Citeste mai multe despre ce inseamna un cancer mamar metastatic – simptome care pot sa apara, cauze, metode de diagnostic si tratament folosite.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul mamar metastatic?
2. Simptomele cancerului de san metastatic
3. Cauze
4. Cum este diagnosticat cancerul de san metastatic?
5. Tratamentul cancerului mamar metastatic
6. Intrebari frecvente
Ce este cancerul mamar metastatic?
Cancerul mamar metastatic este cel mai avansat stadiu al cancerului de san. Cancerul de san se dezvolta atunci cand celulele anormale din san incep sa se divida necontrolat, formand o tumora. Cancerul de san metastatic este atunci cand cancerul, localizat initial la san, se extinde in alte zone ale corpului. Metastaza se refera la faptul ca celulele canceroase s-au raspandit intr-o alta zona a corpului. In cancerul de san metastatic, celulele se pot raspandi la oase, creier, ficat, plamani.
Doar 6 – 10% dintre femei sunt diagnosticate pentru prima data cu un cancer de san in stadiul IV, numit „cancer de san metastatic de novo”.
Cancerul metastatic este descris in continuare ca local, regional sau la distanta, in functie de localizarea celulelor canceroase in raport cu tumora originala. Cancerul de san metastatic localizat inseamna adesea ca s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere. Locatiile mai indepartate includ oasele, plamanii, pielea, ficatul si creierul, desi este posibil ca alte parti ale corpului sa fie afectate.
Simptomele cancerului de san metastatic
Semnele precoce ale cancerului de san metastatic pot varia in functie de cat de departe s-a raspandit cancerul de san si de zona sau tesutul invadat de cancer. Simptomele nespecifice pot include oboseala, pierderea in greutate si pofta de mancare scazuta, dar acestea pot fi cauzate si de medicamente si alte probleme legate de cancer. Astfel, simptomele cancerului de san in stadiul 4 depind de localizarea cancerului si de locul in care s-a raspandit in corp. Simptomele cancerului de san metastatic pot fi diferite de cele ale cancerului de san in stadiu incipient, dar nu intotdeauna. Uneori, nu exista deloc simptome.
Cele mai frecvente simptome de cancer de san metastatic sunt:
Simptome de metastaze la nivelul osului:
- oase fragile, usor de fracturat, risc sa se rupa usor;
- umflaturi;
- durere osoasa brusca, progresiva etc.
Simptome de metastaze la creier:
- cefalee persistenta si care se agraveaza progresiv;
- probleme cu vorbirea sau vederea;
- varsaturi sau greata;
- convulsii;
- modificari comportamentale;
- probleme de memorie etc.
Simptome de metastaze la ficat:
- mancarimi ale pielii sau eruptie cutanata;
- icter;
- dureri abdominale, varsaturi sau greata;
- enzime hepatice anormal de ridicate in sange etc.
Simptome de metastaze la plamani:
- dureri in piept;
- tuse cronica sau dificultati de respiratie;
- radiografia toracica anormala etc.
Daca sunteti in curs de tratament pentru cancerul de san si prezentati oricare dintre aceste semne de cancer de san metastatic, discutati imediat cu medicul. Depistarea timpurie este importanta pentru a obtine cel mai bun tratament.
Cauze
Ce cauzeaza raspandirea cancerului? Majoritatea cancerelor de san metastatice sunt cauzate de celulele canceroase de san care au ramas in organism si au supravietuit dupa ce tratamentul initial pentru cancerul de san a fost finalizat. Desi scopul terapiilor moderne impotriva cancerului este de a trata celulele canceroase in mod sistemic si de a impiedica celulele canceroase sa se deplaseze catre organe indepartate, in unele cazuri, celulele rezista la tratament, metastazand mai tarziu.
Adesea, acest proces are loc dupa multi ani dupa ce persoana a terminat tratamentul pentru cancerul de san local avansat. Aceasta este uneori denumita recidiva la distanta. In caz de recidiva la distanta, celulele canceroase de san raman in organism ca celule latente luni sau, de multe ori, ani de zile. Au loc anumite procese care pot face ca celulele latente sa redevina celule canceroase.
Retineti!
Desi in cancerul de san metastatic boala s-a raspandit in alte parti ale corpului, celulele canceroase sunt inca celule canceroase de san si sunt tratate ca atare. De exemplu, atunci cand cancerul de san se raspandeste la nivelul osului, acesta nu este considerat cancer osos si, prin urmare, este tratat diferit. Mai degraba, este tratat cu medicamente pentru cancerul de san.
Riscul de metastaza
Desi cercetatorii nu au reusit inca sa identifice o cauza directa a metastazei cancerului de san, exista mai multi factori legati de cauza raspandirii cancerului. Riscul de metastaza poate varia de la o persoana la alta, in functie de mai multi factori, printre care:
- caracteristicile celulelor canceroase (biologia sau subtipul celulelor), inclusiv statutul receptorului hormonal si statutul receptorului 2 al factorului de crestere epidermica uman (HER2), ambele etichetate ca fiind pozitive sau negative;
- stadiul din momentul diagnosticului initial (stadiile incipiente duc la un risc mai mic de metastaza);
- tratamentele primite atunci cand cancerul de san a fost diagnosticat initial (cu cat tratamentul este mai eficient, cu atat este mai putin probabil sa apara metastaze).
Receptorul 2 al factorului de crestere epidermica uman (HER2) este o gena care favorizeaza metastaza cancerului. Este o proteina care promoveaza cresterea celulelor canceroase, ajutand celulele tumorale sa se reproduca rapid. Aproximativ 20–30% dintre femeile cu un cancer de san au copii suplimentare ale acestei proteine. Citeste aici mai multe despre cancerul mamar HER2 pozitiv.
Cand celulele canceroase de san se raspandesc in diferite parti ale corpului (cum ar fi la ficat), sunt in continuare considerate celule canceroase de san si nu celule de cancer hepatic. Cand sunt examinate la microscop, celulele metastazate – care cresc intr-un loc diferit – par similare cu celulele din tumora primara de la san. Mutatiile prezente in celulele canceroase de san, din tumora primara si celulele metastatice ale cancerului de san pot fi similare, dar pot sa nu fie neaparat identice.
Factorii ce tin de stilul de viata, cum ar fi supraponderalitatea sau obezitatea, consumul crescut de alcool si sedentarismul sunt factori asociati cu un risc mai mare de reaparitie a cancerului de san.
Cum este diagnosticat cancerul de san metastatic?
Diagnosticul cancerului de san metastatic poate implica diferite teste si proceduri de laborator, in functie de locul unde cancerul metastazeaza (unde se raspandeste). De exemplu, cancerul se poate raspandi la plamani, os, creier sau ficat. Testele utilizate pentru a diagnostica un cancer de san metastatic pot fi diferite pentru fiecare zona sau organ implicat. Pentru simptomele cancerului de san metastatic ce indica implicarea creierului, se va efectua un RMN cerebral si, in cazuri rare, acolo unde este posibil, o biopsie.
Pentru acele simptome care indica afectarea oaselor, plamanilor sau ficatului, se efectueaza biopsii si pot fi utilizate mai multe tipuri de teste imagistice (RMN, CT sau PET). Teste imagistice suplimentare (de exemplu, scanari osoase sau radiografii) si teste de sange pot fi utilizate pentru a diagnostica un cancer de san metastazat la oase.
O examinare manuala sau palparea sanilor, a zonei axilei (ganglionii limfatici) si a zonei din jurul cicatricilor chirurgicale este efectuata pentru a detecta daca o tumora mamara a crescut din nou.
Tratamentul cancerului mamar metastatic
Principalele tratamente pentru cancerul de san in stadiul 4 sunt terapiile medicamentoase (sistemice) tintite care distrug celulele canceroase oriunde se afla in corp. Tratamentul pentru cancerul de san metastatic are ca scop micsorarea tumorilor, incetinirea cresterii acestora si ameliorarea simptomelor. Principalul tratament pentru cancerul de san metastatic este astfel terapia sistemica. Aceste terapii vizeaza intregul corp. Tratamentele sistemice pot include o combinatie de chimioterapie, terapie hormonala, imunoterapie si terapie tintita.
Desi medicamentele sistemice sunt tratamentul principal pentru cancerul de san in stadiul IV, tratamente locale si regionale, cum ar fi chirurgia, radioterapia sau chimioterapia regionala sunt uneori utilizate. Acestea pot ajuta la tratarea cancerului de san intr-o anumita parte a corpului, dar este foarte putin probabil sa reduca de tot cancerul. Este mai probabil ca aceste tratamente sa fie utilizate pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor sau complicatiilor cancerului.
Optiunile de tratament au ca scop incetinirea ratei de crestere a cancerului cat mai mult posibil, cresterea sanselor de supravietuire, precum si oferirea de ingrijiri paliative pentru a imbunatati calitatea vietii.
INTREBARI FRECVENTE
Care este diferenta dintre cancerul de san metastatic si cancerul de san in stadiul 4?
Acesti doi termeni inseamna in esenta acelasi lucru. Cancerul de san clasificat ca stadiul 4 s-a raspandit in afara sanului sau a metastazat in alte parti ale corpului.
Poate fi de mai multe feluri un cancer mamar metastatic?
Cancerul de san metastatic poate aparea in diferite puncte. Cancer de san metastatic de novo este atunci cand un pacient este depistat cu un cancer de san metastatic de prima data – diagnosticat pentru prima data cu cancer de san. Cel mai frecvent, cancerul de san metastatic este diagnosticat dupa tratamentul initial pentru cancerul de san – recidiva la distanta. O recidiva se refera la revenirea si raspandirea cancerului intr-o alta parte a corpului, ceea ce se poate intampla chiar si la ani de la diagnosticul si tratamentul initial.
Cine este expus riscului de cancer mamar metastatic?
Unii oameni au un risc mai mare de cancer metastatic dupa terminarea tratamentului pentru cancer. Riscul depinde de diferite caracteristici ale cancerului, inclusiv caracteristicile tumorii, stadiul la primul diagnostic si tratamentele primite.
De ce apare cancerul de san metastatic?
In general, cancerul metastatic apare deoarece tratamentul nu a distrus toate celulele canceroase. Uneori, cateva celule raman latente sau sunt ascunse si nedetectabile. Apoi, din diferite motive inca in curs de cercetare, celulele incep sa creasca si sa se raspandeasca din nou. Cancerul de san metastatic de novo inseamna ca, la momentul diagnosticului initial, cancerul de san s-a raspandit deja in alte parti ale corpului. In absenta tratamentului, cancerul se raspandeste.
Se recomanda operatie pentru cancerul de san metastatic?
De obicei, medicii nu recomanda interventia chirurgicala pentru cancerul de san metastatic. Este putin probabil ca interventia chirurgicala sa ajute daca boala s-a raspandit in mai mult de o zona a corpului. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate ajuta la prevenirea fracturilor, eliberarea anumitor blocaje din ficat sau poate reduce durerile.
Se recomanda radioterapie pentru cancerul de san metastatic?
Radioterapia nu este un tratament tipic pentru cancerul de san metastatic. Uneori, insa, medicul poate recomanda radioterapie pentru situatii specifice. De exemplu, radioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii sau la controlul cresterii cancerului intr-o anumita zona.
Cancerul mamar metastatic poate fi prevenit?
In prezent, nu exista modalitati dovedite de a preveni cancerul de san metastatic. Insa, cercetatorii lucreaza la tratamente care pot preveni raspandirea si reaparitia cancerului (recidiva). Cu cat cancerul de san este diagnosticat mai devreme, cu atat tratamentul poate fi mai eficient. Cand cancerul este diagnosticat si tratat intr-un stadiu incipient, prognosticul este de obicei mai bun. Vezi aici mai multe despre Screening cancer mamar.
Referinte:
(1) https://www.bcrf.org/metastatic-breast-cancer-symptoms-treatment/
(2) https://www.healthline.com/health/breast-cancer/metastatic-prognosis
(3) https://www.nationalbreastcancer.org/metastatic-breast-cancer
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer-metastatic/introduction
(5) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/treatment-of-breast-cancer-by-stage/treatment-of-stage-iv-advanced-breast-cancer.html