Cancerul in sine si unele tratamente pentru cancer pot cauza anumite efecte adverse la nivelul gurii. Iata de ce apar problemele dentare si orale in cancer, care sunt cele mai frecvente si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Cancerul si efectele adverse la nivelul gurii
2. Tipuri de probleme orale cauzate de tratamentele pentru cancer
3. Sanatatea orala in cancer – cum prevenim si tratam problemele dentare si orale in cancer
Cancerul si efectele adverse la nivelul gurii
Chimioterapia si radioterapia distrug celulele cu crestere rapida din tot corpul. Din pacate, unele celule sanatoase sunt afectate in acest proces – inclusiv celulele de la nivelul gurii. De asemenea, deoarece sistemul imunitar este afectat, gura devine vulnerabila la infectii. Mai mult de o treime dintre toti pacientii cu cancer dezvolta complicatii care afecteaza gura. Aceste reactii adverse usoare pana la severe pot include leziuni la nivelul gurii, infectii, gura uscata, gingii sensibile si dureri maxilare. Multe tratamente pentru cancer au efecte secundare la nivelul gurii, dintilor si glandelor salivare. Efectele secundare dentare si orale pot afecta capacitatea de a manca, de a vorbi, de a mesteca sau de a inghiti.
Complicatiile orale sunt frecvente la pacientii cu cancer, in special la cei cu cancer de cap si gat. Complicatiile sunt probleme medicale care apar in timpul sau dupa o boala, o procedura sau un tratament si care afecteaza recuperarea. Complicatiile pot fi efecte secundare ale bolii, ale tratamentului sau pot avea alte cauze.
De ce pacientii cu cancer au risc mai mare de a dezvolta probleme orale?
Pacientii cu cancer prezinta un risc ridicat de complicatii orale din mai multe motive:
- chimioterapia si radioterapia incetinesc sau opresc dezvoltarea noilor celule – ceea ce incetineste capacitatea tesutului oral de a se regenera prin dezvoltarea de noi celule;
- radioterapia poate deteriora direct si descompune tesutul oral, glandele salivare si oasele;
- chimioterapia si radioterapia afecteaza echilibrul sanatos al bacteriilor din gura.
Cancerul si tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, pot slabi sistemul imunitar. In plus, radioterapia, in special in zona capului si gatului, poate deteriora glandele salivare – ducand la saliva groasa, lipicioasa si gura uscata. Gura uscata poate creste riscul de aparitie a cariilor dentare si a infectiei. Complicatiile orale pot fi cauzate de tratamentul in sine (direct) sau de efectele secundare ale tratamentului (indirect).
Atat chimioterapia, cat si radioterapia pot opri diviziunea celulelor si pot incetini procesul de vindecare la nivelul gurii. Chimioterapia poate reduce numarul de globule albe din sange si poate slabi sistemul imunitar (organele si celulele care lupta impotriva infectiilor si bolilor) – acest lucru crescand riscul de infectii.
Complicatii acute si cronice
Complicatiile pot fi acute (pe termen scurt) sau cronice (de lunga durata). Complicatiile acute sunt cele care apar in timpul tratamentului si apoi dispar. Chimioterapia cauzeaza de obicei complicatii acute care se reduc dupa terminarea tratamentului. Complicatiile cronice sunt cele care continua (sau apar) luni sau ani dupa terminarea tratamentului. Radioterapia poate provoca o serie de complicatii acute, dar si leziuni permanente ale tesuturilor.
Tipuri de probleme orale cauzate de tratamentele pentru cancer
Tratamentele impotriva cancerului pot cauza probleme la nivelul gurii, gatului si dintilor. Radioterapia la nivelul capului si gatului poate afecta glandele salivare si tesuturile din gura si poate ingreuna mestecatul si inghitirea. Unele tipuri de chimioterapie si imunoterapie pot afecta, de asemenea, celulele din gura, din zona capului si buzelor.
Problemele la nivelul gurii si gatului pot include:
- modificari ale gustului (disgeuzie) sau ale mirosului;
- gura uscata (xerostomie);
- infectii si leziuni bucale;
- durere sau umflaturi in gura (mucozita orala) ➤ citeste aici mai multe despre mucozita orala;
- sensibilitate la alimente calde sau reci;
- gust metalic in gura;
- probleme de inghitire (disfagie);
- carii dentare;
- respiratie urat mirositoare;
- saliva excesiva;
- risc de malnutritie;
- risc de deshidratare.
Problemele la nivelul gurii sunt mai grave daca afecteaza mancatul sau consumul de lichide, deoarece pot duce la deshidratare sau malnutritie.
Chimioterapia si problemele dentare si orale – complicatii specifice
Complicatiile orale cauzate de chimioterapie includ si:
- inflamatie si ulceratii ale membranelor mucoase din stomac sau intestine;
- sangerari usoare in gura;
- leziuni ale nervilor.
Radioterapia si problemele dentare si orale – complicatii specifice
Complicatiile orale cauzate de radioterapie la cap si gat includ si:
- fibroza (cresterea tesutului fibros) in membrana mucoasa din gura;
- carii dentare si boala gingivala;
- afectarea tesutului din zona supusa radiatiilor;
- fibroza muschiului in zona supusa radiatiilor.
Alte tratamente pentru cancer – complicatii orale specifice
Medicamentele precum bifosfonatii si alte medicamente mai noi sunt uneori folosite pentru a reduce raspandirea celulelor canceroase la nivelul osului. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata cancerul de san care s-a raspandit la nivelul oaselor sau pentru a trata osteoporoza la supravietuitorii cancerului de san. Un efect secundar neobisnuit, dar grav al acestor medicamente este osteonecroza maxilarului legata de medicamente. Aceasta provoaca slabirea si afectarea osului de la nivelul maxilarului. Poate provoca uneori dureri, infectii, caderea dintilor si os expus in jurul maxilarului.
Unele tipuri de imunoterapie pot provoca reactii adverse la nivelul gurii, inclusiv leziuni la nivelul gurii si modificari ale glandelor salivare. Alte medicamente care ajuta la gestionarea simptomelor si efectelor secundare ale cancerului pot provoca, de asemenea, efecte secundare dentare si orale. De exemplu, medicamentele pentru durere pot provoca uscarea gurii.
Sanatatea orala in cancer – cum putem preveni si trata problemele dentare si orale in cancer
Mentinerea igienei orale este foarte importanta in general – dar mai ales inainte, in timpul si dupa tratamentul cancerului.
Ingrijirea dintilor inainte de tratamentul pentru cancer
Inainte de a incepe tratamentul pentru cancer, e important sa mergeti la medicul dentist pentru un control detaliat. Medicul dentist va poate evalua sanatatea dentara si poate discuta despre optiunile de tratament pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a incepe tratamentul impotriva cancerului. Tratand zonele care sunt cu probleme sau riscuri, puteti reduce posibilele efecte secundare dentare asociate chimioterapiei si radioterapiei. Unele optiuni de tratament pot include tratamente cu fluor pentru prevenirea cariilor, tratarea cariilor existente, tratarea bolilor gingivale, indepartarea dintilor infectati sau refacerea coroanelor sau lucrarilor dentare.
De asemenea, e important sa va periati dintii de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor. Folositi o periuta de dinti extra-moale. In plus, se recomanda folosirea de ata dentara o data pe zi pentru a curata spatiile dintre dinti. Daca gingiile sunt sensibile sau sangereaza, evitati acele zone. Renuntati la fumat si adoptati o alimentatie sanatoasa si nutritiva. Consumul de alimente sanatoase bogate in vitamine si substante nutritive va poate ajuta sa stimulati sistemul imunitar. Clatiti-va gura des, pentru a indeparta resturile alimentare de pe dinti si gingii. Folositi apa de gura fara alcool.
Ingrijirea dintilor in timpul si dupa tratamentul pentru cancer
In timpul tratamentului impotriva cancerului, este posibil sa prezentati reactii adverse usoare pana la severe. Asigurati-va ca discutati cu echipa medicala inainte de controalele dentare, mai ales daca aveti un cateter pentru medicamente sau un tub pentru hranire. Asta deoarece pacientii pot lua medicamente anti-coagulante care pot creste riscul de sangerare in timpul procedurilor dentare si medicale si riscul de infectie.
Daca leziunile la nivelul gurii cauzate de tratamentele oncologice sunt severe, medicul va poate recomanda intarzierea tratamentului impotriva cancerului pana la vindecarea infectiei. Chimioterapia reduce capacitatea sangelui de a se coagula si ar putea provoca sangerari usoare pana la severe la nivelul leziunilor bucale. Sangerarile si leziunile dureroase pot afecta capacitatea de a manca, ceea ce poate duce la deshidratare si malnutritie.
Medicul va poate recomanda diverse geluri orale care formeaza o pelicula pentru a proteja zonele. Se pot recomanda si unele analgezice care amortesc zonele dureroase din gura. E important sa va spalati pe dinti de doua ori pe zi, cu o perie de dinti cu peri extra moi si pasta de dinti cu fluor. Nu uitati sa va curatati si limba. Folositi si ata dentara – insa, daca gingiile sunt dureroase sau sangereaza, evitati acele zone – uneori medicii recomanda sa evitati ata dentara, tocmai pentru a preveni ranile si leziunile. Folositi apa de gura fara alcool.
Alte recomandari
Consumati multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Evitati alimentele care pot irita gura – alimente aspre, crocante, picante sau cu alcool. Reduceti consumul de citrice sau alte alimente bogate in acizi. ➤ ➤Citeste mai multe despre alimentatia in cancer si cum trebuie sa imi schimb stilul de viata dupa un diagnostic de cancer.
De asemenea, daca folositi proteze dentare, curatati-le in fiecare dimineata, seara si dupa fiecare masa. Folositi si balsam de buze pentru a va mentine buzele hidratate.
Examinati-va zilnic gura pentru a vedea daca apar modificari, leziuni sau pete. Informati medicul daca observati orice schimbari sau aveti simptome de orice fel. ➤ ➤Citeste aici mai multe si despre modificarile de apetit si gust in cancer si ce solutii exista, precum si despre uscarea gurii in cancer.
Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/mouth-problems/problems-and-treatments
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/mouth-throat/oral-complications-pdq
(3) https://www.nidcr.nih.gov/sites/default/files/2017-09/oral-complications-cancer-dental-team.pdf
(4) https://www.lls.org/sites/default/files/National/USA/Pdf/Publications/FS29_Dental_and_Oral_Fact_Sheet_FINAL_9.2016.pdf
(5) https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/c/cancer-dental-health