Sindromul de colon iritabil şi cancerul de colon – află dacă este vreo legătură între cele două, cum se aseamănă și prin ce se deosebesc.
CUPRINS:
- Ce este sindromul de colon iritabil?
- Ce este cancerul de colon?
- Sindromul de colon iritabil crește riscul de cancer?
- Care sunt diferențele dintre sindromul de colon iritabil și cancerul de colon?
Ce este sindromul de colon iritabil?
Sindromul de colon iritabil este o problemă frecventă a intestinului, ce cauzează dureri abdominale, constipație, diaree sau perioade alternante ale celor două. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom de intestin iritabil,colon spastic, intestin spastic și tulburări intestinale funcționale.
Deși este uneori confundat cu colita, o boală inflamatorie intestinală, aceasta este de fapt o afecțiune mai gravă ce implică leziuni ale colonului. Sindromul de colon iritabil nu deteriorează colonul. Spre deosebire de boala inflamatorie a intestinului (colita ulcerativa si boala Crohn), colonul iritabil nu este asociat cu niciun risc suplimentar asupra colonului, nici risc de cancer al colonului.
Cauze
Cauza sindromului de colon iritabil nu este cunoscută, dar este cunoscut faptul că unii factori pot declanșa durere și disconfort: stresul emoțional, consumul alimentar excesiv, gaze la nivel intestinal, concentrații mari ale unor hormoni, anumite medicamente, anumite alimente (cum ar fi ciocolată, alcool, cafea, lactate, fructoză etc.).
În cazul sindromului de colon iritabil, există mai mulți factori care pot duce la această problemă. În unele cazuri, o gastroenterită recurentă poate duce la colon iritabil. Aceasta, la rândul său, apare ca urmare a bolilor sistemului digestiv, cum ar fi infecțiile virale. De asemenea, alergia la anumite produse alimentare poate duce la această problemă medicală.
Stresul poate agrava simptomele de colon iritabil, dar nu este cauza de la bază. De asemenea, nu există nicio legătură directă între sindromul de colon iritabil și cancerul de colon.
Cauza exactă a cancerului de colon nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, stim ca tumorile colonului pot fi în general cauzate de modificări în ADN-ul celulelor sanatoase. Acest lucru le face să se dividă necontrolat chiar și atunci când nu este nevoie de ele, și astfel se formează tumora.
Simptomele sindromului de colon iritabil
Simptomele din sindromul de colon iritabil includ:
- dureri abdominale și crampe, care pot să apară în crize recurente sau ca o durere continuă;
- constipație sau diaree sau perioade alternante ale celor două, și nevoia crescută și urgentă de a avea o mișcare intestinală;
- balonare;
- modificări de tranzit intestinal;
- mucus în scaun – sângele din scaun NU este niciodată un simptom al sindromului de intestin iritabil. Persoanele care au sânge în scaun, durere constantă sau care au febră ar trebui să discute cu un medic.
Radiografiile sau endoscopia gastrointestinală inferioară pot fi folosite pentru a examina interiorul colonului, în special pentru persoanele mai în vârstă. Uneori, ecografiile abdominale sau radiografiile cu bariu sunt efectuate, de asemenea.
Factori declanșatori pentru simptome
Factorii declanșatori care pot cauza un episod de intestin iritabil variază de la persoană la persoană. Cei mai comuni factori declanșatori sunt:
- anumite alimente – alcool, cofeină, ciocolată, leguminoase, crucifere, lactate, mirodenii, unele fructe, alimente grase, alimente prăjite etc.;
- exces alimentar sau ingerarea prea rapidă a alimenelor;
- stresul și anxietatea;
- modificări hormonale – cum e cazul femeilor aflate la menstruație;
- infecții gastrointestinale.
Este important ca oamenii să încerce să identifice proprii declanșatori, astfel încât aceștia să poată evita sau să minimizeze simptomele din sindromul de intestin iritabil.
Tratament și prevenție
Dieta și stilul de viață
Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot gestiona, de obicei, simptome prin ajustarea stilului lor de viață. Consumul unei diete sănătoase poate diminua simptomele. Fibrele alimentare (cum ar fi pâinea din cereale integrale și cerealele, leguminoasele, fructele și legumele) mențin scaunele umede și favorizează tranzitul intestinal. Adoptarea unei diete bogate în fibre la început poate cauza o ușoară balonare și gaze intestinale, dar de obicei acestea se reduc în câteva săptămâni și pot fi ținute sub control prin modificarea treptată a cantității de fibre consumate. De asemenea, este important să se consume suficiente lichide, în special apă, pentru a preveni sau a reduce constipația.
Stresul și relaxarea
Deoarece stresul poate duce la simptome de colon iritabil, managementul stresului este o modalitate eficientă de a ține sub control această afecțiune. Exercițiile de relaxare și meditația pot fi eficiente, precum și psihoterapia.
Medicamente
Medicamentul pentru sindrom de colon iritabil au drept scop ameliorarea simptomelor. Medicamentele sunt disponibile pentru a încetini mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv și pentru a controla diareea. Se pot recomanda laxative pentru constipație persistentă, dar trebuie evitată administrarea prelungită. Medicamentele antidiareice pot fi utile pentru persoanele care au episoade dese de diaree ca simptom.
Unele date sugerează că sindromul de colon iritabil poate fi dat de un dezechilibru al florei bacteriene din intestin. Probioticele pot reduce simptomele experimentate de persoanele cu sindrom de colon iritabil prin restabilirea acestui echilibru.
Ce este cancerul de colon?
Cancerul de colon face parte din categoria cancerelor gastrointestinale, și duce la formarea de mase sau tumori care se răspândesc prin sistemul digestiv. Simptomele tind să apară la persoane mai în vârstă comparativ cu sindromul de colon iritabil, cu 9 din 10 diagnostice ale cancerului intestinal la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Nu există o singură cauză a cancerului de colon. Aproape toate cancerele de colon încep ca polipi noncanceroși (benigni), care mai târziu se pot dezvolta în cancer. Acești polipi pot fi detectați și eliminați în timpul unei colonoscopii.
Factorii de risc includ:
- varsta peste 60 ani;
- polipii colorectali;
- boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;
- istoric familial de cancer de colon;
- istoric personal de cancer;
- alimentația deficitară, cum e dieta bogată în carne roșie;
- excesul de greutate corporală și sedentarismul;
- consumul de alcool;
- fumatul etc.
Unul dintre factorii de risc este ereditar, astfel că dacă un membru apropiat al familiei are sau a avut cancer intestinal, riscul personal de cancer intestinal poate fi mai mare – cancer ereditar. Boala inflamatori intestinală este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul de colon.
Cum se manifestă cancerul de colon?
Simptomele cancerului de colon tind să includă:
- sânge în scaun – care apare fără un motiv evident și nu e asociat cu o modificare de tranzit;
- schimbări de tranzit intestinal – nevoie frecventă de a defeca, scaune mai dese etc.;
- durere abdominală persistentă, balonare sau disconfort – în urma consumului de alimente, ;i pot fi asociate cu lipsa apetitului sau pierdere inexplicabilă în greutate;
- constipație;
- oboseală;
- pierdere în greutate;
- diaree.
Schimbările de tranzit și durerea abdominală cu balonare după masă sunt, de asemenea, simptome ale sindromului de colon iritabil, astfel că cele două pot fi inițial confundate.
Sindromul de colon iritabil crește riscul de cancer?
Sindromul de colon iritabil nu produce simptome alarmante. Astfel de simptome grave sunt în general cauzate de alte probleme medicale ce afectează fizic intestinul și necesită investigații suplimentare. De exemplu, o cantitate mică de sânge roșu aprins poate fi cauzată de un hemoroid sau de o fisură anală. În orice caz, oricare dintre aceste simptome grave ar trebui să ne trimită la medic pentru evaluare:
- sânge în scaun;
- simptome care afectează somnul și desfășurarea activităților zilnice;
- scădere inexplicabilă în greutate.
Este important să știm că sindromul de colon iritabil NU cauzează cancer de colon și NU crește riscul de cancer.
Cancerul de colon este un cancer comun, din nefericire, care apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Se recomandă un test de screening, cum ar fi o colonoscopie, începând cu vârsta de 50 de ani. Pentru cei cu factori de risc suplimentari, în special istoric familial de cancer de colon, se recomandă să înceapă screening-ul mai devreme. Cancerul de colon are șanse mari de vindecare dacă este depistat în stadii incipiente, iar screening-ul poate ajuta la identificarea și eliminarea polipilor intestinali, înainte de a deveni canceroși.
Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Annals of Epidemiology (2015) sugerează că sindromul de colon iritabil nu crește riscul de cancer, dar poate să apară un diagostic greșit, pentru că simptomele tind să fie similare în primele stadii.
Care sunt diferențele dintre sindromul de colon iritabil și cancerul de colon?
Nu există teste pentru sindromul de colon iritabil care să detecteze modificări ale sistemului digestiv. Diagnosticarea cancerului de colon implică însă identificarea de sânge în scaun, în absența hemoroizilor. Se poate efectua o colonoscopie pentru a depista semne de cancer.
Comparativ cu tumorile intestinale, sinderomul de colon iritabil tinde să apară de la vârste mai mici (20-30 ani), în timp ce cancerul intestinal apare în general după vârsta de 60 ani. Dacă apare sânge în scaun, este important să vă prezentați la medic – sângele în scaun nu este un simptom al sindromului de intestin iritabil.
Cancerul de colon este o afecțiune severă și poate duce la diferite tipuri de complicații. Unele tipuri de tratament pentru cancerul de colon cum ar fi chimioterapia pot duce la alte probleme cum ar fi vărsăturile, greața, lipsa rezistenței la infecții etc. Unii oameni pot dezvolta, de asemenea, blocaj în intestin. Sindromul de colon iritabil și cancerul de colon sunt două probleme diferite și trebuie să fie efectuat un diagnostic clar, pentru a beneficia de tratamentul potrivit. Sindromul de intestin iritabil nu duce la cancer de colon.
Deoarece simptomele de colon iritabil și cancerul de colon sunt foarte asemănătoare, este important să se efectueze un diagnostic corect.
Diferente privind factorii de risc
Factorii de risc pentru sindromul de intestin iritabil sunt după cum urmează:
- riscul de colon iritabil este mai mare la persoanele cu vârsta sub 45 de ani;
- femeile au un risc mai mare decât bărbații;
- alergii alimentare;
- istoric de inflamații și boli gastrointestinale.
Factorii de risc poentru cancerul de colon includ:
- istoric de polipi intestinali – aceștia cresc semnificativ riscul de cancer de colon;
- istoric de inflamații în colon;
- sindroame moștenite – dacă un membr al familiei are o afecțiune a colonului, aceasta poate fi transmisă în famlie;
- sedentarismul – lipsa activității fizice poate crește riscul de cancer;
- obezitatea – excesul de greutate corporală crește riscul de cancer;
- diabet zaharat – persoanele care suferă de diabet, în special cele care au dezvoltat rezistență la insulină, prezintă un risc crescut de cancer de colon;
- fumatul și consumul excesiv de alcool pot predispune la cancer de colon;
- radioterapia anterioară pentru tratamentul cancerului poate crește riscul pentru o altă frmă de cancer.
Referinte:
(1) Irritable Bowel Syndrome, link: https://www.bowelcancerresearch.org/ibs
(2) Colon Cancer vs. IBS (Irritable Bowel Syndrome) Symptoms and Signs, link: https://www.emedicinehealth.com/colon_cancer_vs_ibs_irritable_bowel_symptoms/article_em.htm
(3) Bowel cancer, link: https://www.nhs.uk/conditions/bowel-cancer/
(4) Irritable bowel syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
(5) Risk of cancer in patients with irritable bowel syndrome: a nationwide population-based study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279715003324
(6) Irritable bowel syndrome and risk of colorectal cancer: a Danish nationwide cohort study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068503/
2 Comments on “Sindromul de colon iritabil și cancerul”
dacă ai colon iritabil,din cate am inteles nu se asociază cu cancerul de colon.Acest simptom de colon iritabil il ai toată viata,intrebarea ar fi dacă ai putea sa faci si polipi sa ai ambele simptome.
Altii spun ca nu duce niciodata la cancer. Nu va puneti de acord? Medicii lui peste prajit.