Teratom – cauze, simptome, tratament

teratom

Teratom – un tip rar de tumora, rareori canceroasa, ce poate contine tesuturi si unele organe incomplet dezvoltate. Iata unde pot sa apara, care sunt cauzele, factorii de risc si metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este un teratom?
2. Simptomele unui teratom
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticarea teratoamelor
5. Tratament

Ce este un teratom?

Un teratom este un tip rar de tumora care poate contine tesuturi si organe incomplet dezvoltate, inclusiv par, dinti, muschi si os. Teratoamele apar cel mai frecvent in ovare si testicule, dar pot aparea si in alta parte a corpului. Teratoamele pot aparea la nou-nascuti, copii sau adulti. Sunt mai frecvente la femei. Sunt de obicei benigne la nou-nascuti, dar pot totusi necesita indepartare chirurgicala. Aceste tumori pot, totusi, sa fie maligne, in functie de maturitate si de alte tipuri de celule care pot fi implicate. Teratoamele benigne tind sa creasca agresiv, desi nu se raspandesc. Teratoamele maligne tind sa creasca intr-un mod agresiv si sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.

Tipuri de teratoame

Teratoamele sunt descrise in general ca fiind mature sau imature. Teratoamele mature sunt de obicei benigne (nu sunt canceroase), dar pot sa reapara dupa ce au fost indepartate chirurgical. Teratoamele imature sunt mai susceptibile sa se dezvolte intr-un cancer – tumora maligna.

Teratoamele mature pot fi clasificate in:

  • teratoame chistice – inchise intr-un saculet ce contine lichid;
  • teratoame solide – formate din tesut, dar nu inchise in sine;
  • teratoame mixte – ce contin parti solide si chistice.

Teratoamele chistice mature se mai numesc chisturi dermoide.

tipuri de teratom

Teratom ovarian

Complicatiile teratoamelor ovariene includ torsiune, rupere, infectie, anemie hemolitica si degenerare maligna. Torsiunea este de departe cea mai semnificativa cauza de morbiditate, aparuta la 3-16% dintre cazuri. Ruptura unui teratom chistic poate fi spontana sau asociata cu torsiunea si apare in aproximativ 1-4% dintre cazuri. Infectia este neobisnuita si apare doar in 1% dintre cazuri. In forma sa pura, teratomul chistic matur al ovarului este intotdeauna benign, dar in aproximativ 2% dintre cazuri, poate suferi o transformare maligna intr-unul dintre elementele sale.

Teratom testicular

Teratoamele testiculare pot sa apara la copii si adulti. La copii, se comporta ca o tumora benigna, in timp ce la adulti si adolescenti sunt de multe ori neoplasme maligne. Teratoamele testiculare la copii sunt de obicei benigne. Transformarea maligna este semnificativ mai mare la teratoamele testiculare in comparatie cu varianta ovariana, iar riscul de recurenta este de aproximativ 20% atat pentru ​​teratoamele testiculare mature, cat si imature.

Teratom mediastinal

Teratoamele mature ale mediastinului sunt leziuni benigne. Nu au potential metastatic si se trateaza prin rezectie chirurgicala. Din cauza locatiei anatomice, complicatiile intraoperatorii si postoperatorii sunt singura sursa semnificativa de morbiditate, deoarece alte structuri intratoracice sunt adesea implicate aproape de tumora. Teratoamele mediastinale pot fi intalnite la orice grup de varsta, dar cel mai frecvent apar la adultii cu varsta cuprinsa intre 20 -40 de ani.

Teratom sacrococcigian

Un teratom sacrococcigian este unul care se dezvolta in coccis. Este cea mai frecventa tumora intalnita la nou-nascuti si copii, dar este rara in general. Apare la aproximativ 1 din 35.000 – 40.000 de sugari. Acestea pot creste in afara sau in interiorul corpului, in zona coloanei vertebrale.

Simptomele unui teratom

simptomele teratoamelor

Teratoamele adesea nu au simptome la inceput. Cand simptomele se dezvolta, acestea pot fi diferite in functie de locul in care se afla teratomul. Cele mai frecvente locatii pentru teratoame sunt coccisul, ovarele si testiculele. Semnele si simptomele comune pentru multe teratoame includ:

  • durere;
  • umflare si sangerare;
  • niveluri usor crescute de alfa-feroproteina (AFP), un marker tumoral;
  • niveluri usor crescute ale hormonului gonadotropina corionica beta-umana (BhCG).

Simptome in functie de tipul teratomului

In cazul teratomului sacrococcigian, in afara de o masa vizibila, simptomele includ:

  • constipatie;
  • durere abdominala;
  • dureri la urinare;
  • umflare in regiunea pubiana;
  • slabiciune in picioare.

Un simptom al teratomului ovarian este durerea intensa in pelvis sau abdomen. Aceasta vine dintr-o presiune data de rasucirea ovarului (torsiunea ovariana) cauzata de masa in crestere. Principalul simptom al teratomului testicular este o umflare sau masa in testicul, dar e posibil sa nu fie simptome.

Cauze si factori de risc

Teratoamele rezulta dintr-o complicatie in procesul de crestere al organismului, implicand modul in care celulele se diferentiaza si se specializeaza. Teratoamele apar in celulele germinale ale corpului, care sunt produse foarte devreme in dezvoltarea fatului. Unele dintre aceste celule germinale primitive devin celule producatoare de sperma si ovule. Dar, celulele germinale pot fi gasite si in alte parti ale corpului, in special in regiunea coccigiana si a mediastinului (o membrana care separa plamanii).

Celulele germinale sunt un tip de celule cunoscute sub numele de celule pluripotente. Asta inseamna ca sunt capabile sa se diferentieze in orice tip de celula specializata care poate fi gasita in corp. O teorie sugereaza ca afectiunea isi are originea in aceste celule germinale primordiale. Se numeste teorie de partenogeneza si explica modul in care teratoamele pot contine diferite tesuturi si chiar poate aparea ca un fat aproape format. Localizarea teratoamelor sustine, de asemenea, originea lor in celulele germinale primitive.

Teratomul fetiform si fetus in fetus

Uneori, poate aparea un tip foarte rar de teratom, numit fetus in fetus (fat in interiorul unui fat). Acest teratom poate avea aspectul unui fat malformat. Este format din tesut viu, dar fara suportul unei placente si a unui sac amniotic, fatul nedezvoltat nu are nicio sansa de dezvoltare. O teorie explica aceasta problema ca fiind „ramasitele” unui geaman care nu a putut sa se dezvolte in uter si a fost cuprins de corpul copilului supravietuitor. O teorie opusa explica faptul ca e vorba doar de un chist dermoid mai dezvoltat.

Diagnosticarea teratoamelor

depistarea teratoamelor

Teratoamele sacrococcigiene mari sunt uneori detectate in timpul ecografiilor. Mai des, se gasesc la nastere. Teratoamele ovariene mature (chisturi dermoide) nu prezinta, de obicei, niciun simptom. Adesea sunt depistate in timpul examinarilor ginecologice de rutina. Uneori, chisturile dermoide mari provoaca rasucirea ovarului (torsiune ovariana), ceea ce poate duce la dureri abdominale sau pelvine.

Teratoamele testiculare sunt adesea depistate  accidental in timpul examinarii testiculelor. Aceste teratoame cresc rapid si pot sa nu prezinte simptome la inceput. Atat teratomul testicular benign, cat si malign provoaca de obicei dureri testiculare. Testele de sange sunt utilizate pentru a testa niveluri crescute ale hormonilor BhCG ​​si AFP. Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la identificarea progresului teratomului.

Pentru a verifica daca un cancer s-a raspandit in alte parti ale corpului, medicul va solicita de obicei radiografii ale pieptului si abdomenului. Testele de sange sunt de asemenea utilizate pentru a verifica daca exista markeri tumorali.

Tratament

tratament teratom

Tratament teratom sacrococcigian

Daca un teratom este detectat in stadiul fetal, medicul va monitoriza cu atentie sarcina. Daca teratomul ramane mic, se va planifica o nastere vaginala normala. Dar, daca tumora este mare sau exista un exces de lichid amniotic, medicul va planifica o cezariana. In cazuri rare, este necesara o interventie chirurgicala fetala pentru a elimina tumora inainte de a putea cauza complicatii care sa puna viata in pericol. Daca teratomul este malign, chimioterapia este utilizata impreuna cu operatia.

Tratament teratom ovarian

Teratoamele ovariene mature (chisturi dermoide) sunt in general eliminate prin chirurgie laparoscopica, daca chistul este mic. Implica o incizie mica in abdomen. Un risc mic de indepartare laparoscopica este acela ca chistul poate fi punctionat si se poate scurge materialul. Asta poate duce la un raspuns inflamator cunoscut sub numele de peritonita chimica. In unele cazuri, este necesara eliminarea unei parti sau a intregului ovar.

Tratament teratom testicular

Indepartarea chirurgicala a testiculului este de obicei primul tratament pentru acest teratom atunci cand este vorba de o tumora canceroasa. Chimioterapia nu este foarte eficienta pentru teratomul testicular. Uneori exista un amestec de teratom si alte tesuturi canceroase care vor necesita chimioterapie.

Teratoamele sunt rare si de obicei benigne. Tratamentele pentru teratoamele canceroase s-au imbunatatit in ultimii ani, astfel incat majoritatea cazurilor pot fi vindecate.

Referinte:
(1) https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiographics.21.2.g01mr09475
(2) https://www.healthline.com/health/teratoma
(3) http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/t/teratoma
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1353316/
(5) https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-5628-1_1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Teratom – cauze, simptome, tratament”

  1. Multumim foarte mult pentru aceste informatii pretioase privind teratomul. Va dorim mult succes in activitatea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *