Ce este metastaza? | Intrebari frecvente

metastaza

Ce este metastaza? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Ce este metastaza?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Metastaza este acea tumoră secundară care provine de la anumite celule care au plecat dintr-o tumoră primară. Cu alte cuvinte, dacă avem un cancer care a apărut într-un organ, el poate să disemineze – să plece de acolo, prin intermediul acestor celule care ajung în fluxul sangvin sau în fluxul limfatic, și să se localizeze în alte organe. De obicei aceste organe funcționează ca niște filtre naturale pentru sânge. Eu încerc să explic pe înțelesul oamenilor, adică să mă abțin cât de mult pot să folosesc termeni medicali. Tocmai pentru ca omul să înțeleagă de ce celula aia se oprește la ficat și nu se oprește la ovar întâi. Tocmai din cauza asta, pentru că ficatul funcționează ca un prim filtru în calea celulelor maligne care pleacă de exemplu din abdomen, din orice organ abdominal, mai puțin din organele pelvine.

Plămânul este al doilea filtru. Așa cum am spus, sângele care provine din organele pelvine pe circulația venoasă nu mai trece prin ficat, și atunci următorul filtru este pulmonar. Din cauza asta, cancerele genitale dau cel mai frecvent metastaze pulmonare, cel mai frecvent cancerele digestive dau metastaze hepatice. Fără îndoială că aceste două filtre principale pot fi trecute, adică anumite celule pot să treacă și de aceste filtre și să meargă mai departe în circulația sangvină, dând metastaze cerebrale, osoase, suprarenale, sau de orice alte organe. Fără îndoială că și tipul de celulă, adică aceea din care a plecat cancerul, are un anumit tropism pentru anumite tipuri de organe.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

4 Comments on “Ce este metastaza? | Intrebari frecvente”

  1. Buna domnul Doctor am o intrebare sotiei ia fost depistat un tomr maligno la sinul sting a fost extras iar acm i se spune ca trebue sa faca radioterapia ok dar va afecta innima si plaminul care ieste opinia dumneaboastra? Va Multumesc

  2. Buna ziua sorul meu a fost diagnosticat cu Cancer de piele melanom malign, metastaze va rog sa ne ajutati

  3. Daca va ocupati de cancere digestive, puteti sa-mi explicati si mie cum mi-au aparut metastaze la ficat si plamani la 3 luni dupa operatie, gastrectomie totala. Mentionez ca anterior nu s-a vazut nimic (CT si PET CT) in afara de tumoarea (adenocarcinom) localizata in jonctiunea eso-gastrica (T3N2). A avut sau nu operatia vreo influenta asupra raspandirii celulelor canceroase ?

  4. Cancer pulmonar si am intrat an metastaza ce pot face am fost internat si ma dat acasa fara tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *