Clisma – ce este si cand se recomanda

clisma

Iata ce este o clisma, ce presupune si care sunt indicatiile posibile, cand poate fi folosita ca solutie pentru constipatie si care sunt riscurile posibile asociate.

CUPRINS:

1. Ce este clisma si ce rol are?
2. Ce implica o clisma?
3. Riscuri asociate

Ce este clisma si ce rol are?

Clisma este o procedura folosita pentru a ajuta la stimularea intestinelor pentru a ameliora constipatia, pentru a curata tractul digestiv si uneori pentru administrarea medicamentelor. In timpul unei clisme, lichidul, de obicei o solutie salina de curatare sau un lichid medicamentos, este introdus in rect si intestinul gros prin anus. Dupa ce lichidul este retinut pentru cateva momente, se expulzeaza impreuna cu deseurile suplimentare din organism.

Clismele sunt de obicei recomandate de medici ca ultima solutie pentru constipatie, dupa ce laxativele si alimentele bogate in fibre nu au dat rezultate. Exista mai multe tipuri comune de clisme. Scopul unei clisme de curatare sau clisma evacuatorie este de a elimina continutul din colon. Poate fi recomandata inainte de o colonoscopie sau alte examinari medicale. In timpul unei clisme de curatare, se foloseste o solutie conceputa pentru a stimula miscarea intestinala. In alte tipuri de clisme, solutia este retinuta in organism timp de 15 minute sau mai mult.

indicatiile clismelor

Ce implica o clisma?

Clismele pot fi de mai multe tipuri – clisma evacuatorie (pentru constipatie sau pentru a goli intestinul pentru un control endoscopic sau alte interventii), clisma de diagnostic sau clisma terapeutica (pentru administrarea de medicamente, hidratare sau alimentare). Pentru ca solutia sa ajunga corect la colon, este recomandat ca pacientul sa tina genunchii la piept in timp ce sta intins pe burta sau pe o parte. Dupa ce lichidul ajunge in colon, va aparea nevoia de a merge la baie. Odata ce toata solutia este golita in colon, se asteapta o miscare intestinala in decurs de o ora, in caz de clisma evacuatorie.

Clismele pentru livrarea medicamentelor

Una dintre cele mai frecvente utilizari medicale ale clismei este administrarea medicamentelor direct la sursa. In caz de colita ulcerativa apare inflamatie numai in rect si intestinul gros. Tractul gastrointestinal poate digera sau degrada medicamentele administrate pe cale orala cat timp circula prin stomac si intestinul subtire. Din acest motiv, unele medicamente pentru colita ulcerativa sunt disponibile sub forma de clisma pentru a livra medicamentele direct in zona inflamata, pentru un tratament mai eficient.

Clismele pentru ameliorarea constipatiei

Clismele pot fi utile in caz de constipatie severa. Atunci cand alte tratamente, cum ar fi modificarile alimentare, suplimentele de fibre sau laxativele sunt ineficiente, clismele care contin solutii saline pot ajuta la initierea miscarii intestinale. Cu toate acestea, aceasta metoda nu este recomandata pentru utilizare frecventa si ar trebui facuta numai in cazurile in care nimic altceva nu functioneaza si atunci cand medicul recomanda acest lucru. Asta deoarece clismele pot avea mai multe riscuri pentru sanatate decat tratamentele standard pentru constipatie.

Constipatia este o afectiune gastro-intestinala frecventa. Apare atunci cand colonul nu poate elimina deseurile prin rect. Persoanele cu aceasta afectiune au trei sau mai putine miscari intestinale pe o perioada de sapte zile. Constipatia usoara apare adesea atunci cand nu mananci suficiente fibre sau nu bei suficienta apa in mod regulat. Exercitiile zilnice ajuta, de asemenea, la prevenirea constipatiei. Vezi aici  10 Sfaturi pentru reglarea tranzitului intestinal.

ce implica o clisma

Clisme pentru golirea intestinului

Medicul poate recomanda utilizarea unei clisme inainte de o procedura sau o interventie chirurgicala care necesita golirea intestinului, precum colonoscopia. Cu toate acestea, este mai probabil sa se ofere un preparat oral care curata colonul decat sa va recomande o clisma.

Clismele ca metode de diagnosticare

Daca medicul vrea sa examineze marginile intestinului gros in scopuri de diagnosticare, ar putea folosi o clisma cu bariu. Aceasta presupune administrarea unei solutii care contine bariu, urmata de o serie de proceduri imagistice. Bariul acopera peretii intestinali si permite examinarea formei tractului digestiv pe imaginile obtinute.

ATENTIE! Clismele NU sunt recomandate fara o baza medicala, fara indicatiile unui medic. De asemenea, nu sunt recomandate pentru purificarea organismului, pentru a creste nivelul de energie, pentru a imbunatati imunitatea, sanatatea mentala, tensiunea arteriala sau pentru pierdere in greutate sau detoxifiere.

ce sunt clismele

Riscuri asociate

In ciuda beneficiilor, procedura nu este lipsita de propriile riscuri, mai ales atunci cand este efectuata acasa si fara supraveghere medicala. Clismele pot duce uneori la o serie de efecte secundare neplacute, cum ar fi balonare, greata, varsaturi si diaree. In plus, procedura in sine ar putea afecta rectul si organele digestive interne. O clisma administrata incorect poate deteriora tesutul din rect/colon, poate provoca perforatii intestinale si, daca dispozitivul nu este steril, poate duce la infectii.

Utilizarea regulata a clismelor poate duce, de asemenea, la o afectiune numita hiponatremie sau intoxicatie cu apa. Acesta este un dezechilibru al electrolitilor. In plus, poate duce la afectarea microflorei normale intestinale. Utilizarea repetata a clismelor poate cauza, in timp, si probleme grave, cum ar fi slabirea muschilor intestinului, astfel incat sa apara dependenta de clisme pentru a avea miscari intestinale.

Atunci cand sunt efectuate in mod corespunzator, urmand instructiunile medicului, clismele sunt in general considerate sigure. O clisma cu bariu poate face ca fecalele sa capete o culoare albicioasa pentru cateva zile. Acesta este efectul normal al bariului si ar trebui sa dispara de la sine.

riscurile clismelor

Contraindicatii

Daca aveti hemoroizi, clismele pot provoca dureri suplimentare. Daca aveti prolaps rectal ar trebui sa evitati utilizarea unei clisme.

Evitati clismele efectuate fara recomandarea unui medic. Clismele – in special clismele facute acasa, care contin cafea sau suc de citrice – pot provoca efecte adverse semnificative. Tipul de lichid din clisma poate avea un impact major, potential fatal, asupra echilibrului electrolitic al unei persoane, a intestinelor si a sanatatii generale. Cafeaua, sucul de lamaie si alte ingrediente acide din solutiile pentru clisma pot provoca iritatii, arsuri si inflamatii.

Clisma ar trebui sa fie o ultima solutie pentru tratarea constipatiei. In cele mai multe cazuri, constipatia poate fi ameliorata cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi cresterea consumului de fibre, adoptarea unui stil de viata activ, cresterea consumului de apa. Vezi aici 10 Laxative naturale pentru tratarea constipatiei. In plus, medicul va poate recomanda si laxative farmaceutice care pot ajuta in caz de constipatie, clisma fiind necesara doar in cazuri severe.

Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/can-using-enemas-harm-your-intestines-1942580
(2) https://www.medicaldaily.com/what-enema-health-benefits-and-risks-associated-colon-cleansing-403897
(3) https://www.healthline.com/nutrition/enema-benefits
(4) https://www.cincinnatichildrens.org/health/e/enema

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *