Carcinom ductal in situ – totul despre cel mai frecvent tip de cancer mamar

carcinom ductal in situ

Carcinom ductal in situ – iata ce este, care sunt simptomele care indica un carcinom ductal in situ, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este carcinomul ductal in situ?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticare
5. Tratament

Ce este carcinomul ductal in situ?

Aproximativ 1 din 5 tipuri de cancer de san sunt carcinom ductal in situ (CDIS). CDIS se mai numeste carcinom intraductal sau cancer de san in stadiul 0. Este un cancer de san neinvaziv sau preinvaziv. Asta inseamna ca celulele care acopera canalele s-au transformat in celule canceroase, dar nu s-au raspandit prin peretii canalelor in tesutul mamar din apropiere. Pentru ca nu s-au raspandit in tesutul mamar din jurul sau, nu se pot raspandi (metastaza) dincolo de san in alte parti ale corpului. Cu toate acestea, acest cancer poate deveni uneori un cancer invaziv, caz in care poate metastaza.

Ductal inseamna ca acel cancer incepe in interiorul canalelor de lapte. Carcinom se refera la orice cancer care incepe in piele sau in alte tesuturi (inclusiv tesutul mamar) care acopera sau captusesc organele interne, iar in situ inseamna „in locul sau original”.

carcinomul ductal in situ

Sursa: Harvard Health Publishing

Simptome

CDIS nu prezinta de obicei semne sau simptome. Cu toate acestea, poate provoca uneori semne precum:

  • o masa la nivelul sanului;
  • scurgeri mamelonare cu urme de sange.

CDIS este depistat de obicei pe o mamografie si apare ca mici grupuri de calcifieri care au forme si dimensiuni neregulate. Majoritatea cazurilor sunt depistate in timpul screening-ului mamar de rutina sau daca se efectueaza o mamografie din alt motiv.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a CDIS. Se formeaza atunci cand apar mutatii genetice in ADN-ul celulelor canalelor mamare. Mutatiile genetice fac ca celulele sa para anormale, dar nu au capacitatea de a depasi canalul mamar. Este o crestere excesiva a celulelor anormale din canalele de lapte ale sanului. Incepe cu proliferarea celulelor normale care captusesc canalele de lapte (hiperplazie ductala). Apoi, celulele din canal devin anormale si se divid rapid (hiperplazie ductala atipica). In cele din urma, celulele anormale vor umple canalele (CDIS). Cancerul de san ductal invaziv apare atunci cand celulele anormale ies din canalele de lapte.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de CDIS includ:

  • varsta inaintata;
  • istoric personal de boala mamara benigna, cum ar fi hiperplazia atipica;
  • istoric familial de cancer mamar;
  • lipsa unei sarcini de-a lungul vietii;
  • prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani;
  • inceputul menopauzei dupa varsta de 55 ani;
  • mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar, cum ar fi BRCA1 si BRCA2.

simptome cardinom ductal in situ

Diagnosticare

CDIS nu apare, de obicei, ca o masa la nivelul sanilor sau modificari ale sanilor. Ca urmare, in general femeile cu carcinom ductal in situ nu prezinta semne sau simptome ale cancerului de san. Mamografiile si ecografiile sunt cele mai frecvente moduri in care este diagnosticat un carcinom ductal in situ. Daca se suspecteaza CDIS, este de obicei necesara o biopsie pentru a confirma prezenta acestui cancer.

Se atribuie de obicei un grad pentru cardinomul ductal in situ. Gradul indica tiparele de crestere ale celulelor canceroase si cat de repede cresc celulele. Pe baza aspectului celulelor canceroase la microscop, CDIS poate fi clasificat ca fiind cu grad ridicat (crestere rapida), grad intermediar sau grad scazut (crestere mai lenta). Daca nu este tratat, CDIS de grad ridicat este probabil sa se dezvolte in cancer mamar invaziv.

Carcinom ductal invaziv

Carcinomul ductal invaziv se mai numeste carcinom ductal infiltrant sau adenocarcinom ductal. Este cel mai frecvent tip de cancer mamar invaziv. Carcinomul ductal invaziv incepe in canalele mamare, creste prin peretele canalului si creste in tesutul mamar din apropiere. Celulele pot continua sa creasca si sa se formeze o masa sau o ingrosare in san. Aproximativ 80% dintre toate cazurile de cancer mamar sunt carcinoame ductale invazive.

Invaziv inseamna ca acel cancer a „invadat” sau s-a raspandit in tesuturile mamare inconjuratoare. Ductal inseamna ca acel cancer a inceput in canalele de lapte, care transporta laptele de la lobulii care produc lapte la mamelon. Carcinom se refera la orice cancer care incepe in piele sau in alte tesuturi care acopera organele interne – cum ar fi tesutul mamar. Impreuna, „carcinom ductal invaziv” se refera la cancerul care a strapuns peretele canalului de lapte si a inceput sa invadeze tesuturile sanului. In timp, carcinomul ductal invaziv se poate raspandi in ganglionii limfatici si, eventual, in alte zone ale corpului.

Care sunt simptomele carcinomului ductal invaziv?

Ca in cazul oricarui cancer de san, este posibil sa nu existe semne sau simptome. O mamografie poate identifica o masa suspecta, ceea ce va duce la testari suplimentare. Poate fi gasita, de asemenea, o masa in san la autoexaminarea sanilor. De asemenea, pot aparea simptome ca ingrosarea pielii din zona sanilor, umflare la nivelul sanului, eruptie cutanata sau roseata la nivelul sanului etc.

Care este tratamentul pentru carcinomul ductal invaziv?

Tratamentul pentru toate tipurile de carcinom ductal invaziv este determinat de tipul exact de cancer si stadializare. Tratamentul poate include:

  • lumpectomie;
  • mastectomie;
  • biopsia ganglionilor santinela sau disectia ganglionului axilar;
  • reconstructie mamara;
  • radioterapie;
  • chimioterapie;
  • terapie hormonala;
  • terapie tintita.

carcinom ductal invaziv

Tratament carcinom ductal in situ

CDIS este considerat cancer de san neinvaziv sau preinvaziv. Nu se poate raspandi in afara sanului, dar trebuie totusi tratat, deoarece uneori poate deveni cancer de san invaziv (care se poate raspandi). In majoritatea cazurilor, o femeie afectata de carcinom ductal in situ poate alege intre operatia de conservare a sanilor si mastectomia simpla.

Chirurgia de conservare a sanilor (lumpectomie)

In operatia de conservare a sanilor, chirurgul indeparteaza tumora si o cantitate mica de tesut mamar normal din jurul ei. Indepartarea ganglionilor limfatici nu este intotdeauna necesara in acest caz, dar se poate face daca se considera ca zona ar putea contine si cancer invaziv. Daca se face acest tip de operatie, este de obicei urmata de radioterapie. Acest lucru scade riscul ca un cancer sa reapara in acelasi san. Astfel, lumpectomia este o interventie chirurgicala pentru indepartarea zonei afectate de carcinom ductal si a unei margini de tesut sanatos care o inconjoara. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de biopsie chirurgicala sau incizie locala larga.

Mastectomia

Mastectomia simpla (indepartarea intregului san) poate fi necesara daca zona afectata de carcinom ductal in situ este foarte mare, daca sanul are mai multe zone separate sau daca operatia de conservare a sanului nu poate indeparta complet cancerul. Femeile care fac o mastectomie pentru carcinom ductal in situ de obicei nu au nevoie de radioterapie si pot alege reconstructia sanilor imediat sau mai tarziu. Este posibil sa se faca o interventie chirurgicala la axila numita biopsie a ganglionilor limfatici santinela daca se face o mastectomie. Asta inseamna eliminarea a aproximativ 1 – 3 ganglioni limfatici.

Terapia hormonala dupa operatie

Daca CDIS este receptor hormonal pozitiv (estrogen sau progesteron), tratamentul cu tamoxifen sau un inhibitor al aromatazei (pentru femeile trecute de menopauza) timp de 5 ani dupa operatie poate reduce riscul dezvoltarii unui alt carcinom ductal in situ sau a unui cancer invaziv in oricare dintre sani. Cercetarile arata ca administrarea terapiei hormonale dupa interventia chirurgicala de conservare a sanilor pentru CDIS reduce riscul de recidiva.

Terapia hormonala este un tratament folosit pentru a bloca hormonii sa ajunga la celulele canceroase si este eficienta numai impotriva cancerelor care cresc ca raspuns la hormoni (cancer de san cu receptor hormonal pozitiv). Terapia hormonala nu este un tratament pentru CDIS in sine, dar poate fi considerata o terapie suplimentara (adjuvanta) administrata dupa interventie chirurgicala sau radioterapie, in incercarea de a reduce riscul de recidiva.

Care este prognosticul pentru carcinom ductal in situ?

Femeile cu carcinom ductal in situ au un prognostic bun. Este important sa se mentina un program riguros de screening pentru a monitoriza recidiva locala in sanul original si pentru a monitoriza sanul sanatos. Prin definitie, nu exista niciun risc de recidiva la distanta, deoarece cancerul este neinvaziv. In caz de lumpectomie cu radioterapie, riscul de recidiva locala variaza intre 5-15%. Pentru femeile care fac mastectomie, riscul de recidiva locala este mai mic de 2%. Femeile care urmeaza terapie hormonala dupa operatie isi reduc si mai mult riscul de recidiva la jumatate.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dcis/symptoms-causes/syc-20371889
(2) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/types-of-breast-cancer/dcis.html
(3) https://www.breastcancer.org/symptoms/types/dcis
(4) https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/understanding-ductal-carcinoma-in-situ
(5) https://www.breastcancer.org/symptoms/types/idc
(6) https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/breast_cancers_other_conditions/invasive_ductal_carcinoma.html
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5161057/
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6697179/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Carcinom ductal in situ – totul despre cel mai frecvent tip de cancer mamar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *