Ecografia de prostata – indicatii si recomandari

ecografia de prostata

Citeste pe larg despre ecografia de prostata – de cate feluri poate fi, ce presupune procedura, cand se recomanda si daca prezinta riscuri.

CUPRINS:

1. Ce este ecografia de prostata?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica procedura?
4. Intrebari frecvente

Ce este ecografia de prostata?

Controlul urologic este extrem de important, mai ales pentru barbatii cu varsta peste 40 ani. Un control urologic complet include examinare clinica si ecografie – pentru a examina structurile anatomice. Ecografia de prostata poate fi de doua tipuri – transabdominala si transrectala. Ecografia transrectala poate ajuta la vizualizarea mai clara a structurilor anatomice de la nivelul prostatei. Procedura este sigura si nedureroasa. Produce imagini ale tesuturilor folosind unde sonore.

Ecografia este disponibila pe scara larga, este usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice. Nu utilizeaza radiatii ionizante si poate oferi o imagine mai clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X. Nu are riscuri asociate si poate fi repetata ori de cate ori este necesar daca este indicat din punct de vedere medical. Ecografia ofera imagini in timp real si poate fi folosita inclusiv pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac.

Citeste si despre ecografia mamara. 

indicatiile ecografiei de prostata

Indicatiile procedurii

Ecografia de prostata poate fi facuta atat de rutina, ca parte a screening-urilor, dar si cand exista anumite simptome, ca dificultati la urinare sau urme de sange in urina. De asemenea, este folosita pentru a investiga un nodul depistat in timpul unui examen rectal, pentru a detecta anumite anomalii sau pentru a vedea daca prostata este marita.

Astfel, ecografia de prostata poate fi indicata pentru simptome precum:

  • probleme urinare;
  • sange in urina sau in sperma;
  • mase sau noduli in tesuturile din apropiere;
  • rezultate anormale la un test de sange sau de urina;
  • numar scazut de spermatozoizi.

De asemenea, poate fi folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei infertilitatii la barbat. Deoarece ultrasunetele ofera imagini in timp real, ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ghida proceduri precum biopsiile cu ac, in care un ac este utilizat pentru a preleva celule dintr-o zona anormala a prostatei pentru teste de laborator ulterioare.

Ecografia de prostata este adesea folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de prostata daca nivelul antigenului specific prostatic (nivelul PSA) este ridicat, daca medicul a identificat o zona anormala in timpul unui examen rectal digital sau sunt prezente anumite simptome, cum ar fi probleme la urinare. Daca analizele de sange arata un nivel PSA anormal, prostata se simte anormala la examinare si ecografiile arata semne de cancer, medicul va recomanda de obicei o biopsie de prostata. Despre screening-ul pentru cancerul de prostata poti citi mai multe aici.

ecografia de prostata si cancerul

Simptomele cancerului de prostata

Cancerul avansat de prostata poate provoca semne si simptome, inclusiv:

  • probleme la urinare;
  • scaderea fluxului de urina;
  • sange in sperma sau in urina;
  • disconfort in zona pelvina.

Retineti ca uneori cancerul nu prezinta simptome decat in cazurile avansate. De asemenea, este important sa stiti ca multe dintre aceste simptome mentionate mai sus sunt date de obicei de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.

Ecografiile sunt folosite pentru a determina daca prostata este marita sau are o forma anormala sau asimetrica. Daca prostata este marita fara alte caracteristici ale cancerului, este posibil sa fie vorba doar despre hiperplazie benigna de prostata. Odata cu inaintarea in varsta, prostata poate creste in dimensiune. Ecografia poate ajuta medicul sa determine daca o crestere a dimensiunii prostatei este normala si este legata de varsta sau este un semn de cancer de prostata. Ecografia este, de asemenea, folosita frecvent in timpul unei biopsii de prostata pentru a ghida acul de biopsie.

ce implica ecografia de prostata

Ce implica procedura?

Cum ma pregatesc pentru o ecografie de prostata? Ecografia de prostata nu necesita o pregatire speciala. Purtati imbracaminte confortabila, lejera. Poate fi necesar sa aveti vezica plina. In caz de ecografie transrectala poate fi necesara o clisma pentru a curata intestinul. Procedura este scurta si dureaza in general 10-20 minute.

De obicei, se efectueaza ecografia transabdominala, insa uneori procedura transrectala poate oferi informatii mai concludente. In caz de ecografie transrectala, traductorul este unul subtire, ce este lubrifiat si plasat in rect, astfel incat undele sa parcurga doar o distanta scurta. Imaginea poate fi obtinuta din diferite unghiuri pentru cea mai buna vizualizare a prostatei. Unii barbati pot resimti un disconfort pentru cateva zile dupa procedura, ceea ce este normal. Medicul poate folosi anestezie locala sau un sedativ pentru a va ajuta sa va simtiti mai confortabil in timpul procedurii.

Daca aveti anomalii sau conditii care sunt vizibile pe imagini, medicul va va indica aceste zone. Excesul de tesut, marirea prostatei sau tumorile canceroase vor aparea pe imaginile cu ultrasunete ca zone albe intens care reprezinta tesutul dens. O ecografie de prostata este mai precisa decat o radiografie. Asta pentru ca medicul poate vedea imaginile in timp real, pe masura ce traductorul este aplicat.

Care sunt riscurile unei ecografii de prostata?

O ecografie nu are niciun risc si nu implica radiatii. Majoritatea pacientilor pot simti un disconfort usor in cazul ecografiei transrectale la plasarea traductorului in rect.

cand se recomanda ecografia prostatei

INTREBARI FRECVENTE

Ecografia de prostata doare?

Ecografia transabdominala nu produce niciun disconfort. In cazul ecografiei transrectale poate fi simtit un usor disconfort la introducerea traductorului, insa nu durere. Daca se efectueaza o biopsie, disconfortul suplimentar, din cauza inserarii acului, este de obicei minim deoarece peretele rectal este relativ insensibil in regiunea prostatei.

Cat dureaza o ecografie de prostata?

De obiei, o ecografie de prostata dureaza cam 10-20 minute. Procedura poate dura pana la 45 de minute daca este necesara biopsia.

Ecografia este o procedura sigura?

Ecografia este o procedura sigura si nu implica radiatii.

Este necesara o pregatire specifica?

Pentru unii pacienti, clisma este folosita ca pregatire de rutina pentru ecografie transrectala de prostata. Daca este necesara o biopsie, se pot administra antibiotice inainte si dupa procedura. Asigurati-va ca informati medicul despre orice medicamente pe care le luati in prezent si daca sunteti alergic la orice medicamente.

Ce se intampla dupa ecografie?

Medicul va poate recomanda teste de urmarire daca ecografia sau biopsia arata orice anomalii in prostata sau in jurul prostatei. Daca medicul descopera vreo problema, va discuta despre un plan de tratament adecvat pentru acea afectiune. Daca se suspecteaza hiperplazie benigna de prostata, numita si prostata marita, se pot recomanda medicamente sau interventii chirurgicale pentru a ajuta la gestionarea sau tratarea acestei probleme. Hiperplazia benigna de prostata nu este de obicei o afectiune grava, dar poate provoca disconfort si poate ingreuna urinarea. Daca medicul suspecteaza un eventual cancer, va va recomanda un test de antigen specific prostatic (PSA), urmat de alte investigatii si tratamente, dupa caz.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842183/
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/prostate-rectal-sonogram
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/prostate-cancer/getting-diagnosed/tests/transrectal-ultrasound-scan-trus
(4) https://jnm.snmjournals.org/content/57/Supplement_3/13S
(5) https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/ultrasound-biopsy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *