor limfatici este un simptom comun al cancerului care incepe in sistemul limfatic, cum ar fi limfomul non-Hodgkin si limfomul Hodgkin. Astfel, uneori, cancerul poate sa apara in ganglionii limfatici (cum ar fi in caz de limfom), dar unele alte tipuri de cancer se pot raspandi si dintr-o parte a corpului in alta prin ganglioni limfatici. Daca o persoana are cancer, medicii examineaza cu atentie ganglionii limfatici pentru a vedea daca sunt sau nu afectati de cancer. Se vor palpa ganglionii, se vor face CT, biopsii sau se vor indeparta ganglionii de langa zonele canceroase, pentru a fi examinati la microscop. Acest lucru se face pentru a vedea daca un cancer s-a raspandit sau nu.

Cancerul care incepe intr-o alta parte a corpului si se extinde la ganglionii limfatici se numeste metastaza. Chiar si atunci cand cancerul se raspandeste la ganglionii limfatici, acesta este inca numit dupa zona corpului unde a inceput.

Ganglionii limfatici si stadializarea cancerului

Ganglionii limfatici joaca un rol important in stadializarea cancerului. Unul dintre cele mai frecvent utilizate sisteme pentru stadializarea cancerului este sistemul TNM. Se bazeaza pe intinderea tumorii (T), gradul de raspandire la ganglionii limfatici (N) si prezenta metastazelor (M). In cazul in care nu se gaseste cancer in ganglionii limfatici din apropierea cancerului, i se va atribui valoarea 0 lui N. Daca ganglionii din apropiere sau din zone indepartate prezinta cancer, se atribuie lui N un numar (1, 2 sau 3), in functie de cati ganglioni sunt afectati etc.

cum se raspandeste cancerul

Ce este cancerul secundar la nivelul ganglionilor limfatici?

Sistemul limfatic este format din tuburi fine numite vase limfatice. Se conecteaza la grupuri de ganglioni limfatici din tot corpul. Celulele canceroase se pot desprinde de cancerul primar si pot calatori prin sistemul limfatic la ganglionii limfatici, mai departe de locul unde a inceput cancerul. Daca celulele canceroase se instaleaza in ganglionii limfatici indepartati, este cunoscut sub numele de cancer secundar sau metastatic.

Astfel, cancerul secundar la nivelul ganglionilor limfatici este atunci cand celulele canceroase s-au raspandit la ganglionii limfatici de la un cancer care a inceput in alta parte a corpului. Cancerul care incepe intr-o parte a corpului (cancerul primar) se poate raspandi in alte parti ale corpului – prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic. Cand celulele canceroase din ganglionii limfatici indepartati sunt examinati la microscop, acestia arata ca celule din cancerul primar. De exemplu, atunci cand un cancer pulmonar s-a raspandit in ganglionii limfatici indepartati, celulele canceroase arata ca celule canceroase pulmonare. Cancerul primar al ganglionilor limfatici se numeste limfom.

Simptome cancer extins la ganglionii limfatici

Daca celulele canceroase s-au raspandit in ganglionii limfatici (sau dincolo de ganglionii limfatici in alta parte a corpului), simptomele pot include:

  • umflaturi sau mase in gat, la axila sau in zona inghinala;
  • umflaturi in stomac (daca boala se raspandeste in ficat);
  • dificultati de respiratie (daca boala se raspandeste in plamani);
  • dureri;
  • convulsii si ameteli.

Este posibil sa nu aveti simptome vizibile ale raspandirii celulelor canceroase la ganglionii limfatici, astfel incat este important un diagnostic medical concret. Procedurile de diagnostic – cum ar fi o biopsie sau teste imagistice – vor ajuta medicul sa stabileasca gradul cancerului si numarul de ganglioni limfatici afectati.

Daca ganglionii limfatici umflati sunt in piept sau in abdomen, acestia nu pot fi vazuti sau simtiti. De multe ori nu exista simptome. Insa, uneori ganglionii limfatici umflati pot pune presiune asupra organelor sau structurilor din apropiere. Acest lucru poate provoca diferite simptome. De exemplu, ganglionii limfatici care apasa pe plamani pot provoca probleme de respiratie. Daca ganglionii limfatici apasa pe vasele de sange, acesteapot incetini fluxul de sange prin vase. Acest lucru poate provoca umflarea zonei si uneori poate duce la formarea unui cheag de sange. Uneori, cancerul in ganglionii limfatici poate bloca fluxul de lichid limfatic in acea parte a corpului. Daca acest lucru se intampla in brat, de exemplu, poate provoca o acumulare de lichid care poate provoca umflaturi in brat sau picior. Aceasta afectiune se numeste limfedem.

Celulele canceroase care s-au raspandit in ganglionii limfatici – fie in apropierea zonei initiale, fie in alta parte – pot indica un cancer care progreseaza. Este important sa ne amintim ca ganglionii limfatici pot fi mariti si din alte motive, cum ar fi infectiile.

simptome cancer la ganglioni

Diagnosticarea cancerului secundar la nivelul ganglionilor limfatici

Cancerul secundar la nivelul ganglionilor limfatici poate fi diagnosticat in acelasi timp cu un cancer primar. Poate fi depistat si in timpul testelor de rutina si scanarilor dupa tratament. Daca un ganglion limfatic aproape de suprafata pielii este afectat, medicul poate sa-l vada sau sa-l palpeze. Daca un ganglion limfatic afectat este in piept, burta sau pelvis, numai prin scanari poate fi gasit. La operatie pot fi indepartati anumiti ganglioni – disectia ganglionilor limfatici. Cand cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici, exista un risc mai mare ca acel cancer sa revina dupa operatie. Medicii pot face, de asemenea, biopsii.

Tratament cancer extins la ganglionii limfatici

Tratamentele vizeaza distrugerea a cat mai multe celule canceroase. Este posibil sa beneficiati de o combinatie de tratamente, ce pot include:

  • interventie chirurgicala;
  • chimioterapie;
  • terapie hormonala;
  • radioterapie;
  • terapie tintita.

Tratamentul cancerului care s-a raspandit la ganglionii limfatici depinde de situatia individuala, inclusiv de starea generala de sanatate a persoanei si de tipul de cancer primar. Poate include chimioterapie, terapie hormonala, radioterapie, interventie chirurgicala sau o combinatie a acestor tratamente.

Uneori, ganglionii limfatici apropiati de cancerul primar sunt eliminati in timpul interventiei chirurgicale pentru a elimina tumora. Daca celulele canceroase se gasesc in ganglionii limfatici, poate fi sugerat un tratament precum chimioterapia. Acest datorita faptului ca, daca un cancer primar s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere, creste riscul ca acel cancer sa se fi raspandit in alte parti ale corpului.

diagnosticarea cancerului extins

Efectele indepartarii ganglionilor limfatici

Ganglionii care au fost indepartati in timpul interventiei chirurgicale pentru cancer pot lasa o parte a corpului fara o cale de a scurge lichidul limfatic din zona afectata. Poate duce la limfedem si poate deveni o problema pe tot parcursul vietii. Cu cat sunt mai multi ganglioni limfatici, cu atat este mai probabil sa apara. Indepartarea ganglionilor limfatici in timpul interventiei chirurgicale pentru cancer este foarte putin probabil sa slabeasca sistemul imunitar al unei persoane, deoarece sistemul imunitar este complex.

Raspandirea cancerului la ganglionii limfatici – efecte asupra starii psihologice

La aflarea vestii ca un cancer s-a raspandit sau a reaparut apar inevitabil numeroase sentimente diferite, inclusiv anxietate, incertitudine, frica, furie. Toate acestea sunt reactii normale.

Fiecare are propriul sau mod de a face fata situatiilor dificile. Unora le este util sa vorbeasca cu familia sau prietenii. Altii prefera sa caute ajutor de la oamenii din jur, iar altii prefera sa-si pastreze sentimentele doar pentru ei. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a face fata, dar de cele mai multe ori este util sa cereti ajutorul celor din jur.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/what-happens-when-cancer-spreads-to-the-lymph-nodes
(2) https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/lymph-nodes-and-cancer.html
(3) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/what-is.html
(4) https://www.cancercenter.com/lymph-nodes
(5) https://www.cancer.gov/types/metastatic-cancer
(6) https://www.webmd.com/cancer/when-swollen-lymph-nodes-mean-cancer
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5829610/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Cancer extins la ganglionii limfatici – ce inseamna si cum se trateaza?”

  1. Buna seara as dori sa stiu daca exista un tratament care sa vindece acest cancer primar? Bunicul meu a descoperit in urma cu cateva luni ca are cancer la prostata(69 de ani),a facut un set de anazile CT,RMM si multe altele dupa care a fost trimis sa faca scintigrafie osoasa. Intre timp a facut prima lui injectie de citostatice si a primit un tratament medicamentos,la intoarcerea cu rezultatul scintigrafiei osoase domna doctor nu a spus absolut nimic doar ia intrerupt tratamentul si a amanat urmatoarea i jectie de citostatice cu 2 luni. Marti bunica mea a mers la doctorita de familie sa isi scoata reteta pentru medicamentele ei si a mers fara bunicul meu si atunci ia spun doamna doctor ca bunicul meu e plin de ganglioni si la plamani si la gat si ca de aceea tuseste nu de la raceala cum au crezut ei si ca nu i se mai da tratament ca nu se ai poate face nimic,oare chiar nu exista tratament? Va implor din toata inima sa ma ajutati cu o informatie ceva. 😢😢😢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *