Nodulii tiroidieni – cauze, simptome, tratament

nodulii tiroidieni si riscul de cancer

Nodulii tiroidieni sunt mase solide sau umplute cu lichid ce se formeaza la nivelul tiroidei. Iata care sunt simptomele, de ce se formeaza acesti noduli si ce riscuri implica.

CUPRINS:

1. Ce sunt nodulii tiroidieni?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Cum sunt diagnosticati nodulii tiroidieni?
5. Tratament

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Tiroida este o glanda in forma de fluture care este localizata in partea din fata a gatului. Este alcatuita din doi lobi – drept si stang – si elibereaza hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni controleaza functii precum temperatura corpului, digestia si functiile inimii. Nodulii tiroidieni sunt mase solide sau umplute cu lichid care se formeaza in interiorul tiroidei. De obicei, nodulii tiroidieni nu sunt o problema grava si nu provoaca simptome.

Exista diferite tipuri de noduli tiroidieni care nu sunt cancerosi. Nodulii toxici produc prea mult hormon tiroidian – asta poate duce la hipertiroidism. Gusa polinodulara inseamna ca sunt mai multi noduli. De asemenea, pot produce prea mult hormon tiroidian si pot apasa pe alte structuri. Chisturile tiroidiene sunt pline de lichide, si uneori cu alte resturi.

Nodulii tiroidieni sunt clasificati ca reci, calzi sau fierbinti. Nodulii reci nu produc hormoni tiroidieni, nodulii calzi actioneaza ca celule tiroidiene normale, iar nodulii fierbinti au supraproductie de hormoni tiroidieni.

Mai mult de 90% dintre toti nodulii tiroidieni sunt benigni (necancerosi). Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt gravi si provoaca putine simptome sau deloc.

nodulii tiroidieni

Simptome

Cei mai multi noduli tiroidieni nu cauzeaza semne sau simptome – raman nediagnosticati, sunt depistati in timpul unei ecografii tiroidiene de rutina (sau alte proceduri de diagnostic) sau cand testele de sange ale functiei tiroidiene indica anumite probleme. Insa, ocazional, unii noduli devin suficient de mari incat pot fi simtiti la atingere sau pot fi vazuti ca o umflatura la baza gatului. Daca pun presiune pe trahee sau esofag, pot cauza dificultati de respiratie sau dificultati la inghitire.

In unele cazuri, nodulii tiroidieni produc tiroxina suplimentara, ceea ce poate provoca simptome de supraproductie a hormonilor tiroidieni (hipertiroidism), ca schimbari de dispozitie, transpiratie intensa, scadere in greutate inexplicabila, palpitatii, tremur etc. In unele cazuri, nodulii tiroidieni se dezvolta la persoanele cu tiroidita Hashimoto. Aceasta este o afectiune autoimuna a tiroidei care creste riscul de a dezvolta tiroida subactiva (hipotiroidism). Simptomele hipotiroidismului includ oboseala persistenta, cresterea inexplicabila in greutate, constipatie, sensibilitate la frig, piele uscata, par uscat, unghii fragile.

Cauze si factori de risc

Nu se stie motivul clar pentru care apar nodulii tiroidieni. Nodulii tiroidieni pot fi rezultatul cresterii excesive a celulelor benigne (hiperplazie adenomatoasa) sau a tumorilor compuse din celule tiroidiene care pot fi benigne sau canceroase. Nodulii tiroidieni pot contine uneori lichid, care se colecteaza de obicei din cauza sangerarilor din vasele de sange din tumorile tiroidiene, asa-numita degenerare chistica. Asta provoaca uneori aparitia brusca a durerii si umflaturii in partea din fata a gatului, care de obicei dispare pe parcursul mai multor zile.

Mai multe afectiuni medicale pot determina formarea acestor noduli. Aceste afectiuni includ:

  • tiroidita – inflamatia cronica a tiroidei (un tip de tiroidita se numeste boala Hashimoto, asociata cu o activitate tiroidiana scazuta – hipotiroidism);
  • deficit de iod – o dieta foarte saraca in iod poate duce la noduli tiroidieni;
  • adenom tiroidian – o crestere inexplicabila a tesutului tiroidian – cele mai multe adenoame sunt inofensive, dar unele produc hormon tiroidian si asta poate duce la o tiroida hiperactiva (hipertiroidism);
  • cancer tiroidian – majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cancer, dar unii pot fi.

de ce apar nodulii la tiroida

Factori de risc pentru nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt destul de frecventi. Sunt adesea foarte mici, nu provoaca simptome si sunt depistati de obicei in timpul examinarilor de rutina. Unii factori pot creste riscul de a dezvolta noduli tiroidieni:

  • dieta foarte saraca in iod – iodul este o parte esentiala a dietei, iar fara acesta, organismul nu poate produce suficient hormon tiroidian, se poate dezvolta gusa, tiroida marita si noduli;
  • istoric familial de noduli tiroidieni;
  • genul feminin;
  • varsta inaintata;
  • istoric de expunere la radiatii la nivelul capului sau gatului.

Nodulii tiroidieni si riscul de cancer

Din fericire, mai mult de 90% dintre nodulii tiroidieni nu sunt cancerosi, dar malignitatea trebuie luata in considerare. Diferentierea nodulilor cancerosi de cei benigni NU se poate face doar prin evaluarea simptomelor – e nevoie de teste si proceduri de diagnostic. Majoritatea nodulilor tiroidieni cancerosi cresc lent si pot fi mici atunci cand medicul ii depisteaza.

Cum sunt diagnosticati nodulii tiroidieni?

De multe ori, nodulii tiroidieni raman nediagnosticati, pentru ca nu sunt usor de simtit si de obicei nu cauzeaza simptome. Este posibil ca medicul sa depisteze un nodul tiroidian la examinare fizica, la o ecografie tiroidiana de rutina sau la o scanare CT. Medicul va efectua un examen fizic si va adresa intrebari privind simptomele. Se pot face si teste de sange pentru a analiza functia tiroidiana. Nivelurile hormonale sunt de obicei normale chiar daca exista noduli.

Ecografie tiroidiana utilizeaza unde sonore pentru a determina daca un nodul este solid sau plin cu lichid. Acest test verifica, de asemenea, cresterea nodulilor si ajuta la depistarea nodulilor greu de palpat. Se poate face si o scanare tiroidiana cu iod radioactiv. Medicul va verifica daca iodul iod radioactiv este absorbit de noduli si cat este absorbit de tesutul tiroidian normal. Uneori poate fi necesara o aspiratie cu ac fin (pentru a preleva o proba de material din nodul). Probele sunt apoi trimise la laborator. De asemenea, medicul va poate sugera o interventie chirurgicala pentru a indeparta nodulii, pentru un diagnostic precis.

nodulii la tiroida si riscul de cancer

Tratament

Tratamentul depinde de tipul nodulilor. Daca tiroida este foarte mare incat cauzeaza simptome prin comprimarea structurilor adiacente, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a glandei tiroide (tiroidectomie). Daca gusa este legata de o afectiune care cauzeaza hipertiroidism, ca in cazul bolii Graves sau a gusei nodulare toxice, tratamentul cu iod radioactiv poate fi eficient atat pentru controlul supraactivitatii glandei, cat si pentru scaderea dimensiunii acesteia.

Tratarea nodulilor benigni

Daca un nodul tiroidian nu este canceros, optiunile de tratament includ:

  • monitorizare pasiva – daca o biopsie de tiroida arata ca aveti un nodul tiroidian necanceros, medicul va poate sugera doar sa monitorizati pur si simplu starea – examene regulate ale functiei tiroidiene – analize de sange si ecografii, si se poate face o alta biopsie daca nodulul creste;
  • terapia cu hormoni tiroidieni – daca analizele functiei tiroidiene arata ca glanda nu produce suficient hormon tiroidian, medicul va poate recomanda terapia cu hormoni tiroidieni;
  • interventie chirurgicala – un nodul necanceros poate necesita uneori o interventie chirurgicala daca este atat de mare incat ingreuneaza respiratia sau inghitirea.

Tratarea nodulilor care cauzeaza hipertiroidism

Daca un nodul tiroidian produce hormoni tiroidieni in exces, medicul va poate recomanda tratamentul pentru hipertiroidism. Acesta poate include:

  • iod radioactiv – medicii folosesc iod radioactiv pentru a trata hipertiroidismul, sub forma de capsula sau sub forma lichida, iodul radioactiv fiind absorbit de glanda tiroida;
  • medicamente anti-tiroidiene – in unele cazuri, medicul va poate recomanda un medicament anti-tiroidian, cum ar fi metimazol, pentru a reduce simptomele hipertiroidismului (tratamentul este, in general, pe termen lung si poate avea efecte secundare asupra ficatului, de aceea este important sa discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile tratamentului);
  • interventie chirurgicala – daca tratamentul cu iod radioactiv sau medicamente anti-tiroidiene nu este o optiune, este posibil sa fiti candidat pentru o interventie chirurgicala pentru a elimina nodulul tiroidian hiperactiv.

Tratarea nodulilor cancerosi

Tratamentul pentru un nodul care este canceros implica de obicei o interventie chirurgicala. Poate fi uneori indicata si simpla monitorizare. Cancerele foarte mici prezinta un risc scazut de crestere, deci ar putea ca medicul sa urmareasca nodulii cancerosi inainte de a-i trata (monitorizarea include controale, analize de sange si ecografii periodice). Insa, un tratament obisnuit pentru nodulii cancerosi este indepartarea chirurgicala.

Nodulii care incep ca fiind benigni rareori devin cancerosi. Daca nodulul este fierbinte sau e o supraproductie de hormoni tiroidieni, endocrinologul poate folosi iod radioactiv sau poate face o interventie chirurgicala pentru a elimina nodulul.

Interventie chirurgicala pentru noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni care indica suspiciuni de malignitate trebuie indepartati impreuna cu restul glandei tiroide pentru a preveni raspandirea cancerului tiroidian. Operatia de tiroida poate elimina jumatate din glanda (lobectomie tiroidiana sau hemi-tiroidectomie) sau toata glanda tiroida (tiroidectomie totala). Operatia pentru indepartarea unei tiroide marite poate ameliora compresia structurilor din apropiere si poate ameliora simptomele la pacientii cu dificultati la inghitire, tuse sau dificultati de respiratie.

Riscurile operatiei tiroidiene includ leziuni ale nervului care controleaza corzile vocale si leziuni ale paratiroidelor.  Dupa o interventie chirurgicala la tiroida, veti avea nevoie de tratament pe tot parcursul vietii cu levotiroxina. Operatia necesita aproape intotdeauna spitalizare si anestezie. Incizia provoaca durere timp de o zi sau doua dupa interventia chirurgicala si lasa o cicatrice, care se diminueaza in timp.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2003/0201/p559.html
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575959/
(3) https://www.uclahealth.org/endocrine-center/thyroid-nodules
(4) https://endocrinesurgery.ucsf.edu/conditions–procedures/thyroid-nodules.aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *