Paclitaxel – indicatii si administrare

paclitaxel

Citeste mai multe despre medicamentul Paclitaxel – cum actioneaza, pentru ce forme de cancer poate fi folosit, cum se administreaza si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este Paclitaxel?
2. Indicatiile acestui medicament
3. Mod de administrare
4. Reactii adverse posibile
5. Intrebari frecvente

Ce este Paclitaxel?

Paclitaxel este un medicament de chimioterapie folosit pentru cancerul de san, cancerul ovarian, cancerul de cap si gat, cancerul pulmonar, sarcoame si alte afectiuni maligne. Paclitaxelul este un medicament de chimioterapie. Este un tratament pentru multe tipuri diferite de cancer, un citostatic ce actioneaza prin incetinirea sau oprirea cresterii celulelor canceroase. Paclitaxelul actioneaza practic prin oprirea diviziunii celulelor canceroase in doua celule noi. Acest lucru blocheaza cresterea tumorii.

Indicatiile acestui medicament

Pentru ce este utilizat paclitaxel? Acest medicament este indicat pentru diferite forme de cancer: cancer de san, cancer ovarian, cancer pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancer de prostata, melanom, cancer esofagian etc. Este folosit in special pentru cancerul de san si cancerul ovarian. Paclitaxelul poate fi administrat inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora un cancer – chimioterapie primara sau neo-adjuvanta. Paclitaxelul se administreaza uneori dupa o interventie chirurgicala pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului in viitor – terapie adjuvanta.

administrare paclitaxel

Cum actioneaza?

Toate celulele, inclusiv celulele tumorale, se inmultesc printr-un proces numit mitoza, denumirea stiintifica a diviziunii celulare. Paclitaxel actioneaza ca un inhibitor mitotic, tintind celulele canceroase care se divid rapid pentru a preveni cresterea tumorii. Poate afecta oricare dintre celulele care se divid rapid din corp. Acest lucru cauzeaza multe dintre efectele secundare ale tratamentelor de chimioterapie.

Mod de administrare

Paclitaxel poate fi administrat singur sau in combinatie cu alte medicamente de chimioterapie. Se administreaza intravenos sub forma de perfuzie – Paclitaxel solutie perfuzabila. Doza si programul de administrare vor depinde de multi factori, inclusiv inaltimea si greutatea pacientului, sanatatea generala sau alte probleme de sanatate si tipul de cancer sau afectiunea care este tratata.

Paclitaxelul poate fi administrat o data la 2 saptamani, timp de 2 ore sau poate fi administrat saptamanal in doze mai mici peste o ora. Intervalul dintre fiecare ciclu de tratament ii ofera corpului timp sa se recupereze si poate varia in functie de rezultatele analizelor – daca numarul de celule sangvine a revenit la normal dupa fiecare ciclu. Inainte de fiecare doza se vor administra medicamente pentru a reduce riscul oricarei posibile reactii alergice.

efecte adverse paclitaxel

Reactii adverse posibile

Pot aparea efecte precum greata, varsaturi, diaree, leziuni la nivelul gurii, dureri musculare sau articulare, amorteala si furnicaturi, senzatie de arsura la nivelul mainilor si picioarelor, inrosirea fetei, ameteli sau somnolenta. Daca oricare dintre aceste efecte persista sau se agraveaza, informati imediat medicul. Poate aparea caderea temporara a parului. Cresterea normala a parului ar trebui sa revina dupa terminarea tratamentului.

Astfel, reactiile adverse pot include:

  • neuropatie periferica;
  • hipotensiune arteriala – tensiune arteriala scazuta;
  • diaree;
  • leziuni la nivelul gurii;
  • caderea parului;
  • dureri musculare si articulare;
  • modificari ale unghiilor si ale pielii – acestea sunt de obicei usoare si se reduc dupa terminarea tratamentului;
  • durere, umflare, roseata la locul injectarii;
  • risc de infectii din cauza scaderii globulelor albe – simptomele pot sa includa febra, dureri musculare, dureri de cap, frisoane etc.;
  • dificultati de respiratie si aspect palid din cauza scaderii globulelor rosii – anemie;
  • invinetire rapida a pielii – din cauza scaderii numarului de trombocite;
  • reactii alergice usoare in timpul sau la scurt timp dupa tratament – manifestate ca o eruptie cutanata, mancarime sau inrosire – de obicei se vor administra medicamente chiar inainte de tratament pentru a preveni sau reduce riscul unei reactii alergice.

Acest medicament poate provoca rareori modificari ale tensiunii arteriale si ale ritmului cardiac. Ar trebui sa fiti atent monitorizat pentru aceste modificari in timpul administrarii medicamentului. Informati imediat medicul daca aveti ameteli care se agraveaza, dureri de cap sau batai rapide/lente/neregulate ale inimii. Efectele secundare ar putea fi mai grave daca luati si alte medicamente sau daca se face si radioterapie. Informati medicul cu privire la orice reactii adverse, daca reactiile devin severe, nu se reduc sau se agraveaza. Tratamentul precoce poate ajuta la gestionarea mai eficienta a efectelor secundare.

indicatii paclitaxel

Reactii la nivelul pielii

Paclitaxelul este un iritant – poate provoca inflamarea venei prin care este administrat. Daca medicamentul ajunge la nivelul pielii, poate provoca leziuni tisulare. Daca simtiti durere sau observati roseata sau umflare la nivelul locului injectarii in timp ce vi se administreaza Paclitaxel, informati imediat medicul. Aceste efecte pot include roseata, durere, umflare, decolorare sau reactii cutanate neobisnuite la locul injectarii, fie in timp ce medicamentul este administrat, fie rareori 7 – 10 zile mai tarziu.

Daca acest medicament s-a scurs dintr-o vena si a provocat o reactie cutanata in trecut, este posibil sa aveti o reactie cutanata in aceeasi zona atunci cand medicamentul este administrat din nou, chiar si atunci cand este administrat intr-o alta zona. Informati imediat medicul cu privire la orice simptome neobisnuite ale pielii sau in locul injectarii.

Reactii alergice

Deoarece au aparut reactii alergice severe la unele persoane care au urmat tratament cu Paclitaxel, vi se va cere sa luati medicamente pentru a ajuta la prevenirea unei reactii. Medicul va va monitoriza in mod regulat in timp ce luati acest medicament pentru a evalua raspunsul la terapie. Se vor face analize periodic pentru a evalua dimensiunea si localizarea tumorii. De obicei, vi se vor efectua analize de sange de rutina, inclusiv o hemoleucograma completa si un panou metabolic complet pentru a monitoriza functia renala si hepatica.

Unii pacienti experimenteaza mai multe efecte secundare decat altii. Discutati cu medicul cu privire la efectele secundare cu care va puteti confrunta, cat de severe pot fi si ce solutii exista pentru prevenirea si gestionarea lor.

tipuri de chimioterapie

INTREBARI FRECVENTE

Paclitaxel poate cauza caderea parului?

Da, acest medicament provoaca de obicei caderea parului – inclusiv sprancene, gene si parul corporal. Este posibil sa observati caderea parului la aproximativ doua saptamani dupa primul tratament, dar se poate intampla mai devreme. Caderea parului este de obicei treptata, dar se poate intampla foarte repede, eventual in cateva zile. Caderea parului ar trebui sa fie temporara si, in majoritatea cazurilor, parul va incepe sa creasca inapoi la cateva saptamani dupa incheierea tratamentului.

Tratamentul cu Paclitaxel produce greturi severe?

Acest tratament poate cauza greturi si varsaturi, de gravitate diferita de la pacient la pacient. Este posibil sa incepeti sa va simtiti rau la cateva ore dupa tratament. Vi se vor administra medicamente impotriva starilor de greata, sub forma de tablete sau intravenos, inainte de fiecare ciclu de chimioterapie.

Exista modalitati de a evita efectele adverse?

Acest medicament are efecte secundare comune, inclusiv greata, varsaturi, caderea parului, oboseala, leziuni ale nervilor si numar scazut de celule sangvine. Uneori, aceste efecte secundare pot fi prevenite sau diminuate cu suplimente si medicamente – mai ales pentru a preveni infectiile si pentru a reduce riscul de afectare a nervilor. Uneori pot fi administrate medicamente pentru a stimula productia de globule albe si pentru a ajuta la prevenirea infectiilor. Cele mai multe efecte secundare ale chimioterapiei se reduc rapid dupa incheierea tratamentului, desi unele efecte secundare pot fi pe termen lung, pot persista. In special, neuropatia periferica poate fi uneori pe termen lung, iar oboseala se reduce de obicei greu.

Paclitaxel creste riscul de infectii?

Acest medicament creste riscul de infectii. Chimioterapia reduce productia de globule albe si lasa sistemul imunitar intr-o stare slabita. Un numar scazut de neutrofile se numeste neutropenie. Informati urgent medicul daca aveti simptome ca febra, frisoane, durere sau observati roseata sau umflare la locul perfuziei.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12036415/
(2) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/paclitaxel-intravenous-route/side-effects/drg-20065247
(3) https://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/paclitaxel.aspx
(4) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/paclitaxel-taxol-r

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *