Febra in cancer – cauze pentru febra la pacientii cu cancer

febra la pacientii cu cancer

Febra in cancer – febra la pacientii cu cancer este o problema frecventa, din pacate. Iata care sunt cauzele pentru febra in cancer si care sunt formele de cancer ce pot cauza febra.

CUPRINS:

1. Ce este febra si cum poate fi legata de cancer?
2. Cancere care pot cauza febra
3. Febra la pacientul cu cancer
4. Febra indusa de chimioterapie

Ce este febra si cum poate fi legata de cancer?

Este cunoscut faptul ca un cancer, diagnosticat sau nediagnosticat, poate cauza febra. Retineti, insa, ca in foarte putine cazuri febra este un simptom de cancer. In majoritatea cazurilor, febra este data de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.

Febra este o temperatura a corpului mai mare decat cea normala. Insa, o temperatura normala la o persoana ar putea fi diferita de temperatura normala la o alta persoana. Acesta este motivul pentru care este important sa mergeti la medic pentru un control amanuntit daca febra persista. Cand aveti febra, in general, temperatura corpului creste peste 37,5- 38°C.

Febra este de obicei cauzata de o infectie. Alte cauze ale febrei pot include inflamatii, reactii medicamentoase, iar uneori cauza ramane necunoscuta. Intr-o infectie, febra este rezultatul faptului ca organismul incearca sa lupte impotriva germenilor. Febra este o reactie de aparare naturala a organismului impotriva germenilor.

ce este febra

Reglarea temperaturii corpului si febra

Temperatura corpului este controlata de o regiune a creierului numita hipotalamus. Hipotalamusul actioneaza impreuna cu sistemul nervos autonom, sistemul endocrin, pielea, muschii, glandele sudoripare si vasele de sange pentru a regla procese ca tensiunea arteriala, respiratia, bataile inimii, reglarea fluidelor corporale, temperatura corpului. Hipotalamusul primeste mesaje de la receptorii de temperatura din piele si sange si actioneaza ca un termostat. Stabileste o temperatura si apoi regleaza procesele corpului pentru a crea sau elibera caldura pentru a mentine aceasta temperatura.

Un agent pirogen este o substanta care provoaca febra. Acestia pot proveni din surse externe, cum ar fi bacterii, virusuri, ciuperci, medicamente si toxine. Celulele sistemului imunitar pot produce, de asemenea, pirogeni, cum ar fi citokine. Unele cancere pot cauza febra in sine. Alte cauze ale febrei la pacientul cu cancer includ anumite medicamente, purpura trombotica trombocitopenica si tromboza venoasa profunda.

Cancere care pot cauza febra

O tumora poate produce agenti pirogeni, poate provoca o infectie care produce pirogeni sau poate interfera cu functionarea normala a hipotalamusului. Febra poate fi un efect secundar al cancerului in sine. Febra in cancer este asociata in mod general cu limfomul Hodgkin, dar poate sa apara si in limfomul non-Hodgkin, leucemie si tumori solide. In general, nu exisa un tip anume de febra care sa fie specifica unui cancer. O febra cu debut brusc, cu frisoane, este in general data de o infectie bacteriana.

Tumorile pot cauza febra prin mai multe mecanisme. Acestea includ eliberarea de citokine din celulele tumorale sau celulele mononucleare infiltrante (de exemplu, factorul de necroza tumorala si interleukina-1). Febra poate rezulta si din necroza tesutului tumoral sau obstructia unui canal care duce la infectie proximala. De asemenea, febra poate sa apara la pacientii cu cancer din cauza unei infectii bacteriene prezente. Nu se intelege de ce anumite tipuri de cancer provoaca febra, iar altele nu. Se crede ca unele tipuri de cancer pot produce factori precum toxinele care provoaca febra.

Febra cauzata de cancer poate aparea in cicluri. Asta inseamna ca temperatura creste la aceeasi ora in fiecare zi. Este posibil sa aveti zile sau saptamani cand nu aveti febra si apoi febra sa apara din nou.

Cele mai frecvente cancere care pot cauza febra

Cancerele cu cea mai mare probabilitatea de a provoca febra sunt:

Cele mai frecvente tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul intestinal, NU provoaca in general febra.

cancere care pot cauza febra

De ce cancerele de sange provoaca febra?

Doua tipuri de cancer de sange – limfomul (in special non-Hodgkin) si leucemia – produc adesea febra. Sunt cele mai frecvente afectiuni maligne pentru care febra poate fi un semn precoce. Desi infectia este intotdeauna o posibila cauza a febrei, se crede ca, in unele cazuri de leucemie si limfom, celulele maligne in sine pot produce semnale chimice care determina cresterea temperaturii corpului. Atunci cand cancerele de sange provoaca febra, aceste episoade de febra pot, in unele cazuri, sa afecteze stadiul si prognosticul bolii.

Febra ca simptom al cancerului

Retineti ca, de cele mai multe ori, cauza pentru febra e data de infectii care pot fi usor tratate, fara complicatii. Cu toate acestea, mai putin frecvent, febra poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului. Sigur ca inainte de a se suspecta un cancer vor fi excluse alte cauze, ca gripa, alte infectii bacteriene sau virale etc.  In comunitatea medicala, notiunea de „febra de origine necunoscuta” este folosita pentru a descrie o febra care dureaza cel putin 3 saptamani, nu are alta cauza identificabila dupa 3 zile de investigatii in spital sau dupa 3 sau mai multe vizite medicale. Retineti ca a avea febra de origine necunoscuta NU inseamna neaparat ca aveti cancer. De fapt, exista un numar imens de posibile cauze care nu sunt cancer.

Febra la pacientul cu cancer

In general, febra la pacientul cu cancer e data de o infectie in organism – bacteriana sau virala, de obicei. Pacientii cu cancer au sistemul imunitar slabit, astfel ca pot fi mai predispusi la infectii. Predomina infectiile bacteriene ale cailor respiratorii si infectiile urinare. Cu toate acestea, alte zone posibile de infectie includ sinusurile, gura, abdomenul, pielea si tesuturile moi si fluxul sangvin.

Factori de risc pentru infectie

Factorii de risc pentru infectii la pacientii cu cancer includ:

Catetere venoase

Unele catetere pentru chimioterapie pe termen lung sau pentru nutritie parenterala pot creste riscul de infectii in sange, in special infectii stafilococice. Liniile venoase se pot infecta, mai ales daca nu se respecta toate masurile stricte in timpul inserarii. In primul rand, in timpul insertiei, bacteriile de pe piele pot infecta zona de insertie, contaminand astfel tesutul moale. Bacteriile pot migra de-a lungul liniei venoase ducand la bacteriemie. O a doua modalitate de infectare a unei linii venoase este prin contaminarea portului in timpul administrarii medicamentului sau fluidului. In al treilea rand, linia in sine poate deveni contaminata dupa insertie.

Proceduri chirurgicale

In chirurgia oncologica e nevoie adesea de incizii mai mari. Orice interventie chirurgicala prezinta un anumit risc de infectie. Pacientii cu cancer cu disfunctie imuna, neutropenie sau care au beneficiat recent de chimioterapie sunt mai predispusi la aparitia infectiilor in zona plagilor sau a inciziilor, iar infectiile pot cauza febra.

febra ca simptom de cancer

Cauze neinfectioase pentru febra in cancer

Exemple de cauze neinfectioase pentru febra la pacientul cu cancer includ:

  • tromboza venoasa profunda;
  • febra data de cancer in sine;
  • reactie la transfuzia de sange sau de produs sangvin;
  • un blocaj al vezicii urinare sau al intestinului;
  • afectiuni medicale care pot provoca febra – cheaguri de sange, unele tulburari ale tesutului conjunctiv, hepatita, boala Crohn;
  • febra indusa de medicamente – anumite medicamente pot cauza un raspuns febril.

Ce e de facut?

E important sa informati echipa medicala daca va confruntati cu febra. Trebuie sa consumati multe lichide si sa va odihniti. Febra cauzata de cancerul in sine se opreste adesea atunci cand tratamentul incepe sa actioneze. Daca vorbimde o infectie, tipul infectiei va determina tratamentul necesar. Infectiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice, iar infectiile virale sunt tratate cu antivirale. Se vor administra si medicamente pentru reducerea febrei.

Febra indusa de chimioterapie

febra indusa de chimioterapie

Anumite medicamente folosite in cancer pot cauza febra. Medicamentele pentru chimioterapie si unele medicamente biologice ce pot cauza febra includ azatioprina, hidroxiureea, interleukina-2, rituximabul si interferonul. Tratamentele impotriva cancerului pot provoca febra in mod direct sau pot distruge celulele sangvine albe, slabind astfel sistemul imunitar, crescand riscul de inflamatii si infectii. Medicamentele precum steroizii si morfina pot provoca, de asemenea, febra sau pot afecta sistemul imunitar.

Daca un pacient are febra si un numar scazut de neutrofile (mai putin de 500 / mm3) (neutropenie febrila) este expus riscului de infectie, si trebuie sa fie internat si monitorizat. O infectie se poate raspandi in sange si poate duce la o afectiune care pune viata in pericol – sepsis.

Referinte:
(1) http://www.antimicrobe.org/e13.asp
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/fever/what-is-fever
(3) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/107327481702400212
(4) https://www.heraldopenaccess.us/openaccess/neoplastic-fever-in-a-cancer-patient-a-case-report-and-review-of-literature
(5) https://www.cdc.gov/cancer/preventinfections/fever.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Febra in cancer – cauze pentru febra la pacientii cu cancer”

  1. buna ziua, de o saptamina ma confrunt cu o febra de 37,8 – 38,5 fara careva simptome de raciala, care sunt cauzele nu cunosc , medicul mio prescris antivirale dar nu vad nici un rezultat pozitiv, cum aviam febra asa si persista .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *