Liposarcom – iata ce este acest tip de boala, de ce se dezvolta si care sunt factorii de risc, ce semne si simptome are asociate, precum si ce metode de diagnostic si tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este liposarcomul?
2. Semne si simptome
3. Lipom vs Liposarcom
4. Cauze si factori de risc
5. Metode de diagnostic
6. Tratament
Ce este liposarcomul?
Liposarcomul este un tip rar de cancer care se dezvolta in tesutul adipos. Este un tip de sarcom, cancer al tesuturilor moi. Acest tip de tumora poate sa apara oriunde in corp. Zonele comune includ abdomenul, coapsele si spatele genunchiului. Oamenii pot confunda liposarcoamele cu depozitele grase de tesut sau lipoamele care nu sunt canceroase.
Tipuri de liposarcom
Exista unele subtipuri principale de liposarcom. Biopsia poate arata clar ce tip este. Aceste tipuri sunt:
- liposarcom bine diferentiat – este un liposarcom cu crestere lenta este cel mai comun subtip;
- liposarcom diferentiat – este cu crestere lenta si apare de obicei in abdomen;
- liposarcomul celulelor rotunde – este localizat de obicei in coapsa si implica modificari ale cromozomilor;
- liposarcom pleomorf – este cel mai putin obisnuit si cel mai probabil sa se raspandeasca sau sa reapara dupa tratament.
Semne si simptome
Liposarcomul se poate forma in orice parte a corpului care are celule adipoase. Apare de obicei in zonele adipoase ale picioarelor sau ale abdomenului. Tumora este de obicei nedureroasa si nu produce simptome la inceput. Daca aceasta continua sa creasca, poate cauza semne si simptome. De exemplu, daca tumora se formeaza undeva in abdomen, poate pune presiune asupra stomacului sau altor organe.
Simptomele liposarcomului depind de locul unde se afla tumora, dar includ de multe ori:
- masa sau crestere sub piele, in special in jurul sau in spatele genunchilor sau pe coapse;
- durere sau umflare;
- slabiciune in mana sau piciorul afectat;
- senzatie de plenitudine gastrica la scurt timp dupa ce mananci;
- constipatie;
- crampe;
- voma cu sange saus caun cu sange;
- distensie abdominala.
In abdomen, un liposarcom poate creste in retroperitoneu sau membrana care acopera organele abdominale. Poate duce la dureri de stomac sau umflare, constipatie, scaun cu sange etc.
Lipom vs Liposarcom
Care este diferenta dintre un lipom si liposarcom? La prima vedere, un lipom poate parea a fi liposarcom. Amandoua se formeaza in tesutul adipos si ambele provoaca formarea unei mare. Insa, sunt probleme foarte diferite. Cea mai mare diferenta este aceea ca lipomul este necanceros (benign), in timp ce liposarcomul este canceros (malign).
In cazul lipomului, masa se formeaza chiar sub piele, de obicei in zona gatului, trunchiului si bratelor. Masa tinde sa fie moale sau cauciucata si se misca – este mobila. Daca lipoamele nu provoaca o crestere a vaselor de sange mici, acestea sunt in mod normal nedureroase si nu vor provoca alte simptome. Lipoamele nu se raspandesc. In schimb, liposarcomul se formeaza mai profund in corp, de obicei in abdomen sau coapse. Simptomele pot include durere, umflare si modificari ale greutatii. Daca nu sunt tratate, ele se pot raspandi in intregul corp.
Lipoamele
Un lipom este un nodul sub piele care apare din cauza unei supraaglomerari de celule adipoase. Lipoamele sunt tumori benigne, ceea ce inseamna ca sunt mase non-canceroase. Cu toate acestea, de multe ori decizia este de a indeparta un lipom care provoaca durere, complicatii sau alte simptome. Lipoamele pot aparea oriunde in corp, unde sunt prezente celulele grase, dar tind sa apara pe umeri, piept, trunchi, gat, coapse si axile. In cazuri mai putin obisnuite, se pot forma si in organe interne, oase sau muschi.
Lipoamele se simt moi si se pot misca usor sub piele atunci cand apesi pe ele. De obicei, cresc lent pe o perioada de cateva luni sau ani si ating de obicei o dimensiune de aproximativ 2-3 cm. Unii oameni mostenesc o gena defecta de la parintii lor, care poate provoca unul sau mai multe lipoame. Aceasta problema este rara si este cunoscuta sub denumirea de lipomatoza multipla familiala. Factorii de risc pot include colesterol ridicat si obezitatea. Alti factori de risc pentru dezvoltarea unui lipom pot include diabet, boli de ficat, intoleranta la glucoza.
Lipoamele sunt de obicei inofensive, astfel incat majoritatea oamenilor aleg sa nu le indeparteze. E necesara interventia daca se constata ca de fapt e vorba de un cancer, daca masa e mare sau se dezvolta rapid, daca provoaca simptome deranjante, cum ar fi durerea si disconfortul, daca interfera cu functiile normale ale corpului etc.
Liposarcom – Cauze si factori de risc
Liposarcomele apar atunci cand celulele anterior sanatoase dezvolta erori in codul lor genetic sau ADN si incep sa se multiplice rapid. Desi cauza exacta a acestei modificari nu este clara, liposarcomul se dezvolta de obicei la barbatii de 50-65 de ani. Factorii de risc pentru toate tipurile de liposarcom includ:
- istoric de radioterapie in zona abdomenului si in alta parte a corpului;
- istoric de cancer inrudit genetic;
- expunerea la substante chimice ce cresc riscul de cancer;
- afectarea sistemului limfatic.
Medicii nu au legat optiunile de stil de viata, cum ar fi fumatul sau dieta deficitara, de un risc crescut de liposarcom.
Metode de diagnostic
Liposarcoamele sunt de obicei depistate cand apar mase sau noduli in diferite zone ale corpului. Pot fi, de asemenea, depistate in timpul unei investigatii pentru alte simptome. Se fac, de obicei, urmatoarele investigatii si teste:
- examinare fizica;
- proceduri imagistice – ecografie, radiografie, CT, PET, RMN;
- biopsie – prelevarea si testarea unei probe de tesut.
PET arata modificari ale tesuturilor care utilizeaza glucoza ca sursa principala de energie – de exemplu, creierul sau muschiul inimii. Necesita injectarea unei cantitati foarte mici de medicament radioactiv in organism. Medicamentul circula in locuri in care glucoza este utilizata pentru energie si apar cancere, care folosesc glucoza intr-un mod diferit de tesutul normal. RMN foloseste magneti pentru a crea o imagine a tesuturilor corpului.
Stadii si grad
Stadiul cancerului este masurat in functie de cat de mult a crescut sau s-a raspandit cancerul, conform rezultatelor testelor. Rezultatele unei biopsii pot spune ce grad are cancerul. Grad scazut inseamna ca celulele canceroase sunt cu crestere lenta, seamana destul de mult cu celulele normale, sunt mai putin agresive si sunt mai putin susceptibile sa se raspandeasca. Grad intermediar inseamna ca celulele canceroase cresc usor si au aspect mai anormal. Grad inalt inseamna ca celulele canceroase sunt cu crestere rapida, au aspect foarte anormal, sunt mai agresive si sunt mai predispuse la raspandire.
- Stadiul 1 inseamna ca boala este de grad scazut, tumora este mica si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului;
- Stadiul 2 inseamna ca boala este de orice grad, de obicei mai mare decat primul stadiu, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului;
- Stadiul 3 inseamna un cancer de grad inalt care nu s-a raspandit in alte parti ale corpului;
- Stadiul 4 inseamna un cancer de orice grad sau dimensiune care s-a raspandit in orice alta parte a corpului.
Tratament
Tratamentul va depinde de o serie de factori, cum ar fi:
- dimensiunea si localizarea tumorii primare;
- daca tumora interfera sau nu cu vasele de sange sau cu structurile vitale;
- daca boala s-a raspandit deja;
- subtipul specific de liposarcom;
- varsta si starea de sanatate generala.
Metode de tratament
In multe cazuri, chirurgia este prima metoda de tratament utilizata pentru sarcom de orice tip – uneori cu radioterapie sau chimioterapie suplimentara. Scopul chirurgiei este eliminarea intregii tumori, plus o mica marja de tesut sanatos. Acest lucru nu este posibil daca tumora a ajuns deja in structuri vitale.
Daca este cazul, radioterapia si chimioterapia vor fi utilizate pentru a micsora tumora inainte de operatie. Radioterapia foloseste fascicule de radiatii cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase. Este utilizata fie inainte, fie dupa operatie. Atunci cand este utilizata inainte de operatie, aceasta urmareste sa reduca dimensiunea tumorii, astfel incat sa poata fi operata si indepartata. Radioterapia este de asemenea foarte eficienta atunci cand este administrata dupa operatie. Chimioterapia foloseste medicamente anti-cancer pentru a distruge celulele canceroase. Este folosita uneori la pacientii care prezinta un risc ridicat de reaparitie a cancerului sau daca s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Monitorizare dupa tratament
Dupa terminarea tratamentului, va trebui sa se faca monitorizare periodica pentru a va asigura ca liposarcomul nu reapare – se vor face examene fizice si teste imagistice, cum ar fi tomografii sau RMN. Controalele periodice de urmarire va ofera sansa sa discutati despre simptome, se face o examinare pentru a cauta orice semn de revenire a sarcomului etc.
Liposarcomul poate sa reapara in aceeasi zona dupa tratamentul unei tumori anterioare – recidiva locala. Daca boala reapare, este important sa se trateze cat mai repede posibil. Aceasta ar putea implica o interventie chirurgicala suplimentara sau radioterapie. Ce se intampla in cazul in care cancerul se raspandeste in alta parte a corpului? O reaparitie a liposarcomului poate fi insotita de cancer in alte parti ale corpului. Aceasta se numeste metastaza sau cancer secundar. In caz de liposarcom, aceste cancere secundare pot aparea de obicei in plamani, motiv pentru care se fac radiografii toracice de urmarire.
Care este prognosticul?
Liposarcomul poate fi tratat cu succes. Dupa ce a fost finalizat tratamentul, controalele de monitorizare trebuie sa continue cel putin 10 ani, sau toata viata. Prognosticul depinde de mai multi factori individuali, cum ar fi:
- subtipul liposarcomului;
- dimensiunea tumorii;
- stadiu la diagnostic;
- capacitatea de a obtine marje negative la chirurgie.
Chirurgia combinata cu radioterapia s-a dovedit eficienta in a preveni reaparitia bolii la locul chirurgical in 85 – 90 % dintre cazuri. Cand vine vorba de subtipuri bine diferentiate si nediferentiate, locul unde se formeaza tumorile conteaza. Tumorile care se dezvolta in abdomen pot fi mai dificil de indepartat complet.
Referinte:
(1) http://sarcomahelp.org/liposarcoma.html
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liposarcoma/symptoms-causes/syc-20352632
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sarcoma/liposarcoma
(4) https://rarediseases.org/rare-diseases/liposarcoma/
(5) https://www.medicinenet.com/liposarcoma/article.htm
(6) https://www.webmd.com/cancer/what-is-liposarcoma#1
1 Comments on “Liposarcom – simptome, cauze, tratament”
Bună ziua, cer scuze de deranj…daca se poate întrebarea mea…am dureri de oase nu la incheituri dar anume pe toată lungime oaselor lungi de la picioare au început să-mi iasa pe fluere de la picioare niste noduli d uri de vrio trei zile aceiași durere in orasele lungi de la omoplati ,oare ce ar putea fi….multumesc anticipat