Ocluzia intestinala este o urgenta medicala si poate pune viata in pericol. Iata care sunt simptomele unui blocaj in intestine, cauze si ce implicata tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este ocluzia intestinala?
2. Simptome de ocluzie intestinala
3. Cauze
4. Ocluzie intestinala in cancer
5. Cum este diagnosticata ocluzia intestinala?
6. Tratament
7. Intrebari frecvente
Ce este ocluzia intestinala?
Intr-o ocluzie intestinala sau obstructie, apare un blocaj ce impiedica trecerea normala a continutului intestinelor prin tractul digestiv. Practic se opreste tranzitul intestinal. Problema care provoaca blocajul poate fi in interiorul sau in exteriorul intestinului. In interiorul intestinului, o umflatura sau o masa poate sa blocheze zonele interioare ale intestinului. In afara intestinului, este posibil ca un organ adiacent sau o zona de tesut sa comprime sau sa rasuceasca un segment de intestin.
O obstructie sau ocluzie intestinala poate aparea in intestinul subtire sau intestinul gros. De asemenea, o obstructie intestinala poate fi totala sau partiala. Daca se acumuleaza suficienta presiune, intestinul se poate rupe, scurgand continut intestinal si bacteriile in cavitatea abdominala – este o complicatie care pune viata in pericol.
Simptome de ocluzie intestinala
Simptomele unei obstructii intestinale pot include balonare, crampe, greata si distensie abdominala – burta umflata. Ocluziile intestinale pot fi dureroase. Simptomele pot include astfel:
- varsaturi;
- diaree;
- balonare;
- constipatie;
- crampe;
- scaderea apetitului;
- incapacitatea de a elimina scaun sau gaze;
- greata;
- dureri severe de burta;
- abdomen umflat.
Varsaturile si diareea sunt semne precoce ale ocluziei intestinale. Recunoasterea acestor simptome inseamna ca o persoana poate cauta tratament inainte ca starea sa progreseze. Unele simptome pot depinde de locatia si durata obstructiei. De exemplu, varsaturile sunt un semn precoce al obstructiei intestinului subtire. O ocluzie partiala poate duce la diaree, in timp ce o ocluzie completa poate duce la incapacitatea de a elimina gaze sau scaun.
Obstructia intestinala poate provoca, de asemenea, infectii grave si inflamatii ale cavitatii abdominale, cunoscute sub numele de peritonita. Acest lucru se intampla atunci cand o parte a intestinului s-a rupt. Este o urgenta care pune viata in pericol si necesita interventie chirurgicala.
Tipuri de ocluzie intestinala
O ocluzie intestinala poate fi un blocaj partial sau un blocaj complet. Puteti avea si pseudo-obstructie – apar simptome de obstructie intestinala, dar nu exista un blocaj fizic. Se poate sa apara din cauza problemelor cu muschii gastrointestinali sau cu nervii care ii controleaza.
Cauze
Exista multe cauze posibile ale ocluziei intestinale. Diferitele cauze sunt fie mecanice, fie nemecanice.
Cauze mecanice de ocluzie
Cauzele mecanice sunt bariere fizice care impiedica sau restrictioneaza fluxul de materie prin intestine. Acestea includ:
- aderente sau tesut care se poate dezvolta dupa o interventie chirurgicala abdominala sau pelvina;
- diverticulita;
- inghitirea unui obiect strain – in general in cazul copiilor;â
- hernii;
- infectii;
- boli inflamatorii intestinale;
- invaginatie, care este atunci cand un segment al intestinului impinge in urmatorul segment;
- dop de meconiu la nou-nascuti – menociul este primul scaun pe care nou-nascutii il elimina;
- intestin rasucit;
- polipi in colon;
- impactare fecala – scaun blocat in colon sau rect;
- strictura, o ingustare a colonului cauzata de cicatrici sau inflamatie;
- malformatii ale intestinului, adesea la nou-nascuti, dar pot aparea si la copii si adolescenti;
- calculi biliari, desi rareori cauzeaza obstructii;
- tumori.
Cauze nemecanice de ocluzie
Cand vine vorba despre cauze nemecanice, medicii se refera adesea la ileus paralitic. Aceste cauze apar atunci anumiti factori afecteaza functionarea intregului sistem digestiv. Intestinele se misca in contractii coordonate. Daca un anumit factor intrerupe acest proces, poate aparea o obstructie functionala. Daca este o afectiune temporara, se numeste ileus. Se numeste pseudo-obstructie daca devine cronica sau pe termen lung.
Cauzele obstructiilor intestinale nemecanice includ:
- interventie chirurugicala abdominala sau pelvina;
- diabet;
- dezechilibre electrolitice;
- hipotiroidism;
- boala Hirschsprung, o afectiune in care celulele nervoase lipsesc de la capatul intestinului;
- infectii, cum ar fi gastroenterita sau apendicita;
- unele tulburari nervoase si musculare, cum ar fi boala Parkinson;
- medicamente opioide.
Ce este pseudo-obstructia?
Pseudo-obstructia intestinala (ileus paralitic) poate provoca semne si simptome de obstructie intestinala, dar nu implica un blocaj fizic. In ileusul paralitic, problemele musculare sau nervoase perturba contractiile musculare coordonate normale ale intestinelor, incetinind sau oprind miscarea alimentelor si a lichidului prin sistemul digestiv.
Ileusul paralitic poate afecta orice parte a intestinului. Cauzele pot include:
- chirurgie abdominala sau pelvina;
- infectii;
- anumite medicamente care afecteaza muschii si nervii, inclusiv antidepresivele si opioidele;
- tulburari musculare si nervoase, cum ar fi boala Parkinson.
⇒ Iti recomandam si: Scapa de constipatie rapid – 10 sfaturi pentru reglarea tranzitului intestinal
Obstructia intestinala la copii mici
Obstructia intestinala la sugari apare de obicei legata de infectii, boli ale organelor si scaderea fluxului de sange catre intestine – rasucirea intestinului. Unii copii se confrunta cu aceasta problema dupa ce au avut o infectie la stomac. Acest lucru poate provoca inflamatii in intestine. Invaginatia este mai frecventa la copiii cu varsta de 2 ani si mai mici. Acest lucru se intampla atunci cand o parte a intestinului aluneca intr-o alta parte. Ca urmare, intestinul devine blocat.
Orice tip de obstructie intestinala este dificil de diagnosticat la sugari, deoarece acestia nu isi pot descrie simptomele. In schimb, parintii trebuie sa observe copiii pentru modificari si simptome care ar putea indica un blocaj. Aceste semne includ:
- umflarea abdominala;
- copilul isi aduce genunchii spre piept;
- somnolenta excesiva;
- febra;
- grimase de durere;
- scaune care par sa aiba sange in ele;
- plans foarte puternic;
- varsaturi, in special varsaturi galben-verzui;
- semne de slabiciune.
Ocluzie intestinala in cancer
Ocluzia intestinala poate fi legata si de anumite tipuri de cancer. Uneori, ocluzia este data de o tumora care a crescut suficient de mult si blocheaza intestinul – insa, de cele mai multe ori, ocluziile sunt date de alte probleme, care NU sunt cancer.
In cazul pacientilor cu un cancer diagnosticat, boala in sine si tratamentele pentru cancer pot cauza uneori blocaje in intestine.
Cauzele comune ale unei obstructii gastrointestinale atunci cand aveti cancer sunt:
- constipatie, impactare fecala, scaun dur si greu de eliminat;
- rasucirea intestinelor;
- tesut cicatricial in intestine;
- inflamatia intestinelor dupa radioterapie;
- tumora in interiorul tractului gastrointestinal;
- tumora care pune presiune pe exteriorul tractului gastro-intestinal.
Ce tipuri de cancer pot provoca o obstructie intestinala?
Obstructiile gastro-intestinale pot aparea in mai multe tipuri de cancer. Sunt mai frecvente la persoanele cu:
Majoritatea persoanelor care au o obstructie intestinala necesita spitalizare. Cel mai bun tratament pentru o obstructie intestinala depinde de cauza acesteia.
Cum este diagnosticata ocluzia intestinala?
Medicul va va intreba despre istoricul medical, inclusiv daca ati avut constipatie si orice alte simptome. Se va face un examen fizic pentru a vedea daca abdomenul este umflat, daca puteti elimina gaze, ce sunete abdominale se aud sau daca se simte o masa dura in abdomen. Sensibilitatea abdominala (durere ca raspuns la atingere sau presiune) poate oferi echipei medicale o idee despre cat de grava este problema. Daca abdomenul pare umflat sau marit, acest lucru poate ajuta la diagnostic. De asemenea, se vor face analize de sange si de urina, precum si o scanare CT sau o radiografie pentru a cauta un blocaj.
Tratament
O ocluzie intestinala este o afectiune grava care necesita tratament urgent in cateva zile de la diagnostic – uneori, cateva ore. Tratamentul poate include managementul medical si decompresia intestinului. Tratamentul pentru obstructia intestinala depinde de cauza si de cat de sever este blocajul. O obstructie mecanica totala necesita de obicei o interventie chirurgicala. De fapt, majoritatea cazurilor de obstructie intestinala necesita o anumita forma de interventie medicala.
In unele cazuri, pot fi luate in considerare medicamente care sa ajute la ameliorarea obstructiei. Aceasta abordare poate fi luata in considerare daca vorbim de o obstructie intestinala partiala. Obstructiile partiale sau ileus, este posibil sa poata fi tratate prin simpla odihna a intestinelor si administrarea de lichide intravenoase. Repaus intestinal inseamna ca nu veti primi nimic de mancat sau doar lichide in acest timp.
Decompresie intestinala
In unele cazuri, intestinul poate fi decomprimat cu ajutorul unei sonde nazogastrice. Un tub rectal poate fi folosit impreuna cu tubul nazogastric pentru a decomprima intestinul. Un tub rectal este un tub de cauciuc cu orificiu ingust care actioneaza pentru a scoate aerul din colon.
Operatie pentru ocluzie intestinala
Poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a ameliora o obstructie intestinala si, uneori, este necesara tratarea complicatiilor, cum ar fi o scurgere intestinala. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru obstructia intestinala, inclusiv indepartarea unei mase intestinale sau a unei tumori, rezectia cicatricilor si a aderentelor si repararea vaselor de sange. Uneori, este necesara indepartarea unei zone de tesut intestinal inflamat sau necrozat.
O complicatie severa a unei obstructii intestinale poate fi afectarea permanenta a intestinului. Daca se intampla acest lucru, se va face o operatie pentru a indeparta sectiunea de tesut mort si medicul va reuni cele doua capete sanatoase ale intestinului.
Dupa interventia chirurgicala pentru tratamentul obstructiei intestinale, este posibil sa aveti nevoie de o colostomie sau ileostomie temporara sau permanenta.
INTREBARI FRECVENTE
Modificarile stilului de viata pot preveni obstructiile intestinale?
Schimbarile simple ale dietei si ale stilului de viata pot ajuta la scaderea riscului de obstructii intestinale. Insa, nu garanteaza ca nu poate aparea o ocluzie, pentru ca pot fi implicati mai multi factori. E important sa aveti un stil alimentar sanatos, sa mestecati bine mancarea si sa mancati portii mai mici si mai des decat portii prea mari. Se recomanda si adoptarea unui stil de viata activ, mentinerea unei bune hidratari si gestionarea eficienta a stresului. Daca aveti des episoade de constipatie, discutati cu medicul despre modificari ale stilului de viata si ce laxative pot fi recomandate.
⇒ Vezi si 10 Laxative naturale pentru tratarea eficienta a constipatiei
Ce complicatii poate da ocluzia intestinala?
O obstructie intestinala poate duce la alte probleme, cum ar fi deshidratare, dezechilibru electrolitic, afectarea grava a tesuturilor din intestine, ruptura intestinala si infectii, aspiratie pulmonara, in care o persoana inhaleaza solide, sepsis etc. In cel mai rau caz, poate duce la insuficienta multipla de organe si la deces. Ca urmare, este important sa solicitati ajutor medical daca apar semne de obstructie intestinala cat mai curand posibil.
Va fi necesara operatia pentru ocluzie?
Acest lucru depinde de cauza ocluziei si de severitate. In caz de ocluzie partiala, de obicei se administeraza lichide intravenos si anumite medicamente. Insa, daca vorbim de simptome severe si riscul ca intestinul sa fie grav afectat, interventia este necesara si trebuie facuta cat mai curand.
Referinte:
(1) https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/acute-abdomen-and-surgical-gastroenterology/intestinal-obstruction
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh3175
(3) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-bowel-obstruction
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/diagnosis-treatment/drc-20351465
(5) https://www.healthdirect.gov.au/bowel-obstruction
(6) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/bowel-obstruction-or-intestinal-blockage
(7) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/bowel-problems/types/blocked-bowel-obstruction