Metastaze pulmonare – cauze, tratament

metastaze pulmonare

Citeste pe larg despre metastaze pulmonare sau cancerul raspandit la plamani – care sunt simptomele asociate, ce metode de tratament se folosesc si ce tumori prezinta riscul mai mare de a se raspandi la plamani.

CUPRINS:

1. Ce inseamna metastaza pulmonara?
2. Care sunt simptomele?
3. Cum se formeaza metastazele pulmonare?
4. Metode de diagnostic si tratament
5. Intrebari frecvente

Ce inseamna metastaza pulmonara?

Metastaza pulmonara este atunci cand celulele canceroase din alte parte a corpului se raspandesc la plamani. Deoarece metastazele pulmonare se dezvolta dintr-un cancer subiacent din alta parte a corpului, se numesc cancere secundare.

Uneori, cancerul care se formeaza intr-o parte a corpului, cunoscut sub numele de cancer primar, se raspandeste in alte zone. Asta din cauza faptului ca celulele canceroase pot sa circula, sa se raspandeasca sau pot metastaza – prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic. Cand acele celule canceroase primare ajung la plamani, se numeste metastaza pulmonara sau cancer secundar. Se estimeaza ca aproximativ o treime dintre persoanele care mor din cauza cancerului au metastaze la plamani. Cancerul se poate raspandi in orice parte a plamanilor – insa, de obicei se gaseste la marginile plamanilor sau in lobii inferiori.

Pe masura ce celulele canceroase se acumuleaza in plamani, ele pot invada incet tesuturile sanatoase din jur. In cele mai multe cazuri, acestea se raspandesc mai intai in alte parti ale plamanului. Aceasta este cunoscuta sub numele de metastaza locala. Cu toate acestea, daca celulele canceroase invadeaza ganglionii limfatici, pot circula prin sistemul limfatic in alte parti ale corpului, formand eventual tumori secundare in alte organe. Aceasta este cunoscuta sub numele de metastaza la distanta.

cum se raspandeste cancerul la plamani

Ce este cancerul pulmonar metastatic?

Cancerul pulmonar metastatic, pe de alta parte, este cancerul pulmonar care s-a raspandit la alte zone din corp – ca oasele, creierul, ficatul, ganglionii limfatici – cancer pulmonar stadiul 3 sau 4. Cancerul pulmonar se dezvolta atunci cand celulele anormale care se pot forma in plamani continua sa se divida necontrolat, formand tumori. Pe masura ce creste, are nevoie de mai mult spatiu si incepe sa se raspandeasca in alte zone. In acest moment, cancerul devine cancer pulmonar metastatic. Daca un cancer pulmonar se raspandeste, de obicei invadeaza zone precum glandele suprarenale, celalalt plaman, oasele, creierul, ficatul, ganglionii limfatici.

Care sunt simptomele?

Metastazele pulmonare adesea nu provoaca niciun simptom. Atunci cand este cazul, metastazele pot fi identificate la un examen radiologic, cum ar fi o scanare CT, efectuata pentru a cauta prezenta raspandirii cancerului.

Daca simptomele sunt prezente, acestea sunt adesea similare cu simptomele cancerului pulmonar primar, cum ar fi:

 • tuse persistenta;
 • tuse cu sange;
 • dureri in piept;
 • dificultati respiratorii;
 • nivel scazut de oxigen in sange;
 • fluid in jurul plamanilor etc.

Deoarece cancerul metastatic implica faptul ca acel cancer primar s-a raspandit in organism, simptomele generale precum oboseala, pierderea inexplicabila in greutate si scaderea poftei de mancare sunt, de asemenea, comune.

simptomele cancerului raspandit la plamani

Cum se formeaza metastazele pulmonare?

Pentru ca celulele canceroase sa metastazeze, acestea trebuie sa treaca prin mai multe modificari. In primul rand, celulele trebuie sa se desprinda de locul primar si sa gaseasca o modalitate de a intra in fluxul sangvin sau in sistemul limfatic. Odata ce ajung in sange sau in sistemul limfatic, celulele canceroase pot forma o noua tumora intr-o alta parte a corpului. In cazul metastazelor pulmonare, celulele canceroase circula la plamani si formeaza o noua tumora acolo.

Care sunt cancerele cu risc mai mare de a se raspandi la plamani?

Tumorile primare se pot raspandi la plamani din aproape orice zona din corp. Insa, pentru unele tipuri de cancer este mai mare riscul sa se raspandeasca in plamani. Aceste cancere includ:

 • cancer mamar;
 • sarcom;
 • cancer de colon;
 • cancer la intestine;
 • cancer la stomac;
 • neuroblastom;
 • osteosarcom;
 • cancere de cap si gat;
 • cancerul vezicii urinare;
 • cancer de prostata;
 • cancer la rinichi;
 • melanom;
 • cancer tiroidian;
 • cancer ovarian;
 • sarcom uterin;
 • cancer pancreatic.

diagnosticarea metastazelor pulmonare

Metode de diagnostic si tratament

Exista numeroase proceduri folosite pentru a stabili un diagnostic. In primul rand se va face o examinare fizica, completata de o radiografie toracica, scanare CT, bronhoscopie, analize de sange etc. Aceste instrumente ajuta medicul sa gaseasca sursa celulelor canceroase. Rezultatele acestor studii imagistice pot oferi suficiente dovezi ale metastazelor, desi poate fi necesara o biopsie pentru a confirma diagnosticul.

Optiunile de tratament

Cand cancerul s-a raspandit la plamani, tratamentul poate ajuta la controlul si incetinirea cresterii celulelor canceroase. De asemenea, poate ajuta la gestionarea simptomelor. Metodele de tratament folosite depind de marimea, numarul si locatia tumorilor primare, unde a inceput cancerul, cat de raspandit este, starea generala a plamanilor, simptome, tratamentele folosite deja in trecut etc.

Chimioterapia pentru metastaze pulmonare

Cancerul care s-a raspandit in plamani se afla, probabil, si in fluxul sangvin. Ar putea fi in zone care nu apar pe scanarile imagistice, motiv pentru care se foloseste adesea chimioterapia pentru a distruge celulele canceroase in prima faza. Tratamentul pentru cancerul pulmonar care s-a raspandit se concentreaza pe controlul cresterii si pe ameliorarea simptomelor. Cancerul care a metastazat in tot corpul poate fi greu de eliminat. Chimioterapia ajuta la distrugerea celulelor canceroase din organism. Este optiunea de tratament de prima linie adesea atunci cand cancerul este mai avansat si s-a raspandit la alte organe.

Chimioterapia este adesea tratamentul de electie, insa este de obicei administrata ca terapie paliativa, care este o terapie administrata pentru a prelungi supravietuirea si a reduce simptomele. Terapia paliativa nu are scopul de a vindeca boala. Chiar si asa, in cazuri rare, cum ar fi cancerul testicular metastazat la plamani, chimioterapia poate fi uneori curativa.

Operatia este o optiune de tratament pentru metastaze pulmonare?

Operatia este mai putin frecventa. Poate fi o optiune daca tumorile se afla doar intr-o mica parte a plamanului (numita metastaza izolata sau limitata). De asemenea, poate fi utila atunci cand cancerul primar este cancer colorectal, cancer osos sau sarcom al tesuturilor moi. In unele cazuri, poate fi efectuata o interventie chirurgicala pentru a indeparta tumorile metastatice din plaman. Acest lucru se face de obicei daca a fost deja extirpata tumora primara sau cancerul s-a raspandit doar in zone limitate ale plamanului.

Alte optiuni de tratament

Alte optiuni de tratament includ:

 • terapie hormonala – incetineste cresterea anumitor tipuri de celule canceroase si amelioreaza simptomele;
 • terapie tintita – foloseste medicamente care se ataseaza de proteinele celulelor canceroase pentru a opri sau incetini cresterea acestora;
 • imunoterapie – foloseste sistemul imunitar al corpului pentru a distruge celulele canceroase;
 • radioterapie – pentru a distruge tumorile;
 • terapie cu laser – pentru a distruge celulele canceroase;
 • medicamente pentru a gestiona alte simptome – medicamente pentru durere, pentru greata etc.

Controlul simptomelor este important, mai ales daca tratamentul pentru cancerul principal nu este eficient in acest sens. Scurtarea respiratiei poate fi unul dintre cele mai dificile simptome. Medicamentele opioide pot fi utilizate pentru a ajuta la scaderea senzatiei de dificultati respiratorii. Probleme de respiratie pot fi legate si de crize de anxietate si ingrijorare. Pot fi utile in acest sens metodele de relaxare, tehnici de distragere a atentiei etc.

In cazul in care revarsatul pleural provoaca simptome, tratamentul obisnuit este reprezentat de antibiotice si drenarea lichidului.

cancerele raspandile la plamani

INTREBARI FRECVENTE

Care este prognosticul pentru persoanele cu metastaze pulmonare?

Prognosticul va depinde de dimensiunea si localizarea tumorii primare. De asemenea, va depinde de cat de mult s-a raspandit cancerul. In cele mai multe cazuri, cancerul metastatic nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, tratamentele pot prelungi viata si pot imbunatati calitatea vietii. Anumite tipuri de cancer care se raspandesc la plamani pot fi tratabile cu chimioterapie. De asemenea, unele tumori primare, ca cele renale, de colon sau ale vezicii, care se raspandesc la plamani pot fi uneori indepartate complet prin interventie chirurgicala.

Pot fi prevenite metastazele pulmonare?

Nu exista metode garantate de a preveni un cancer sau o metastaza. Insa, un pas catre prevenirea cancerului metastatic este tratamentul prompt si cu succes al cancerului primar. Mai mult, un mod de preventie este evitarea factorilor de risc ce pot duce la cancer si respectarea recomandarilor de screening pentru cancer. Este mai probabil ca tratamentul sa fie eficient in stadiile incipiente, astfel incat diagnosticul si tratamentele precoce pot preveni raspandirea cancerului. Screening-ul poate ajuta la detectarea precoce a schimbarilor, cand un tratament eficient poate reduce sau elimina celulele canceroase inainte ca acestea sa se raspandeasca.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/lung-metastases.html
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553111/
(3) https://www.webmd.com/lung-cancer/guide/cancer-spreads-lungs
(4) https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/metastatic/lung-metastases

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *