Nodul la testicul – cauze si tratament

nodul la testicul

Iata ce este un nodul la testicul, care sunt simptomele asociate, ce cauze de baza pot exista, cand indica o problema grava si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este un nodul testicular?
2. Simptome nodul la testicul
3. Care pot fi cauzele?
4. Diagnosticarea nodulilor testiculari
5. Tratament pentru noduli testiculari
6. Autoexaminarea testiculelor

Ce este un nodul testicular?

Nodulii testiculari pot avea o serie de cauze diferite. De obicei, nodulii sunt legati de cauze benigne (non-canceroase) care pot sa nu necesite tratament. Insa, este important sa consultati medicul daca observati orice modificari la nivelul testiculelor, astfel incat sa se identifice cauza.

Unele cauze pot afecta fertilitatea si pot fi legate de anumite probleme mai grave. Scrotul contine testiculele si structurile aferente care produc, stocheaza si transporta spermatozoizii si hormonii sexuali masculini. Masele la nivelul scrotului pot fi o acumulare de lichid, cresterea tesutului anormal sau normal al scrotului care a devenit umflat, inflamat sau intarit. Orice masa la nivelul scrotului trebuie examinata de catre medic, chiar daca nu produce disconfort si nu aveti alte simptome. Autoexaminarea si controalele medicale regulate sunt importante pentru recunoasterea, diagnosticarea si tratamentul prompt.

cauze nodul la testicul

Simptome nodul la testicul

Aproape toti nodulii testiculari provoaca umflaturi vizibile si modificari ale texturii testiculului. Un nodul testicular se poate simti moale sau dur la atingere si poate varia ca dimensiune. De asemenea, se poate sa produca durere, sensibilitate sau poate fi umflat. Durerea se poate extinde catre zona inghinala, abdomen sau partea inferioara a spatelui. Testiculul poate fi sensibil, umflat sau intarit.

Nodulii pot fi localizati oriunde in zona testiculelor si pot varia ca dimensiune. De asemenea, pot fi in interiorul testiculului sau la nivelul pielii scrotului. Unii pot fi mici cat un bob de mazare, dar altii pot fi mai mari. Majoritatea nodulilor sunt moi si plini cu lichid si pot face scrotul sa para putin umflat. Aceste mase sunt de obicei inofensive si adesea dispar fara tratament. Unele mase sunt solide si se pot simti atasate de unul dintre testicule. Nodulii mai tari pot fi un semn al unei probleme mai grave.

Alte simptome variaza, in functie de cauza de baza a nodulului testicular.

Care pot fi cauzele?

Nodulii testiculari si umflaturile la nivelul testiculelor pot avea mai multe cauze diferite. Cele mai multe cauze sunt inofensive, cum ar fi o acumulare de lichid (chist) sau vene umflate la nivelul testiculelor (varicocel).

Iata care sunt cele mai frecvente cauze:

Hidrocel

Hidrocelul apare atunci cand exista un exces de lichid in scrot, intre straturile invelisului care inconjoara fiecare testicul. O cantitate mica de lichid in acest spatiu este normala, dar excesul de lichid asociat unui hidrocel are ca rezultat, de obicei, o umflatura nedureroasa la nivelul scrotului. La adulti, un hidrocel apare de obicei din cauza unui dezechilibru in productia sau absorbtia de lichid, adesea ca urmare a unei leziuni sau infectii la nivelul scrotului.

Hematocel

Hematocelul apare atunci cand se acumuleaza sange la nivelul scrotului. O leziune traumatica, precum o lovitura directa la nivelul testiculelor, este cauza cea mai probabila.

Varicocel

Varicocelul este extinderea venelor din scrot care transporta sangele sarac in oxigen din fiecare testicul si epididim. Varicocelul este mai frecvent pe partea stanga a scrotului din cauza diferentelor in modul in care sangele circula din fiecare parte. Acest tip de nodul testicular este cel mai frecvent.

Chist epididimal

Un chist epididimal apare atunci cand tubul lung din spatele testiculelor, numit epididim, se umple cu lichid ce nu se poate scurge. Daca acest chist contine spermatozoizi, este cunoscut sub numele de spermatocel. Aceasta forma de nodul testicular este foarte frecventa. Cel mai adesea se rezolva de la sine.

Epididimita

Epididimita este o afectiune care poate face ca epididimul sa devina dureros si umflat. Epididimul este un tub care se afla in spatele fiecarui testicul si transporta spermatozoizii. Umflarea se poate simti ca un nodul. Persoanele cu epididimita pot experimenta, de asemenea, durere, sensibilitate si caldura la nivelul scrotului. Epididimita este adesea cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv infectii bacteriene cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia. Mai rar, epididimita este cauzata de o infectie virala sau de un reflux anormal de urina in epididim.

Orhita

Orhita este inflamatia testiculului, de obicei din cauza unei infectii virale – cel mai frecvent oreion. Cand orhita este cauzata de o infectie bacteriana, epididimul poate fi, de asemenea, infectat.

Hernie inghinala

Este o afectiune in care o portiune a intestinului subtire trece printr-o deschidere sau un punct slab din tesutul care separa abdomenul si zona inghinala. O hernie inghinala poate fi resimtita uneori ca o masa in scrot sau mai sus in zona inghinala.

Teratom benign

Acest tip de tumora cu celule germinale apare cel mai adesea inainte de pubertate, de obicei la bebelusi. Poate fi indepartata prin interventie chirurgicala. Teratomul este o masa benigna – adica nu este canceroasa.

diagnosticare nodul testicular

Lipomul

Deoarece aceasta masa este formata din celule adipoase, poate aparea oriunde pe corp si, uneori, se dezvolta in testicule. Un lipom poate fi, de asemenea, indepartat chirurgical.

Torsiune testiculara

Aceasta este o rasucire a cordonului spermatic, a vaselor de sange, a nervilor si a tubului care transporta materialul seminal de la testicul la penis. Este o afectiune dureroasa intrerupe fluxul de sange la testicul si poate duce la pierderea testiculului daca nu este tratata prompt. Testiculul afectat poate fi marit si poate avea o alta pozitie decat in ​​mod normal. Persoanele cu torsiune testiculara experimenteaza de obicei durere severa, care poate fi urmata de varsaturi si umflarea testiculelor.

Mase precanceroase la nivel testicular

Uneori, un nodul testicular este precanceros, ceea ce inseamna ca nu este cancer, dar este un anumit risc sa se dezvolte in cancer in viitor. Una dintre cele mai frecvente mase precanceroase este cunoscuta sub numele de neoplazie cu celule germinale in situ. Acest tip de crestere anormala a celulelor este considerat un precursor al cancerului testicular. Celulele germinale sunt celule din testicule care produc spermatozoizi, iar neoplazia este un tip de crestere anormala a celulelor.

Cancer testicular

In cazuri rare, nodulii testiculari pot fi un semn al cancerului testicular. Se stimeaza ca mai putin de 4% dintre cazurile de umflaturi testiculare sunt canceroase. Riscul este mai mare daca nodulul este in interiorul testiculului. Un nodul poate fi unul dintre primele simptome ale cancerului testicular. Majoritatea tumorilor nu provoaca durere. Nodul se formeaza de obicei in partea din fata sau pe partea laterala a unui testicul. Se va simti adesea dur si intregul testicul se poate simti mai ferm decat de obicei.

Cancerul testicular este diagnosticat prin proceduri care includ teste imagistice, analize de sange pentru markeri tumorali si un tip de interventie chirurgicala cunoscuta sub numele de orhiectomie inghinala radicala (in care testiculul este indepartat si se efectueaza o biopsie pentru a detecta cancerul).

Diagnosticarea nodulilor testiculari

Faceti o programare la medic daca observati un nodul la nivel testicular sau daca va confruntati cu simptomele descrise mai sus. Medicul va examina fizic testiculele pentru a observa dimensiunea si pozitionarea acestora si pentru a verifica daca exista umflaturi si sensibilitate. Majoritatea nodulilor testiculari pot fi diagnosticati in timpul unui examen fizic. Cu toate acestea, medicul poate recomanda alte teste pentru a confirma diagnosticul.

Aceste teste pot include:

  • o ecografie, care utilizeaza unde sonore pentru a crea o imagine a testiculelor, scrotului – ecografie scrotala, sau abdomenului – ecografie abdominala;
  • teste de sange – ce pot indica prezenta celulelor tumorale, infectii sau alte probleme, analiza unor markeri tumorali – in cazul cancerului testicular, medicii testeaza in mod special doi markeri: alfa-fetoproteina si beta-gonadotropina corionica umana;
  • analzie pentru infectii cu transmitere sexuala, din probe de lichid prelevate din penis;
  • biopsie testiculara.

autoexaminarea testiculelor

Tratament pentru noduli testiculari

Planul de tratament variaza in functie de cauza nodulului testicular. Durerea de la un varicocel scade de obicei fara tratament. Cu toate acestea, medicul va poate prescrie medicamente pentru durere. In cazurile de episoade recurente de disconfort, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a reduce congestia. Masele cauzate de o infectie bacteriana, asa cum este de obicei in cazul epididimitei, sunt tratate cu antibiotice. Infectiile virale care cauzeaza epididimita sau orhita sunt de obicei tratate cu odihna, comprese cu gheata si medicamente pentru ameliorarea durerii. Masele scrotale benigne pot fi monitorizate sau indepartate chirurgical.

Decizia de tratament depinde de simptome – daca provoaca disconfort sau durere, daca sunt semne de infectie sau si daca problema poate creste riscul de infertilitate.

Torsiunea testiculara necesita o interventie chirurgicala imediata pentru a restabili fluxul sangvin. Hernia este adesea tratata prin interventie chirurgicala. Cancerul testicular este tratat prin chirurgie, chimioterapie, radioterapie si alte metode.

Autoexaminarea testiculelor

Autoexaminarea lunara a testiculelor poate fi o modalitate utila de a depista orice modificari la nivel testicular. Se recomanda o astfel de examinare cel putin o data pe luna.

  • Faceti autoexaminarea dupa o baie sau un dus cald. Caldura de la apa relaxeaza scrotul, fiind mai usor de examinat.
  • Examinati cate un testicul pe rand, palpand intreaga suprafata. Rotiti usor testiculul intre degetul mare si celelalte degete pentru a simti daca exista umflaturi, zone sensibile si cu durere, dar si modificari la nivelul pielii sau o modificare a dimensiunii. Retineti ca este normal ca un testicul sa fie putin mai mare decat celalalt.
  • Examinati atat testiculul in sine, cat si structurile adiacente.

Ce trebuie sa faci daca ai depistat un nodul testicular?

Daca simtiti un nodul in testicul sau sunteti ingrijorat de o schimbare a formei sau dimensiunii acestuia, programati o consultatie la medic. Nu intrati in panica. Majoritatea nodulilor testiculari sunt benigni. Se va face o examinare fizica. In unele cazuri, este posibil sa fie necesare proceduri suplimentare, cum ar fi o ecografie, pentru a confirma un diagnostic.

 

Referinte:
(1) https://ufhealth.org/testicle-lump
(2) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/testicular-lumps-and-swellings
(3) https://www.cancercenter.com/cancer-types/testicular-cancer/symptoms/testicular-lumps
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/testicular-self-examination

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

6 Comments on “Nodul la testicul – cauze si tratament”

  1. Buna ziua! am 19 ani, am descoperit o galma tare, cat o pietricica putin sub baza penisului. este nedureroasa si la palpare pare sa nu fie conectata cu vreunul din testicule. ce as putea face? multumesc anticipat

  2. Sotul meu are de cateva zile un nodul intarit situat intre testicule in interior nedureros aproape cat o nuca . Suntem ingrijorati precizez ca are varsta 52 ani.Ce sfaturi ne dati .va mulmim anticipat.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
      Toate informatii referitoare la sanatate, sport, domeniul medical si la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile medicului sau farmacistului dumneavoastra. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  3. Bună ziua, am în partea stânga în pielea scrotului o umflara destule de tare dar nedureroasa cam cât o boaba de fasole.Ce ar putea fi și la ce doctor trebuie să merg?Mulțumesc.

  4. Sotul meu are de cateva zile un nodul intarit situat pe partea dreapta in interior nedureros aproape cat o nuca . Suntem ingrijorati precizez ca are varsta 45 ani. .Va mulțumesc anticipat.

  5. Bună ziua de o lună am organele genitale umflate și dedesubt am ceva tare ca două bile sânt tari și ma deranjează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *