Probleme tiroidiene in cancer

probleme tiroidiene in cancer

Probleme tiroidiene in cancer – iata cum poate fi afectata tiroida de cancer si tratamentele pentru cancer, ce probleme pot aparea si cum pot fi tratate si prevenite acestea.

CUPRINS:

1. Efectele cancerului asupra tiroidei
2. Tipuri de probleme tiroidiene dupa tratamentul cancerului
3. Cum pot fi prevenite si tratate problemele tiroidiene?

Efectele cancerului asupra tiroidei

Unii oameni pot dezvolta probleme cu tiroida ca efect tardiv al tratamentelor pentru cancer – mai ales in timpul copilariei. Majoritatea problemelor tiroidiene apar in decurs de 5 ani de la terminarea tratamentului. Insa, unii pacienti dezvolta probleme tiroidiene dupa mai multi ani de la tratament. Tratamentele care pot duce la probleme cu tiroida includ unele citostatice, alte tipuri de medicamente si radioterapia.

Glanda tiroida este situata in partea inferioara a gatului, in fata traheei. Produce doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) care joaca un rol important in reglarea metabolismului. Glanda tiroida este controlata de hipofiza sau glanda pituitara, o glanda din creier ce produce hormonul stimulator tiroidian (TSH). TSH este eliberat de hipofiza ca raspuns la nivelurile de T4 si T3 din sange. Daca nivelurile sunt scazute, hipofiza produce mai mult TSH pentru a semnala tiroida – pentru a creste productia de hormoni tiroidieni. Daca T4 si T3 sunt in cantitate mare, hipofiza produce TSH mai putin pentru a semnala glanda tiroida sa incetineasca productia.

probleme cu tiroida dupa tratamentul cancerului

Cauzele problemelor tiroidiene dupa cancer

Problemele tiroidiene pot aparea de obicei ca efect tardiv al tratamentelor pentru unele tipuri de cancer din copilarie, inclusiv leucemie limfoblastica acuta (ALL), tumori cerebrale, limfom Hodgkin, cancer de cap si gat.

Tipurile de cancer si tratamentele impotriva cancerului care cresc in general riscul de aparitie a problemelor tiroidiene includ:

  • Cancer tiroidian – Indepartarea partiala sau totala a tiroidei este principalul tratament pentru acest tip de cancer. Acest lucru face ca nivelul hormonilor tiroidieni sa scada. Hormonii sunt inlocuiti cu medicamente.
  • Radioterapie la cap, gat sau coloana vertebrala superioara – Este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor tiroidiene dupa tratamentul cancerului. Radioterapia catre intregul corp poate provoca, de asemenea, probleme cu tiroida. Radioterapia ce poate afecta direct glanda tiroida poate creste riscul de hipotiroidism primar, hipotiroidism compensat, hipertiroidism, noduli tiroidieni sau cancer tiroidian. E vorba in general de radioterapie catre zona gatului, zona capului, zona creierului si coloanei vertebrale, zona nasului si gurii, a pieptului sau radioterapie generala.
  • Chimioterapie – Chimioterapia, in special cu doze mari inainte de un transplant de maduva osoasa (transplant de celule stem), poate provoca probleme cu tiroida.
  • Terapia tintita –  Terapia tintita este un tratament care afecteaza biomarkeri specifici in cancer. Tratamentele numite inhibitori ai tirozin kinazei sau TKI sunt un exemplu de terapii tintite care pot afecta tiroida. Includ medicamentele sunitinib, sorafenib, imatinib, nilotinib si altele.
  • Imunoterapie –  Imunoterapia este un tratament care stimuleaza apararea naturala a corpului pentru a lupta impotriva cancerului. Unele tratamente de imunoterapie pot afecta tiroida. Interferonul-alfa este un exemplu de medicament pentru imunoterapie care poate reduce functia tiroidei.
  • Radioterapie cu iod radioactiv (RAI sau I-131) – O tiroida sanatoasa foloseste iodul pentru a-si produce hormonii. Iodul radioactiv modifica procesul normal al tiroidei.

Tratamentul impotriva cancerului poate provoca, de asemenea, mase necanceroase (benigne) numite noduli pe glanda tiroida.

Tipuri de probleme tiroidiene dupa tratamentul cancerului

Unele tratamente pentru cancer pot afecta tiroida. Aceste efecte sunt de obicei foarte usor de tratat. Deteriorarea glandei tiroide dupa cancer este de obicei din cauza radioterapiei la nivelul creierului sau gatului si poate sa apara abia dupa ani de la tratament. Se pot dezvolta mai multe tipuri diferite de probleme tiroidiene, inclusiv o tiroida subactiva (hipotiroidism), tiroida hiperactiva (hipertiroidism), gusa (marirea tiroidei) si dezvoltarea unor mase la nivelul tiroidei care pot fi benigne sau maligne.

hipotiroidism in cancer

Hipotiroidism dupa cancer

Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu este suficient de activa. Este cea mai frecventa problema a tiroidei observata la pacientii care au avut cancer. Cand tiroida este subactiva, nivelul hormonilor tiroidieni este scazut, iar metabolismul organismului incetineste.

Exista trei tipuri diferite de hipotiroidism observate la persoanele tratate pentru cancer:

  • Hipotiroidismul primar este cauzat de afectarea directa a glandei tiroide. Testele de sange la persoanele cu hipotiroidism primar arata un nivel de TSH ridicat, deoarece glanda pituitara raspunde la nivelurile mai scazute de T3 si T4 produse de tiroida deteriorata.
  • Hipotiroidismul central este cauzat de afectarea glandei pituitare din creier. Testele de sange la persoanele cu hipotiroidism central prezinta niveluri scazute de TSH, T3 si T4, deoarece glanda pituitara nu produce suficient TSH pentru a semnaliza glanda tiroida sa mentina nivelurile adecvate de T3 si T4 in sange.
  • Hipotiroidismul compensat apare atunci cand glanda pituitara trebuie sa suprasolicite tiroida pentru a mentine nivelul hormonilor tiroidieni normal. Aceasta poate fi o problema temporara dupa radioterapie sau poate fi un semn ca tiroida incepe sa cedeze. Analizele de sange la persoanele cu hipotiroidism compensat prezinta niveluri de TSH mai mari decat cele normale si niveluri normale de T3 si T4.

Semne si simptome de hipotiroidism

Semnele si simptomele de hipotiroidism includ:

  • senzatie de oboseala;
  • voce ragusita;
  • probleme de concentrare;
  • stari depresive;
  • constipatie;
  • slabiciune;
  • senzatie persistenta de frig;
  • cearcane;
  • umflarea fetei si a mainilor;
  • crestere in greutate;
  • piele uscata;
  • par fragil;
  • dureri musculare si articulare;
  • incetinirea ritmului cardiac;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • nivel ridicat de colesterol;
  • toleranta redusa la efort.

Tipuri de tratamente anticancerigene ce pot cauza hipotiroidism

Cauzele hipotiroidismului sunt cel mai adesea primare:

  • afectarea glandei din cauza bolilor autoimune sau a radiatiilor;
  • indepartarea chirurgicala a tiroidei etc.

Radioterapia catre tiroida poate produce hipotiroidism, boala Graves, noduli benigni si cancere tiroidiene. Se considera ca disfunctia tiroidiana indusa de radiatii este cauzata de deteriorarea vaselor tiroidiene mici si a capsulei glandulare. Se apeleaza adesea la administrarea de agenti de protectie a tiroidei pentru a preveni afectarea sa. Hipotiroidismul clinic este rar asociat cu doze standard de chimioterapie. Poate fi legat de unele tratamente de imunoterapie si terapii tintite.

hipertiroidism in cancer

Hipertiroidism dupa cancer

Hipertiroidismul apare atunci cand exista niveluri crescute de hormon tiroidian circulant si un nivel seric scazut de TSH.

Semnele si simptomele de hipertiroidism includ:

  • stari de anxietate;
  • probleme de concentrare;
  • oboseala;
  • slabiciune musculara;
  • tremuraturi;
  • batai rapide sau neregulate ale inimii;
  • transpiratie crescuta;
  • diaree;
  • pierdere in greutate;
  • menstruatii neregulate;
  • ochi proeminenti;
  • sensibilitate in zona gatului.

Alte probleme tiroidiene in cancer

Uneori se pot dezvolta mase la nivel tiroidian, care pot provoca simptome de hipertiroidism, durere la nivelul gatului, maxilarului sau urechii, dificultati la inghitire sau dificultati de respiratie. Nodulii tiroidieni pot aparea dupa multi ani de la tratamentul impotriva cancerului – radioterapia catre tiroida.

In caz de gusa sau glanda tiroida marita, semnul principal este umflarea in partea din fata, inferioara a gatului. Daca gusa este mare, alte semne si simptome pot include tuse, raguseala si dificultati la inghitire sau la respiratie.

Cum pot fi prevenite si tratate problemele tiroidiene?

Daca tratamentul cancerului poate afecta glanda tiroida, medicul va verifica nivelul hormonilor tiroidieni inainte de inceperea tratamentului. Este posibil sa puteti lua medicamente inainte de unele tratamente impotriva cancerului pentru a preveni problemele tiroidiene. Tratamentul pentru probleme tiroidiene in cancer depinde de tipul lor – daca e vorba de o tiroida subactiva sau hiperactiva.

Tratamentul pentru o tiroida subactiva sau hiperactiva include diferite tipuri de medicamente. Daca aveti un nodul necanceros pe tiroida sau cancer tiroidian, optiunile de tratament includ interventia chirurgicala sau tratamentul cu iod radioactiv. Tratamentul distruge tesutul tiroidian, astfel incat acesta nu poate produce hormoni.

Deoarece problemele tiroidiene pot aparea dupa multi ani de la tratamentul impotriva cancerului, se recomanda un control anual endocrinologic – mai ales persoanelor cu risc de a dezvolta probleme tiroidiene.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/thyroid-problems
(2) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/childhood-cancer-information/watching-for-late-effects/thyroid-problems/?region=nl
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4601890/
(4) https://www.cancernetwork.com/view/hypothyroidism-growing-complication-cancer-treatment
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6381772/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3903058/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *