Sarcomul uterin este un cancer relativ rar. Iata care sunt cauzele si factorii de risc, ce semne si simptome pot sa apara, metode frecvent folosite de diagnostic si tratament.
CUPRINS:
1. Ce este sarcomul uterin?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
Ce este sarcomul uterin?
Sarcoamele sunt cancere care incep in tesuturi cum ar fi muschiul, tesutul adipos, oasele si tesutul care formeaza tendoanele si ligamentele. Cancerele care incep in celulele epiteliale, celulele care acopera sau captusesc majoritatea organelor, se numesc carcinoame.
Sarcomul uterin este un tip de cancer care se formeaza in muschii sau tesuturile uterului. Sarcomul uterin este diferit de cancerul endometrial, care este cancerul endometrului (mucoasa uterului). Aproximativ 3% dintre cancerele uterine sunt sarcoame uterine. Sarcomul uterin apare atunci cand celulele din uter, de obicei din stratul muscular, incep sa creasca necontrolat.
Tipuri de sarcoame uterine
Sarcoamele uterine sunt grupate in functie de tipul de celule in care incep:
Leiomiosarcom uterin
Aceste tipuri de tumori incep in peretele muscular al uterului (miometru). Sunt cele mai comune tipuri de sarcom uterin – aceste tumori se pot dezvolta si raspandi rapid.
Sarcomul stromal endometrial
Tumorile de acest tip incep in tesutul conjunctiv de sustinere (stroma) al captuselii uterului (endometrul). Aceste tipuri de cancer sunt rare. Daca tumora este de grad scazut, celulele canceroase nu arata foarte diferit de celulele normale si tumora tinde sa creasca lent. Femeile cu sarcom stromal endometrial de grad scazut au un prognostic mai bun decat femeile cu alte tipuri de sarcoame uterine. Sarcomul stromal endometrial de grad inalt inseamna ca celulele canceroase arata foarte diferit de celulele normale, iar tumora creste rapid. Acest tip de tumora se gaseste cel mai adesea atunci cand este deja mare si s-a raspandit – fiind mai greu de tratat.
Sarcom nediferentiat
Aceste tipuri de cancer pot incepe in endometru sau miometru. Cresc si se raspandesc rapid si tind sa aiba un prognositc slab.
Tumori uterine benigne
Mai multe tipuri de tumori benigne (care nu sunt canceroase) se pot dezvolta in tesuturile conjunctive ale uterului. Aceste tumori, cum ar fi leiomioamele, adenofibroamele si adenomioamele sunt, de asemenea, cunoscute ca tipuri de tumori fibroase. De cele mai multe ori, aceste tumori nu necesita tratament. Tratamentul poate fi necesar daca tumora cauzeaza probleme, ca dureri pelvine, sangerari intense, urinari frevente sau constipatie. In unele cazuri, tumora este indepartata – miomectomie.
Semne si simptome
Un posibil simptom al sarcomului uterin este sangerarea vaginala anormala, cum ar fi sangerare sau scurgeri cu sange intre menstruatii sau dupa menopauza. Acest simptom este mai frecvent in caz de sarcom stromal endometrial si sarcom nediferentiat al uterului.
Alte semne sau simptome ale sarcomului uterin, mai putin frecvente, sunt:
- dureri pelvine;
- o masa sau o senzatie de presiune in zona pelvina sau in abdomen;
- urinari frecvente;
- dureri la urinare sau la defecare;
- dureri in timpul actului sexual.
Retineti ca, de obicei, cu totul alte probleme (care NU sunt cancer) provoaca astfel de semne si simptome. Daca aveti oricare dintre semnele si simptomele mentionate mai sus, mergeti la medic pentru un control amanuntit.
Cauze si factori de risc
Nu se stie cauza exacta pentru majoritatea sarcoamelor uterine, dar au fost identificati anumiti factori de risc. Factorii de risc pot include:
- istoric de radioterapie pelvina – radiatiile de mare energie (ionizante) utilizate pentru tratarea unor tipuri de cancer pot deteriora ADN-ul celulelor, crescand uneori riscul de a dezvolta un al doilea tip de cancer;
- modificarile genei RB – femeile care au avut un tip de cancer de ochi numit retinoblastom pot avea un risc mai mare de leiomiosarcoame uterine.
Retineti ca acesti factori cresc riscul aparitiei unor sarcoame uterine, dar asta NU inseamna ca pot provoca intotdeauna boala.
Metode de diagnostic
Multe sarcoame uterine sunt diagnosticate in timpul sau dupa o operatie din alte motive. Unele astfel de tumori sunt diagnosticate din cauza simptomelor. Daca aveti simptome de cancer uterin, primul pas este sa va adresati medicului.
Medicul va va intreba despre istoricul medical personal si familial, va va examina si va recomanda cateva teste. De asemenea, veti fi intrebata despre orice simptome, factori de risc si alte probleme de sanatate. Se va face un examen fizic general si unul pelvin, precum si un test Papanicolau. O ecografie poate fi utilizata pentru a examina interiorul uterului. Uneori pot fi necesare si proceduri ca tomografia computerizata. CT-urile sunt rareori folosite pentru a diagnostica cancerul uterin, dar pot fi utile pentru a vedea daca un eventual cancer s-a raspandit la alte organe.
Pentru a gasi cauza sangerarilor uterine anormale, se va preleva o proba de tesut din captuseala uterului si va fi examinata la microscop. Proba poate fi prelevata prin biopsie endometriala sau prin alte proceduri. In biopsia endometriala, un tub foarte subtire si flexibil este introdus in uter prin colul uterin. Apoi, folosind aspiratia, o proba mica din captuseala uterina (endometru) este prelevata prin tub. In histeroscopie se foloseste un mic telescop ce este introdus in uter prin colul uterin. Alteori pot fi necesare proceduri mai invazive pentru diagnostic.
Toate probele de tesut prelevate sunt examinate la microscop pentru a vedea daca este prezent un cancer.
Stadializare
Odata diagnosticat sarcomul uterin, medicii efectueaza teste pentru a determina stadiul cancerului. Stadializarea arata si cat de anormal arata celulele si cat de probabil este ca acel cancer sa creasca si sa se raspandeasca, daca (si cat de profund) a invadat alte tesuturi ale uterului si daca s-a raspandit in afara uterului.
Medicii folosesc stadiul cancerului ca factor cheie in stabilirea recomandarilor de tratament si estimarea sanselor unui pacient de vindecare. Pentru sarcomul uterin, stadializarea se face de obicei in momentul interventiei chirurgicale. Cel mai comun sistem de stadializare pentru cancerele ginecologice este sistemul Federatiei Internationale de Ginecologie si Obstetrica (FIGO):
- Stadiul I – cancerul este doar in uter, nu s-a raspandit la niciun ganglion limfatic sau in zone indepartate ale corpului;
- Stadiul II – cancerul s-a raspandit dincolo de uter, dar nu in afara zonei pelvine, nu s-a raspandit la niciun ganglion limfatic sau in zone indepartate ale corpului;
- Stadiul III – cancerul s-a raspandit in abdomen, dar nu in ganglionii limfatici sau zone indepartate ale corpului; sau cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropierea uterului, dar nu la nivelul vezicii urinare, rectului sau zonelor indepartate ale corpului;
- Stadiul IV – cancerul s-a raspandit in vezica sau rect, ganglioni limfatici, in afara pelvisului sau la organe din afara pelvisului, cum ar fi plamanii, ficatul sau oasele.
Metode de tratament
Sarcomul uterin este tratat de obicei prin: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie hormonala.
Operatie pentru sarcomul uterin
Operatia este cel mai frecvent utilizat tratament pentru sarcomul uterin. Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina tot cancerul sau o parte. Asta inseamna de obicei indepartarea intregului uter (histerectomie). In unele cazuri, trompele uterine, ovarele si o parte a vaginului pot fi, de asemenea, indepartate. Unii ganglioni limfatici sau alte tesuturi pot fi indepartate pentru a vedea daca celulele canceroase s-au raspandit in afara uterului.
Chirurgul poate indeparta tumora sau poate efectua una dintre aceste proceduri:
- histerectomie – indepartarea uterului si a colului uterin;
- histerectomie totala cu salpingo-ooforectomie – indepartarea uterului si a unuia sau a ambelor ovare si/sau trompe uterine;
- histerectomie radicala – indepartarea uterului, a colului uterin, a ambelor ovare, a ambelor trompe uterine si a unor tesuturi inconjuratoare;
- limfadenectomie – indepartarea ganglionilor limfatici;
- laparotomie – se face o incizie in abdomen, fiind examinata zona pentru semne cancer – in unele cazuri, un organ poate fi indepartat.
Radioterapie pentru sarcomul uterin
Radioterapia utilizeaza radiatii de energie ridicata pentru a distruge celulele canceroase. Doua tipuri de tratamente cu radiatii pot fi utilizate pentru sarcomul uterin: radioterapie cu fascicul extern si radioterapie interna sau brahiterapie. Uneori se utilizeaza atat brahiterapia, cat si radioterapia cu fascicul extern. Radioterapia poate fi utilizata pentru a trata sarcomul uterin in aceste moduri:
- cand tumora poate fi vazuta crescand in colul uterin, radioterapia ar putea fi utilizata inainte de interventia chirurgicala pentru a facilita eliminarea intregului cancer;
- dupa o interventie chirurgicala, poate ajuta la scaderea sanselor ca un cancer sa reapara in pelvis – radioterapie adjuvanta;
- poate fi tratamentul principal cand pacienta nu poate fi operata din cauza altor probleme de sanatate;
- poate fi utilizata pentru a trata problemele cauzate de cresterea tumorii, dar nu pentru tratarea cancerului in sine.
Efectele secundare pe termen scurt sau temporare ale radioterapiei includ oboseala, greata si varsaturi, diaree, modificari ale pielii, afectarea celulelor sangvine. Radiatiile pot provoca, de asemenea, unele efecte secundare care pot persista mult timp. Radiatiile pot irita vezica si pot provoca probleme la urinare. Radioterapia poate provoca, de asemenea, formarea tesutului cicatricial in vagin. Daca tesutul cicatricial face vaginul mai scurt sau mai ingust, se numeste stenoza vaginala. De asemenea, radioterapia pelvina poate deteriora ovarele, ducand la menopauza prematura.
Chimioterapie
Chimioterapia este un tratament util pentru cancerul care s-a raspandit dincolo de uter. Cand se administreaza chimioterapie pentru micsorarea cancerului inainte de operatie, se numeste tratament neoadjuvant. Daca se administreaza dupa eliminarea cancerului prin interventie chirurgicala, se numeste terapie adjuvanta. Uneori, chimioterapia este utilizata pentru a controla sarcomul uterin care s-a raspandit in alte parti ale corpului sau a revenit dupa interventia chirurgicala. In acest caz, scopul poate fi ameliorarea simptomelor si incercarea de a impiedica dezvoltarea tumorii.
Unele dintre medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru tratarea sarcoamelor uterine includ dacarbazina, docetaxel, doxorubicina, epirubicina, ifosfamida, paclitaxel etc. In majoritatea cazurilor, se utilizeaza mai mult de un medicament. Aceste medicamente distrug celulele canceroase, dar pot afecta si unele celule normale. De aceea apar unele efecte secundare. Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele specifice, de doza si de durata tratamentului. Unele reactii adverse frecvente includ greata si varsaturi, pierderea poftei de mancare, caderea parului etc.
Terapia hormonala pentru sarcoamele uterine
Terapia hormonala implica utilizarea hormonilor sau a medicamentelor care blocheaza hormonii pentru combaterea cancerului. Progestinele sunt medicamente care actioneaza ca hormonul progesteron. Progestinele utilizate cel mai des pentru tratarea sarcoamelor uterine sunt megestrolul si medroxiprogesteron. Agonistii hormonului care elibereaza gonadotropina (GNRH) impiedica ovarele sa produca estrogen. Aceste medicamente sunt utilizate pentru scaderea nivelului de estrogen. Efectele secundare pot include oricare dintre simptomele menopauzei, cum ar fi bufeuri si uscaciune vaginala. Daca sunt luate mult timp, aceste medicamente pot slabi oasele, ducand uneori la osteoporoza.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5587218/
(2) https://www.cancernetwork.com/view/uterine-sarcomas-latest-approaches-these-rare-potentially-deadly-tumors
(3) https://www.uofmhealth.org/health-library/ncicdr0000257805
(4) https://www.cancer.gov/types/uterine/patient/uterine-sarcoma-treatment-pdq
(5) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/uterine/treatment/uterine-sarcoma/?region=on