Astrocitom – cauze, simptome, tratament

astrocitom

Astrocitom – ce este si unde se dezvolta? Iata care sunt simptomele, cauzele, ce metode de diagnostic se folosesc si care sunt metodele de tratament comune, inclusiv in functie de gradul si tipul bolii.

CUPRINS:

1. Ce este astrocitomul?
2. Simptome
3. Cauze si metode de diagnostic
4. Metode de tratament

Ce este astrocitomul?

Astrocitomul este cea mai frecventa tumora gliala cerebrala si poate aparea in interiorul creierului si maduvei spinarii. Tumorile cerebrale pot aparea in principal in celulele creierului, cum ar fi astrocitele sau neuronii (cunoscute sub denumirea de tumori cerebrale primare) sau raspandite in creier din alte parti ale corpului (cunoscute sub numele de tumori cerebrale metastatice). Celulele gliale sunt cele mai frecvente forme de celule nervoase, iar astrocitele sunt o categorie de celule gliale. Astrocitele sunt celule in forma de stea care alcatuiesc tesutul de sustinere al creierului. Tumorile care apar in celulele gliale sunt cunoscute sub numele de glioame.

Astrocitomul este un tip de cancer care se poate dezvolta in creier sau in maduva spinarii. Semnele si simptomele astrocitomului depind de localizarea tumorii – cele care apar in creier pot cauza convulsii, dureri de cap si greata. Astrocitoamele care apar in maduva spinarii pot provoca slabiciune si dizabilitate in zona afectata de tumora.

Astrocitomul poate fi o tumora cu crestere lenta sau poate fi un cancer agresiv cu crestere rapida. Gradul astrocitomului determina prognosticul si optiunile de tratament.

tipuri de astrocitom

Tipuri de astrocitoame

Aceste tumori sunt clasificate pe o scara de la I la IV, in functie de aspectul normal sau anormal al celulelor. Exista astrocitoame de grad scazut si de grad inalt. Astrocitoamele de grad scazut sunt de obicei localizate si cresc lent. Astrocitoamele de grad inalt cresc intr-un ritm rapid si necesita un curs diferit de tratament. De obicei, la copii sunt de grad scazut si la adulti, majoritatea sunt de grad inalt. Majoritatea astrocitoamelor se raspandesc in intregul creier si se amesteca cu tesutul normal, ceea ce poate ingreuna eliminarea tumorii cu ajutorul unei interventii chirurgicale. Ele se pot raspandi in intregul lichid cefalorahidian, dar rareori se raspandesc in afara creierului si maduvei spinarii.

Pe baza sistemului de clasificare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), astrocitoamele sunt clasificate ca fiind de grad scazut pana la grad inalt (grad 1-4).

Iata descrierile diferitelor grade ale acestor tumori:

Astrocitomul de grad I (astrocitomul pilocitic)

Astrocitoamele de gradul I raman de obicei in zona in care au inceput sa se dezvolte si nu se raspandesc. Ele sunt considerate cele mai putin periculoase dintre toate astrocitoamele. Alte doua astrocitoame de gradul I mai putin cunoscute sunt astrocitomul cerebelos si astrocitomul infantil desmoplastic. Astrocitoamele pilocitice formeaza in general saculeti de lichid (chisturi) sau pot fi inchise intr-un chist. Desi sunt de obicei cu crestere lenta, aceste tumori pot deveni foarte mari. Au margini bine definite, ceea ce poate facilita eliminarea completa, este putin probabil sa se raspandeasca in alte parti ale creierului si sa reapara dupa indepartarea chirurgicala.

Astrocitomul de grad II (astrocitom difuz)

Astrocitoamele de gradul II tind sa invadeze tesutul inconjurator si sa creasca intr-un ritm relativ lent. Contin adesea tesuturi asemanatoare mucoasei. Sunt grupate dupa aspectul si comportamentul celulelor dupa care sunt numite. Sunt difuze (nu au margini bine definite), ceea ce poate face mai dificila eliminarea completa. Acest tip de astrocitom poate reveni uneori in urma tratamentului (recidiva), ca astrocitom de gradul 3.

Astrocitomul de grad III (astrocitomul anaplazic)

Un astrocitom anaplazic este o tumora de gradul III. Aceste tumori rare necesita un tratament mai agresiv decat astrocitomul pilocitic benign. Astrocitoamele anaplazice tind sa aiba proiectii asemanatoare cu tentaculele, care cresc in tesutul inconjurator, ceea ce le face dificil de indepartat complet in timpul operatiei. Anaplazic inseamna ca celulele se divid rapid si nu arata ca celule normale in structura sau functie. Au crestere rapida, pot sa reapara dupa tratament, intr-o forma mai avansata.

Astrocitomul de grad IV (glioblastom)

Exista doua tipuri de astrocitom grad IV – primar si secundar. Tumorile primare sunt foarte agresive si sunt cea mai frecventa forma de astrocitom grad IV. Tumorile secundare sunt cele care provin dintr-o tumora de grad redus si evolueaza spre o tumora de gradul IV. Astrocitomul de gradul IV poate contine material chistic, depozite de calciu, vase de sange si un mix de celule.

simptome cancer cerebral

Simptome

Simptomele sunt determinate de localizarea tumorii – durerile de cap, greata si varsaturile sunt frecvente, la fel ca aparitia unei convulsii. Alte simptome includ modificari ale starii de spirit sau ale personalitatii, slabiciune, probleme de vorbire sau vedere neclara. Daca apare in maduva spinarii, poate da slabiciune sau oboseala la nivelul bratelor sau picioarelor, probleme de mers, probleme privind controlul vezicii si intestinelor.

Cresterea presiunii intracraniene poate duce la reflexe anormale sau slabiciune pe o parte a corpului.

Cauze si metode de diagnostic

Nu se cunoaste cauza exacta a majoritatii cazurilor de astrocitom. Iradierea terapeutica poate duce la dezvoltarea astrocitoamelor. Nu exista dovezi privind alte cauze de mediu. Unele studii au aratat dovezi ale unei componente genetice in unele cazuri.

Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica astrocitomul includ:

  • examen neurologic – in timpul unui examen neurologic, medicul va pune intrebari despre semne si simptome, se pot testa vazul, auzul, echilibrul, coordonarea, forta si reflexele;
  • testele de imagistica – pot ajuta medicul sa determine localizarea si dimensiunea tumorii – se poate face RMN, CT, PET;
  • biopsia – se poate face inainte de operatie sau in timpul interventiei chirurgicale, proba fiind apoi analizata in laborator pentru a determina tipurile de celule si nivelul de agresivitate.

imagistica cerebrala

Metode de tratament

Tratamentele astrocitomului includ:

Chirurgie pentru indepartarea astrocitomului

Scopul este de a indeprta cat mai mult din tumora – ideal e sa se elimine tot cancerul, dar uneori astrocitomul este situat in apropierea tesutului cerebral sensibil, ceea ce face ca riscul sa fie prea mare. Insa, chiar si eliminarea unei portiuni din cancer poate reduce semnele si simptomele. Uneori, chirurgia e singurul tratament necesar; alteori, e nevoie de tratamente in plus pentru a putea distruge celulele canceroase care raman, si pentru a reduce riscul de recidiva.

Cu exceptia tumorilor de gradul I, toate celelalte clase de astrocitom au margini difuze si se infiltreaza in tesutul creierului din jur. Poate fi imposibil sa se elimine intreaga tumora. Tumorile care sunt in zone inaccesibile indepartarii chirurgicale, din cauza riscului de deteriorare a creierului elocvent, pot fi supuse unei biopsii pentru a face diagnosticul.

Radioterapie

Radioterapia ar putea fi recomandata dupa operatie daca nu a fost eliminat tot cancerul sau exista risc mai mare de recidiva. De obicei, radioterapia se combina cu chimioterapia pentru cancerele mai agresive. Pentru persoanele care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale, radioterapia si chimioterapia pot fi utilizate ca tratament primar.

Chimioterapia

Chimioterapia este adesea folosita dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase care ar putea ramane. Poate fi combinata cu radioterapia pentru cancerul agresiv.

Radioterapia si chimioterapia sunt tratamente standard dupa interventia chirurgicala pentru astrocitoamele de gradul III si IV. Chimioterapia este, in general, sub forma unei medicamente orale (Temozolomid) care este bine tolerat, dar se acorda o atentie atenta celulelor sangvine (numarul lor), deoarece acestea pot fi afectate negativ.

Terapia tintita este un tip de tratament mai nou care poate fi utilizat pentru a ajuta la reducerea tumorilor. Functioneaza diferit de chimioterapie prin faptul ca tinteste anumite proteine ​​care ajuta tumorile sa creasca.

Tratament in functie de gradul astrocitomului

tratament astrocitom

Tratament astrocitom pilocitic

Astrocitoamele de grad scazut includ atat tumorile de gradul 1, cat si de gradul 2. Un astrocitom de grad scazut se poate transforma intr-un astrocitom anaplazic. Astrocitoamele pilocitice sunt tumori de gradul 1. Acestea tind sa creasca lent si contin adesea chisturi. Sunt mai frecvente la copii si adulti tineri. Se poate face operatie pentru a indeparta toata tumora sau cat mai mult din ea.

Radioterapia poate fi administrata dupa o interventie chirurgicala daca tumora nu poate fi inlaturata complet prin interventia chirurgicala. E nevoie de monitorizare cu RMN-uri periodice pentru a urmari cresterea tumorii daca nu poate fi eliminata complet la interventia chirurgicala.

Tratament astrocitom difuz

Pentru un astrocitom difuz sau infiltrat (de grad 2), de obicei se face operatie. Radioterapia poate fi administrata dupa operatie daca tumora nu poate fi inlaturata complet. Poate fi administrata ca tratament principal daca operatia nu poate fi efectuata. Chimioterapia poate fi administrata dupa o interventie chirurgicala sau ca tratament principal daca nu se poate face operatie. Cel mai frecvent medicament pentru chimioterapie utilizat este temozolomid. Cea mai frecventa combinatie de medicamente pentru chimioterapie folosita este procarbazina, lomustina si vincristina.

Tratament astrocitom anaplazic

Astrocitoamele anaplazice (numite si astrocitoame maligne) sunt tumori de gradul 3 care cresc intr-un ritm moderat. Primul mod de tratament este tot chirurgia – pentru a indeparta cat mai mult din tumora. Chirurgia este de obicei urmata de radioterapie, cu sau fara chimioterapie. Medicamentul de chimioterapie care este utilizat de obicei mai intai pentru tratarea astrocitomului anaplazic este temozolomida. Alte medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea astrocitomului anaplazic sunt carmustina, lomustina, cisplatina, procarbazina, vincristina.

Terapia tintita poate fi de ajutor pentru unele persoane atunci cand chimioterapia obisnuita nu mai ajuta. Poate fi administrata singura sau impreuna cu chimioterapie. Medicamentul terapeutic tintit utilizat pentru tratarea astrocitomului anaplazic este bevacizumab (Avastin).

Tratament glioblastom

Glioblastoamele sunt tumori de gradul 4. Sunt cele mai frecvente tumori maligne ale creierului la adulti. Primul pas este chirurgia, de obicei urmata de radioterapie, cu sau fara chimioterapie. Radioterapia este administrata de obicei impreuna cu temozolomida dupa operatie si poate fi administrata ca tratament principal, daca nu se poate face operatia. Chimioterapia poate fi administrata in acelasi timp cu radioterapia dupa operatie. Alte medicamente pentru chimioterapie utilizate in tratamentul acestei forme de astrocitom sunt carmustina, lomustina, cisplatina, procarbazina, vincristina.

Terapia tintita poate fi de ajutor pentru unele persoane atunci cand chimioterapia obisnuita nu mai ajuta. Medicamentul terapeutic vizat utilizat in acest caz este bevacizumab.

Alte terapii

Alte medicamente utilizate pentru persoanele cu tumori cerebrale NU trateaza tumora, dar ajuta la reducerea simptomelor cauzate de tumora sau tratamente. Corticosteroizii ajuta la diminuarea umflaturii din jurul tumorii si pot ameliora durerile de cap si alte simptome. Un corticosteroid utilizat frecvent este dexametazona. Medicamentele anticonvulsive sunt administrate pentru a preveni convulsiile. De obicei, nu se administreaza decat daca tumora cauzeaza convulsii. Un medicament anticonvulsiv utilizat frecvent este fenitoina.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astrocytoma/cdc-20350132
(2) https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Astrocytoma-Tumors
(3) https://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/what-is-astrocytoma
(4) https://braintumor.org/brain-tumor-information/astrocytoma/
(5) https://www.thebraintumourcharity.org/brain-tumour-diagnosis-treatment/types-of-brain-tumour-adult/astrocytoma/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Astrocitom – cauze, simptome, tratament”

  1. Buna ziua,care ar fi cauzele aparitiei astrocitomului pilocitic gradul 1.Mă numesc Vasile si am un copil operat de 3 ori de aceastą tumoră la cap in acelasi loc ,prima dată la 7 ani,a doua oară la 14 ani si a treia oară la 17 ani,acum este sub tratament oncologic la copii in Bucureşti. Poate apare din căzatură ?La 3 ani si jumătate a căzut de la 1m cu capul pe beton doctorul care la operat ne-a zis că
    nu este aceasta sursa ci fie sa născut cu ea fie a luat un microb de la animale cum ar fi şoareci…etc. Căzătura a fost in acel loc. Mulţumesc aştept răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *