Cancerul colorectal este cancerul care poate sa se dezvolte la nivelul colonului si rectului. Iata care sunt simptomele ce pot sa apara, care sunt factorii ce cresc riscul de cancer colorectal si ce metode de tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul colorectal?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc pentru cancerul colorectal
4. Diagnostic
5. Metode de tratament
6. Screening pentru cancerul colorectal
Ce este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal este cancerul care apare la nivelul colonului sau rectului. Cancerele de colon si cancerele rectale sunt adesea grupate impreuna sub numele de cancer colorectal. Colonul este intestinul gros, iar rectul leaga colonul de anus. Uneori, se formeaza o serie de mase anormale, numite polipi, in colon sau rect. In timp, unii polipi se pot transforma in cancer. Testele de screening pot depista acesti polipi, astfel incat sa poata fi indepartati inainte de a se transforma in cancer.
Exista mai multe parti ale colonului, inclusiv colon ascendent, colon transvers, colon descendent si colon sigmoid. Rectul actioneze ca o unitate de depozitare si mentine scaunul pana cand are loc defecarea (evacuarea scaunului). Cancerul colorectal poate sa inceapa fie in colon, fie in rect. Cancerul care apare in colon se numeste cancer de colon. Cancerul care apare in rect se numeste cancer rectal. Cancerul colorectal apare atunci cand celulele sanatoase din mucoasa colonului sau rectului se modifica si cresc necontrolat, formand o masa numita tumora. O tumora poate fi canceroasa sau benigna. O tumora canceroasa este maligna, ceea ce inseamna ca poate creste si se poate raspandi in alte zone ale corpului. O tumora benigna inseamna ca aceasta poate creste, dar nu se va raspandi.
Ce sunt polipii colorectali?
Cancerul colorectal incepe cel mai adesea ca un polip, o masa necanceroasa care se poate dezvolta pe peretele interior al colonului sau rectului. Daca nu este tratat sau indepartat, un polip colorectal poate sa devina cancer care poate pune viata in pericol. Depistarea si eliminarea polipilor precancerosi poate preveni cancerul colorectal.
Exista mai multe forme de polipi. Polipii adenomatosi sau adenoamele sunt mase care pot deveni canceroase. Acestea pot fi depistate la o colonoscopie. Aproximativ 10% dintre polipii de colon sunt plati si greu de depistat la o colonoscopie. Acesti polipi plati prezinta un risc mai mare de a deveni cancerosi, indiferent de marimea lor. Polipii hiperplazici se pot dezvolta si in colon si in rect, dar nu sunt considerati precancerosi.
Simptome
Persoanele cu cancer colorectal pot prezenta anumite simptome sau semne, insa, este posibil, de asemenea, ca aceste modificari sa fie cauzate de o afectiune care NU este cancer, in special cand vorbim de simptome ca disconfort abdominal, balonare si modificari de tranzit intestinal.
Cancerul colorectal se dezvolta mai intai cu putine simptome, sau chiar fara simptome. Anumite modificari persistente ce ar trebui sa ne trimita la medic sunt:
- diaree si / sau constipatie intermitenta sau constanta, o modificare a consistentei scaunului sau scaune mai inguste decat de obicei;
- disconfort abdominal persistent – poate include crampe, gaze sau durere si senzatie de plin, balonare sau senzatie ca intestinul nu este golit complet;
- greata si varsaturi;
- sangerari rectale – sange in scaun – sange rosu aprins sau sange negricios;
- oboseala persistenta – poate fi insotita de anemie;
- pierdere inexplicabila in greutate.
Discutati cu medicul daca oricare dintre aceste simptome dureaza cateva saptamani sau se agraveaza. Este important sa retinem ca simptomele si semnele cancerului colorectal enumerate mai sus sunt aceleasi cu cele ale afectiunilor frecvente care nu sunt cancer, cum ar fi hemoroizi si sindrom de colon iritabil.
Cauze si factori de risc pentru cancerul colorectal
Cancerul apare cand celulele incep sa creasca si sa se divida necontrolat. Pot fi implicati factori de risc nemodificabili (ce nu pot fi controlati, ca genetica, varsta etc.) si factori ce pot fi controlati, ce tin de stilul de viata. Desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu cauzeaza in mod direct cancer. Unele persoane cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altele fara factori de risc cunoscuti pot dezvolta boala. O persoana cu un risc mediu de cancer colorectal are aproximativ 5% risc de a dezvolta cancer colorectal in general. Cancerele colorectale mostenite sunt mai putin frecvente si apar atunci cand mutatiile genice sau modificarile sunt transmise intr-o familie de la o generatie la alta.
Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc pentru cancerul colorectal includ:
- varsta – riscul de cancer colorectal creste odata cu varsta;
- gen – barbatii au un risc usor mai mare de a dezvolta cancer colorectal decat femeile;
- istoric familial de cancer colorectal;
- boli rare mostenite – membrii familiilor cu anumite afectiuni mostenite mai putin frecvente au, de asemenea, un risc mai mare de cancer colorectal, precum si alte tipuri de cancer. Acestea includ: polipoza adenomatoasa familiala (FAP), polipoza adenomatoasa familiala atenuata (AFAP), un subtip de FAP, sindromul Gardner, sindromul de polipoza juvenila, sindromul Lynch, denumit si cancer colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Muir-Torre, polipoza asociata MYH, sindromul Peutz-Jeghers, sindromul Turcot;
- boala inflamatorie intestinala – persoanele cu aceste probleme, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn, pot dezvolta inflamatie cronica la nivelul intestinului gros, ce poate creste riscul de cancer colorectal;
- polipi adenomatosi (adenoame) – polipii nu sunt cancer, dar unele tipuri de polipi numiti adenoame se pot transforma in cancer colorectal in timp;
- istoric personal de cancer – persoanele cu antecedente personale de cancer colorectal si femeile care au avut cancer ovarian sau cancer de col uterin au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal;
- sedentarismul si obezitatea – persoanele care duc un stil de viata inactiv, adica nu fac exercitii fizice in mod regulat si persoanele care sunt supraponderale sau obeze pot avea un risc crescut de cancer colorectal;
- alimentatia – unele date leaga in mod constant consumul de carne rosie si carne procesata de un risc mai mare de cancer;
- fumatul – studiile sugereaza ca fumatorii au mai multe riscuri sa dezvolte cancer colorectal decat nefumatorii.
Diagnostic
Medicii folosesc mai multe teste pentru a gasi sau diagnostica un cancer. De asemenea, se fac teste pentru a afla daca un cancer s-a raspandit in alta parte a corpului – metastaza. In general, biopsia este singura modalitate sigura de a sti daca o zona a corpului are cancer. Se va preleva o mica proba de tesut pentru testare in laborator.
Initial, se va face, insa, un examen fizic. Alte teste ce pot fi utilizate pentru a diagnostica un cancer colorectal includ:
- colonoscopie;
- biopsie;
- testarea moleculara a tumorii;
- testul pentru hemoragii oculte in fecale;
- analize de sange – hemoleucograma, nivelul de antigen carcinoembrionar (CEA);
- tomografie computerizata (CT sau CAT);
- imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);
- ecografie;
- tomografie cu emisie de pozitroni (PET) etc.
O colonoscopie ii permite medicului sa examineze interiorul intregului rect si colon. Un tub flexibil, luminat numit colonoscop este introdus in rect si in intregul colon pentru a depista polipi sau cancer. Colonografia CT, uneori numita colonoscopie virtuala, este o metoda de screening ce poate fi o alternativa pentru persoanele care nu pot beneficia de o colonoscopie standard din cauza riscului dat de anestezie. O sigmoidoscopie utilizeaza un tub flexibil, luminat, care este introdus in rect si colonul inferior pentru a depista polipi, cancerul si alte anomalii.
Dupa efectuarea testelor de diagnostic, medicul va analiza toate rezultatele. Daca diagnosticul este de cancer, aceste rezultate il ajuta pe medic sa descrie cancerul – stadializare.
Stadializarea cancerului colorectal
Stadializarea este o modalitate de a descrie unde se afla cancerul, daca sau unde s-a raspandit si daca afecteaza alte parti ale corpului. Se folosesc teste de diagnostic pentru a afla stadiul cancerului, astfel incat stadializarea poate sa nu fie completa pana la finalizarea tuturor testelor. Cunoasterea stadiului il ajuta pe medic sa decida ce tip de tratament este cel mai bun si poate ajuta la prezicerea prognosticului.
Sistemul de stadializare TNM pentru cancer colorectal
Un instrument pe care medicii il folosesc pentru a descrie stadiul este sistemul TNM. T se refera la tumora, N la afectarea ganglionilor limfatici si M la metastaze. Exista 5 stadii: stadiul 0 si stadiile I pana la IV.
Cancer colorectal stadiul 0
Se numeste cancer in situ. Celulele canceroase se afla numai in mucoasa interioara a colonului sau rectului.
Cancer colorectal stadiul I
Cancerul a crescut prin mucoasa si a invadat stratul muscular al colonului sau rectului. Nu s-a raspandit in tesuturile sau ganglionii limfatici din apropiere.
Cancer colorectal stadiul II
Stadiul IIA inseamna ca acel cancer a crescut prin peretele colonului sau rectului, dar nu s-a raspandit in tesutul din apropiere sau in ganglionii limfatici din apropiere. Stadiul IIB inseamna ca acel cancer a crescut prin straturile musculare pana la mucoasa abdomenului, numita peritoneu visceral. Insa, nu s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere sau in alta parte. Stadiul II C inseamna ca tumora s-a raspandit prin peretele colonului sau rectului si a crescut in structuri din apropiere. Insa, nu s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere sau in alta parte.
Cancer colorectal stadiul III
Stadiul IIIA inseamna ca acel cancer a crescut prin mucoasa interioara sau in straturile musculare ale intestinului. S-a raspandit la 1 – 3 ganglioni limfatici, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Stadiul IIIB inseamna ca acel cancer a crescut prin peretele intestinului sau s-a raspandit la organele din apropiere si la 1-3 ganglioni limfatici, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. In caz de stadiul IIIC, inseamna ca acel cancer, indiferent de cat de profund a crescut, s-a raspandit la 4 sau mai multi ganglioni limfatici, dar nu si in alte parti indepartate ale corpului.
Cancer colorectal stadiul IV
Stadiul IVA inseamna ca acel cancer s-a raspandit intr-o singura zona indepartata a corpului, cum ar fi ficatul sau plamanii. Stadiul IVB inseamna ca acel cancer s-a raspandit in mai mult de o parte a corpului. Cancer colorectal in stadiul IVC inseamna ca acel cancer s-a raspandit in peritoneu. Este posibil sa se fi raspandit si in alte locuri sau organe.
Metode de tratament
Optiunile de tratament si recomandarile depind de mai multi factori, inclusiv tipul si stadiul cancerului, posibilele efecte secundare si starea generala de sanatate a pacientului.
Interventie chirurgicala – operatia pentru cancer colorectal
Chirurgia presupune indepartarea tumorii si a unor tesuturi sanatoase din jur in timpul unei operatii. Se numeste adesea rezectie chirurgicala. Este cel mai frecvent tratament pentru cancerul colorectal. Se poate indeparta si o parte din colonul sau rectul sanatos si ganglionii limfatici din apropiere. In plus fata de rezectia chirurgicala, alte optiuni chirurgicale pentru cancerul colorectal includ:
- chirurgie laparoscopica;
- colostomie pentru cancerul rectal – se face o deschidere chirurgicala, sau stoma, prin care colonul este conectat la suprafata abdominala pentru a oferi o cale de iesire a deseurilor din corp;
- ablatia prin radiofrecventa (RFA) sau crioablarea.
Radioterapia pentru cancerul colorectal
Radioterapia presupune utilizarea de radiatii cu energie ridicata pentru distrugerea celulelor canceroase. Este frecvent utilizata pentru tratarea cancerului rectal, deoarece aceasta tumora tinde sa reapara aproape de locul unde a inceput initial. Se poate face radioterapie cu fascicul extern (utilizeaza un dispozitv pentru a furniza radiatii in locul in care se afla cancerul) sau radioterapie stereotactica (este un tip de radioterapie care poate fi utilizata daca o tumora s-a raspandit in ficat sau plamani). Se mai poate face si radioterapie intraoperatorie (o singura doza mare de radioterapie administrata in timpul interventiei chirurgicale) sau brahiterapie.
Medicamente pentru cancerul colorectal
Terapia sistemica inseamna utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. Acest tip de medicament este administrat prin fluxul sangvin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Tipurile de terapii sistemice utilizate pentru cancerul colorectal includ:
- chimioterapie;
- terapie tintita;
- imunoterapie.
Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, de obicei prin prevenirea cresterii, diviziunii si producerii de noi celule. Un regim sau program de chimioterapie e format de obicei dintr-un numar specific de cicluri administrate pe o perioada de timp stabilita. Terapia tintita este un tratament care vizeaza genele, proteinele sau mediul tisular specific cancerului, care contribuie la cresterea si supravietuirea cancerului. Acest tip de tratament blocheaza cresterea si raspandirea celulelor canceroase, limitand in acelasi timp deteriorarea celulelor sanatoase. Se poate folosi Bevacizumab (Avastin), Regorafenib (Stivarga), Cetuximab (Erbitux), Panitumumab (Vectibix). Imunoterapia, numita si terapie biologica, este conceputa pentru a stimula apararea naturala a corpului pentru a lupta impotriva cancerului.
Screening pentru cancerul colorectal
Screeningul este utilizat pentru a depista un cancer inainte de a aparea simptome sau semne. Au fost dezvoltate teste care pot fi utilizate pentru depistarea unor tipuri specifice de cancer inainte ca semnele sau simptomele sa apara. Cancerul colorectal poate fi adesea prevenit prin screening regulat, cand sunt depistati polipi inainte ca acestia sa devina cancerosi. Persoanele cu un risc mediu ar trebui sa inceapa screeningul la varsta de 50 de ani. Cu toate acestea, se recomanda adesea inceperea screeningului de la varsta de 45 de ani sau mai devreme, din cauza incidentei crescute a cancerului colorectal la persoanele mai tinere.
Screeningul este recomandat persoanelor care NU prezinta semne ale bolii. Procedurile de screening includ:
- test de sange pentru hemoragii oculte in fecale guaiac (gFOBT) – se recomanda anual persoanelor cu varsta peste 50 ani;
- test imunochimic fecal (FIT) – anual de la varsta de 50 ani;
- test ADN de scaun – la 3 ani;
- sigmoidoscopie – la fiecare 5 ani;
- colonoscopie – la 10 ani in caz de risc moderat, dupa 45-50 ani, si la fiecare 3 ani in caz de risc mai mare;
- colonografie CT – la 5 ani;
- clisma cu bariu cu dublu contrast – la 5 ani.
Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html
(2) https://www.healthline.com/health/colon-cancer
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598
(4) https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/index.htm
(5) https://medlineplus.gov/colorectalcancer.html
(6) https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/introduction