Cum se formează şi se răspândeşte cancerul?

cum se formeaza cancerul

Cancerul se poate forma în orice țesut din organism. Apare atunci când celulele se dezvoltă necontrolat, iar organismul nu mai este capabil să funcționeze așa cum ar trebui.

Celulele din corp au funcții bine stabilite, însă celulele canceroase se dezvoltă necontrolat, distrug celulele normale și afectează țesutul implicat. Celulele canceroase se pot răspândi și în alte părți ale corpului. De exemplu, celulele canceroase din plămâni pot ajunge în oase și se pot dezvolta acolo. Când celulele canceroase se răspândesc, se numește metastază.

Cele mai multe tipuri de cancer formează o masă numită tumoră, dar nu toate tumorile sunt canceroase. Există unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia (cancerul de sânge), care nu formează tumori. Ele se dezvoltă în celulele sangvine sau în alte celule ale corpului.

Sunt anumiți factori de risc modificabili (care țin de stilul de viață) și nemodificabili (mutații genetice, vârsta, etnia, istoricul familial sau personal, ereditate etc.) pentru dezvoltarea cancerului.

Cuprins:

  1. Cauzele cancerului
  2. Genele, diviziunea celulară și mutațiile genetice
  3. Cum se formează cancerul?
  4. Cum se dezvoltă cancerul?
  5. Cum se răspândește cancerul?
  6. De ce reapare uneori cancerul?
  7. Vindecare sau remisie?

Cauzele cancerului

Cauzele cancerului

Când genele funcționează corect, ele dictează la nivel celular când este momentul potrivit să crească și să se dividă acestea. Atunci când celulele se divid, ele creează copii exacte. O celulă se divide în două celule identice, apoi două celule se divid în 4 și așa mai departe. La adulți, celulele, în mod normal, cresc și se divid pentru a produce mai multe celule doar atunci când organismul are nevoie de ele, cum ar fi înlocuirea celulelor îmbătrânite sau deteriorate.

Dar celulele canceroase sunt diferite. Celulele canceroase au mutații genetice care transformă celula dintr-una normală într-o celulă canceroasă. Aceste mutații genetice pot fi moștenite, se dezvoltă în timp, pe măsură ce îmbătrânim, dacă suntem expuși la elemente care afectează genele, cum ar fi fumul de țigară, alcoolul sau radiațiile ultraviolete (UV) de la soare etc.

O celulă canceroasă crește și se divide necontrolat. De asemenea, ele nu se maturează la fel ca celulele normale, astfel încât acestea rămân imature. Deși există multe tipuri diferite de cancer, toate încep din cauza celulelor care cresc anormal. Cancerul poate începe în orice celulă din corp.

Substanțele care cauzează cancer, denumite substanțe cancerigene, au fost identificate atât prin studii pe animale, cât și prin analize epidemiologice ale incidenței cancerului la populațiile din lume (de exemplu, incidența crescută a cancerului pulmonar în rândul fumătorilor). Deoarece dezvoltarea celulelor maligne este un proces complex în mai multe etape, mulți factori pot afecta probabilitatea apariției cancerului și nu putem vorbi despre cauze unice. Anumite substanțe, numite agenți cancerigeni, sunt cunoscute ca provocând mutații genetice care duc la cancer. Unele substanțe cancerigene comune includ: tutunul, alcoolul, grăsimile alimentare, expunerea la soare, expunerea la radiații și multe altele.

Radiațiile și multe substanțe chimice cancerigene acționează prin deteriorarea ADN-ului și prin inducerea mutațiilor. Acești agenți cancerigeni sunt în general menționați ca agenți de inițiere, deoarece inducerea mutațiilor în genele cheie țintă este considerată a fi evenimentul inițial care duce la dezvoltarea cancerului. Anumite virusuri, bacterii și paraziți pot cauza diverse forme de cancer.

Unii oameni au o predispoziție genetică de a dezvolta cancer. Genele lor pot fi mai susceptibile la o mutație sau pot fi născuți cu o genă mutantă. De aceea, istoricul familiei este important atunci când se discută riscul de cancer.

Genele, diviziunea celulară și mutațiile genetice

Genele, diviziunea celulară și mutațiile genetice

Diferitele tipuri de celule din organism au diferite funcții în corp, dar ele sunt, în principiu, similare. Toate au un centru de control numit nucleu. În interiorul nucleului sunt cromozomi care formează genele. Genele conțin secvențe lungi de ADN (acid dezoxiribonucleic), care sunt mesaje codate ce dirijează activitatea celulei. Fiecare genă are instrucțiuni precise pentru celulă.

În mod normal, genele asigură creșterea și reproducerea celulelor într-o manieră ordonată și controlată și se asigură că toate celulele produse sunt necesare pentru a menține corpul sănătos. În anumite cazuri, însă, se produce o schimbare în gene atunci când o celulă se divide, numită mutație. Asta înseamnă că o genă a fost deteriorată, pierdută sau copiată de două ori. Mutațiile pot avea loc de la sine. Trebuie să existe aproximativ 5-6 mutații diferite înainte ca o celulă normală să se transforme într-o celulă canceroasă. Mutațiile în anumite gene pot însemna că o celulă începe să producă prea multe proteine care declanșează o diviziune a unei celule sau se oprește producerea de proteine care, în mod normal, opresc diviziunea celulelor. Proteinele anormale funcționează diferit față de cele normale.

Mutațiile pot să apară de la sine, când o celulă se divide, sau pot fi, de asemenea, cauzate de procesele din interiorul celulei, induse de anumite elemente externe, cum ar fi produsele chimice din fumul de țigară. Unele persoane pot moșteni anumite mutații genetice care le cresc riscul de cancer.

Cum se formează cancerul

Cum se formează cancerul?

Poate dura mai mulți ani pentru ca o celulă deteriorată să se dividă, să crească și să formeze o tumoră suficient de mare pentru a provoca simptome sau pentru a apărea pe o scanare.

Așa cum am discutat mai sus, mutațiile genetice stau la baza formării cancerului. Mutațiile apar fie de la sine, fie sunt moștenite, date de anumite elemente la care sunt expuse etc. Unele gene care se deteriorează au capacitatea de a se auto-repara. Dar, de-a lungul timpului, daunele s-ar putea accentua, celulele afectate se cumulează și nu mai pot repara genele deteriorate.

Din punct de vedere clinic, există patru tipuri principale de cancer. Tumorile sunt clasificate după stratul de celule germinale fetale. Cele care apar în țesuturile derivate din ectodermul sau endodermul fetal sunt carcinoame, includ majoritatea cancerelor comune ale adulților care apar în piele și membranele mucoase ale tractului respirator, gastrointestinal și reproductiv. Tumorile provenite din țesuturile din mezodermul fetal sunt sarcoame și includ tumorile care apar în oase, mușchi, țesuturile conjunctive, vasele de sânge etc. La adulți aceștia sunt mai puțin obișnuite, dar la copii sunt întâlnite mai frecvent. Mai sunt leucemiile și limfoamele.

Cancerul apare la copii cu un model foarte diferit față de adulți, cu leucemii, tumori cerebrale, sarcoame mai frecvente și altele caracteristici ale grupului de vârstă, cum ar fi tumora Wilms a rinichiului. Tumorile la copii sunt mai sensibile la tratamente precum chimioterapia și, în general, rezultatele tratamentului pediatric pentru cancer sunt mai bune. La adulți, 90% dintre tumori sunt carcinoame, în timp ce 2% sunt sarcoame, 4% leucemii și 5% limfoame.

Semnalele de avertizare ale cancerului:

  • modificări digestive sau urinare;
  • durere persistentă;
  • sângerări sau scurgeri anormale;
  • dezvoltarea unor formațiuni (noduli) sau modificări ale țesutului;
  • dificultăți de înghițire;
  • modificarea unei alunițe;
  • tuse sau răgușeală.

Stadializarea este efectuată cu atenție folosind sisteme internaționale de clasificare pentru a permite compararea statisticilor și a studiilor clinice. Metoda cea mai frecvent utilizată este stadializarea TNM (Tumoră, Nodul, Metastază) care este corelată cu tipul cancerului. Stadializarea este utilă pentru prognostic: în general, aproximativ 40% au un prognostic bun de supravieuire la 10 ani după diagnosticul bolii locale; rata de supraviețuire la 10 ani pentru boli cu răspândire regională este de 25%, iar pentru răspândiri la distanță, rata de reduce la 5 ani.

Stadializarea măsoară gravitatea și distribuția bolii la fiecare pacient și arată unde este tumora și ce evoluție are. Din aceste informații pot fi făcute estimări ale prognosticului. Planurilor de tratament depind, de asemenea, de stadializarea, în special de importanța relativă a tratamentului loco-regional (chirurgie și radioterapie) în comparație cu tratamentele sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapiile hormonale și terapiile biologice.

Cum se dezvoltă cancerul

Cum se dezvoltă cancerul?

Mutațiile genetice din celulele canceroase interferă cu instrucțiunile normale dintr-o celulă și pot provoca o creștere necontrolată și nu mor când ar trebui. Un cancer poate continua să crească, deoarece celulele canceroase acționează diferit față de celulele normale.

Celulele canceroase sunt diferite de celulele normale deoarece:

  • se divid necontrolat;
  • sunt imature și nu se dezvoltă în celule mature cu locuri de acțiune specifice;
  • „ignoră” semnalele care le spun să oprească diviziunea sau să moară atunci când ar trebui;
  • se pot răspândi în alte părți ale corpului prin sânge sau prin sistemul limfatic;
  • deteriorează țesuturile și organele.

Pe măsură ce celulele canceroase se divid, o tumoră se va dezvolta. Celulele canceroase au aceleași nevoi ca celulele normale. Ele au nevoie de o alimentare cu sânge pentru a beneficia de oxigen și substanțe nutritive să crească și să supraviețuiască. Atunci când o tumoră este foarte mică, ea poate crește ușor și consumă oxigen și nutrienți din vasele de sânge din apropiere. Pe măsură ce o tumoră crește, este nevoie de mai mult sânge pentru a aduce oxigen și alți nutrienți celulelor canceroase. Deci, celulele canceroase trimit semnale pentru a forma noi vase de sange. Aceasta se numește angiogeneză și este unul dintre motivele pentru care tumorile cresc și devin mai mari. De asemenea, permite celulelor canceroase să pătrundă în sânge și să se răspândească mai ușor în alte părți ale corpului.

Există o mulțime de cercetări care se referă la utilizarea de medicamente care să oprească creșterea vaselor de sânge (numite inhibitori de angiogeneză), făcând ca o tumoră să se oprească din creștere și chiar să se micșoreze.

Cum se răspândește cancerul

Cum se răspândește cancerul?

Pe măsură ce o tumoră devine tot mai mare, celulele canceroase se pot răspândi în țesuturile și structurile din jur prin cumularea țesutului normal alături de tumoră. Celulele canceroase produc, de asemenea, enzime care descompun celulele normale și țesuturile în timp ce cresc. Cancerul care se dezvoltă în țesutul din apropiere se numește invazie locală sau cancer invaziv.

Majoritatea cancerelor au tendința de a se răspândi în anumite zone ale corpului, ceea ce a dus la dezvoltarea de sisteme de stadializare care sunt folosite pentru a clasifica cancerele pe baza informațiilor despre locul în care se află în organism și dacă s-a răspândit. Multe tipuri de cancer urmează un sistem de stadializare de la 1 la 4, care este de obicei notat prin cifrele romane I, II, III sau IV. Este important să știm cum se răspândește un cancer și unde se poate răspândi, pentru a prezice un prognostic și să se aleagă cel mai eficient plan de tratament. 

Cancerul se poate răspândi de la locul unde acesta s-a format și la alte părți ale corpului. Acest proces se numește metastază. Decesul cauzat de cancer apare de obicei în cazul tumorilor metastatice. Acestea se numesc tumori secundare.

Doar 10% dintre decesele cauzate de cancer sunt date de tumorile primare.

Celulele canceroase pot metastaza atunci când se desprind de tumoră și se deplasează într-o nouă locație în organism prin sânge sau prin sistemul limfatic. Cancerul se poate răspândi oriunde în organism, dar este cel mai adesea se răspândește la ganglionii limfatici, oase, creier, ficat sau plămâni.

De ce reapare uneori cancerul?

Cancerul reapare uneori după tratament. Aceasta se numește o recidivă. Dacă o singură celulă canceroasă este lăsată în urmă după tratament, ea poate crește și se poate divide pentru a deveni o nouă tumoră. O nouă tumoră poate începe să crească în aceeași zonă a corpului în care cancerul a început pentru prima dată, sau cancerul s-ar putea răspandi prin sânge sau sistemul limfatic într-o altă parte a corpului.

Acesta este motivul pentru care medicii folosesc uneori un alt tratament imediat după tratamentul de primă linie, cum ar fi administrarea chimioterapiei după o intervenție chirurgicală. Aceasta se numește terapie adjuvantă. Scopul terapiei adjuvante este de a contribui la prevenirea reapariției cancerului în cazul în care unele celule canceroase sunt lăsate în urmă în organism.

În unele cazuri, tratamentul poate să nu mai funcționeze (cancerul poate deveni rezistent), astfel încât celulele canceroase nu mai sunt afectate. Deci, cancerul care începuse să se micșoreze sau aproape dispăruse poate începe să crească din nou. Acest lucru poate apărea atunci când genele din interiorul celulelor canceroase produc alte mutații. Unele mutații genetice fac celulele canceroase rezistente la chimioterapie și alte tratamente. În cazul rezistenței, se apelează la alte forme de tratament.

Vindecare sau remisie?

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate cu tratament, însă anumite forme de cancer despre care se crede că sunt vindecate pot reveni chiar și după ani. Acesta este motivul pentru care unii medici preferă să spună că, în general, cancerul este în remisie. Remisiunea înseamnă că există mai puține semne și simptome ale unei boli (cum ar fi cancerul) sau că au dispărut complet, dar încă este riscul să reapară.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Cum se formează şi se răspândeşte cancerul?”

  1. Bine dar totuşi cum putem să ne protejăm sau să oprim cancerul prin alte metode netradiţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *