Cetuximab – indicatii si mod de actiune

cetuximab

Cetuximab – iata ce este acest tip de medicament, cand se foloseste, care este modul de actiune, precum si ce efecte adverse pot sa apara in timpul tratamentului si dupa.

CUPRINS:

1. Ce este Cetuximab?
2. Indicatii
3. Mod de actiune
4. Mod de administrare
5. Efecte secundare dupa tratamentul cu Cetuximab

Ce este Cetuximab?

Cetuximab este un medicament folosit in tratarea cancerului – un inhibitor al receptorului factorului de crestere epidermica. Se foloseste de obicei pentru cancer colorectal metastatic, cancer pumonar metastatic si cancere de cap si gat. Este numele generic pentru denumirea comerciala Erbitux. Acest medicament este clasificat drept „anticorp monoclonal” si „inhibitor al receptorului factorului de crestere epidermica”.

Cetuximab este o versiune creata de om a unui anticorp uman, care inhiba receptorul factorului de crestere epidermic (EGFR). EGFR este o proteina in cazul careia apare o supra-expresie in multe tipuri de cancer, iar inhibarea sa are ca efect scaderea cresterii celulelor tumorale si scaderea productiei altor factori responsabili de metastaza (raspandirea cancerului).

cetuximab si cancerul

Indicatii

Cetuximab este utilizat de obicei impreuna cu radioterapie pentru carcinomul cu celule scuamoase avansat la nivelul capului si gatului. Acest medicament interactioneaza cu cresterea celulelor canceroase, care sunt apoi distruse de organism. Se foloseste pentru mai multe forme de cancer, si anume:

  • cancer colorectal metastatic (cancer raspandit dincolo de colon sau rect);
  • carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului si gatului;
  • cancer pulmonar cu celule non-mici etc.

Actioneaza prin incetinirea sau oprirea cresterii celulelor canceroase. Se leaga de o anumita proteina (EGFR receptorul factorului de crestere epidermica) in unele tumori. In cazul cancerului colorectal metastatic, poate imbunatati atat rata de supravietuire, cat si supravietuirea fara progres. De asemenea, poate imbunatati calitatea vietii. Pentru carcinomul cu celule scuamoase la nivelul capului si gatului, se administreaza de obicei impreuna cu radioterapie cu doze mari. Poate creste sansele de supravietuire fara a creste efectele toxice comune asociate radioterapiei la nivelul capului si gatului.

Cetuximab si mutatiile genei KRAS

Cetuximab trebuie utilizat doar pentru cancerele care contin EGFR. Cu toate acestea, este surprinzator faptul ca studiile clinice nu au reusit sa demonstreze ca raspunsul la cetuximab este mai bun pentru tumorile cu niveluri ridicate ale EGFR decat pentru tumorile cu un nivel scazut de proteine. Conform studiilor, exista un grup de pacienti care raspunde foarte slab la Cetuximab. Acestia sunt pacienti cu tumori care au o mutatie KRAS. Proteina KRAS joaca un rol important in transmiterea semnalelor de la EGFR la alte proteine ​​din celula. Mutatiile KRAS care duc la rezistenta la Cetuximab au drept rezultat o proteina hiperactiva care este complet independenta de EGFR. Astfel, in tumorile care au aceste mutatii, blocarea EGFR cu cetuximab nu are efect.

Mod de actiune

Acest medicament distruge celulele care se divid rapid, cum ar fi celulele canceroase. Este un tip de anticorp monoclonal. Anticorpii monoclonali sunt copii ale unui singur anticorp. Sunt produsi in laborator si identifica celulele canceroase, vizand proteine ​​particulare de pe suprafata celulei.

Cetuximab se leaga strans de portiunea EGFR care se extinde in afara celulei pentru a primi semnale din mediu. Blocheaza EGFR astfel incat sa nu mai primeasca semnale sau sa interactioneze cu alte proteine. Moleculele EGFR legate de Cetuximab sunt indepartate de pe suprafata celulei si pot fi complet distruse.

indicatii cetuximab

Mod de administrare

De obicei, tratamentul cu Cetuximab se face o data pe saptamana – intravenos. Dureaza aproximativ 2 ore prima data si ulterior cam o ora. Inainte de tratament se fac analize de sange, precum si in timpul tratamentului. Se testeaza nivelul de celule sangvine si alte substante din sange. De asemenea, se testeaza functia hepatica si renala. Doza va depinde de mai multi factori, inclusiv inaltime si greutate, sanatatea generala sau alte probleme medicale si tipul de cancer.

Un alt medicament (de exemplu, difenhidramina) poate fi administrat inainte de cetuximab pentru a reduce riscul unor reactii adverse. Prima doza (doza de incarcare) este mai mare si se administreaza in 2 ore. Toate celelalte doze (doze de intretinere) sunt mai mici si sunt administrate cam intr-o ora daca sunt tolerate.

Efecte secundare dupa tratamentul cu Cetuximab

Efectele secundare date de Cetuximab sunt deseori previzibile in ceea ce priveste debutul, durata si gravitatea lor. Efectele secundare date de Cetuximab sunt de obicei reversibile si vor disparea dupa finalizarea tratamentului. De obicei sunt destul de usor de gestionat. Acest tratament afecteaza sistemul imunitar. Acest lucru poate provoca inflamatii in diferite zone ale corpului, ceea ce poate provoca reactii adverse grave. Se pot intampla in timpul tratamentului sau la cateva luni dupa terminarea tratamentului.

Oboseala este foarte frecventa in timpul tratamentului cancerului si este o senzatie covarsitoare de epuizare care nu este de obicei ameliorata de odihna. In timpul tratamentului impotriva cancerului si pentru o perioada ulterioara, poate fi necesar sa va ajustati programul pentru a gestiona oboseala. Exercitiile fizice pot ajuta la combaterea oboselii; o simpla plimbare zilnica va poate ajuta.

efecte adverse cetuximab

Reactii adverse comune

Iata care sunt reactiile adverse frecvente (apar la pana la 30% dintre pacientii care iau Cetuximab):

  • reactii ale pielii – De obicei se prezinta sub forma de acnee ca eruptii cutanate si se reduc in primele 2 saptamani de terapie. Eruptia poate dura pana la 28 de zile dupa oprirea tratamentului. Alte simptome de eruptie cutanata pot include descuamarea pielii, roseata, inflamatie, mancarime si uscarea pielii. Nu este recomandat sa fie utilizate creme cu corticosteroizi. Expunerea la soare poate agrava simptomele eruptiilor cutanate.
  • slabiciune generalizata, oboseala;
  • pierdere in greutate si lipsa apetitului;
  • diaree;
  • greata si varsaturi;
  • durere abdominala;
  • constipatie;
  • stomatita (inflamatie la nivelul gurii);
  • neuropatie periferica;
  • probleme hepatice (hepatotoxicitate si enzime hepatice crescute);
  • dureri de cap;
  • modificari ale unghiilor.

Reactii adverse mai rare

Iata cateva exemple de reactii adverse mai putin frecvente (apar la pana la 10% dintre pacientii care primesc cetuximab):

  • insomnie;
  • febra;
  • stari de confuzie;
  • frisoane;
  • deshidratare;
  • nivel scazut de calciu si potasiu;
  • disconfort gastric;
  • gura uscata;
  • reactii alergice la perfuzie – in timpul perfuziei se poate produce o reactie, provocand eruptii cutanate, mancarimi, umflarea buzelor, fetei sau gatului, dificultati de respiratie, febra si frisoane.

Reactiile adverse rare pot sa apara la aproximativ 1% dintre pacienti:

  • cheag de sange in venele profunde ale corpului (tromboza venoasa profunda) care ar putea calatori in plamani (embolie pulmonara) – poate pune viata in pericil daca problema nu este tratata rapid;
  • inflamatii oculare.

Interactiuni si contraindicatii

Medicamentele pentru cancer pot interactiona cu unele alte medicamente si suplimente. Informati medicul cu privire la orice medicament sau supliment luati.

Nu se stie daca acest tratament afecteaza fertilitatea la oameni. Discutati cu medicul inainte de a incepe tratamentul daca credeti ca poate doriti sa aveti un copil in viitor. De asemenea, nu se stie daca tratamentul poate sau nu afecta starea fatului in sarcina. Expunerea unui copil nenascut la acest medicament poate provoca defecte la nastere, asa ca nu ar trebui sa ramaneti gravida in timpul administrarii acestui medicament. Se recomanda adesea folosirea de metode contraceptive eficiente in timpul tratamentului si timp de 6 luni de la incetarea tratamentului. Nu se recomanda alaptarea in timpul acestui tratament si timp de 2 luni dupa aceea. Medicamentul poate ajunge in laptele matern.

Acest medicament va poate face pielea mai sensibila la soare, ceea ce poate duce la arsuri solare sau eruptii cutanate. Sensibilitatea la soare poate dura chiar si dupa terminarea tratamentului. Limitati expunerea la soare in timp ce primiti acest medicament si timp de 2 luni dupa ultima doza. Folositi crema de protectie solara (cel putin SPF 15) zilnic, ochelari de soare, o palarie si pantaloni lungi/bluza cu maneci lungi.

Referinte:
1. https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/cetuximab-erbitux-r
2. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-78631/erbitux-intravenous/details
3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/cetuximab
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459293/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *