Tuseul rectal sau examinarea rectala este o procedura indicata de obicei pentru identificarea problemelor la nivelul prostatei la barbati. Iata ce implica si ce indicatii are.
CUPRINS:
1. Ce este tuseul rectal?
2. Cand este indicat tuseul rectal?
3. Ce implica procedura?
4. Riscuri posibile
5. Tuseul rectal in screening-ul pentru detectarea cancerului
Ce este tuseul rectal?
Tuseul rectal este numit si examinare rectala – practic, este o tehnica prin care se examineaza canalul anal, ampula rectala si zonele din jur. Medicul utilizeaza o manusa chirurgicala de unica folosinta si va folosi un deget lubrifiat pentru a examina zona rectala. Se poate folosi cealalta mana pentru a apasa pe abdomenul inferior sau zona pelvina.
Un examen rectal poate fi facut pentru barbati ca parte a unui examen fizic complet pentru verificarea prostatei, examinarea bulbului penian, a veziculelor seminale si baza vezicii. Se poate face, de asemenea, pentru femei ca parte a unui examen ginecologic pentru a verifica uterul si ovarele prin peretele rectal anterior (atunci cand examinarea vaginala nu este posibila). Alte organe, cum ar fi vezica urinara, pot fi uneori examinate in timpul unui tuseu rectal. Medicul poate efectua, de asemenea, acest examen in caz de sangerari rectale sau o modificare a tranzitului.
Rectul este segmentul terminal al intestinului gros. Are o lungime de aproximativ 12 cm. Anusul are 3-4 cm lungime si leaga rectul de perineu. Peretele anal si canalul anal sunt sustinute de muschii sfincterului extern voluntar si muschii sfincterului anal involuntar intern esentiali pentru defecare si mentinerea continentei.
Cand este indicat tuseul rectal?
Acest test se efectueaza din mai multe motive. De exemplu, se poate face:
- ca parte a unui examen fizic de rutina anual, atat la barbati, cat si la femei;
- cand medicul suspecteaza o sangerare in tractul digestiv;
- la barbati, cand au simptome care sugereaza ca prostata este marita sau este posibil sa fie o infectie a prostatei;
- la barbati, pentru a verifica dimensiunea prostatei si pentru a cauta umflaturi anormale sau alte modificari ale prostatei;
- pentru a colecta proba de scaun pentru testul de hemoragii oculte in fecale ca parte a screening-ului pentru cancerul colorectal.
In general, tuseul rectal se face pentru a examina cresterea sau marirea prostatei la barbati. O tumora in prostata poate fi adesea simtita ca o masa tare. Nu toate problemele prostatei pot fi resimtite prin rect. In cazul femeilor, se poate face pentru a vedea daca exista anumite probleme cu organele de reproducere. Poate ajuta la identificarea cauzei pentru unele simptome, ca sangerari rectale, dureri de burta sau dureri pelvine, modificari ale urinarii sau ale tranzitului – incontinenta, constipatie frecventa etc. Se poate face si pentru a identifica hemoroizi, fisuri sau mase anormale. Procedura este utila in evaluarea constipatiei, pentru a evalua senzatia, tonusul si coordonarea contractiei. Pentru incontinenta fecala, evaluarea tonusului rectal este esentiala.
Pot fi detectate in urma examinarii rectale (inspectie externa) fisuri anale, fistule anale, negi genitali, hemoroizi externi, prolaps rectal etc. In urma inspectiei interne pot fi detectati hemoroizi interni, dar si polipi rectali, tumori etc.
Ce implica procedura?
Nu este necesara o pregatire speciala pentru un tuseu rectal. Insa, este indicat sa informati medicul daca aveti hemoroizi sau fisuri anale. Medicul va incepe cu examinarea externa a anusului pentru a depista fisuri sau hemoroizi externi. Ulterior, cu ajutorul unei manusi chirurgicale, se va introduce un deget lubrifiat in orificiul anal. Pacientul trebuie sa stea relaxat, sa respire profund in timpul introducerii degetului in rect. Se va simti un disconfort usor in timpul testului. Pacientii pot fi examinati stand in picioare, aplecati usor in fata, intinsi pe partea stanga, cu genunchii indoiti la piept sau sprijiniti pe coate si genunchi.
Informati medicul daca aveti hemoroizi, dureri etc. In timpul examinarii rectale, vi se poate cere sa va contractati usor rectul in jurul degetului, astfel incat sa se poata evalua cat de bine functioneaza muschii rectului si ai intestinului.
Ce inseamna rezultatele anormale?
Rezultatele anormal pot include marirea prostatei sau mase sau tumori la nivelul prostatei la barbati. De asemenea, pot include mase sau tumori ale colului uterin, uterului sau ovarelor la femei, precum si hemoroizi, polipi sau fisuri in rect.
La barbati, prostata poate fi marita. Asta poate insemna hipertrofie benigna de prostata sau inflamatie a prostatei (prostatita). Mase cum ar fi hemoroizi, polipi, tumori sau abcese pot fi gasite in rectul inferior. Se pot detecta adesea si rupturi ale pielii din jurul anusului (fisuri anale).
Riscuri
Poate aparea uneori o sangerare usoara din rect dupa examinare, mai ales daca sunt prezenti hemoroizi sau fisuri anale. In cazuri rare, pacientul se poate simti usor ametit. Se numeste sincopa vasovagala si este cauzata de frica sau durere atunci cand medicul introduce un deget in rect. Sincopa vasovagala este mai probabil sa apara daca pacientul este examinat stand in picioare.
Contraindicatii
Principala contraindicatie a examinarii rectale este daca un pacient este imunocompromis (raspuns imun redus din cauza imunosupresiei), existand astfel risc de infectii grave ce pot pune in pericol viata. Daca se suspecteaza o infectie a prostatei, examinarea este amanata, deoarece poate duce la patrunderea de bacterii in fluxul sangvin.
Alte contraindicatii pot fi hemoroizi interni trombozati, durere anala severa, pacient care nu coopereaza, dar si abdomen acut, coagulopatie, traumatism rectal major, chirurgie anala recenta etc.
Tuseul rectal in screening-ul pentru detectarea cancerelor
Tuseul rectal in screening-ul pentru cancerul de prostata
Screening inseamna testarea pentru a depista cancerul inainte de a aparea simptome. Pentru unele tipuri de cancer, screening-ul poate ajuta la depistarea bolii intr-un stadiu incipient, cand este probabil sa fie mai usor de tratat. Cancerul de prostata poate fi adesea depistat devreme prin testarea nivelului de antigen specific prostatic (PSA) in sange. Un alt mod de a depista cancerul de prostata este cu ajutorul unui examen rectal digital sau tuseu rectal. Daca rezultatele acestor teste sunt anormale, se efectueaza adesea teste suplimentare (cum ar fi o biopsie) pentru a vedea daca un barbat are cancer.
Medicul va examina dimensiunea prostatei si va vedea daca exista umflaturi, zone moi sau dure sau alte anomalii. Medicul va examina, de asemenea, peretele colonului inferior si al rectului. Daca prostata este marita, este posibil sa simtiti un disconfort sau dureri usoare in timpul examenului, dar durerea severa este rar intalnita. De asemenea, este posibil sa simtiti nevoia de a urina.
Examinarea rectala ca parte a screening-ului – posibile efecte adverse
Cand cancerul de prostata este depistat in urma unui screening, inainte sa apara simptome, de obicei este intr-un stadiu incipient, cand e mai usor de tratat. Retineti ca nici testul PSA si nici tuseul rectal nu sunt 100% precise. Aceste teste pot avea uneori rezultate anormale chiar si atunci cand un barbat nu are cancer de fapt – rezultat fals pozitiv. De asemenea, pot aparea rezultate normale chiar si atunci cand un barbat are cancer – rezultat fals negativ.
O alta problema importanta este ca, desi screening-ul detecteaza cancerul de prostata uneori, se poate ca tumora sa nu fie cu adevarat periculoasa si aceasta nu ar fi dus niciodata la simptome sau complicatii – supradiagnostic. Unele forme de cancer de prostata cresc atat de incet incat nu ar cauza niciodata probleme unui om de-a lungul vietii. Depistarea unei „boli” care nu ar fi provocat niciodata probleme este cunoscuta sub numele de supradiagnostic. Tratamentul unui cancer care nu ar fi cauzat niciodata probleme este cunoscut sub numele de supratratament. Dezavantajul major al acestui fapt este ca, desi nu ar fi neaparat necesare, tratamentele precum interventiile chirurgicale si radioterapia pot avea in continuare efecte secundare ce pot afecta grav calitatea vietii. Uneori medicii recomanda tocmai din acest motiv monitorizarea activa.
Desi tuseul rectal este efectuat adesea pentru depistarea cancerului de prostata in stadii incipiente, exista date limitate care sa sustina utilizarea lui de rutina. O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Annals of Family Medicine (2018) ce a inclus 7 studii cu peste 9000 pacienti in total sugereaza ca acest test nu este suficient de util in detectarea cancerului, conform studiilor analizate. Insa, examinarea rectala este adesea indicata si eficienta ca prim pas in diagnosticarea cancerului de prostata la pacientii simptomatici, conform unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in BMC Family Practice (2018). Mai sunt necesare studii in acest sens, pentru a stabili eficienta tuseului rectal in detectarea cancerului de prostata. Acest test este urmat adesea de analize de sange si alte proceduri.
Tuseu rectal pentru screening cancer colorectal
Tuseul rectal poate ajuta uneori medicii sa gaseasca tumori in partea inferioara a colonului, desi sunt necesare alte teste pentru a detecta cancerul colorectal.
Examenele rectale sunt utile, dar nu pot oferi prea multe detalii. In majoritatea cazurilor, se vor face teste suplimentare pentru a obtine o imagine de ansamblu. Se va face adesea un test pentru hemoragii oculte in fecale, o colonoscopie sau o sigmoidoscopie, o biopsie etc.
Referinte:
1. https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/digital-rectal-exam-a-to-z
2. https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html
3. https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/digital-rectal-exam/?region=on
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537356/
5. https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/screening.htm
6. https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/document/RecommendationStatementFinal/prostate-cancer-screening
7. https://www.annfammed.org/content/16/2/149.long
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5985061/
1 Comments on “Tuseul rectal – ce este, indicatii”
BUNA SEARA Am o intrebare si anume dupa un tuseu rectal dupa cate zile se poate face o analiza PSA pentru a nu deveni falsa. Cu multumiri