Sunitinib – indicatii si mod de actiune

Sunitinib sutent

Sunitinib este un tip de terapie tintita folosita in tratarea cancerului. Iata cand se recomanda acest medicament, cum actioneaza, cum se administreaza si ce efecte adverse poate cauza.

CUPRINS:

1. Ce este sunitinib?
2. Cum actioneaza?
3. Indicatii
4. Mod de administrare
5. Efecte secundare posibile

Ce este sunitinib?

Sunitinib (Sutent®) este o terapie tintita, un inhibitor al receptorului proteinei tirozin kinaza. Inhiba actiunile factorului de crestere endotelial vascular (VEGF) si este un inhibitor al angiogenezei. Este un medicament utilizat pentru tratarea unui tip de cancer renal numit carcinom cu celule renale. Acest medicament este, de asemenea, utilizat pentru tratarea tumorilor stromale gastrointestinale (GIST) si a tumorilor neuroendocrine pancreatice (PNET).

Rolul terapiilor tintite in tratarea cancerului

In general, tratamentul cancerului s-a axat in primul rand pe distrugerea celulelor care se divid rapid, o caracteristica a celulelor canceroase. Din pacate, unele dintre celulele normale se divid de asemenea rapid, provocand efecte secundare. Terapia tintita implica identificarea altor caracteristici ale celulelor canceroase.

Exista diferite tipuri de terapii tintite – unele se concentreaza pe componentele interne si functia celulei canceroase. Acestea folosesc molecule mici care pot patrunde in celula si afecteaza functia, ducand la distrugerea sa. Inhibitorii antiangiogenezei vizeaza vasele de sange care furnizeaza oxigen celulelor canceroase.

sunitinib pentru cancer

Cum actioneaza?

Sunitinib apartine grupului de medicamente cunoscute sub numele de antineoplazice. Interfera cu cresterea celulelor canceroase, care sunt in cele din urma distruse. Blocheaza actiunea proteinei anormale care semnalizeaza multiplicarea celulelor canceroase. Acest lucru ajuta la oprirea sau incetinirea raspandirii celulelor canceroase si poate face ca aceste tumori sa se micsoreze. Sunitinib vizeaza mai multe enzime de pe celulele vaselor de sange si celulele tumorale. Mai multe dintre aceste tinte sunt considerate a fi implicate in angiogeneza (dezvoltarea vaselor de sange).

Indicatii

De ce este prescris acest medicament? Sunitinib este utilizat pentru tratarea tumorilor stromale gastrointestinale (tumori ce se formeaza in stomac, intestin sau esofag) – pentru persoanele cu tumori care nu au fost tratate cu succes cu imatinib sau persoanele care nu pot lua imatinib. Sunitinib este, de asemenea, utilizat pentru tratarea carcinomului cu celule renale avansat (un tip de cancer care incepe in celulele rinichilor). Este, de asemenea, utilizat pentru a preveni recidiva acestui cancer. Sunitinib este, de asemenea, utilizat pentru tratarea tumorilor neuroendocrine pancreatice (tumori ce apar in anumite celule ale pancreasului) la persoanele cu tumori care s-au agravat.

Mod de administrare

administrarea medicamentului Sutent

Sunitinib se administreaza oral, sub forma de capsule. Doza depinde de mai multi factori, inclusiv de sanatatea generala sau de alte probleme de sanatate si de tipul de cancer. Medicul va determina doza si programul exact. Luati intotdeauna capsulele exact asa cum v-a prescris medicul.

Pentru tratamentul tumorilor stromale gastrointestinale (GIST) sau pentru tratamentul carcinomului cu celule renale (RCC), sunitinib se administreaza de obicei o data pe zi timp de 4 saptamani (28 de zile), urmat de o pauza de 2 saptamani inainte de a incepe urmatorul ciclu, atat timp cat recomanda medicul. Pentru prevenirea carcinomului cu celule renale, sunitinib se ia de obicei o data pe zi timp de 4 saptamani cu o pauza de 2 saptamani inainte de a incepe urmatorul ciclu de dozare si se repeta la fiecare 6 saptamani timp de 9 cicluri. Pentru tratamentul tumorilor neuroendocrine pancreatice (pNET), se administreaza de obicei o data pe zi.

Se ia la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi. Daca uitati sa luati comprimatele, luati-le imediat ce va amintiti. Nu luati o doza dubla. Pastrati comprimatele in ambalajul original si la temperatura camerei, departe de surse de caldura si de lumina directa a soarelui. Inghititi capsulele intregi –  nu le rupeti, nu le mestecati si nu le zdrobiti. Nu deschideti capsulele.

Medicul va poate creste sau reduce treptat doza de sunitinib in timpul tratamentului. Acest lucru depinde de cat de bine functioneaza medicamentul pentru voi si de efectele secundare pe care le experimentati.

Atentie!

Nu trebuie sa utilizati sunitinib daca sunteti alergic la acesta. Informati medicului daca ati avut vreodata probleme renale, boli la ficat, boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet, probleme de sangerare, sindrom QT lung, o tulburare tiroidiana sau orice interventie chirurgicala.

Sunitinib poate afecta starea unui fat sau poate provoca malformatii congenitale daca mama sau tatal utilizeaza acest medicament. Nu utilizati sunitinib daca sunteti gravida. Este posibil sa aveti nevoie de un test de sarcina negativ inainte de a incepe acest tratament. Utilizati o metoda eficienta de contraceptie pentru a preveni sarcina in timp ce utilizati acest medicament si timp de cel putin 4 saptamani dupa ultima doza.

Nivelurile acestui medicament din sange pot fi afectate de anumite alimente si medicamente – grapefruit, suc de grapefruit, dexametazona, carbamazepina, rifampicina, fenitoina, sunatoare, fenobarbital, ketoconazol, posaconazol, voriconazol.

Efecte secundare posibile

efecte adverse Sunitinib

Desi poate cauza mai putine daune asupra celulelor sanatoasa decat alte tratamente pentru cancer, exista o serie de efecte secundare asociate:

Toxicitate hepatica

Acest medicament poate cauza toxicitate hepatica, pe care medicul o poate monitoriza prin teste ale functiei hepatice. Anuntati medicul daca observati ingalbenirea pielii sau a ochilor, urina inchisa la culoare sau maro sau durere in abdomen, deoarece acestea pot fi semne de toxicitate hepatica.

Oboseala intensa

Oboseala este foarte frecventa in timpul tratamentului impotriva cancerului si este o senzatie intensa de epuizare, care nu este de obicei redusa prin odihna. Poate fi necesar sa va ajustati programul pentru a gestiona oboseala.

Greata si varsaturi

Medicul va poate recomanda medicamente pentru a va ajuta sa gestionati greata si varsaturile. In plus, modificarile dietetice pot ajuta. Evitati factorii care pot agrava simptomele, cum ar fi alimentele grase, prea condimentate sau acide.

Tensiune arteriala crescuta

Pacientilor trebuie sa li se verifice periodic tensiunea arteriala in timpul tratamentului. Hipertensiunea arteriala trebuie tratata corespunzator. In cazurile de hipertensiune arteriala severa, sunitinib trebuie oprit pana cand tensiunea arteriala este controlata.

Numar scazut de globule albe (leucopenie sau neutropenie)

Globulele albe sau celulele sangvine albe sunt importante pentru combaterea infectiilor. In timpul tratamentului, numarul de globule albe poate scadea, crescand riscul de infectii. Contactati medicul sau asistenta daca aveti febra, dureri in gat, semne de raceala, probleme de respiratie, tuse, dureri la urinare.

Anemie

Cand numarul de globule rosii este scazut, pot aparea stari de oboseala, asociate cu anemia. Contactati medicul daca aveti dificultati de respiratie sau durere in piept. Poate fi necesara adesea o transfuzie de sange.

Numar scazut de trombocite (trombocitopenie)

Trombocitele ajuta la formarea cheagurilor de sange. Atunci cand numarul lor este scazut, aveti un risc mai mare de sangerare. Anuntati echipa medicala in caz de exces de vanatai sau sangerari, inclusiv sangerari nazale, sangerari gingivale, sange in urina sau sange in scaun.

Mucozita orala

Anumite tratamente pentru cancer pot provoca rani sau dureri la nivelul gurii si gatului. Informati medicul daca dezvoltati zone albe, dureroase, cu ulceratii la nivelul gurii, limbii, pe  interiorul obrajilor sau gatului. Citeste mai multe despre mucozita orala.

Modificari ale pielii, parului si unghiilor

Puteti dezvolta o decolorare galbena a pielii sau a parului. Se crede ca acest lucru este legat de culoarea a medicamentului. Cu toate acestea, ingalbenirea pielii sau a ochilor poate fi un semn al problemelor hepatice si trebuie raportata echipei medicale. Unii pacienti pot dezvolta o eruptie cutanata, uscata sau cu mancarime la nivelul pielii. Folositi o crema hidratanta fara alcool pentru piele si buz si evitati cremele cu parfum sau alcool. De asemenea, unghiile pot deveni inchise la culoare, fragile. Este posibil sa va confruntati cu caderea parului sau subtierea firelor de par.

Alte efecte secundare pot include:

  • lipsa apetitului;
  • dureri de cap;
  • constipatie;
  • umflarea gleznelor – edem;
  • sangerarea gingiilor;
  • vedere incetosata;
  • ameteli;
  • nervozitate etc.

Medicamentele pentru cancer pot provoca greata sau varsaturi in general, uneori chiar si daca luati medicamente pentru prevenirea lor. Adresati-va medicului sau asistentei daca aceste efecte sunt foarte severe. De asemenea, adresati-va imediat medicului daca aveti durere sau sensibilitate la nivelul stomacului, scaune foarte deschise la culoare, urina inchisa la culoare, pierderea poftei de mancare, oboseala sau slabiciune foarte intensa sau ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Acestea ar putea fi simptome ale unei probleme hepatice grave.

Retineti si ca acest medicament poate provoca probleme cardiace grave uneori (de exemplu, atac de cord, insuficienta cardiaca, cardiomiopatie). Informati medicului daca aveti dureri in piept, scaderea cantitatii de urina, dilatarea venelor de la nivelul gatului, ameteli, stari de lesin, respiratie neregulata, batai neregulate ale inimii, stare intensa de greata, durere sau disconfort la nivelul bratelor, maxilarului, spatelui sau gatului, transpiratie, umflarea fetei, a degetelor, senzatie de presiune si strangere in piept, probleme de respiratie, slabiciune, varsaturi.

Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/sunitinib
(2) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sunitinib-oral-route/side-effects/drg-20070841?p=1
(3) http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/Sunitinib.aspx
(4) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a607052.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *