Tamoxifen – indicatii, mod de actiune

tamoxifen

Tamoxifen este un medicament utilizat in cancerul de san. Iata care este modul de actiune, care sunt indicatiile acestui medicament, cum se utilizeaza si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este Tamoxifen?
2. Indicatii
3. Cum actioneaza tamoxifenul?
4. Mod de utilizare
5. Efecte secundare ale tamoxifenului

Ce este Tamoxifen?

Tamoxifen este utilizat in general pentru tratarea unor tipuri de cancer de san. Tamoxifenul este o terapie hormonala. Acest medicament este clasificat ca „anti-estrogen”. Unele tipuri de cancer de san au nevoie de estrogen pentru a creste. Tamoxifenul incetineste dezvoltarea cancerului prin blocarea efectelor estrogenului in san. Poate fi utilizat atat la femeile care nu au trecut inca prin menopauza, cat si la femeile care au trecut prin menopauza. Poate fi folosit si pentru barbati afectati de cancer mamar.

Tamoxifenul este o terapie hormonala pentru cancerul de san atat la femei, cat si la barbati. Scade riscul ca un cancer de san sa reapara (recidiva) dupa operatie sau sa se dezvolte in celalalt san. De asemenea, poate controla cancerul de san avansat. Tamoxifenul este uneori folosit pentru femeile care prezinta un risc ridicat de cancer mamar, pentru a preveni dezvoltarea cancerului.

cancer mamar si tratamentele hormonale

Indicatii

Tamoxifenul este utilizat pentru tratamentul cancerului de san. Este, de asemenea, utilizat pentru a reduce riscul de cancer mamar la pacientii cu risc crescut. In ceea ce priveste epiteliul mamar, actiunile sale sunt puternic antiestrogenice, motiv pentru care este utilizat atat in ​​prevenirea, cat si in tratamentul cancerului de san.

Este utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer de san – cancer de san cu receptor estrogen pozitiv care s-a raspandit in alte parti ale corpului (metastaza), cancer de san cu receptor estrogen pozitiv in stadiu incipient dupa interventie chirurgicala si radioterapie. Este, de asemenea, utilizat pentru a reduce riscul de cancer mamar la femeile adulte cu carcinom ductal in situ dupa interventia chirurgicala a sanului si tratamentul cu radioterapie. Nolvadex este denumirea comerciala pentru tamoxifen.

Astfel, este utilizat pentru a trata:

  • cancer de san in stadiu incipient, hormon receptor pozitiv, dupa o interventie chirurgicala (sau posibil chimioterapie si radioterapie) pentru a reduce riscul reaparitiei cancerului (recidiva), la femei si barbati;
  • cancer mamar in stadiu avansat sau cu hormon receptor pozitiv metastatic la barbati si femei.

Tamoxifenul este, de asemenea, utilizat pentru a reduce riscul de cancer mamar la femeile care nu au fost diagnosticate, dar care prezinta un risc mai mare de cancer mamar decat media. Tamoxifenul nu va functiona asupra cancerului de san cu hormon receptor negativ.

Tamoxifen pentru cancer de san primar

Tamoxifenul poate fi utilizat pentru tratamentul cancerului mamar primar. Se administreaza de obicei ca tratament suplimentar dupa interventia chirurgicala, pentru a reduce riscul ca un cancer de san sa revina in acelasi, sa se dezvolte un nou cancer de san in oricare san sau sa se raspandeasca in alta parte a corpului. Aceasta este cunoscuta sub numele de terapie adjuvanta (suplimentara). Ocazional, tamoxifenul poate fi utilizat ca prim tratament pentru cancerul de san. Acest lucru se poate intampla atunci cand interventia chirurgicala nu este adecvata sau trebuie intarziata. Uneori, inainte de operatie (de obicei terapie primara) se reduce un cancer de san mare, astfel incat sa poata fi posibila o interventie chirurgicala de conservare a sanului, mai degraba decat o mastectomie.

Tamoxifenul pentru recidiva sau cancer mamar secundar

Tamoxifenul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata recidiva locala sau cancerul de san local avansat (cunoscut sub numele de recidiva regionala). Poate fi utilizat si daca ati fost diagnosticat cu cancer de san secundar.

Tamoxifen pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de san

Tamoxifenul poate fi o optiune pentru unii oameni care nu au cancer de san, dar care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san, deoarece au un istoric familial.

indicatii tamoxifen

Cum actioneaza tamoxifenul?

Tamoxifenul este un tip de terapie hormonala cunoscut sub numele de modulator selectiv al receptorilor de estrogen (SERM). Medicamentul se ataseaza de receptorii hormonali (proteine ​​specifice) din celulele cancerului mamar. Odata ce medicamentul este in interiorul celulelor, acesta impiedica accesul cancerului la hormonii de care are nevoie pentru a se inmulti si a creste.

Estrogenul poate stimula dezvoltarea unor tipuri de cancer de san. Tamoxifenul va fi prescris numai cand cancerul de san are receptori in interiorul celulei care se leaga de hormonul estrogen (cunoscut sub numele de estrogen receptor pozitiv sau cancer de san ER +). Cancerele de san invazive sunt testate pentru receptorii de estrogen folosind probe dintr-o biopsie sau dupa o interventie chirurgicala. Cand estrogenul se leaga de acesti receptori, acesta poate stimula cresterea cancerului. Tamoxifenul actioneaza asupra intregului corp (tratament sistemic) si blocheaza efectele estrogenilor asupra acestor receptori. Acest lucru opreaste estrogenul si astfel se reduce cresterea celulelor cancerului de san.

Daca nu se gasesc receptori de estrogen, cancerul de san este cunoscut sub numele de estrogen receptor negativ sau ER-. Se pot face teste si pentru receptorii de progesteron (un alt hormon). Beneficiile terapiei hormonale sunt mai putin clare pentru persoanele al caror cancer de san este pozitiv doar pentru receptorul de progesteron (PR + si ER-).

Mod de utilizare

Tamoxifenul se administreaza pe cale orala o data (sau de doua ori) pe zi cu apa si in fiecare zi la o ora similara. Comprimatele trebuie sa fie intregi – acestea nu trebuie sa fie crapate, mestecate sau zdrobite. Ocazional, poate fi prescris ca lichid pentru cei care au dificultati la inghitire. Durata tratamentului pentru a preveni reaparitia cancerului poate fi cuprinsa intre 5 – 10 ani, in functie de starea medicala si de raspunsul la tratament. Doza uzuala de tamoxifen este de 20 mg o data pe zi. Luati tamoxifen la aceeasi ora in fiecare zi, fie dimineata, fie seara.

Atentie!

Medicul va tine cont de eventuale alergii si ca beneficiile sa depaseasca riscurile.

cand se foloseste tamoxifenul

Efecte secundare ale tamoxifenului

Tableta orala de tamoxifen nu provoaca somnolenta, dar poate provoca alte reactii adverse.

Efecte secundare frecvente

Cele mai frecvente efecte secundare care apar la administrarea de tamoxifen includ:

  • bufeuri – Bufeurile si transpiratiile se pot reduce dupa primele cateva luni. Puteti incerca sa reduceti acest efect prin renuntare la fumat, reducere la alcool si evitarea bauturilor calde care contin cofeina, cum ar fi ceaiul si cafeaua.
  • scurgeri vaginale sau modificari menstruale;
  • balonare;
  • umflare;
  • stari de confuzie usoara;
  • scaderea cantitatii de urina;
  • scadere in greutate;
  • ameteli;
  • piele palida etc.

Daca aceste efecte sunt usoare, pot disparea in cateva zile sau cateva saptamani. Daca sunt mai severe sau nu dispar, discutati cu medicul. Cele mai frecvente efecte secundare pe care le au oamenii cand iau tamoxifen sunt simptomele menopauzei. Acestea includ bufeuri, transpiratii nocturne si tulburari de somn, iritatii vaginale (cum ar fi uscaciunea si mancarimea), pierderea dorintei sexuale (libidoul) si modificari ale dispozitiei. Femeile care inca au menstruatii regulate pot constata ca menstruatia se schimba. De exemplu, menstruatiile pot fi mai usoare sau neregulate sau se pot opri de tot.

Efecte secundare si mai rare

Efectele secundare mai rare si simptomele acestora pot include urmatoarele:

  • modificari ale mucoasei uterine;
  • sangerari gingivale;
  • dureri in piept;
  • scurgeri mamelonare;
  • tuse cu mucus;
  • dureri articulare;
  • modificari ale pielii;
  • constipatie;
  • urina inchisa la culoare;
  • diaree;
  • dureri musculare etc.

Efectele adverse grave includ:

  • cheaguri de sange;
  • risc de accident vascular cerebral;
  • cataracta;
  • probleme hepatice.

Tamoxifenul poate interactiona cu alte medicamente

Tableta orala de tamoxifen poate interactiona cu alte medicamente, vitamine sau suplimente pe care le luati. O interactiune este atunci cand o substanta schimba modul in care functioneaza un medicament. Acest lucru poate fi daunator sau poate impiedica medicamentul sa functioneze bine.

Poate interactiona cu:

  • diluanti sangvini – tamoxifenul poate creste cantitatea de diluant de sange din corp si poate afecta sangerarea;
  • alte medicamente pentru cancer – nu vor mai functiona la fel de bine si apare risc de cheaguri (exemple de astfel de medicamente – doxorubicina, daunorubicina, vincristina, vinblastina, ciclofosfamida, cisplatina);
  • medicamente pentru convulsii – pot reduce cantitatea de medicament hormonal (fenobarbital, fosfenitoina, fenitoina);
  • medicamente pentru tuberculoza – pot reduce cantitatea de tamoxifen (rifampicina, rifabutina, rifapentina).

efecte adverse tratamente cancer

Alte contraindicatii

Alte contraindicatii sunt consumul de alcool si anumite probleme medicale ce pot afecta utilizarea acestui medicament. Acestea includ:

  • cheaguri de sange (de exemplu, tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara) – tamoxifenul poate creste si mai mult riscul de formare a cheagurilor de sange;
  • probleme de vedere (de exemplu, cataracta) – tamoxifenul poate creste si mai mult riscul de probleme oculare, cum ar fi cataracta;
  • hipercalcemie sau hiperlipidemie;
  • boala hepatica – poate creste si mai mult riscul de probleme hepatice;
  • accident vascular cerebral;
  • modificari ale mucoasei uterine etc.

Retineti!

Nu trebuie sa luati tamoxifen daca alaptati, sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida sau daca exista vreo sansa sa fiti gravida. Tamoxifenul poate provoca leziuni embrionilor in curs de dezvoltare. Ar trebui sa utilizati un tip eficient de contraceptie non-hormonala – cum ar fi prezervativele, o diafragma impreuna cu spermicid etc – in timp ce luati tamoxifen si timp de 2 luni dupa.

Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/treatment/hormonal/serms/tamoxifen
(2) https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4497/tamoxifen-oral/details
(3) https://www.drugs.com/tamoxifen.html
(4) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682414.html
(5) https://www.healthline.com/health/tamoxifen-oral-tablet
(6) http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/Tamoxifen.aspx
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532905/
(8) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/tamoxifen

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *