Metastaze la creier – cauze, simptome, tratament

metastaze la creier

Citeste mai multe despre metastaze la creier sau metastaze cerebrale – care pot fi simptomele asociate, ce tipuri de cancer se pot raspandi la creier, ce metode de diagnostic se folosesc si ce tratamente.

CUPRINS:

1. Ce sunt metastazele la creier?
2. Simptome
3. Cum apar metastazele cerebrale?
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru metastazele cerebrale
6. Intrebari frecvente

Ce sunt metastazele la creier?

Metastazele la creier sau metastazele cerebrale provin din celulele canceroase dintr-o alta parte a corpului, care s-au raspandit la creier – de obicei din regiuni precum plamanii sau sanii. Mai sunt numite si tumori cerebrale metastatice sau tumori cerebrale secundare. Aceste tumori pot afecta functionarea normala a creierului. Tumorile cerebrale metastatice cauzeaza o gama larga de probleme de sanatate, de la dureri de cap, pana la pierderea constientei si alte complicatii mai grave.

Metastaza la creier sau tumora cerebrala secundara este diferita de un cancer cerebral primar (tumora cerebrala primara). Metastazele apar cand celulele canceroase se raspandesc dintr-o alta parte a corpului. De asemenea, o tumora cerebrala metastatica este maligna, in timp ce majoritatea tumorilor cerebrale primare sunt benigne. Cu toate acestea, unele tumori cerebrale primare sunt maligne. De asemenea, chiar si tumorile benigne ale creierului pot afecta modul in care functioneaza creierul – daca acestea cresc suficient de mult si pun presiune pe nervi, vase de sange sau tesutul cerebral din apropiere.

cancerul raspandit la creier

Simptome

Simptomele metastazelor cerebrale variaza in functie de multi factori, inclusiv cat de mari sunt tumorile si unde se afla mai exact localizate in creier. Uneori, metastazele cerebrale pot sangera, provocand simptome bruste si severe. Simptomele metastazelor cerebrale depind de localizarea, dimensiunea si numarul de metastaze sau nivelul de afectare. Metastazele pot apasa sau pot provoca umflaturi in anumite zone, provocand simptome specifice. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu metastaze cerebrale dezvolta simptome.

Cel mai frecvent simptom al metastazelor cerebrale este durerea de cap. Durerile de cap pot fi cauzate de o tumora care apasa pe creier, umflarea cauzata de acumularea de lichid in jurul creierului (edem), sangerare sau hidrocefalie. Insa, retineti ca durerile de cap sunt o problema frecventa, care de cele mai multe ori NU este legata de cancer.

Unele simptome care se pot dezvolta in caz de metastaze la creier includ:

  • durere de cap cronica sau intensa;
  • probleme la miscarea unei parti a corpului;
  • amorteala sau furnicaturi;
  • confuzie sau probleme cu atentia;
  • modificari ale comportamentului, emotiilor sau schimbari de personalitate;
  • convulsii;
  • greata sau varsaturi;
  • probleme de vorbire;
  • probleme la inghitire.

Unele dintre aceste simptome sunt similare cu cele asociata cu tratamentul cancerului sau cu un cancer original in sine. Prin urmare, nu trebuie sa presupunem ca un cancer s-a raspandit la creier, doar pe baza simptomelor. Doar medicul poate stabili diagnosticul pe baza rezultatelor investigatiilor.

complicatiile metastazelor cerebrale

Cum apar metastazele cerebrale?

Metastazele cerebrale apar atunci cand celulele canceroase se desprind de tumora primara si circula la creier. Celulele pot circula prin fluxul sangvin sau prin sistemul limfatic si se pot raspandi (pot metastaza) la creier, unde incep sa se inmulteasca.

Metastazele la creier pot sa apara in cortexul cerebral (legat de functii precum constiinta, memoria, limbajul si perceptia senzoriala), cerebel (regleaza miscarile musculare voluntare complexe), trunchiul cerebral (regleaza vazul, inghitirea si echilibrul). Unii pacienti (in rare cazuri) dezvolta metastaze cerebrale fara ca medicii sa gaseasca si cancerul primar.

Orice tip de cancer se poate raspandi la creier, dar unele tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a provoca metastaze cerebrale, inclusiv:

  • cancerul pulmonar;
  • cancerul mamar;
  • cancerul la colon;
  • melanomul;
  • cancerul renal.

Metode de diagnostic

Daca un medic suspecteaza metastaze cerebrale, de obicei va efectua un examen fizic si va analiza istoricul medical complet. Poate fi necesar un examen neurologic pentru a monitoriza schimbarile in functiile creierului, cum ar fi gandirea. Daca examenul initial sugereaza ca un cancer s-ar putea sa se fi raspandit la creier, medicul poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • analize de sange – pentru a detecta semne de cancer metastatic sau leziuni ale anumitor organe – hemoleucograma completa, testarea functiei hepatice, analize electroliti pentru a depista probleme cu rinichii etc.;
  • CT cerebral;
  • RMN cerebral.

Procedurile imagistice sunt folosite pentru a vedea daca exista tumori la nivelul creierului. Pot identifica numarul, localizarea si dimensiunea metastazelor. Un RMN poate gasi tumori foarte mici si tumori care sunt mai profunde in creier. Daca nu se poate face un RMN, se utilizeaza o tomografie computerizata (CT) pentru a verifica daca exista tumori in creier. O biopsie poate fi facuta dupa testele imagistice daca nu ati avut niciodata cancer sau daca medicul considera ca s-ar putea sa nu existe metastaze cerebrale.

simptomele metastazelor la creier

Tratament pentru metastazele cerebrale

Planul de tratament va fi in functie de starea de sanatate, severitatea problemelor medicale etc. si de obicei include o combinatie de tratamente diferite. Tratamentele pot controla si incetini cresterea metastazelor cerebrale, dar metastazele, de obicei, nu dispar complet. De asemenea, tratamentele pot gestiona sau preveni problemele cauzate de metastazele cerebrale. Aceste tratamente se numesc terapii de sustinere.

Tratamentele vor depinde de:

  • originea cancerului primar;
  • simptome;
  • cat de mult afectarea organismul;
  • cate metastaze sunt in creier si cat de mari sunt;
  • unde sunt localizate metastazele;
  • daca sunt metastaze si in alte parti ale corpului;
  • prognosticul;
  • alegerile pacientului.

Optiunile de tratament pot include:

Tratamente pe baza de corticosteroizi

Corticosteroizii sunt medicamente utilizate pentru a reduce umflarea si presiunea in creier si in jurul lui. Este adesea prima terapie de sustinere administrata pentru a gestiona simptomele metastazelor cerebrale, cum ar fi durerile de cap si problemele neurologice. Se administreaza intravenos sau pe cale orala. Cel mai frecvent corticosteroid utilizat pentru metastazele cerebrale este dexametazona.

Ce este secundare pot avea aceste tratamente? Efectele secundare ale corticosteroizilor vor depinde in principal de doza si de durata tratamentului. Reactiile adverse frecvente sunt problemele de somn, cresterea apetitului, acumularea de lichid la nivelul picioarelor, mainilor sau fetei, crestere in greutate, cresterea glicemiei, schimbari de dispozitie si probleme ale pielii.

Operatii pentru metastazele pe creier

Chirurgia este un tratament standard atunci cand exista o metastaza cerebrala care poate fi indepartata in siguranta si cancerul primar nu creste si nu se raspandeste. Efectele secundare ale interventiei chirurgicale vor depinde in principal de localizarea metastazelor cerebrale. Acestea pot include insa sangerari, umflarea creierului si convulsii.

Radioterapie pentru metastaze cerebrale

Radioterapia externa este un tratament comun pentru metastazele cerebrale. Poate fi administrata la nivelul intregului creier sau doar pentru anumite zone specifice. Radioterapia poate fi utilizata singura sau in combinatie cu alte tratamente, cum ar fi interventia chirurgicala. Dexametazona se administreaza de obicei inainte si dupa radioterapie, pentru a ajuta la reducerea umflaturilor de la nivelul creierului cauzate de radiatii.

Efectele secundare ale radioterapiei vor depinde in principal de tipul de radioterapie, de zona creierului care este tratata si de durata tratamentului. Insa, cele mai frecvente efecte sunt caderea parului, oboseala si problemele de memorie. Radiochirurgia stereotactica utilizeaza radiatii si vizeaza tumora mai degraba decat intregul creier. Poate fi folosita singura sau in combinatie cu radioterapia pentru intregul creier.

Anticonvulsive

Anticonvulsivele sunt medicamente utilizate pentru controlul convulsiilor. Se mai numesc si medicamente antiepileptice. Persoanele cu metastaze cerebrale care au convulsii la diagnostic sau care dezvolta convulsii in timpul tratamentului sunt de obicei tratate si cu anticonvulsive. Insa, aceste medicamente nu sunt administrate persoanelor cu metastaze cerebrale care nu au avut niciodata convulsii.

Tipul de medicament anticonvulsiv utilizat depinde de tipul de convulsii, cat de des apar acestea, cat dureaza, precum si ce alte medicamente sunt utilizate. Efectele secundare ale acestor medicamente vor depinde in principal de tipul si doza tratamentului. Unele reactii adverse sunt greata si varsaturi, probleme ale pielii, somnolenta, ameteli, probleme cu memoria, probleme de vorbire si afectarea ficatului.

Chimioterapie pentru metastaze la creier

Chimioterapia poate fi utilizata pentru a trata metastazele cerebrale, dar nu este un tratament comun in acest caz. De obicei, este folosita dupa ce toate celelalte tratamente au fost incercate. De obicei este administrata impreuna cu alte tratamente, cum ar fi radioterapia. Se foloseste doar pentru a trata metastazele cerebrale atunci cand se stie ca acel cancer primar este probabil sa raspunda la chimioterapie.

Tipul de chimioterapie sau combinatia de medicamente utilizate depinde de locul in care a inceput cancerul si daca medicamentele pot traversa bariera hemato-encefalica. Aceasta bariera impiedica substantele toxice, cum ar fi medicamentele de chimioterapie, sa patrunda in creier si maduva spinarii. Multe medicamente de chimioterapie nu pot traversa bariera hemato-encefalica in doze suficient de mari pentru a trata metastazele cerebrale.

Alte tratamente

Terapia tintita utilizeaza medicamente care identifica si se ataseaza de substante specifice (cum ar fi proteinele) pe suprafata celulelor canceroase sau in interiorul lor. Medicamentele acestea blocheaza substantele pentru a opri sau incetini cresterea si raspandirea celulelor canceroase. Tipul de medicament terapeutic utilizat va depinde de locul in care a inceput cancerul.

Imunoterapia intareste sistemul imunitar sau ajuta sistemul imunitar sa identifice un cancer si sa-l atace. Imunoterapia poate fi administrata ca tratament singur, dar este cel mai adesea utilizata impreuna cu alte tipuri de terapie, cum ar fi chimioterapia si radioterapia. Tipul de medicament pentru imunoterapie folosit va depinde de locul in care a inceput cancerul.

tratamentul metastazelor cerebrale

Ingrijire paliativa

Ingrijirea paliativa pentru metastaze la creier poate include solutii pentru:

Despre Ingrijirile paliative poti citi mai multe aici.

INTREBARI FRECVENTE

Ce probleme pot cauza metastazele la creier?

Metastazele la creier pot cauza dificultate la mers, slabiciune musculara, probleme de echilibru si de coordonare, probleme de memorie si concentrare, stari de confuzie, probleme de vorbire, de inghitire sau de vedere. Problemele neurologice pot duce la stres si ingrijorare cu privire la pierderea sentimentului de sine si a independentei.

Care sunt sansele de supravietuire dupa un astfel de diagnostic?

Cand vine vorba despre un cancer avansat, nu exista nicio modalitate de a sti exact cat timp va trai pacientul cu metastaze cerebrale. Depinde de multi factori, inclusiv de tipul de cancer, de numarul de metastaze la nivelul creierului si de tratamentele utilizate.

Pot fi prevenite tumorile cerebrale metastatice?

Nu exista un mod garantat de a preveni o metastaza la creier, asa cum nu exista un mod garantat de a preveni nicio forma de cancer. Majoritatea tumorilor cerebrale metastatice provin din alte cancere existente – de obicei cancer la san, cancer pulmonar sau melanom. Tratarea acestor tipuri de cancer este primul pas catre reducerea riscului de a dezvolta metastaze cerebrale.

Referinte:

(1) https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/metastatic/brain-metastases
(2) https://www.urmc.rochester.edu/neurosurgery/services/brain-spinal-tumor/conditions/brain-metastases.aspx
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470246/
(4) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/brain-metastases.html
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/brain-metastases

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *