Deshidratarea in cancer – sfaturi si recomandari

deshidratarea in cancer

Deshidratarea in cancer – un efect advers comun al terapiei oncologice, mai ales chimioterapie. Iata care sunt primele semne, de ce apare si ce metode de tratament si preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce este deshidratarea?
2. Simptome ale deshidratarii
3. De ce apare frecvent deshidratarea in cancer?
4. Sfaturi si recomandari pentru prevenirea deshidratarii in cancer

Ce este deshidratarea?

Tratamentul impotriva cancerului provoaca unele efecte secundare care cresc riscul de deshidratare. De exemplu, varsaturile si diareea, greturile, pierderea poftei de mancare si febra sunt reactii adverse frecvente in chimioterapie. Toate cresc viteza cu care organismul elimina apa.

ce este deshidratarea

Deshidratarea apare atunci cand o persoana nu consuma suficiente lichide sau are pierderi prea mari de lichide. Toate celulele si organele depind de apa. Fara apa, corpul uman nu poate functiona corect. Apa din corp indeplineste multe sarcini:

  • transporta nutrienti si oxigen;
  • controleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala;
  • regleaza temperatura corpului;
  • lubrifiaza articulatiile;
  • protejeaza organele si tesuturile;
  • produce saliva;
  • elimina deseurile si toxinele.

Organismul foloseste apa pe parcursul zilei, iar in timpul chimioterapiei, aceasta pierdere de apa este adesea accelerata din mai multe motive. Reactii adverse comune cum ar fi varsaturile, febra, transpiratia si diareea, accelereaza pierderea de lichide si electroliti. Cand se instaleaza deshidratarea, dezechilibrul duce adesea la stari de confuzie si poate pune viata in pericol pentru pacientul cu cancer. Poate duce la complicatii severe, cum ar fi convulsii, umflarea creierului, insuficienta renala, soc, coma si chiar deces.

Simptome ale deshidratarii

Semne si simptome comune in deshidratare includ:

  • ameteli si slabiciune;
  • constipatie;
  • urina de culoare galben inchis sau scaderea productiei de urina;
  • gura uscata;
  • sete;
  • dificultati de inghitire;
  • piele uscata;
  • buze uscate.

Urina poate fi un indicator usor de observat pentru deshidratare. In timpul chimioterapiei, trebuie sa acordati mai multa atentie obiceiurilor de urinare, volumului, frecventei si culorii urinei. Veti produce mai putina urina si urina va fi mai concentrata si mai inchisa la culoare atunci cand sunteti deshidratat.

Contactati medicul daca aveti o cantitate redusa de urina timp de 12 ore sau mai mult sau daca urina are culoare inchisa. De asemenea, sunati medicul daca aveti ameteli in timp ce stati in picioare, stari de confuzie sau lesin.

simptome deshidratare

Complicatii

Deshidratarea severa poate pune viata in pericol si are nevoie de tratament medical imediat. Poate provoca urmatoarele simptome severe:

  • sete extrema;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • febra;
  • ritm cardiac rapid;
  • afundarea ochilor in orbite;
  • incapacitate de transpiratie;
  • incapacitatea de a produce lacrimi;
  • dezorientare sau confuzie.

Cand o persoana sufera de deshidratare, este posibil sa fie nevoie sa solicitati ajutor medical pentru a primi lichide intravenoase. O persoana poate trai mult timp fara sa manance, dar poate functiona doar un timp scurt fara lichide. Electrolitii, cum ar fi potasiu si sodiu, sunt intotdeauna prezenti in sange. Cand acesti electroliti sunt prea mari sau prea mici, pot cauza probleme. Confuzia si dezorientarea sunt simptome ale deshidratarii rezultate dintr-un dezechilibru electrolitic.

De ce apare frecvent deshidratarea in cancer?

Pierdem apa in fiecare zi prin functiile naturale ale corpului. Acestea includ respiratia, transpiratia si urina. Majoritatea oamenilor inlocuiesc cu usurinta acel lichid prin consum de apa. Dar, anumite conditii afecteaza capacitatea organismului de a se mentine hidratat.

Deshidratarea este o pierdere excesiva de lichide corporale. Apare atunci cand eliminarea de lichide depaseste aportul de fluide. Efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi varsaturile sau diareea, pot duce la deshidratarea asociata chimioterapiei. Infectiile, febra ridicata, sangerarea sau simplul fapt ca nu bei suficiente lichide, pot duce, de asemenea, la deshidratare. Pericolul de deshidratare este mai mare pentru o persoana care traieste singura, deoarece nu poate recunoaste semnele si efectele deshidratarii.

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • infectie si febra – Infectiile sunt mai frecvente la persoanele care se lupta cu cancerul, iar febra este un efect secundar ulterior. Febra accelereaza metabolismul, ceea ce creste pierderea de lichide si electrolit prin transpiratie.
  • varsaturile si diareea – Aceste reactii adverse comune ale tratamentului chimioterapic determina o pierdere rapida de lichide si electroliti. In functie de durata si severitatea unui episod, un pacient poate avea nevoie sa suplimenteze apa si aportul de electroliti pentru a compensa pierderile extreme ale acestor nutrienti.
  • pierderea apetitului, greata, dureri ale gurii -Faptul ca pacientul nu bea suficienta apa poate fi o cauza comuna a deshidratarii si toate aceste trei simptome descurajeaza pacientii sa consume apa in mod voluntar.

Cum este diagnosticata deshidratarea?

Medicul poate diagnostica deshidratarea folosind mai multe metode:

  • masurand semne vitale, cum ar fi tensiunea arteriala si pulsul;
  • testarea sangelui pentru factori precum electrolitii si functia rinichilor;
  • testarea urinei pentru nivelul de deshidratare sau pentru a afla ce poate provoca deshidratarea.

Sfaturi si recomandari pentru prevenirea deshidratarii in cancer

Medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea varsaturilor si diareei, reducand astfel riscul de deshidratare. Medicul poate recomanda anumite lichide sau solutii de rehidratare orala pentru situatia specifica. Daca este nevoie, lichidele pot fi administrate intravenos.  Ameliorarea efectelor secundare, numita si ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere, este o parte importanta in ingrijirea si tratamentul cancerului. Tratamentul pentru deshidratare depinde de severitatea acesteia.

preventie deshidratare

Cea mai buna metoda de a trata deshidratarea in cancer este prevenirea acesteia.

Incercati sa estimati cat de mult lichid pierdeti si cat consumati

Nu este usor sa estimati cat de mult lichid pierde o persoana decat daca este masurat. Trebuie sa se noteze de cate ori o persoana are diaree sau varsaturi, iar aceste informatii vor fi foarte utile atunci cand vorbiti cu medicul despre simptomele deshidratarii. De asemenea, este important sa urmariti cat de multe lichide se consuma.

Cresteti aportul de lichide

Daca lichidele nu pot fi mentinute, se consuma sub forma de inghitituri mici. Lichide includ apa, sifon, suc de rosii, suc de fructe etc. Alcoolul si cofeina trebuie evitate, deoarece acestea cresc efectele deshidratarii. Nu asteptati pana cand va este sete, beti cantitati mici frecvent. Puteti incerca sa beti cateva guri de lichid la un moment dat, la fiecare 15-30 de minute pana cand puteti mentine cantitati mai mari.

Incercati sa includeti in dieta alimente bogate in lichide, precum iaurt, supa, compot, fructe si legume. Daca aveti diaree, ar trebui sa incercati sa beti solutii de rehidratare orala la indicatiile medicului pentru a inlocui electrolitii pierduti. Pastrati o sticla de apa in permanenta la indemana si beti din ea toata ziua. Beti un pahar mare de apa inainte de culcare si cand va treziti in fiecare dimineata. Aplicati crema hidratanta pe buzele crapate si medicamente pe ranile gurii. Acest lucru poate face consumul de alimente si apa mai putin dureros.

Gestionati efectele secundare

Tratamentul cancerului poate provoca greata, varsaturi sau diaree. Vorbiti cu medicul despre modalitatile de prevenire sau reducere a acestor reactii adverse si despre orice griji pe care le aveti cu privire la deshidratare.

Minimizati sau tratati pierderea de lichide atunci cand sunt prezente semne de deshidratare, Primul pas este tratarea diareei sau varsaturilor si continuarea consumului de lichide pentru a le nlocui pe cele pierdute. Oprirea diareei sau a varsaturilor necesita de obicei medicamente. Daca pastilele sunt eliminate prin varsaturi, supozitoarele rectale sunt disponibile. Nu uitati sa evitati alimentele si bauturile care pot contribui la deshidratare. Evitati alcoolul. Alegeti bauturi cu continut scazut de zahar si continut scazut sau fara cafeina. Apa este adesea o alegere mai buna decat sucul de fructe.

Ar trebui sa incercati sa evitati sa beti cantitati mari de bauturi cofeinizate, cum ar fi cafea. Cafeina in cantitati mari poate creste productia de urina si poate duce la deshidratare. Alcoolul este un diuretic cunoscut (creste productia de urina si pierderea de apa) si poate duce, de asemenea, la deshidratare.

Referinte:
(1) Dehydration Symptoms During Chemotherapy, link: https://www.verywellhealth.com/dehydration-symptoms-during-chemotherapy-513898
(2) Dehydration, link: https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/dehydration
(3) Dehydration and Lack of Fluids, link: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fluids-and-dehydration.html
(4) Dehydration, link: http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/dehydration.aspx
(5) Cancer Treatment: Make Sure You Get Enough Water, link: https://www.webmd.com/cancer/cancer-treatment-prevent-dehydration#1
(6) Preventing Dehydration During Cancer Treatment, link: https://www.oncolink.org/support/side-effects/gastrointestinal-side-effects/diarrhea/preventing-dehydration-during-cancer-treatment

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *