Sindromul Lynch – sindromul cancerului colorectal non-polipozic ereditar

sindromul Lynch

Sindromul Lynch este cunoscut si sub denumirea de sindrom al cancerului colorectal ereditar non-polipozic. Iata care sunt cauzele, precum si ce solutii de diagnostic si tratament sunt disponibile.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul Lynch?
2. Cauze
3. Diagnostic
4. Tratament si screening

Ce este sindromul Lynch?

Sindromul Lynch a fost cunoscut anterior sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC). Nu toti cei cu sindrom Lynch vor dezvolta cancer colorectal. Cu toate acestea, o persoana care mosteneste o mutatie asociata sindromului Lynch are un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal.

Este o tulburare mostenita care creste riscul pentru anumite tipuri de cancer, in special cancer de colon si rect. Persoanele cu sindrom Lynch au risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal si alte tipuri de cancer de la o varsta mai mica (inainte de 50 de ani), inclusiv cancer de stomac, cancer de intestin subtire, cancer hepatic, cancere ale tractului urinar, ale creierului si ale pielii. In plus, femeile cu aceasta tulburare prezinta un risc mai mare de cancer ovarian si cancer endometrial.

cancer ereditar non polipozic

Persoanele cu sindrom Lynch pot prezenta:

  • cancer de colon care apare la o varsta mai mica, mai ales inainte de 50 de ani;
  • istoric familial de cancer de colon care apare la o varsta frageda;
  • istoric familial de cancer care afecteaza uterul (cancer endometrial);
  • istoric familial al altor tipuri de cancer, inclusiv cancer ovarian, cancer la rinichi, cancer de stomac, cancer de intestin subtire, cancer de ficat, cancer al glandelor sudoripare si alte tipuri de cancer.

Daca aveti ingrijorari cu privire la antecedentele familiale de cancer de colon sau endometrial, adresati-va medicului. Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu sindromul Lynch, informati medicului.

Cauze

Sindromul Lynch este o afectiune genetica. Asta inseamna ca riscul de cancer poate fi transmis din generatie in generatie intr-o familie. Aceste tipuri de mutatii se numesc mutatii mostenite. Sunt prezente mai multe modificari ale genelor, mai ales genele MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM. Genele afectate de sindromul Lynch sunt responsabile pentru corectarea modificarilor ADN. Genele contin ADN, care contine instructiuni pentru fiecare proces chimic din corp. Pe masura ce celulele cresc si se divid, produc copii ale ADN-ului lor si pot sa apara unele erori. Celulele normale au mecanisme pentru a recunoaste erorile si pentru a le repara. Insa, celulele persoanelor care mostenesc una dintre genele anormale asociate cu sindromul Lynch nu au capacitatea de a repara aceste erori minore. O acumulare a acestor erori duce la cresterea deteriorarii genetice a celulelor si, in cele din urma, poate face ca celulele sa devina canceroase.

Sindromul Lynch este cauzat de mutatii in cel putin 5 gene (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 sau EPCAM). Toate aceste gene sunt implicate in repararea erorile mentionate anterior. Unii oameni vor dezvolta modificari ale acestor gene care nu sunt mostenite, dar apar din cauza procesului de imbatranire a organismului si a altor cauze care nu sunt bine intelese. Aceste tipuri de mutatii se numesc mutatii dobandite.

cancerele ereditare

Cum se mosteneste sindromul Lynch?

Cele mai multe cancere colorectale sunt sporadice, ceea ce inseamna ca apar intamplator, fara o cauza cunoscuta. Se crede ca aproximativ 3 – 5% dintre toate cazurile de cancer colorectal si 2-3% dintre toate cazurile de cancer endometrial sunt asociate sindromului Lynch.

Sindromul Lynch se transmite in familii. Daca un parinte poarta o mutatie genetica pentru sindromul Lynch, exista o probabilitate de 50% ca mutatia sa fie transmisa fiecarui copil. Riscul de sindrom Lynch este acelasi, indiferent daca purtatorul mutatiei genetice este mama sau tatal.

Diagnostic

Sindromul Lynch poate fi confirmat printr-un test de sange. Testul poate determina daca cineva poarta o mutatie care poate fi transmisa (numita mutatie mostenita) in una dintre genele asociate cu sindromul Lynch. In prezent, testarea este disponibila pentru genele MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM. Testele de screening pot fi, de asemenea, efectuate pe tesut tumoral (cancer) pentru a determina daca poate fi vorba de sindromul Lynch.

Tratament si screening

Cancerul de colon asociat cu sindromul Lynch este tratat in mod similar cu alte tipuri de cancer de colon. Cu toate acestea, interventia chirurgicala pentru cancerul de colon asociat cu sindrom Lynch implica indepartarea unei portiuni mai mari de colon, deoarece persoanele cu sindrom Lynch prezinta un risc crescut de a dezvolta din nou cancer de colon in viitor. Optiunile de tratament vor depinde de stadiul si localizarea cancerului, precum si de starea generala de sanatate, varsta si alegeri personale. Tratamentele pentru cancerul de colon pot include interventii chirurgicale, chimioterapie si radioterapie.

Depistarea cancerului de colon la persoanele cu sindrom Lynch

Persoanele care au sindromul Lynch, dar nu au dezvoltat cancer, trebuie sa efectueze adesea colonoscopii si screening-uri pentru cancer. In timpul unei colonoscopii, medicul examineaza colonul si rectul pentru semne de crestere anormala a celulelor. Este posibil sa se elimine polipii din colon in timpul acestei proceduri. Daca aveti sindrom Lynch, dar nu ati fost diagnosticat cu un cancer asociat – medicul va poate elabora un plan de screening pentru cancer.

Cercetarile nu au stabilit care teste de screening pentru cancer sunt cele mai bune pentru persoanele cu sindrom Lynch. Ca parte a planului de screening, medicul va poate recomanda o colonoscopie. Persoanele cu sindrom Lynch incep de obicei screening-ul prin colonoscopie de la 20 ani si se face la 1 sau 2 ani. Persoanele cu sindrom Lynch tind sa dezvolte polipi de colon mai greu de detectat. Din acest motiv, pot fi recomandate tehnici mai noi de colonoscopie.

Se poate recomanda si screening pentru cancer endometrial (femeile cu sindrom Lynch pot lua in considerare o biopsie endometriala in fiecare an sau la 2 ani), screening pentru cancer ovarian etc.

screening sindrom lynch

Interventii chirurgicale pentru persoanele cu sindrom Lynch

In anumite situatii, persoanele cu sindrom Lynch pot lua in considerare interventiile chirurgicale pentru a reduce riscul de cancer. Discutati despre beneficiile si riscurile unei interventii chirurgicale preventive cu medicul.

Optiunile chirurgicale pentru prevenirea cancerului pot include:

  • Chirurgie pentru indepartarea ovarelor si a uterului (ooforectomie si histerectomie) – Operatia preventiva pentru indepartarea uterului elimina posibilitatea ca in viitor sa dezvoltati cancer endometrial. Indepartarea ovarelor poate reduce riscul de cancer ovarian.
  • Chirurgie pentru indepartarea colonului – Operatia de indepartare a unei parti a colonului sau a intregului colon reduce sau elimina riscul de a dezvolta cancer de colon.

Pentru persoanele care au sindromul Lynch si au dezvoltat cancer colorectal, sunt disponibile urmatoarele tratamente:

  • polipectomie – o procedura chirurgicala in care se elimina polipii de la nivelul colonului;
  • colectomie – o procedura chirurgicala care implica indepartarea totala sau partiala a colonului, precum si a oricaror ganglioni limfatici afectati;
  • ablatie –  o procedura in care un medic foloseste unde de radiofrecventa, inclusiv microunde, pentru a distruge tumorile mici;
  • criochirurgie – se foloseste o sonda subtire de metal pentru a administra gaz rece la suprafata unei tumori pentru a distruge celulele canceroase;
  • embolizare – se introduce un tub subtire intr-o artera pentru a bloca fluxul de sange catre o tumora mare.

Recomandari de screening

Desi nu exista nicio modalitate de a preveni complet cancerul colorectal, se poate reduce riscul prin efectuarea unor proceduri regulate de screening pentru cancerului colorectal. Poate dura 10-15 ani pentru ca polipii sa se transforme in cancer colorectal. Screening-ul le poate permite oamenilor sa identifice la timp acesti polipi si sa ia masuri inainte de a se putea dezvolta in continuare.

De obicei, se recomanda:

  • colonoscopie la fiecare 1 – 2 ani, incepand cu varsta de 20 -25;
  • endoscopie superioara la fiecare 3 – 5 ani, in plus fata de testarea infectiei cu Helicobacter pylori.

De asemenea, se recomanda si testarea genetica pentru cei cu un diagnostic de cancer colorectal, indiferent de varsta sau istoricul familial. Se pot folosi doua tipuri diferite de proceduri pentru depistarea tumorilor colorectale: screening imunohistochimie (folosit pentru a identifica proteinele lipsa din probele tumorale) si screening-ul instabilitatii microsatelitilor (un microsatelit se refera la o sectiune de ADN copiat care are o lungime diferita de aceeasi parte a ADN-ului original).

 

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/genetics/condition/lynch-syndrome/
(2) https://www.cancer.net/cancer-types/lynch-syndrome
(3) https://www.cdc.gov/genomics/disease/colorectal_cancer/lynch.htm
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lynch-syndrome/symptoms-causes/syc-20374714
(5) https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9905/lynch-syndrome
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1211/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *