Mancarimi de piele – ce tipuri de cancer pot semnala

mancarimi de piele

Mancarimi de piele apar in general din cauze benigne, dar e bine sa stii ca unele forme de cancer pot avea si acest simptom. Iata ce forme de cancer pot fi legate de mancarimile pielii si cand sa mergi la medic.

CUPRINS:

1. Care sunt cele mai frecvente cauze ale mancarimilor de piele?
2. Care sunt tipurile de cancer care pot provoca mancarimi ale pielii?
3. Tratamente anticancer care pot cauza mancarimi
4. Cand e cazul sa mergi la doctor?

Care sunt cele mai frecvente cauze ale mancarimilor de piele

Mancarimea de piele poate aparea brusc (forma acuta) sau intr-o perioada mai lunga de timp (forma cronica). Poate aparea singura sau in combinatie cu alte simptome si poate fi localizata sau generalizata.

Cunoscuta si sub denumirea de „prurit”, mancarimea pielii este o problema cu care multi dintre noi ne confruntam la un moment dat. Cauzele posibile variaza de la hainele pe care le purtam, unele lotiuni sau produse de ingrijire, pana la pielea uscata, anumite afectiuni ale pielii, ca eczema sau dermatita. Exista, de asemenea, conditii de baza care pot provoca mancarimi de piele, inclusiv:

  • diabet;
  • HIV;
  • anemie cu deficit de fier;
  • boala de ficat;
  • boala de rinichi;
  • glanda tiroida hiperactiva;
  • zona zoster etc.

Mancarimea pielii poate aparea fara alte modificari notabile pe piele, sau poate fi asociata cu:

  • roseata;
  • blistere;
  • piele uscata si crapata;
  • piele solzoasa.

Pe masura ce frecati sau zgariati zona, devine mai iritata. Daca afectiunea persista, in ciuda tratamentului, consultati un dermatolog.

cauzele mancarimilor

Cancerul provoaca mancarime?

Nu se stie exact cat de des apare mancarimea ca simptom sau primul simptom al cancerului, dar se considera ca o boala sistemica (la nivelul intregului corp) este prezenta la 10 – 25 %  dintre persoanele care dezvolta mancarimi de piele generalizate, fara eruptie. Mancarimea legata de cancer este uneori identica cu mancarimea legata de afectiuni ale pielii sau alte cauze benigne, dar exista unele caracteristici care pot fi diferite.

Caracteristicile mancarimii legate de cancer pot include:

  • mancarime ca raspuns la apa (prurit acuta);
  • absenta unei eruptii cutanate (desi uneori apare o eruptie cutanata din cauza zgarieturilor repetate);
  • prezenta altor simptome, cum ar fi icterul si simptome ale limfomului (febra, scadere in greutate si transpiratie nocturna).

In plus, mancarimea asociata cu cancerul tinde sa fie mai intensa pe gambe si pe piept si poate fi asociata cu o senzatie de arsura.

Mancarimi de piele in cancer – de ce apar?

Exista o serie de mecanisme prin care cancerul poate duce la mancarime. Corpul contine terminatii nervoase care provoaca mancarime (similar cu receptorii durerii). In general, orice lucru care irita aceste terminatii nervoase poate provoca mancarime.

Inflamatii directe

Cancerele care implica pielea sau mucoasele sunt cauza cea mai evidenta a mancarimii. Aceasta poate include diferite tipuri de cancer de piele, cancere de san, cum ar fi cancerul de san inflamator, boala Paget si orice cancer care se raspandeste (metastazeaza) la nivelul pielii.

Acumularea sarurilor biliare

Obstructia canalelor biliare sau descompunerea globulelor rosii pot duce la acumularea sarurilor biliare in piele. Asta duce adesea la mancarimi severe. Poate aparea in caz de leucemii si limfoame (din cauza descompunerii celulelor), cancere abdominale, precum si orice cancer care se raspandeste la ficat.

Secretia de substante chimice

Substantele secretate de tumori (care provoaca simptome paraneoplazice) sau substante eliberate de organism ca raspuns la o tumora, pot duce la mancarime. Aceasta mancarime este adesea mai severa la nivelul picioarelor.

Modificari hormonale

Modificarile hormonale legate de tratamentul cancerului sau de cancerul in sine pot duce la mancarimi. Menopauza la femei (naturala sau indusa) poate cauza uscaciune, bufeuri si mancarimi de piele.

cancerul si pruritul

Care sunt tipurile de cancer care pot provoca mancarimi ale pielii?

Unele forme de mancarimi de piele pot fi un simptom al cancerului sau chiar primul semn al cancerului, desi alte cauze ale mancarimii sunt cu siguranta mult mai frecvente. Cancerele frecvent asociate cu mancarimi includ unele leucemii si limfoame, cancerul de piele si cancerul pancreatic.

Vestea buna este ca mancarimea pielii NU este de obicei un semn de cancer. Acest simptom poate insa sa apara ca urmare a complicatiilor bolii, iar mancarimea si eruptiile cutanate sunt efecte secundare comune ale unor medicamente pentru cancer. Majoritatea cancerelor cutanate nu provoaca, in mod normal, mancarime.

Iata cateva forme de cancer ce pot fi asociate uneori cu mancarimi de piele:

Limfom

Limfomul este un tip de cancer de sange care se dezvolta in sistemul limfatic, ce face parte din sistemul imunitar. Exista doua tipuri principale de limfoame: limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin. Mancarimea poate fi frecventa la persoanele cu limfom Hodgkin, precum si in alte forme maligne, cum ar fi leucemia limfocitara cronica (CLL). Nu este inca clar de ce unii pacienti prezinta mancarime, dar se crede ca boala poate declansa eliberarea de substante, cunoscute sub numele de citokine, care cauzeaza simptomul. Este important sa ne amintim ca mancarimea nu este un criteriu pentru stadializarea limfomului si nu indica un diagnostic mai mult sau mai putin favorabil.

Policitemia vera

Policitemia vera este o forma de cancer de sange in care maduva osoasa produce o cantitate anormala de globule rosii. Este clasificata ca o tulburare mieloproliferativa – un termen umbrela folosit pentru a descrie o serie de cancere de sange in care maduva osoasa produce prea multe globule rosii anormale, globule albe sau trombocite.

Cancere gastro-intestinale

Anumite tipuri de cancere gastro-intestinale – cancere care afecteaza sistemul digestiv – pot duce si la mancarimi de piele. Cu toate acestea, mancarimea care nu este insotita de alte simptome nu este considerata un semn al cancerului gastro-intestinal. In cazurile acestor cancere, mancarimea este cauzata de icter obstructiv.

Orice cancer care interfera cu canalele biliare poate duce la obstructie si acumularea in consecinta a sarurilor biliare in piele. Tipurile de cancere gastro-intestinale care sunt asociate cel mai frecvent cu icterul obstructiv includ cancerul pancreatic, cancerul hepatic si cancerul vezicii biliare.

Cancer de piele

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer care provoaca mancarime. Mancarimea este mai comuna in caz de carcinom bazocelular si carcinom cu celule scuamoase decat in caz de melanom.

O alunita cu mancarime este considerata un semn de avertizare pentru melanom si ar trebui examinata de un dermatolog. Mancarimea este adesea un semn ca sistemul imunitar a crescut, pentru a ataca celulele canceroase.

Cancerul metastatic la nivelul pielii (metastaze ale pielii) poate cauza mancarime. La femei, cancerul de san este cea mai frecventa sursa de metastaze ale pielii. La barbati, cancerul pulmonar este cel mai frecvent.

mancarimi de piele in cancer

Tratamente anticancer care pot cauza mancarimi

Unele tratamente pentru cancer pot duce la mancarime sau eruptii cutanate, care pot aparea atat pe intregul corp, dar si in zone izolate. Chimioterapia, radioterapia si imunoterapia pot provoca mancarime. In caz de chimioterapie, mancarimea ar putea fi un semn precoce ca pacientul este alergic la medicamente. In cazul radioterapiei, mancarimea poate indica deteriorarea celulelor sanatoase. Pentru pacientii supusi imunoterapiei, eruptiile cutanate si mancarimea pot fi semne de inflamatie la nivelul pielii.

Mancarimea poate fi cauzata si de terapia hormonala pentru cancerul de san, cum ar fi:

  • anastrozol
  • exemestane
  • fulvestrant
  • letrozol
  • raloxifen
  • toremifen
  • tamoxifen

Cand e cazul sa mergi la doctor?

Daca va confruntati cu mancarimi ale pielii care nu raspund la masurile de tratament la domiciliu, contactati medicul pentru a putea stabili un diagnostic. Contactati medicul daca:

  • mancarimea persista;
  • urina este inchisa la culoare;
  • pielea este galbuie;
  • pielea este iritata, cu blistere sau zone care sangereaza;
  • este prezenta o eruptie care se agraveaza odata cu aplicarea de unguente sau creme;
  • pielea este foarte rosie;
  • sunt cruste;
  • pielea are zone cu puroi;
  • mancarimea este foarte intensa;
  • aveti semne de reactie alergica.

Cel mai adesea, mancarimea are alte cauze, complet diferite de cancer. Exista si alte afectiuni medicale, de la boala hepatica la boala renala, care ar putea fi un posibil factori pentru aparitia mancarimilor.

O buna ingrijire a pielii este importanta pentru a reduce mancarimea si impactul acesteia asupra calitatii vietii:

  • Folositi doar detergenti hipoalergenici. Clatiti lenjeria de pat de doua ori pentru a va asigura ca toate reziduurile de sapun au fost eliminate.
  • Folositi produse blande de ingrijire, fara coloranti sau parfum. Folositi produse calmante si hidratante, dermatocosmetice.
  • Evitati baile fierbinti sau prelungite.
  • Consumati suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, asociata cu uscarea pielii.

Referinte:
(1) Itching, link: http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/itching.aspx
(2) When Is Itchy Skin a Cancer Symptom?, link: https://www.verywellhealth.com/is-itchy-skin-a-cancer-symptom-4582580
(3) Causes of itching, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/skin-problems/dealing-with-itching/causes
(4) Is Itching a Sign of Cancer?, link: https://blog.dana-farber.org/insight/2019/09/is-itching-a-sign-of-cancer/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

37 Comments on “Mancarimi de piele – ce tipuri de cancer pot semnala”

  1. Buna ziua. Ma numesc Larisa.
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat care sa ma îndrume mai departe, mai ales că suntem si in carantină din cauza Covid 19.
    Am mereu în perioada de primăvară și toamnă niste mâncărimi extreme la gambe, pe corp si la piept, care ajung la sangerare.
    La dermatolog, ceva mai devreme mi-au spus sa iau niste unguient pe bază de uree.
    Dar oricum nu prea ajută.
    Ce pot sa mai fac. Ajutati-mă va rog…
    Multumesc anticipat.

    1. Buna seara …ai găsit cauzele mâncărimi de piele ? Și eu ma confrunt cu asemenea simptome .Mulțumesc frumos

  2. Buna seara.Am o mancarime de piele indeosebi pe maini si pe picioare de aprox 3 saptamani.Vreau sa va spun ca pielea arata normal.Aceasta mancarime apare pe fiecare zi dar numai seara pana ma duc la culcare.Dupa culcare totul este ok pana a doua zi dupa amiaza[seara] cand mancarimile apar din nou.As vrea sa va intreb daca ar treb. sa-mi fac probleme sau nu este nimic grav si o sa treaca de la sine.Multumesc.

    1. Buna seara …ați găsit cauzele mâncărimi ..am aceleași simptome și eu ..va mulțumesc aștept rasp

  3. Salut, de fiecare dată cînd ies de la baie am mâncărimi mari, uneori chiar alergie cu pete, în acest caz cum procedez?

  4. Buna seara ,de o luna de zile ,am mancarime pe piele,prima dată mi a apărut pe picioare,si dupa urechi,acum si pe mâini, si mancarumile parca sunt tot mai accentuate.Am folosit la recomandarea farmacistei o crema preparată pe loc ce contine ulei de măsline extra virgin si apa purificată, mi am dat si cu otet. Tot mai rau este.Va rog ajutati-ma ,mancarime a este insuportabilă ,ma scarpin pana la sânge.multumesc

  5. Buna,imi iese sub sâni niste pete rosii cu senzatie de arsura si foarte putin de mancarime ,ce ati putea sa imi recomandati,mentionez ca sunt la menopauza si poate asta sa fie una din cauze…multumesc ,multa sanatate!!!

  6. Bună de 2 de ani de zile mă confrunt cu o măncarime excesivă pe tot corpul ,mentionez că nu am nimic pe.corp m-au văzut fff multi doctori de la alergologie,dermatologie ,parazitologie ,endocrinologie dar fără rezultat am folosit tot felul de medicamente ,creme etc vă.rog frumos dacă stiti vre-o modalitate de a scăpa de aceast cosmar ajutatimă mă mănîncă cu zi cu noapte nu mai pot suporta multumesc

    1. hai sa vorbim pe mail.
      si pe mine ma maninca pielea noatea de 10 ani.
      iau antihistaminice si imi trece, dar nu este ok.

      am luat duador si parca mi-a mai trecut 2 saptamini.

  7. Buna ziua, De 3 saptamani simt mâncăruri ale pielii pe talpa picioarelor, in palme si sub barbie, pe gât unde apar pete roșii care ustura.Dispar după ce folosesc o crema hidratanta, dar reapar mai ales dimineata si seara la culcare.Va rog dati -mi un sfat ! VA multumesc.

  8. Bună. De citeva luni ma confrunt cu o mincarime insuportabila ( mai mult în zona picioarelor) – ajung pina la invinetire chiar. Care ar fi problema.? Medicul de familie mia recomandat un unguent pe baza de ierburi naturale, dar din păcate nu are nici un efect. Seara, nu mai suport, am impresia ca ma maninca furnici. În unele zone a picioarelor chiar simp o mica durere (chiar pe vinataile care apar după ce ma scarpin mai apăsat). Ajutați-mă va rog. Care poate fi cauza. Medicul mia mai spus ca poate fi și de la sistemul nervos.

  9. Salut!
    Am 40 de ani.
    Am din cand in cand mancarimi pe stomac si maini cred ca din cauza gelului de dus.
    Daca trec la alt gel de dus, mancarimile dispar.
    Peste cateva luni iar apar, iar schimb gelul… De la ce oare apar mancarimile astea care clar sunt din gelul de dus ?

  10. Buna seara! De un an jumate ma lupt cu niste umflaturi care imi ies pe tot corpul chiar si in cap.Cand imi apar ma mănâncă ușor apoi se întăresc, ma arde si ma dor f tare.Apar si dispar după două trei zile,in diferite zone ale corpului.Am observat ca in mijlocul umflaturii se vede ca o bulină albă care pulsează(abces sub țesut) Probabil o infectie declanșată în corpul meu.Dermatologul mi.a prescris Desloratadin pt Urticarie cronică…Acum nici acestea nu isi mai fac efectul.Nu stiu ce sa mai fac.

  11. Va rog sa ma ajutati ,ma confrunt cu o situatie disperata ,am o mancarime insuportabila pe tot corpul de la scalp pana la picioare inclusiv in zona inghinala si anala .Este groasnic mai ales seara nu pot dormi si ma scarpin pana la singe,.Am fost la dermatolșog si alergolog am experimentat creme si geluri f scumpe fara nici un rezultat si nici la analize nu a iesit nimic,nu stiu ce sa mai fac simt ca nu mai suport si cedez cu nervii ,va rog daca puteti sa ma ajutati cu ceva .Va multumesc anticipat si astept un ajutor daca se poate .

  12. Bună seară,am 22 ani
    Va rog sa ma ajutati ,ma confrunt cu o situatie disperata ,am o mancarime insuportabila pe tot corpul de la scalp pana la picioare
    Si nu pot dormi noptile
    Sau imi apare diminețile
    Nu le am mereu.si nu mai pot sa duport înnebunesc….va multumesc sănătate la toata lumea

  13. Buna seara.Am o mancarime de piele indeosebi pe maini si pe picioare de aprox 3 saptamani.Vreau sa va spun ca pielea arata normal.Aceasta mancarime apare pe fiecare zi dar numai seara pana ma duc la culcare.Dupa culcare totul este ok pana a doua zi dupa amiaza[seara] cand mancarimile apar din nou.As vrea sa va intreb daca ar treb. sa-mi fac probleme sau nu este nimic grav si o sa treaca de la sine.Multumesc

  14. Am o mancarime de piele care apare doar seara.in unele locuri pe spate,piept si in cap.este insotita de niste buburuze rosii.

  15. Bună, am de câteva zile în fiecare seara mâncărimi însoțite de niște bubițe mici, pe picioare, pe spate, inclusiv pe gat am 2 3 bubițe care sunt destul de aproape de o alunita. Ar trebui sa ma ingrijorez?

  16. cu ,deosebit respect vreau sa va relatez de 2 saptamini am mincarimi in zona membrelor superioare si pe corp care de la o zi la alt isi muta locul in alte zone ale corpului nu sunt insuportabile ma lasa sa dorm noaptea dar este un total deziconfort ,mai folosec otet si dezifenctat prin aplicare pe zona cu mincarime si evit cu tot posibilul sa ma scarpin. Ce este de facut ,unde sa ma adresez mai putin la clinicile de stat si cu cine pot sa i-au legatura , deasemenea ce trebuie sa fac momental

  17. Din experienta proprie, după o analiza în timp a apariției a aceste mancarimi care apare de regula seara înainte de culcare, uneori mâncărimea este mai accentuata ca apar sângerări ușoare care stopează mâncărimea, am descoperit ca dacă beau apa mai multa dispare mâncărimea și de ani buni asta fac cum apare senzația de mâncărime, mâini, gambe, gat, piept, etc..imediat beau peste1/2l de apa și dispare mâncărimea..uneori suntem nevoiți sa fim propriul nostru medic..!!!

    1. Buna ziua,

      In aceiasi situatie ma aflu si eu ca a dv. cum ati rezolvat ? Mentionez ca eu am de 1 an de zile cancer de san, dar i-au tratament naturist de 6 luni, nu tratament chimic. Am incercat sa elimin tot ce putea sa imi de-a urticarie : gel de dus; patura etc…… fructe cu pesticide sau alergene.

  18. Mă mănâncă picioarele de la glezna îmi apare câteva punct de roșii dar nu întotdeauna mă doare stomacul de foarte multă vreme am făcut o endoscopie și a miros un passo fac și duoden am luat o perioadă Controloc pe urmă am luat Nexium și buton de un an de zile nu nu mai beau decât ceaiuri nu am heliobacter și mă mai mănâncă numai piciorul drept Pe pulpa dreaptă pe femur înspre coapsă și de vreo săptămână mă mănâncă și mijlocul la pe spate mai mult.

  19. Binenteles ca pruritul/urticaria pot sa fie semnal de alarma in unele boli grave, dar de fff multe ori sunt cauza deficitului de vitamina D si din pacate am descoperit asta singura „pe pielea mea” – :-), pt ca nici unul din marii „specialisti” la care am fost nu mi-a recomandat verificarea nivelului de vit D in sange. Sper ca sfatul meu sa ajute cel putin o persoana de aici. Sanatate!

  20. Bună. De aproximativ 1 lună am observat că am mâncărimi ale pielii diferite zone ale corpului , se tot mută. La început am crezut ca de la detergent sau balsam de rufe. Am schimbat dar nimic. Noaptea pot sa dorm. Am observat ca atunci când ma gândesc la diferite lucruri care îmi dau stare de îngrijorare sau atunci când mă enervez se agravează. Încercând sa nu mă mai îngrijorez și abtinandu-ma sa nu mai scarpin, trec peste această criză de mâncărime. La duș cu apă caldă spre fierbinte apar aceste mâncărimi ale pielii. Deși pielea nu ar prezenta apariția anumitor bubițe atunci când am aceste mâncărimi după ce ma scarpin zona se înroșește si atunci se vad bubițe mici. Care ar fi soluția sau tratamentul pentru a nu mai avea aceste mâncărimi ale pielii, totuși sunt insuportabile. Unde ar trebui sa ma adresez cu o astfel de problemă. Mulțumesc

    1. Buna ziua,

      Vă puteți adresa medicului de familie care vă poate trimite către un specialist.

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
      Toate informații referitoare la sănătate, sport, domeniul medical și la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului sau farmacistului dumneavoastră. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.
      Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  21. Buna ziua am nevoie daca puteți să mă ajuți cu vriun sfat am avut operație la glanda tiroida și am cancer dar beau teroxin calciu și medicamente de durere am mincarimea pișcături și ustura un pic ce trebuie sa mă tratez sa n-am așa cum îi că durere de nu mai poți mai ales noaptea aștept răspuns

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Multa sanatate!

  22. Buna ziua , in 2019 am fost in vizita acasa , in Romania dupa ce venise rezultatul de la Tomograf si doctorul oncolog mi-a dat in cuvintarea ca pot pleca , am stat 3 luni si inainte sa vin inapoi am inceput sa am mincarime pe Bratul drept , am fost la smuls de ,,ambrosie “ …. nu am stiut ca este allergenica ….
    Nu stiu daca planta aceea m a afectat… am fost la medic …unguentul acela nu ma ajuta … a mai trecut , a venit din nou , Dar acum pe timp de caldura este si mai accentuata mincarimea … a trecut pe Bratul sting , pe urechi , pe git …
    e insuportabil … ca niste impulsuri care ma inteapa sub piele cu mincarime fara roseata … nu se vede nimic …
    Poate , citostaticele ?
    Poate Un alt tip de cancer ?
    Am avut in 2017 cancer ovarian stagiul 3C metastazic …
    Testele au fost bune pina acum ….
    Dar mincarimea asta este insuportabila ….
    🤷‍♀️

  23. De un an ma mananca tot corpul…nu am nimic pe corp…cu toate astea ma scarpin pana mi se invineteste pielea si zici ca s batuta cu urzica.Nici un medic nu stie ce ar putea fi.Un remediu va rog din suflet!

  24. Bună ziua,
    De 3 săptămâni ma confrunt cu o mancarime pe burta ,piept,sub sani.Am consultat un dermatolog,alergolog și mi am făcut un set de analize la care mi a iesir siderenia 25 și feritina 98.Medicii care m au văzut mi au spus ca nu am nimic.Mancarimea tot mai persista dar nu cu aceiași intensitate.Imi puteți da un sfat de la ce ar putea fi ? Mulțumesc!

  25. Buna seara mi au apărut niste bubițe zici că sunt înțepături de țânțar se umflă și mă mănâncă rău

  26. Buna tuturor! Eu am fost diagnosticata acum 7 luni cu prurigo nodularis.este groaznic! Nu ma pot odihni! Am o mancarime si usturine in acelasi timp mereu! Mi s-a recomandat sa fac I usoara terapie,fototerapie de 3 ori pe Zi,timp de 3 luni.Dar e posibil doar sa ameliireze putin ….are si riscuri! Ce ma sfatuiti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *