Papiloamele – cauze, tipuri, metode de tratament

papiloamele

Papiloamele sunt excrescențe ale pielii, necanceroase, care apar în general pe pliurile cutanate și pe zone predispuse la frecare. Iată care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce sunt papiloamele?
2. Tipuri de papiloame
3. Cauze
4. Simptome
5. Tratament
6. Prevenire
7. Papiloamele și cancerul

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele sunt numite si excrescențe cutanate, maronii sau de culoarea pelii, cu aspect pediculat sau ca niște puncte fine. Sunt noncanceroase şi nu provoacă de obicei probleme de sănătate pe termen lung. Papiloamele se transmit? Papiloamele sunt creșteri benigne – nu cresc agresiv  – dar sunt contagioase și se pot transmite de la o persoană  la alta sau dintr-o zonă de piele în alta, atunci când cauza e de natură virală. În general apar în jurul ochilor, dar pot să apară oriunde pe piele. Apar în general pe zona de piele predispusă la frecare. Tind să crească în dimensiune, astfel că spre deosebire de veruci, necesită tratament medical prin anumite proceduri. Nu se recomandă îndepărtarea lor la domiciliu și nici folosirea de remedii naturiste în acest sens.

Paliloamele NU sunt alunițe.

tipuri de papiloame

Tipuri de papiloame

Unele papiloame sunt date de infectia cu virusul papiloma uman – virusul HPV. Pot să apară la scurt timp de la infectare sau după mai mulți ani. Papiloamele cutanate pot să apară în orice zonă, de la nivelul gâtului, la față, axilă, inghinal etc. Există mai mult de 100 de forme HPV care sunt responsabile pentru numeroasele tipuri de papiloame, negi sau veruci, care includ verucile comune, verucile plantare, verucile plate și verucile genitale.

În general, papiloamele apar pe piele, dar uneori pot să apară și pe membranele mucoase. Papilom scuamos – reprezintă o leziune benignă cauzată de virusul HPV. Poate să apară pe piele, pe buze, cavitatea orală – papilom bucal, pe limbă – papilom lingual, faringe, laringe, esofag, la nivel cervical, în vagin, pe penis sau anal. Papiloamele scuamoase sunt în general de două tipuri: papilom scuamos oral și papilom scuamos conjunctival (apare în general la copii).

Papilomul intraductar este o afecțiune comună a sânilor – papilom sân. Este o tumori benignă care apare în canalele mamare. Papilomul intraductal solitar este de obicei găsit în zona centrală a mamelonului afectat. Papiloamelele intraductale multiple sunt localizate periferic.

Papiloamele – motiv de îngrijorare?

Papiloamele nu se răspândesc în interiorul organismului și nu sunt agresive. Cu toate acestea, solicitaţi o opinie medicală pentru orice leziune cutanată pentru a exclude o altă problemă de sănătate sau eventuale complicaţii.

Tipuri de negi

Unele dintre tipurile de negi cauzate de HPV includ:

  • Negi obișnuiți (Verruca vulgaris) – arată ca mici proeminențe dure, cu suprafață aspră. Pot afecta orice parte a corpului, dar în general genunchii și mâinile sunt zonele cele mai frecvente.
  • Negi plați (Verruca plana) – arată ca formațiuni netede, aplatizate. Orice parte a corpului poate fi afectată, dar fața, piciorul și mâna sunt cele mai frecvente regiuni.
  • Negi mozaic – apar ca un grup de negi, în general pe mâini și picioare.
  • Negi plantari – arata ca mici umflături dure si pot avea mici puncte negre – afecteză în general tălpile.
  • Negi genitali – arată ca niște proeminențe de culoare gri sau de culoare albă, cu un aspect granular de tip „conopidă”. Deoarece verucile genitale sunt transmise sexual, penisul, vulva și anusul sunt cele mai frecvent afectate zone. Unele tipuri uzuale de veruci genitale predispun femeile la cancer de col uterin.

Cauze

Papilomavirusul uman (HPV) provoacă cele mai multe papiloame. Pentru unele papilome, HPV nu este cauza principală. Există multe tulpini diferite de HPV, care variază în funcție de diferitele tipuri de veruci și localizarea lor pe corp. Scărpinarea sau lezarea unui papilom poate duce la o infecție suplimentară.

Negii sunt mai frecvenți la copii și adolescenți, deoarece sistemul lor imunitar s-ar putea să nu fi dezvoltat încă imunitate la virus. Negii pot apărea, de asemenea, la persoanele cu eczeme (din cauza afectării barierei cutanate) și la persoanele ale căror sisteme imunitare nu funcționează corespunzător din cauza tratamentului cu anumite medicamente sau care sunt slăbite din cauza HIV / SIDA.

Negii sunt contagioși, deoarece virusul poate fi răspândit la alte persoane prin contact direct cu pielea sau indirect prin intermediul obiectelor comune, cum ar fi prosoapele. Virusul poate fi, de asemenea, răspândit într-o altă zonă de piele atunci când se zgârie sau atinge un neg. Unele tulpini de HPV sunt răspândite prin contact sexual și cauzează veruci genitale și cresc riscul de cancer de col uterin.

Simptome papiloame și negi

Papiloamele apar adesea pe regiunile de piele predispusă la frecare sau în pliurile cutanate. Negii au formă de cupolă, cu aspect strălucitor și cu o culoare galbenă, negru, maro sau gri. Pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea se găsesc pe mâini, inclusiv în apropierea sau sub unghii, pe degetele de la picioare, pe față și în jurul genunchiului.

Multe papiloame nu produc niciun simptom dar pot avea un impact asupra stimei de sine, din cauza aspectului lor. Doar câteva papiloame produc simptome medicale.

Simptome negi plantari si genitali

Negii plantari sunt tipul cel mai frecvent de negi care cauzează simptome din cauza localizării lor. Persoanele care suferă de negi plantari pot simți ca și cum ar avea o piatră în pantof. Din cauza aspectului lor plat și localizării pe talpa piciorului, verucile plantare sunt adesea confundate cu calusuri. Ca și calusurile, verucile plantare au un aspect dur, dar, spre deosebire de calusuri, un neg plantar este dureros când este lezat. Negii plantari pot avea de asemenea puncte negre pe suprafața lor. Aceste puncte sunt din vasele de sânge dilatate ale negilor.

Când negii apar pe organele genitale, sunt considerate o boală cu transmitere sexuală cauzată de un tip de HPV. Sunt răspândiți în timpul sexului genital, oral și anal cu un partener infectat.

proceduri dermatologice

Tratament papiloame și negi

Indiferent dacă un tip de papilom sau o leziune necesită tratament, tratamentul depinde de locația sa și dacă provoacă probleme. Un papilom este adesea inofensiv și nu necesită tratament.

Negii, în general, nu provoacă probleme. Cu toate acestea, mulți oameni aleg să îndepărteze negii daca aceștia cauzează durere, jenă, disconfort. Consultați medicul daca negii cauzează următoarele probleme:

  • sunt dureroși, cauzează senzație de arsură, sângerează sau și-au modificat aspectul;
  • afectează desfășurarea activităților de zi cu zi;
  • persistă sau reapar în ciuda tratamentului;
  • apar pe organele genitale;
  • negii au apărut în clustere (deoarece acest lucru poate indica un sistem imunitar slăbit).

Scopurile tratamentului sunt de a distruge negii și papiloamele și de a stimula răspunsul sistemului imunitar al organismului împotriva virusului. Tratamentul poate dura săptămâni sau luni. Cu toate acestea, niciun tratament nu este complet eficace și acestea pot reapărea sau se pot răspândi.

Proceduri îndepărtare negi și papiloame

Când un papilom are nevoie de tratament, acesta este prin îndepărtare. Medicii pot îngheța, arde sau îndepărta papiloamele cutanate. Medicii pot trata negii sau papiloamele de pe piele folosind următoarele metode:

  • cauterizare, care implică arderea țesutului și apoi răzuirea lui prin chiuretaj;
  • excizie, în care un medic îndepărtează chirurgical papilomul;
  • chirurgie cu laser, o procedură care distruge negii folosind o lumină de mare energie de la un laser;
  • crioterapia sau înghețarea țesutului;
  • aplicarea de azot lichid pe negi sau injectarea sa în papilom.

Pret indepartare papiloame – în general îndepărtarea unui papilom costă aproxiamtiv 60 – 100 RON – electrocauterizare, chiuretare etc.

Crioterapia (înghețarea)

Crioterapia efectuată într-o clinică medicală implică înghețarea negilor prin aplicarea azotului lichid, care este extrem de rece (-196 ° C). Înghețarea provoacă formarea unui blister sub neg, țesutul mort reducându-se de obicei în decurs de o săptămână. Pot fi necesare tratamente repetate.

Electrochirurgie (chiuretaj și cauterizare)

Electrochirurgia presupune folosirea unui curent de energie înaltă pentru a genera căldură și a arde (cauteriza) negi. Chiuretajul implică răzuirea negului cu un cuțit ascuțit înainte sau după electrochirurgie. Electrochirurgia este de obicei efectuată de un dermatolog și este utilizată pentru verucile mai mari și negi care nu au răspuns la alte tratamente.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser este, de obicei, efectuat de un dermatolog și indicat doar pentru verucile mai mari și negi care sunt rezistenți la alte tratamente. Tratamentul cu laser presupunea folosirea unei lumini de înaltă energie pentru a afecta vasele mici de sânge din negi. Fără o alimentare cu sânge, țesutul tratat moare în cele din urmă și negul cade.

unguente papiloame

Medicamente pentru negi și papiloame

Medicamentele aplicate pe piele sunt, de asemenea, folosite pentru a distruge verucile. Exemplele includ:

  • 5-fluorouracil;
  • cantaridina;
  • imiquimod.

Diferite unguente, geluri sau creme sunt disponibile pentru tratarea acasă a verucilor comune și plantare. Unele conțin acid salicilic și acționează prin îndepărtarea straturilor de țesut.  Alte tratamente topice acționează prin uciderea celulelor sau prin stimularea sistemului imunitar. În general astfel de tratamente acționează pentru negi, nu și pentru papiloame. Alte tratamente reduc infecția cu virusul.

Tratamentul împotriva verucilor genitale

Opțiunile de tratament pentru verucile genitale sunt similare cu cele pentru verucile cutanate. Chiar și îndepărtarea chirurgicală sau chimică poate ajuta. Dermatologii recomandă tratarea negilor genitali. Nu încercați tratamente fără prescripție medicală la domiciliu fără consultații medicale.

Prevenire

Nu există niciun fel de mod sigur de a preveni verucile și papiloamele. Cu toate acestea, există pași pe care îi puteți lua în considerare pentru a reduce riscul:

  • Purtați încălțăminte când sunteți în vestiare comune, piscină, dușuri publice etc .
  • Nu atingeți negi sau papiloame.
  • Nu zgâriați negi sau papiloame.
  • Nu radeți peste negi sau papiloame.
  • Evitați folosirea comună a obiectelor personale, care pot intra în contact cu negi.
  • Nu mușcați unghiile dacă sunt negi aproape de ele.

Vaccin anti HPV

HPV este, de asemenea, cauza cancerului de col uterin  și poate provoca anumite forme de cancer al penisului și anusului. HPV este acum cauza principală a cancerului la nivelul gurii și gâtului. Cele mai multe veruci genitale și cancerele cauzate de HPV pot fi prevenite prin utilizarea prezervativelor și a vaccinurilor HPV (Gardasil® și Cervarix®).

Pentru femei, efectuarea unui screening regulat pentru cancerul de col uterin este importantă, astfel încât tratamentul precoce să fie făcut înainte ca HPV să ducă la cancer. Nu există nicio modalitate de a ști care persoane care au HPV pot să dezvolte cancer sau alte probleme de sănătate. Persoanele cu sisteme imunitare slabe, inclusiv cele cu HIV, ar putea fi mai puțin capabile să lupte împotriva HPV și cu o probabilitate mai mare de a dezvolta probleme de sănătate.

Cancerul legat de HPV include cancerul colului uterin, vulvei, vaginului, penisului sau anusului. Infecția cu HPV poate provoca, de asemenea, cancer în partea din spate a gâtului, inclusiv baza limbii și amigdalele. Acesta este cunoscut sub numele de cancer orofaringian.

papiloamele si riscul de cancer

Papiloamele și cancerul

Papiloamele și negii sunt proeminențe cutanate care pot crește în diferite zone de piele. Negii comuni nu devin cancerosși. Fiind cauzați de un virus (ex. HPV), sunt contagioși. Papiloamele sunt numite uneori tumori, dar tumori necanceroase. Papiloamele pot fi asociate cu un risc de cancer, dar dacă vorbim de papiloame genitale.

Papiloamele genitale și cancerele asociate cu HPV

Papiloamele sunt adesea cauzate de virusul HPV – papiloamele genitale, caz în care pot crește riscul de cancer cervical din cauza legăturii acestuia cu virusul papiloma uman. Studiile sugerează că negii genitali sunt asociați cu un risc mai mare de cancere asociate virusului HPV. Majoritatea tipurilor de HPV cauzează negi pe piele sau în membranele mucoase, ca vaginul, anusul, gura sau gâtul. Tipuri de HPV de pe membranele mucoase sunt numite uneori HPV genital. Majoritatea cancerelor asociate cu HPV sunt cancerul vaginal, cancerul penian, cancerul anal, cancere de cap și gât.

Cancer de piele vs Papiloame și negi

Negii și papiloamele nu duc la cancer de piele, dar un cancer de piele poate fi adesea confundat cu un neg – formele de cancer de piele pot lua diverse forme. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt al dolea cel mai frecvent tip de cancer de piele. Se poate manifesta inițial ca o formațiune de țesut asemănătoare unui neg, ce poate sângera sau poate avea cruste. De aceea, e necesar un consult de specialitate pentru a exclude o problemă mai gravă.

Referințe:
(1) What are papillomas?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-are-papillomas
(2) Should I worry about a papilloma?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312657.php
(3) Genital Warts, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/genital-warts
(4)Does HPV cause cancer?, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/infections-eg-hpv-and-cancer/does-hpv-cause-cancer
(5) Warts, link: https://www.healthline.com/health/skin/warts
(6) Warts, link: https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

20 Comments on “Papiloamele – cauze, tipuri, metode de tratament”

  1. Ma lămurește si pe mine cineva ce inseamna ,Papilom scuamos si ce cauze provoacă aceasta, Multumesc frumos.

  2. am un papilom pe git care s_a marit destul de mult, e ca un bob de mazare.ma deranjeaza daca port camasa sau chiar pulover cu git si vreau sa scap de el. ma gindesc sa il strangulez cu fir de nailon si sa il las asa citeva zile, daca singele nu il mai harneste tesutu necrozeaza, se usuca si moare. ce credeti, despre asta? exista risc?

    1. Buna seara Florin, eu am acapat de un papilon dar mai mic ca dimensiune si, am folosit par de cal , un fir cu care am legat strans la baza. Dupa cateva zile s-a uscat si a cazut singur fara sa-i provoc altfel caderea ( fara sa il mai ating in vreun fel). Eu nu iti dau sfat decat spun ce am facut eu, nefiindu-mi frica si auzind de la bunici. Sanatate multa.

  3. Bună; am 2 papiloame: 1 pe penis iar altul în zona pubiană (mai mare); cum pot să le înlătur (dc se poate prin remediu naturalist), și ce la ce riscuri să mă aștept; mulțumesc

    1. Eu am cumpărat Papixin dar am pe limbă spre gît la amigdale 4 papiloni roșii cum pot să scap de ei?De și această soluție pe care am cumparato Papixin pot să o folosec și în gură?

  4. As vrea daca se poate sa vorbim despre aceste papiloame.Am câteva in jurul gâtului si la sani.

  5. As dori sa fiu informat despre aceste papiloame , le am si eu sub san , in jurul gatului, sotul ate in jurul gatului si pe penis.
    Eu am decand ma stiu alunite de diferite dimensiuni pe toata suprafata corpului .

  6. Daca eu imi pun tratamentul condyline pe condiloame si mai ating condiloamele , telefonul, oglinda in acelasi timp, si dupa ma spăl cu apa simpla , daca copilul atinge telefonul sau oglinda poate fi infectat si el?

  7. Am gasit un site pe care este promovat un produs cu numele ,,Parazitol,, care este promovat impotriva parazitilor ce produc papiloamele. este un produs sigur ? stie cineva ? pe site este dat cu o mare eficienta !! Am indoielei !! Multumesc pt ingaduinta si raspuns !

  8. Am gasit un site pe care este promovat un produs cu numele ,,Parazitol,, care este promovat impotriva parazitilor ce produc papiloamele. este un produs sigur ? stie cineva ? pe site este dat cu o mare eficienta !! Am indoielei !! Multumesc pt ingaduinta si raspuns !

  9. Negi si Papiloame sant puntru multi, o problema mai ales, ca singur nu poti sti daca sant inofensivi, sau sau infectanti, sau cancerosi, deci am inteles ca un consult de specialitate este o solutie mai sigura si asta cred ca ar fi trebuit sa ne indrume situl dvs.
    O alta problema ar fi internetul, care este plin de situri care ofera tratamente zise naturiste care nu au nici un efect, insotite de descrieri catastrofice, pe subiect, insotind prezentarile de legatura papiloamelor de presupuse dar ca sigure de infectia cu paraziti care ajung si in creier si care chiar daca cumva inca mai sufli in realitate esti un mort viu asimptomatic.
    Asi avea rugamintea sa reveniti cu detalii mai ferme pentru o informare care sa ne scape de acesti excroci internationali, care ne iau bani multi pentru servici inexistente.
    Si nu in ultimul rand mi se pare ca 60 lei pentru extirparea unui papilom este OK dar daca ai 10 – 20 este prea mult daca gresesc cer scuze dar va multumesc pentru prezentarea dvs bine documentata. Cu stima

  10. Bună. Mie mi s-a făcut un papilom pe buca dreaptă cât timp am fost însărcinată. Este mare și de culoare roșie. Cum aș putea să il indepărtez fără medici?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. în astfel de cazuri.

      Multă sănătate!

  11. Sint operata de 4 ani si mi s a scos uterul iar acum mi a aparut un papilom genital nu stiu ce e de facut

  12. Am folosit în exces 3 șpreiuri de înghețat un neg între degetele la picioare în timp de câteva zile. Sa umflat locul subt degete și e dureros. Cât durează până se reface locul și dacă pot folosi ceva medicamente pentru durere și pentru a se retrage inflamația?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *