Durerea de cap in cancer – durerea asociata cu tratamentele oncologice

durerile de cap in tratamentele oncologice

Durerea de cap in cancer – durerea de cap poate fi adesea un efect advers asociat cu tratamentele oncologice. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista pentru aceasta problema.

Durerile de cap – efect advers la pacientii cu cancer

Cancerul in sine si tratamentele pentru cancer pot cauza o serie de efecte adverse, care pot include dureri de cap. Ingrijirea paliativa este o parte importanta a ingrijirii si tratamentului pentru cancer. Se numeste si ingrijire de sustinere.

Durerea de cap in cancer poate fi data de:

  • cancerul in sine – unele forme de cancer pot cauza dureri de cap, mai ales tumori cerebrale, cancere ale maduvei spinarii, tumori ale hipofizei, cancer nazofaringian, unele forme de limfom sau un cancer care s-a raspandit in creier;
  • infectii prezenta in organism – sinuzita si meningita pot provoca dureri de cap;
  • unele tratamente pentru cancer – unele tipuri de chimioterapie, cum ar fi fluorouracil (5-FU, Adrucil) si procarbazina, radioterapia la nivel cerebral, imunoterapia;
  • unele tratamente pentru simptome legate de cancer sau alte afectiuni poate provoca dureri de cap (antibiotice, antiemetice pentru greata in cancer etc.);
  • efecte secundare legate de cancer sau alte afectiuni – simptomele sau efectele secundare legate de cancer sau tratamentul cancerului pot provoca, de asemenea, dureri de cap (anemia, hipercalcemia, trombocitopenia, deshidratarea);
  • alti factori – stresul, oboseala, anxietatea si problemele de somn pot provoca, de asemenea, dureri de cap.

Echipa medicala va evalua simptomele si istoricul medical. De asemenea, se va efectua un examen fizic.

durerile de cap in cancer

Durerile in cancer

De obicei, cele mai multe efecte secundare sunt cauzate de chimioterapie. Celulele canceroase tind sa creasca rapid, iar medicamentele citostatice distrug celulele cu crestere rapida. Insa, deoarece aceste medicamente se deplaseaza prin tot corpul, pot afecta si celulele normale, sanatoase, care cresc rapid. Deteriorarea celulelor sanatoase provoaca efecte secundare. Efectele secundare nu sunt intotdeauna atat de grave pe cat va asteptati, dar este normal sa va faceti griji cu privire la aceasta parte a tratamentului pentru cancer.

Durerea generalizata (inclusiv durerea musculara cronica, durerile de cap si alte dureri) este frecventa dupa chimioterapie. Uneori, aceasta durere poate fi din cauza stresului si tensiunii dupa un diagnostic de cancer. Leziunile nervoase cauzate de chimioterapie pot provoca, de asemenea, dureri. Severitatea durerii variaza. Durerea poate fi cauzata de cancerul in sine sau de chimioterapie, de obicei. Este foarte important sa discutati sincer cu medicul sau asistenta pentru a primit tratament despre durerea in cancer.

Unele medicamente de chimioterapie cauzeaza dureri de cap, dureri musculare, dureri de stomac sau chiar leziuni temporare ale nervilor, care pot duce la senzatie de arsura, amorteli sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.

chimioterapia si durerile de cap

Gestionarea durerilor de cap in cancer

Cand este posibil, medicii trateaza afectiunea care provoaca durerea de cap. Acest lucru se poate face folosind medicamente sau alte tratamente. Pentru reducerea durerii de cap, se pot recomanda medicamene cum ar fi:

  • analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofen si ibuprofen;
  • analgezice narcotice prescrise, cum ar fi codeina;
  • antidepresive triciclice;
  • medicamente cu triptan, cum ar fi sumatriptan;
  • steroizi, in special pentru durerile de cap cauzate de cancer care se raspandeste in creier;
  • antibiotice, daca o infectie provoaca durerea de cap.

Alte recomandari pentru reducerea durerilor de cap includ:

  • odihna suficienta;
  • alimentatie sanatoasa;
  • reducerea stresului.

Unele terapii complementare pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea si prevenirea durerilor de cap. Acestea pot include tehnici precum acupunctura, masajul, tehnici de relaxare.

durerile de cap date de cancer

Cum afecteaza durerile de cap pacientii cu cancer?

Durerea de cap in cancer poate provoca dureri pe una sau pe ambele parti ale capului. Durerea poate fi limitata la o parte a craniului sau poate fi generalizata la nivelul intregului cap. Durerea poate fi adesea constanta sau pulsatila. Creierul nu are receptori pentru durere. In schimb, durerile de cap legate de cancerele cerebrale sunt cauzate de acumularea de lichide care pun presiune pe vasele de sange si nervii sensibili la durere sau de tumora care provoaca presiune in interiorul craniului. Durerile de cap pot fi, de asemenea, efecte secundare ale tumorilor maduvei spinarii, tumorilor glandei pituitare, ale zonei gatului  (cancer nazofaringian), precum si al limfomului non-Hodgkin,  cancerului pulmonar in stadiu avansat si limfoamelor primare la nivelul creierului. Durerile de cap asociate cu tumorile cerebrale sunt de obicei mai intense dimineata, pot fi insotite de varsaturi si agravate de miscare sau schimbarea pozitiei corpului.

In general, tumorile cerebrale incep, de fapt, in alta parte a corpului si se raspandesc in creier. Acestea sunt cunoscute sub numele de tumori cerebrale metastatice. O tumora care se formeaza in creier se numeste tumora primara a creierului. Daca ati fost diagnosticat cu cancer in alta parte a corpului si incepeti sa aveti dureri de cap puternice, discutati cu medicul despre aceasta problema. Este posibil ca acel cancer sa se fi raspandit in creier. Informati medicul cu privire la simptomele prezente, caracteristicile si natura durerii, pentru ca medicul sa conceapa cel mai bun plan de tratament.

➤ ➤ ➤ CITESTE SI DESPRE REDUCEREA DURERILOR DE CAP – TRATAMENT SI PREVENTIE

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/pain/facts-about-cancer-pain.html
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/headache-could-it-be-a-brain-tumor
(3) https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/obstetrics-and-gynecology/headache/
(4) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/headaches
(5) http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/headache.aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *