Pancreatita inseamna inflamatia pancreasului si poate fi acuta sau cronica. Iata ce legatura exista intre inflamatia pancreasului sau pancreatita si riscul de a dezvolta cancer pancreatic.
CUPRINS:
1. Ce este pancreatita?
2. Factori de risc pentru cancerul pancreatic
3. Pancreatita – poate creste riscul de cancer pancreatic?
Ce este pancreatita?
Care este functia pancreasului? Pancreasul este o glanda ce are doua functii principale: productia de enzime digestive si secretarea hormonilor, cum ar fi insulina si glucagonul, pentru a regla nivelul zaharului din sange. Pancreasul exocrin produce substante pentru a contracara acizii gastrici inainte ca alimentele sa ajunga in intestinul subtire. De asemenea, produce enzime pentru a ajuta la descompunerea alimentelor in componente mai mici. Pancreasul endocrin produce hormoni precum insulina, care ajuta la reglarea nivelului de zahar care circula in sange. Problemele cu productia de insulina pot duce la diabet.
Pancreatita este un termen care inseamna inflamatia pancreasului. Cand pancreasul este inflamat, enzimele digestive puternice pe care le produce ii pot deteriora tesutul. Pancreasul inflamat poate provoca eliberarea de celule inflamatorii si toxine care pot afecta alte organe.
Cele doua tipuri principale de pancreatita sunt forma acuta si cea cronica. Forma acuta nu se refera la severitatea bolii, ci inseamna ca apar brusc simptomele. Cronic inseamna de lunga durata, mai exact continua si dupa reducerea declansatorului initial. Pancreatita poate fi caracterizata prin cicatrici si afectarea ireversibila a tesutului pancreatic. Principalele simptome sunt durerea, pierderea in greutate si manifestarile legate de pierderea tesutului pancreatic functional, cum ar fi diabetul sau malabsorbtia.
Simptome ale pancreatitei
Majoritatea persoanelor care sufera de pancreatita acuta sau cronica se confrunta cu durere abdominala ca simptom principal. Unele persoane cu forma cronica pot prezenta inflamatii la procedurile imagistice de diagnostic, dar uneori e posibil sa nu prezinte simptome.
Alte simptome posibile ale pancreatitei pot include:
- durere care iradiaza in partea de sus a corpului – durerea poate fi mai intensa dupa mese;
- indigestie;
- greata sau varsaturi;
- sensibilitate abdominala;
- pierderea inexplicabila in greutate;
- distensie abdominala;
- febra.
Persoanele care au forma cronica pot prezenta, de asemenea, steatoree, adica grasimi in scaun si scaun care are un miros foarte urat. Steatoreea poate fi un semn de malabsorbtie. Asta inseamna ca persoana nu primeste toti nutrientii esentiali, deoarece pancreasul nu secreta suficiente enzime digestive pentru a descompune alimentele.
Persoanele cu pancreatita cronica pot avea leziuni permanente ale pancreasului si alte complicatii. Din aceasta inflamatie continua se poate dezvolta tesut cicatricial. Consumul de alcool in exces pe termen lung cauzeaza aproximativ 70% dintre cazurile de pancreatita cronica la adulti.
Cazurile severe de pancreatita acuta se pot transforma in pancreatita necrozanta, care se refera la moartea celulelor din cauza bolii. Acest lucru se intampla in aproximativ 10% dintre cazurile de pancreatita acuta, de obicei atunci cand boala este lasata netratata.
Cauzele pancreatitei
Consumul de alcool se numara printre cele mai frecvente cauze pentru pancreatita. Calculii biliari provoaca majoritatea cazurilor ramase. In unele cazuri, pancreatita poate fi cauzata de:
- traumatisme sau interventii chirurgicale in regiunea pancreasului;
- anomalii mostenite ale pancreasului;
- tulburari mostenite de metabolism;
- infectii virale (in special oreion);
- medicamente (inclusiv unele diuretice), care pot declansa uneori inflamatii;
- fibroza chistica.
Nivelurile ridicate de calciu sau trigliceride din sange pot duce, de asemenea, la pancreatita cronica. Uneori, nu se gaseste niciodata cauza pancreatitei. Alti factori de risc, pe langa consumul de alcool, sunt fumatul, obezitatea si istoricul familial de pancreatita.
Metode de diagnostic
Pancreatita este, in general, depistata rapid, prin examinarea abdomenului si confirmata folosind o serie de proceduri medicale, inclusiv:
- analize de sange;
- examinare fizica;
- ecografie – detecteaza prezenta calculilor biliari;
- CT – pentru a obtine imagini tridimensionale ale pancreasului;
- RMN.
Daca aveti pancreatita acuta, apar dureri abdominale severe, iar testele de sange pot arata o crestere semnificativa a nivelului de enzime pancreatice. Diferitele tipuri de ecografii, RMN si CT pot arata anatomia pancreasului, semne de inflamatie si date despre canalele biliare si pancreatice. Testarea functiei pancreatice arata daca pancreasul raspunde in mod normal la secretina – hormon ce controleaza secretiile pancreatice.
Tratament pentru pancreatita
Tratamentul depinde de cauzele si severitatea afectiunii.
Tratamentul pentru pancreatita acuta poate include:
- ingrijire spitaliceasca – in toate cazurile de pancreatita acuta;
- terapie intensiva in spital – in cazurile de pancreatita acuta severa;
- perfuzii cu lichide – pana se reduce inflamatia;
- medicamente pentru ameliorarea durerii;
- operatie – daca sunt prezenti calculi biliari, indepartarea vezicii biliare va ajuta la prevenirea atacurilor ulterioare (in cazuri rare, este necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina zonele deteriorate sau moarte ale pancreasului).
Tratamentul pancreatitei cronice poate include:
- scaderea aportului de grasimi din alimentatie;
- administrarea de enzime pancreatice;
- evitarea consumului de alcool;
- injectii cu insulina, daca functia endocrina a pancreasului este compromisa;
- analgezice (medicamente pentru ameliorarea durerii).
Alimentatia in pancreatita
O dieta sanatoasa cu continut scazut de grasimi joaca un rol major in recuperarea dupa pancreatita. Persoanele cu pancreatita cronica, in special, trebuie sa fie atente la cantitatea de grasime pe care o consuma, deoarece functia pancreasului a fost compromisa. Incercati sa limitati sau sa evitati urmatoarele alimente:
- carne rosie;
- alimente prajite;
- lactate cu continut mare de grasimi;
- alimente cu zahar adaugat;
- bauturi indulcite;
- cofeina;
- alcool.
Consumati mese mici pe tot parcursul zilei pentru a solicita mai putin sistemul digestiv. Beti multe lichide pentru a va mentine hidratat. E important sa renuntati la fumat si sa va mentineti la o greutate adecvata.
Complicatiile pancreatitei
Unele persoane pot dezvolta complicatii. Aceste complicatii sunt rare, dar sunt mai frecvente la persoanele cu pancreatita cronica:
- afectarea rinichilor;
- cancer pancreatic;
- diabet;
- malnutritie;
- infectii pancreatice.
Pancreatita acuta poate creste riscul de a dezvolta dificultati de respiratie. De asemenea, poate provoca formarea pseudochisturilor atunci cand tesutul si alte resturi se acumuleaza in pancreas. Daca se rup, pot provoca infectii si sangerari care pot fi fatale daca nu sunt tratate.
Factori de risc pentru cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic este cancerul care apare la nivelul pancreasului. Cauzele cancerului pancreatic nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, au fost identificati anumiti factori de risc ce pot creste probabilitatea de a dezvolta boala. Factorii de risc pentru cancerul pancreatic includ varsta inaintata, fumatul, consumul de alcool, obezitatea, diabetul, pancreatita cronica, istoricul familial de cancer la pancreas, anumite afectiuni genetice. Riscul de cancer pancreatic este mai mare daca aveti mutatii ale genei BRCA2.
Exemple de sindroame genetice care pot creste riscul de cancer pancreatic includ:
- sindromul cancerului ereditar de san si ovare, cauzat de mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2;
- cancer de san ereditar, cauzat de mutatii ale genei PALB2;
- sindromul melanom multiplu atipic familial (FAMMM), cauzat de mutatii ale genei p16 / CDKN2A si asociat cu melanoamele cutanate si oculare;
- pancreatita ereditara, cauzata de obicei de mutatii ale genei PRSS1;
- sindromul Lynch, cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC), cel mai adesea cauzat de o mutatie a genelor MLH1 sau MSH2;
- sindromul Peutz-Jeghers, cauzat de mutatii ale genei STK11 – acest sindrom este, de asemenea, legat de polipi din tractul digestiv si de alte cateva tipuri de cancer.
De asemenea, cancerul pancreatic este de doua ori mai probabil sa apara la persoanele care sufera de diabet decat la persoanele care nu au diabet. Cu toate acestea, relatia dintre diabet si cancerul pancreatic nu este inca pe deplin inteleasa.
➤ Citeste mai multe despre CANCERUL PANCREATIC.
Pancreatita – poate creste riscul de cancer pancreatic?
Pancreatita cronica, o inflamatie pe termen lung a pancreasului, este legata de un risc mai mare de cancer pancreatic. Pancreatita cronica este adesea legata de consumul excesiv de alcool si de fumat – factori de risc atat pentru pancreatita, cat si pentru cancerul pancreatic. Persoanele diagnosticate cu pancreatita cronica au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, dar unele studii arata, de asemenea, o legatura intre pancreatita acuta si cancerul pancreatic.
Persoanele cu forma ereditara (familiala) de pancreatita prezinta, de asemenea, un risc ridicat de cancer pancreatic. Retineti ca daca aveti pancreatita asta NU inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer – ci doar aveti un risc mai mare. Este esential ca boala sa fie depistata la timp si sa se inceapa tratamentul adecvat. In plus, se recomanda modificari ale stilului de viata – recomandari alimentare, renuntarea la fumat si alcool etc.
Referinte:
(1) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/symptoms-causes
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/160459
(3) https://pancreaticcanceraction.org/news/is-pancreatitis-a-risk-factor-for-pancreatic-cancer/
(4) https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis
(5) https://www.cancer.net/cancer-types/pancreatic-cancer/risk-factors
(6) https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
Surse foto: Pixabay, Pexels