Cancer de splina – cauze si tratament

cancer de splina

Cancer de splina – iata care sunt simptomele asociate, cauze si factori de risc, ce metode de diagnostic se folosesc si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul la splina?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
6. Preventie
7. Intrebari frecvente

Ce este cancerul de splina?

Cancerul de splina este un cancer care se dezvolta in splina – un organ situat in partea stanga sus a abdomenului. O tumora la splina este o masa sau un nodul in interiorul splinei. In general, doua treimi dintre toate tumorile splenice sunt maligne. Dintre acestea, doua treimi sunt hemangiosarcom. Hemangiosarcomul, o tumora care provine din vasele de sange, este o o masa maligna care se raspandeste de obicei la ficat, plamani, inima, creier, maduva spinarii, piele si muschi. Alte tumori maligne mai putin frecvente care afecteaza splina includ limfosarcomul, leiomiosarcomul, fibrosarcomul si tumorile mastocitare. Masele benigne de la nivelul splinei sunt cel mai frecvent hematoame.

Splina filtreaza celulele sangvine deteriorate, previne infectia prin formarea de celule albe sangvine, cunoscute sub numele de limfocite. De asemenea, ajuta la coagularea sangelui prin stocarea globulelor rosii si trombocitelor. Cancerul splinei poate fi primar sau secundar. Cand cancerul de splina este primar, incepe in splina. Daca este secundar, incepe intr-un alt organ si se extinde in splina. De cele mai multe ori, cancerul la nivelul splinei este un limfom – un tip de cancer care afecteaza sistemul limfatic.

cauze cancer la splina

Semne si simptome

Cancerul care incepe in splina sau se raspandeste la splina poate determina marirea acesteia – splina marita. Daca se intampla acest lucru, simptomele pot sa includa:

  • senzatie de plenitudine gastrica;
  • dureri in partea stanga sus a abdomenului;
  • infectii frecvente;
  • sangerari care apar foarte usor;
  • anemie;
  • oboseala.

Alte simptome de cancer care afecteaza splina pot include:

  • ganglioni limfatici mariti;
  • febra;
  • transpiratie sau frisoane;
  • pierdere in greutate;
  • distensie abdominala;
  • durere sau presiune in piept;
  • tuse sau dificultati de respiratie.

Este esential sa retinem ca o splina marita NU inseamna neaparat ca o persoana are cancer de splina. De asemenea, simptomele de mai sus pot sta la baza multor probleme de sanatate, care de cele mai multe ori nu sunt cancer. De aceea, este important sa mergem la medic pentru un control amanuntit.

simptomele cancerului splenic

Cauze si factori de risc

Tumorile maligne ale splinei sunt de obicei cancere secundare, ceea ce inseamna ca isi au originea in alta parte si apoi se raspandesc in splina. Cele mai frecvente cauze ale cancerului de splina sunt limfoamele si leucemiile. Ocazional, alte tipuri de cancer, cum ar fi cele de san, plamani, stomac, pancreas, ficat sau colon, sunt sursa malignitatii. Exista un tip de cancer care se dezvolta in splina. Termenul medical pentru acesta este limfomul splenic al zonei marginale. Este un cancer rar, care cuprinde doar aproximativ 2% dintre toate limfoamele.

Factorii de risc pentru limfom includ varsta inaintata, sex masculin, deficiente ale sistemului imunitar si infectii virale, cum ar fi infectia cu virusul Epstein-Barr. Factorii de risc pentru leucemie sunt fumatul, expunerea la substante chimice periculoase, tratamentele anterioare pentru cancer si antecedentele familiale ale bolii. Mai multe studii au identificat o legatura intre infectia cu virusul hepatitei C si riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer cunoscut sub numele de limfom non-Hodgkin cu celule B, care poate duce la cancer de splina.

Metode de diagnostic

Medicii folosesc o varietate de instrumente pentru a diagnostica un cancer de splina. Cea mai directa si concludenta metoda este indepartarea chirurgicala si testarea unei probe de tesut splenic. Aceasta metoda este, de asemenea, cea mai invaziva, iar medicii prefera sa foloseasca mai intai alte abordari. Alternativele includ:

  • istoric medical complet;
  • analize de sange – hemoleucograma si alte analize;
  • biopsie de maduva osoasa – analiza pentru semne de limfom si leucemie;
  • imagistica medicala: scanarile CT, scanarile PET si scanarile prin rezonanta magnetica (RMN) pot ajuta la diagnosticarea cancerului de splina.

diagnosticarea cancerului de splina

Tratament

Tratamentul pentru cancerul de splina depinde de o serie de factori, inclusiv boala specifica implicata, varsta pacientului, stadiul cancerului si locul in care este prezent in organism Daca este diagnosticat un cancer in splina, este posibil sa aveti nevoie de o splenectomie ca parte a tratamentului. Exista doua tipuri:

  • abordare laparoscopica – se fac patru mici incizii in abdomen prin care se vor introduce diferite instrumente medicale, iar splina este indepartata printr-un tub subtire;
  • operatia deschisa – se face o incizie mai mare in mijlocul abdomenului pentru a indeparta splina.

Alte tratamente pot fi necesare, in functie de tipul de cancer pe care il aveti. Acestea pot include:

  • chimioterapie;
  • radioterapie – implica folosirea de radiatii pentru a distruge celulele canceroase dintr-o anumita zona;
  • medicamente care vizeaza tumora (cum ar fi medicamentele biologice sau terapiile tintite);
  • transplant de celule stem (o procedura de inlocuire a maduvei osoase nesanatoase cu maduva osoasa sanatoasa).

Medicamentele de terapie tintita sunt uneori utilizate impreuna cu chimioterapia. Tratamentul va implica, de asemenea, antibiotice, pentru a mentine sanatatea pacientului in timp ce sistemul imunitar este afectat, precum si diverse medicamente pentru suprimarea efectelor secundare neplacute ale tratamentelor pentru cancer. Succesul tratamentului depinde de o serie de factori, inclusiv cat de devreme sau cat de tarziu a fost diagnosticat cancerul. In general, cu cat este depistat mai devreme, cu atat este mai mare sansa de a invinge boala.

tratament pentru cancerul la splina

Preventie

Nu exista nicio modalitate de a preveni complet cancerul in splina. Insa, este posibil sa puteti reduce riscul. Unele virusuri pot duce la anumite tipuri de cancer. Evitati activitatile care va pot pune in pericol, cum ar fi relatii sexuale neprotejare sau folosirea in comun a acelor. De asemenea, tratarea prompta a oricaror infectii cunoscute poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta un cancer care va afecteaza splina.

Prevenirea cancerului de splina inseamna in mare masura evitarea tipurilor de cancer care se raspandesc in splina din alte parti ale corpului. Unul dintre acestea este limfomul non-Hodgkin. Hepatita C a fost legata de dezvoltarea sa. Hepatita C se poate transmite prin contact sexual neprotejat, seringi comune sau prin folosirea de ace neigienice pentru piercing sau tatuaje. Consumul multor alimente bogate in grasimi si cresterea in greutate in exces rezultata au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta limfom non-Hodgkin. Adoptarea unei diete sanatoase, cu un continut scazut de grasimi si mentinerea unei greutati adecvate sunt masuri care pot reduce riscul de a dezvolta si multe alte boli grave si cronice.

INTREBARI FRECVENTE

Daca am splina marita si dureri in partea stanga sus inseamna ca am cancer de splina?

Splina marita si orice alte simptome asociate NU inseamna neaparat ca vorbim de un cancer. Cauzele pot fi multiple. Este important sa mergeti la medic pentru un control amanuntit – pentru a afla cauzele acestor simptome.

Toate tumorile splinei sunt cancer?

Nu toate tumorile splinei sunt cancer – unele tumori pot fi mase benigne.

Care este cea mai concludenta metoda pentru a stabili un diagnostic clar de cancer de splina?

Pot fi facute analize, biopsii si proceduri imagistice, dar cea mai concludenta metoda de diagnostic este indepartarea chirurgicala a splinei si testarea unei probe de tesut.

Care este principalul mod de tratament pentru un cancer la splina?

Tratamentul depinde de mai multi factori, daca cea mai folosita metoda si cea mai eficienta este splenectomia sau operatia de indepartare a splinei.

Referinte:
(1) https://www.longdom.org/open-access/spleen-cancer-symptoms-and-diagnosis.pdf
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614769/
(3) https://www.healthline.com/health/spleen-cancer#outlook

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *