Tuse persistenta – care pot fi cauzele

tuse persistenta

Iata ce inseamna tuse persistenta, care pot fi simptomele posibile asociate, ce cauze pot exista, precum si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce inseamna tuse persistenta?
2. Simptome posibile asociate
3. Cauze comune pentru tusea persistenta
4. Cauze mai putin frecvente pentru tusea persistenta
5. Cum este diagnosticata tusea cronica?
6. Tratament

Ce inseamna tuse persistenta?

Tusea este un mecanism natural si necesar de curatare a plamanilor. Ajuta la eliminarea excesului de mucus, eliminarea particulelor potential periculoase, cum ar fi praful etc. Insa, cand tusea este severa sau persista, poate fi legata de anumite probleme. Tusea care persista mai mult de 8 saptamani este numita tuse cronica. Este de obicei cauzata de alergii, reflux gastric, unele probleme de sanatate sau medicamente. De obicei, dispare dupa ce afectiunea de baza este tratata. Tusea persistenta nu este o boala in sine. Este un simptom dat  de alte probleme de sanatate.

ce inseamna tuse persistenta

Simptome posibile asociate

Tusea este un simptom al unei probleme de sanatate subiacente. Tusea din cand in cand nu indica de obicei o problema medicala. Cu toate acestea, consultati medicul daca tusea nu dispare si este asociata cu:

  • eliminare de mucus gros;
  • wheezing – respiratie suieratoare;
  • febra;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • tuse cu sange;
  • transpiratii nocturne;
  • fata umflata si urticarie;
  • respiratie dificila;
  • dureri in piept.

Tusea este de obicei descrisa ca fiind acuta sau cronica. Tusea acuta dureaza de obicei 3 saptamani sau mai putin. Tusea subacuta dureaza intre 3 si 8 saptamani. O tuse cronica este definita ca o tuse care dureaza mai mult de 8 saptamani. Tusea poate fi uscata (neproductiva) sau insotita de secretii sau mucus (tuse productiva). Mucusul poate fi limpede, galben, verzui sau chiar cu nuante de sange.

cauze pentru tusea persistenta

Cauze comune pentru tusea persistenta

Tuse persistenta la fumatori

Fumatorii prezinta un risc crescut de a dezvolta tuse cronica. Tusea fumatorului dureaza mai mult de 3 saptamani. Tusea incepe atunci cand corpul incearca sa scape de iritantii care ajung in organism prin intermediul tigarilor. Fumatorii se confrunta adesea cu tuse persistenta – mai ales cei care fumeaza mult si/sau de mult timp. Tusea persistenta poate sa ramana si dupa renuntarea la fumat o perioada. Mai mult decat atat, in primele etape dupa ce o persoana renunta la fumat, tusea se poate agrava timp de cateva saptamani, in timp ce organismul elimina mucusul acumulat. In timp, tusea se reduce. Tusea legata de fumat poate fi mai intensa dimineata si adesea productiva. Vezi aici ghidul pentru renuntarea la fumat.

Tuse persistenta dupa infectii respiratorii virale

In urma unei infectii virale la nivelul tractului respirator, cum ar fi sinuzita sau bronsita, poate ramane o tuse persistenta. De asemenea, probleme precum raceala, gripa sau COVID-19 pot lasa tuse persistenta o perioada de timp, chiar si dupa ce infectia nu mai este prezenta in organism.

Tusea si astmul

Uneori, tusea, mai degraba decat respiratia suieratoare, este principalul simptom al astmului. Astmul apare atunci cand caile respiratorii superioare ale unei persoane sunt foarte sensibile la aerul rece, la iritantii din aer sau la efort fizic. O forma de astm, cand manifestarea principala este tusea, provoaca in mod specific tuse persistenta.

Picurare post-nazala

Multe persoane cu nas inflamat din cauza rinitei sau rinosinuzitei pot avea si laringele suprasensibil, ceea ce poate cauza tuse. Cauza variaza de la iritatia locala data de mucusul din gat, pana la o sensibilizare generalizata a intregilor cai aeriene superioare. Aceasta tuse este adesea insotita de mucus limpede sau albicios si de nevoia de curatare a gatului.

Bronsita

Atat bronsita acuta, dar si bronsita cronica pot provoca tuse persistenta. In caz de bronsita cronica, tusea este de obicei cu mucus.

Alergii

Alergiile de mediu, cum ar fi alergia la mucegai, precum si alergiile alimentare, pot provoca tuse.

Reflux gastroesofagian

Tusea poate sa apara atunci cand acidul din stomac revine in esofag/gat. Uneori tusea in sine este suficienta pentru a provoca reflux, rezultand un cerc vicios.

simptome de tuse cronica

Cauze mai putin frecvente pentru tusea persistenta

Infectii mai severe

Afectiuni precum tuse convulsiva (pertussis), bronsiectazia pot, de asemenea, sa fie insotite de tuse persistenta. Infectiile sunt adesea asociate cu febra, simptome mai generalizate precum oboseala si lipsa de aer si tind sa produca o tuse productiva.

Unele medicamente

Inhibitorii ECA, o clasa de medicamente utilizate pentru controlul tensiunii arteriale, pot cauza tuse ca efect secundar comun. Alte medicamentele pot provoca tuse prin uscarea excesiva a salivei sau productia de mucus.

Boli de inima

Insuficienta cardiaca se poate manifesta cu o tuse uscata sau usor umeda. Exista de obicei, antecedente de boli de inima, factori de risc pentru aceasta sau alte simptome de boli de inima (de exemplu, dispnee, dureri in piept, glezne umflate).

Tuse pe fond nervos

Tusea psihogena inseamna o tuse persistenta, in ciuda tratamentul adecvat al cauzelor de mai sus sau dupa ce au fost excluse. Poate fi din cauza nervilor „suprareactivi”.

Alte cauze mai putin frecvente ale tusei persistente includ:

  • cancerul pulmonar;
  • tuberculoza;
  • fibroza chistica;
  • infectii fungice.

Tusea persistenta si cancerul pulmonar

In cele mai multe cazuri, cauza pentru tuse este o infectie virala, cum ar fi raceala sau gripa. Cu toate acestea, o tuse care persista cateva luni sau produce sputa cu sange (hemoptizie) ar putea fi un semn al unei afectiuni mai grave care necesita o evaluare medicala prompta.

La fumatori, principala cauza pentru tuse este de obicei fumatul. Fumul de tigara contine numeroase substante chimice toxice care, atunci cand sunt inhalate in plamani, pot provoca iritatii si inflamatii severe. Pe langa „tusea fumatorului” si bronsita persistenta, fumatul poate duce la dezvoltarea mai multor afectiuni pulmonare potential grave, inclusiv pneumonie si cancer. Vezi aici mai multe despre Fumat si riscul de cancer.

Cancerul pulmonar este o cauza mai putin probabila a tusei persistente, dar este important sa fie exclusa. Aproximativ 50% dintre persoanele cu anumite forme de cancer pulmonar se confrunta cu tuse la momentul diagnosticului. Fumatul este, de departe, principala cauza a cancerului pulmonar. Indiferent daca fumati sau nu, este important sa mergeti la medic daca va confruntati cu tuse cronica sau tuse insotita de febra, dureri in piept sau dificultati de respiratie. Cel mai probabil, cauza este cancerul, dar este important sa primiti un diagnostic si un tratament adecvat, daca este necesar.

de ce aparea tusea cronica

Cum este diagnosticata tusea cronica?

In primul rand, diagnosticul incepe cu o examinare fizica si analiza simptomelor. Testele suplimentare pot include analize de laborator  (pentru a verifica o eventuala infectie), analiza secretiilor din gat sau a unei probe de mucus. Uneori se poate face si o radiografie toracica sau o scanare CT (tomografie computerizata) pentru a examina plamanii.

Mergeti la medic daca va confruntati cu tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani, probleme respiratorii, dureri in piept sau oboseala inexplicabila. De asemenea, luati legatura cu medicul daca va confruntati cu tuse cu sange, mucus sau flegma, daca tusea va afecteaza somnul si activitatile de zi cu zi.

Tratament

In caz de tuse persistenta, tratamentul include gestionarea afectiunii de baza ce cauzeaza tusea. De asemenea, pot exista factori declansatori care agraveaza simptomele unei tuse persistente. Medicul va poate recomanda in primul rand evitarea factorilor declansatori pentru tuse (fumat, expunerea la substante chimice etc.), solutii pentru ameliorarea simptomelor de tuse sau alte medicamente. Pot fi recomandate medicamente pentru infectii, in functie de tipul lor, antihistaminice pentru tusea legata de alergii etc. Cea mai eficienta modalitate de a ameliora sau de a opri tusea cronica este identificarea cauzelor de baza si tratarea acestora.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
(2) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/cough
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15048-chronic-cough-overview
(4) https://www.healthline.com/health/chronic-cough

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Tuse persistenta – care pot fi cauzele”

  1. Dupa CT efectuat apare o raceala ne tratata corespunzator si la schimbarile de temperatura apare tusea seaca ce se poate face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *