Speranta de viata, rata de succes. Probabil sunt intrebari pe care le auziti des. Ce raspunsuri oferiti? | Intrebari frecvente

Speranta de viata rata de succes

Speranța de viață, rata de succes. Probabil sunt întrebări pe care le auziți des. Ce răspunsuri oferiți? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Speranța de viață, rata de succes. Probabil sunt întrebări pe care le auziți des. Ce răspunsuri oferiți?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

Înainte să mă apuc să spun diagnosticul, pacientul mă întreabă ”Ce credeți, cât am de trăit?”. Aceste lucruri sunt legate strict de momentul în care s-a depistat cancerul, deci de stadializare.

Sigur că un pacient care nu are metastaze, la care tumora este mică, nu am invazie limfoganglionară, are toate șansele să se intervină chirurgical, să se vindece și să fie sănătos toată viața.

Pe măsură ce lucrurile se agravează, atunci rata de supraviețuire scade. Sunt situații, de exemplu, în care intervenția chirurgicală nu mai poate fi făcută pentru că pacientul este metastatic. Acolo nu mai discutăm de vindecare.

Acolo discutăm de o prelungire și ne străduim să fie o prelungire de timp cât mai mare și o calitate a vieții, dar este strict legată de momentul depistării și de tipul de cancer.

Toată lumea știe că sunt tipuri de cancer mai ușoare, cancerul de tiroidă și cancerul de sân, dacă e depistat în timp este vindecabil complet. Probleme sunt în zona cancerului pulmonar, în zona pancreasului, în zona colecistului, acolo lucrurile sunt un pic mai complicate și, în general, oamenii vin destul de târziu.

De ce? Pentru că simptomatologia apare brusc, și înainte de asta nu au avut ceva de care să lege, să se gândească, să facă un consult.

Despre autor

Asanache Victoria

Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

2 Comments on “Speranta de viata, rata de succes. Probabil sunt intrebari pe care le auziti des. Ce raspunsuri oferiti? | Intrebari frecvente”

  1. Pentru cancerul ovarian operat combinat cu adenocarcinom, care e speranta de viață?

  2. Pentru un cancer la sân,st.2 operat,dar Har 2 pozitiv,care este speranța de viață?Mulțumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *