Cele mai comune tipuri de cancer la bărbați

cele mai comune tipuri de cancer la barbati

Din fericire, ratele de supraviețuire sunt din ce în ce mai bune , chiar și pentru unele tipuri de cancer greu de tratat. Iată care sunt cele mai comune tipuri de cancer la bărbați.

CUPRINS:

1. Cancer de prostată
2. Cancer de colon
3. Cancer pulmonar
4. Cancer de piele
5. Cancer de vezică urinară

Tratamentele oncologice au avansat mult, dar cel mai bun mod de tratament rămâne prevenția. Prevenția înseamnă modificarea stilului de viață, cunoașterea primelor semne și testele periodice de screening.

Simptomele precoce ale celor mai comune forme de cancer la bărbați pot include modificări ale obiceiurilor intestinale, pierderea inexplicabilă în greutate, modificări testiculare și dificultăți de urinare.

Unele persoane pot să nu observe semne precoce ale cancerului sau le pot confunda cu simptomele altor afecțiuni.

Unele dintre semnele comune timpurii ale unor forme de cancer la bărbați includ:

  • modificări de tranzit intestinal – modificări persistente, pe termen lung;
  • sângerări rectale;
  • dificultăți la urinare, flux slab de urină, urină cu sânge;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • modificări testiculare – durere, modificări de formă, umflarea sau amorțeala;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • leziuni cutanate care nu se vindecă;
  • modificarea unei alunițe;
  • tuse persistentă;
  • sânge în scaun;
  • oboseală persistentă.

cancer la barbati

Iată care sunt cele mai comune tipuri de cancer la bărbați:

Cancer de prostată

Riscul de cancer de prostată crește odată cu vârsta. Cele mai multe tipuri de cancer de prostată se găsesc la bărbații cu vârsta peste 65 de ani. Majoritatea cancerelor de prostată sunt depistate la bărbații de 65 de ani și la bărbații mai în vârstă. Cancerul de prostată apare adesea fără niciun simptom. Simptomele apar în general dacă boala este avansată. Acestea includ dificultăți la urinare, scurgeri de urină (incontinență urinară), sânge în urină etc.

Tratamentul depinde de vârstă și de cât de agresiv este cancerul. Opțiunile includ monitorizarea pasivă a cancerului, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Prognosticul pentru cancerul de prostată este bun. În general, rata de supraviețuire a cancerului de prostată la 10 ani de la diagnostic este de 98 %.

Screening cancer de prostată

Pentru depistarea timpurie se recomandă începerea screening-ului pentru cancer de la vârsta de 45 de ani. Rezultatele acestui test de bază vor determina frecvența recomandată a examenelor de screening ulterioare. Pentru bărbații cu antecedente familiale de cancer de prostată, screeningul anual ar trebui să înceapă la 40 de ani. Evaluarea rezultatului unui test de depistare precoce a cancerului de prostată trebuie făcută de la caz la caz și să ia în considerare vârsta unui bărbat, speranța de viață, istoricul familial și rezultatele anterioare ale detectării precoce.

Screeningul pentru cancerul de prostată se face cu un test de sânge numit test PSA – antigen specific prostatic. Se recomandă să discutați cu medicul despre screening până la vârsta de 50 de ani sau mai devreme dacă aveți antecedente în familie. Testul PSA este adesea combinat cu un examen digital rectal. Există avantaje și dezavantaje ale testării PSA; poate ajuta la detectarea și tratarea cancerului într-un stadiu incipient, dar nu este întotdeauna exact. Rezultatele false pot duce la tratamente inutile, inclusiv biopsii care pot crește riscul de impotență și incontinență.

Se recomandă următoarele în ceea ce privește screening cancer de prostată în funcție de vârstă:

  • Vârsta 18-40: Screening-ul nu este de obicei necesar.
  • Vârsta 40-49 de ani: Ar trebui să discutați cu medicul despre risc. Screening-ul este recomandat dacă aveți un risc ridicat.

cancer de prostata

Cancer de colon

Cancerele de colon – persoanele cu antecedente personale sau familiale ale acestui cancer, care au polipi în colon sau rect, sau cei cu boală inflamatorie intestinală sunt mai susceptibile să dezvolte cancer de colon. Puteți avea cancer colorectal precoce, fără simptome. Când apar, simptomele includ o modificare a obiceiurilor intestinale, sângerare rectală, dureri de burtă, slăbiciune și scădere în greutate.

Tratamentul depinde de cât de mult a avansat cancerul și poate include chirurgia, radioterapia, chimioterapia sau o combinație a acestor terapii. De asemenea, prognosticul depinde de cât de mult a avansat cancerul. Pentru cancerul primar (stadiul I) al colonului sau rectului, supraviețuirea la 5 ani este de aproximativ 75 %.

Polipii și cancerul de colon

Cancerul de colon începe aproape întotdeauna ca un polip – o creștere mică pe mucoasa colonului sau rectului. Testarea poate salva vieți prin depistarea polipilor înainte de a deveni canceroși. Dacă polipii pre-canceroși sunt îndepărtați, cancerul de colon poate fi prevenit. Pentru persoanele cu risc mediu de cancer de colon și rect, se recomandă începerea screeningului la vârsta de 45 de ani.

Screening cancer de colon

Pentru cei fără niciun simptom și care sunt considerați cu „risc mediu”, se recomandă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani. Screeningul include examinări rectale, teste pentru hemoragii oculte în fecale, colonoscopii și sigmoidoscopii. Pentru majoritatea bărbaților, screeningul trebuie să înceapă la 50 de ani și să fie repetat la fiecare 5 ani.

cancer colon

Cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este unul dintre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite adesea pur și simplu prin evitarea fumatului. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Renunțarea la fumat sau pur și simplu evitarea expunerii la fum de țigară este cea mai bună modalitate de a reduce riscul. Puteți avea cancer pulmonar înainte de apariția simptomelor. Când apar, acestea includ respirație dificilă, tuse, modificarea sputei, dureri în piept, respirație zgomotoasă, răgușeală și tuse cu sânge.

Tratamentul depinde de tipul de cancer, de localizarea acestuia și de cât de avansat este. Opțiunile implică intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau o combinație a acestora. Prognosticul depinde de răspândirea bolii. Pentru cancerele care nu s-au răspândit, rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 50 %.

Screening cancer pulmonar

Screeningul pentru cancerul pulmonar poate implica o tomografie cu doze mici care este, de asemenea, disponibilă pentru persoanele cu anumiți factori de risc, inclusiv cei cu vârste între 55 și 79 de ani care au fumat în ultimii 15 ani.

Mai multe teste de screening sunt disponibile, inclusiv examinarea plămânilor, examinarea sputei pentru a depista celulele canceroase și efectuarea unui tomograf.

Cancer de piele

Orice persoană care petrece prea mult timp la soare poate dezvolta cancer de piele. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, în special cele cu părul blond sau roșu, au mai multe riscuri de cancer de piele decât persoanele cu o piele mai închisă. Oamenii care au avut un membru apropiat al familiei cu o formă de cancer de piele și cei care au avut arsuri solare severe în copilărie au mai multe riscuri de cancer de piele.

Primul simptom al melanomului poate fi o modificare a mărimii, formei sau culorii unei alunițe sau a unei pistrui. De asemenea, trebuie să anunțați medicul despre orice afecțiune a pielii care nu se vindecă și orice aluniță nouă sau care cauzează durere sau disconfort.

Evitarea expunerii îndelungate la soare și a arsurilor solare și protejarea pielii cu protecție solară sunt cele mai bune metode de a evita acest risc.

Prevenirea cancerelor de piele

Majoritatea cancerelor cutanate pot fi prevenite prin limitarea expunerii la razele ultraviolete (UV) de la soare și alte surse, cum ar fi solar. Când sunteți afară, încercați să stați la umbră, mai ales în mijlocul zilei. Dacă stați la soare, purtați pălării cu margini late, cămăși cu mânecă lungă, ochelari de soare și folosiți protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pe toată pielea expusă.

Screening cancer de piele

Până la 65 de ani, bărbații au de două ori mai multe riscuri de cancer de piele decât femeile și de trei ori mai mari până la vârsta de 80 de ani. Screening-ul poate începe cu o autoexaminare completă a pielii în fiecare lună, un obicei deosebit de important de menținut dacă aveți un istoric familial de cancer de piele. Când un cancer de piele este găsit și tratat timpuriu, rata de vindecare este de aproape 100%.

Regula ABCDE pentru melanom

Pentru a detecta melanomul cât mai devreme, examinați-vă pielea o dată pe lună în fața unei oglinzi într-o cameră bine luminată. Identificați orice modificare a alunițelor sau a altor leziuni și utilizați „regula ABCDE” pentru a examina pielea:

  • Asimetrie – dacă o jumătate a aluniței este diferită de cealaltă;
  • Borders (margini) – dacă are margini clare sau zimțate;
  • Culoare – dacă are aceeași culoare sau mai multe nuanțe de maro, negru, roz, alb, roșu sau albastru;
  • Diametru – dacă diametrul aluniței este mai mare de 6 mm;
  • Evoluție – dacă se modifică în timp în ceea ce privește dimensiunea, forma sau culoarea.

cancer la barbati screening

Cancer de vezică urinară

Barbatii au de patru ori mai multe riscuri decât femeile sa fie diagnosticați cu cancer de vezică urinară. Deși un test de screening pentru vezică nu este încă disponibil, cercetările au stabilit o legătură între un stil de viață sedentar și riscul pentru acest tip și alte tipuri de cancer.

Cel mai frecvent simptom al cancerului vezicii urinare este sângele în urină. Sângele poate schimba culoarea urinei sau poate apărea ca cheaguri de sânge. Nevoia de a merge frecvent la baie și durerea și senzația de arsură sunt alte simptome.

Nu există recomandări de screening pentru cancerul vezicii urinare. Discutați cu medicul dacă aveți simptome sau aveți un risc ridicat. Chirurgia este cel mai frecvent tratament. Tratamentele suplimentare pot include administrarea medicamentelor direct în vezică, chimioterapie și radioterapie. Ca în toate tipurile de cancer, prognosticul depinde de depistarea timpurie a cancerului. Pentru cancerul vezicii urinare în stadiul I, supraviețuirea la cinci ani este de aproximativ 90 %.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Cele mai comune tipuri de cancer la bărbați”

  1. Buna ziua. va rog sa ma ajutati .. Ma iau crize de durere in partea dreapta langa clavicula dupa care se muta in piept durerea .am fost la doctor si mau diagnosticat cu embolie pulmonara..primele 3 saptamani am primit tratament 2 pastile de 30 mg pe zi total -rivaroxaban si durerea a disparut.dupa. ce am inceput cu o pastila de 20 mg pe zi a revenit durea ca la inceput…ba mai mult au inceput sa mi arda bratele si gambele + k ma inteapa degetele la picioare . vreau sa mentionez k sunt in Anglia-mam dus la urgenta sa imi spun problema Pentru k nu mai am bani sa merg la clinca privata si la urgenta au ras de mine cu ibrufen….ajutatima va rog din suflet nu vreau sa mi parasesc familia ,fetita de 11 luni si viitorul baietel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *